? Въпроси всякакви ? (2023 г.)

• 646 923
  • 14 838
  •   1
Отговори
# 5 160
На гаражите цените няма да паднат, търсенето е по-голямо от предлагането.

# 5 161
трябва ми карта за цялата градска мрежа за 1 ден (за София)
нали махнаха хартиената
кой е най-лесния и прост начин сега да си купя подобна ...

# 5 162
  • Точно където трябва
В чужбина /ЕС/ как е най-изгодно да се плаща? В брой, с карта-левова или еврова е по-добре?

# 5 163
Доколкото знам картите автоматично преизчисляват в каква валута да плащат.

# 5 164
  • Точно където трябва
Въпросът е как е най-изгодно?

# 5 165
По принцип с карта, но конкретно - виж какви са тарифите на твоята банка.
Аз лично в ЕС ползвам Revolut, най-изгодно, когато си купуваш сам евро през работно време курсът е много добър. Вечер, събота и неделя курсът не е чак толкова добър.

# 5 166
  • София
нали махнаха хартиената

Ако имаш дебитна/кредитна карта - чекираш я на терминала. Като чекираш 3 пъти в рамките на деня ти вземат 4 лв.

Въпросът е как е най-изгодно?
Как е на-изгодно да се плаща в чужбина зависи от много неща - коя е чужбината, какви са картите, къде се пазарува. Бих плащала както ми е най-удобно. Изгоден курс търся при харчене на поне 5цифрена сума. За по-малко не си заслужава.

# 5 167
В чужбина /ЕС/ как е най-изгодно да се плаща? В брой, с карта-левова или еврова е по-добре?
Принципно най-изгодно е с карта към сметка във валутата с която се плаща, т.е. ако плащаш в евро - с карта към сметка в евро. Но разликите не са големи. Важно е, ако са различни валутите и ако те питат дали да те таксуват в евро или те да ти превалутират към левове да откажеш. Някои търговци го предлагат това и тогава разликата в курса е огромна.

# 5 168
  • София
нали махнаха хартиената

Най-лесният и прост начин е да не купуваш карта. При всяко качване валидираш една и съща банкова карта - независимо колко пътуваш през деня, общата сума няма да е повече от 4 лева, колкото струва дневната карта.
Ако не искаш така, вече излизаме от "най-лесния и прост начин".
Можеш да свалиш приложението mpass, да се регистрираш и да си купиш от там на цена 4 лева.
Можеш да отидеш в пункт за продажби и да си купиш от там на електронен носител. Пак е 4 лева, но ако нямаш носител, трябва да си купиш и него.
Който и начин да избереш, чекирането веднага след всяко качване е задължително.

elliee, много Ако има около въпроса ти. В ЕС не всички ползват евро. С еврова карта в Австрия е едно, в Швеция друго.
Все повече, най-вече в скандинавските държави, има обекти които въобще не приемат кешови плащания.
Което написа bboiko е също важно - независимо дали те пита касиер, банкомат или пос терминал, винаги избираш да платиш в местната валута. Независимо каква е тя.
В друга тема чета сигнали за скандално обръщане на евро в левове. Проверете си собствените банки и им бийте просто шута, ако са нагли до безобразие.
Ползвам TBI и ЦКБ. С TBI още не съм плащал извън България, но ЦКБ са коректни. Проверявам сега : 10 евро са ми осчетоводени като 19.60. Според моите критерии това е изгодно.
Принципно, ако излезем от хипотезата че може кешово плащане въобще да не е възможно, то пак има много Ако. Ако изтеглиш 10 евро за да платиш кеш, то таксата за теглене ще ти е по-висока от банковото превалутиране. И това, в конкретния случай, не прави кешовото плащане по-изгодно.

# 5 169
  • Точно където трябва
Не мислех, че е толкова сложно.Smile За Гърция питам. Имам дебитна към УКБ. Ако за мижави стотинки ще трябва да вадя карта към еврова с/ка и да плащам такси - няма смисъл. Това с Револют как става?

# 5 170
  • софия
За Гърция - кеш. Там, особено в неголемите градове, почти не можеш да платиш с карта, въпреки че последните няколко години има напредък.

# 5 171
С Револют може да имаш сметки в много валути закачени към една карта и то автоматично си избира правилната.
Но действително не навсякъде приемат карти, не само в Гърция, а и из Европа. На места е само за сметки над определена сума, защото таксите за търговеца са големи.
За в Гърция си обмени малко кеш и плащай където можеш с картата в лева, не си струва за някакви стотинки разлика да го мислиш.

# 5 172
Някой минавал ли е днес по жълтите павета с кола? Може ли да се придвижа с автомобил около БНБ и района или всичко е затворено за репетиции?

# 5 173
Току-що минах от там пеша, не е затворено.

# 5 174
  • София-Младост
нали махнаха хартиената

Заплащане на  превозен документ чрез докосване на безконтактна платежна карта до валидатор.
Така след третото валидиране, ще ви се признава 4 лв. за цял ден, без значение колко пъти ще използвате ГТ.
А има си я и тази т.нар. дневна карта, но се вади пластика и се зарежда.

Общи условия

Активация на акаунт