? Въпроси всякакви ? (2023 г.)

• 653 332
  • 14 838
  •   3
Отговори
# 2 940
Днес на каса ми казаха, че можело да платя с карта, само ако сумата е над 5 лева. купувала съм в магазин с карта продукти и на по-ниска цена. Това от търговецът ли зависи, и има ли право така да ограничава клиентите?

Негова си е работа, не е длъжен. Срещала съм го и в чужбина, а причината е тривиална - за всяко такова плащане с карта банката ги цака яко и да плащат тази такса за малки суми не им е изгодно, ще продават на загуба.

# 2 941
Търговци всякакви. На мен не ми се е случвало да ми откажат плащане с карта за ниска сума.
На колега пък за това че искал да плати с карта в магазин му поискали % над цената на стоката.

# 2 942
  • София
От търговеца зависи, преценил е, че таксите за обслужване при малки сметки не са му изгодни и му намаляват печалбата. Има право, а ограничение няма. По никоя наредба не си длъжен да приемаш картови плащания.

# 2 943
  • Deutschland/HE
По-малките търговци отказват и цигари да се плащат с карта, защото там печалбата им е фиксирана и като се плати с карта остават почти на 0 (това ми го обясни познат, аз не пуша и не се интересувам какможе да си ги платиш).

# 2 944
Имат право да отказват плащания с карта, но трябва да те предупредят. На запад е често срещано при по-малките търговци да има минимална сума за плащане с карта.
Нямат право да си слагат надценка за плащане с карта.

# 2 945
Така е. Всеки търговец плаща процент от картовите разплащания, като при малките транзакции таксата може да е по-голяма от самата надценка.
Разбирам ги търговците.
Отделно самата такса зависи от оборотите, които минават през пос-а.
Малък оборот, голяма такса. Голям оборот, ниска такса.

# 2 946
  • Буркина Фасо
Това са само за оцветителите. Съставките от насекоми ми се струва че ще са с други Е-та, ако са Е-та изобщо, и в по-голямо количество от оцветителите.
 ЧС, я ги има, я ги няма още...от къде да знаем и да сме сигурни? То тихомълком ще ни ги пробутат, да не мислиш с фанфари ще е оповестено...
скакалците и червеите ще влезат в етикета под формата на % завишени протеини, вероятно. Smiley

Днес на каса ми казаха, че можело да платя с карта, само ако сумата е над 5 лева. купувала съм в магазин с карта продукти и на по-ниска цена. Това от търговецът ли зависи, и има ли право така да ограничава клиентите?
според мен трябва да задължат всеки търговец и доставчик на услуги да приема плащане с карта независимо от стойността.  1 ст.  - плащаш и с карта.

# 2 947
  • UK
Я , ме просветлете каква е историята с насекомите в храната, че и свекито ми пуска някакви конспиративни линкове, но я игнорирам.

# 2 948
# 2 949
  • Буркина Фасо
Я , ме просветлете каква е историята с насекомите в храната, че и свекито ми пуска някакви конспиративни линкове, но я игнорирам.
ЕС даде зелена светлина на скакалци и др. подобни в хранителната верига на човека.
за подробности - търсачката Smiley

# 2 950
..и брашнян червей в курабийките...

До сега е бил храна за влечуги, птици и рибки. Сега..и за човеци ..
https://www.emag.bg/suhi-brashneni-chervei-all4pet-shop-kostenur … ati/pd/D056MBMBM/

# 2 951
Тъкмо ще се чувстваме, като в Сървайвър.  Ще си хапваме буболечки 🤣

# 2 952
И какво толкова ви притеснява? Белтъците са си белтъци, химични съединения са и са все еднакви от каквото и да са.  А и както се размножава човечеството там е бъдещето, няма алтернатива.
Моята единствена чуденка е да не се разваля вкусът, но ако не се усещат ми е все едно. В някои държави ядат насекоми от векове и не виждам да им е станало нещо.

# 2 953
  • UK
Не е конспирация. Реално си е съвсем.

ПС..конспирация викате на нещо което не сте чули ли Thinking
Написах, че свекърва ми ми праща ""конспиративни линкове"" тоест съмнителни, недостоверни сайтове и фейсбук статии. Не бях срещала статии по темата, въпреки, че на ден поне веднъж  преглеждам българските новини.

# 2 954
Ядат от векове..е разковничето. Организмът им е приспособен към тях.

Ние ядем свинско от векове.
И какво толкова ви притеснява? . В някои държави ядат насекоми от векове и не виждам да им е станало нещо.

Общи условия

Активация на акаунт