? Въпроси всякакви ? (2023 г.)

• 646 754
  • 14 838
  •   1
Отговори
# 5 280
Какъв е този прах за пране, който се пръска в пералнята? Има ли такъв изобщо?

# 5 281
  • sofia
Че аз от години слагам праха за пране (и течния, и прахообразния), директно в барабана.
Чекмеджето не го ползвам изобщо.

# 5 282
При късите програми не е приложимо при мен. Остава не разтворен праха. Тези които са от 1 час нагоре, няма проблеми.

# 5 283
  • sofia
А, може....аз къса програма никога не съм ползвала. Ползвам една и само нагласям градусите и оборотите (ако изобщо се налага).

# 5 284
Аз не мога да разбера как другите държави вървят напред и се развиват, а ние се връщаме назад. Навсякъде където съм ходила в чужбина (а това не са малко места) се плаща с карта, като им кажеш, че ще плащаш кеш и се сърдят. Въобще не коментирам, че естествено няма и наченки на допълнителни такси и тн. Тук се чудят каква простотия да измислят за да натоварят хората.

# 5 285
В чужбина плащаш с карта, но често питат можеш ли да платиш с кеш, защото за тях е по-добре. Всичко платено с карта, трябва да се отрази като приход. Ако платиш с кеш, може и да не се осчетоводява. Като платя с карта в таксито, и те не са доволни, защото няма как да им оставя бакшиш с картата.

# 5 286
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
с убер има как да се оставя бакшиш с картата.
в Испания имаше много магазинчета и кафета с надписи "плащане само кеш. банките ограбват и вас и нас", та не е само в България.

# 5 287
В чужбина плащаш с карта, но често питат можеш ли да платиш с кеш, защото за тях е по-добре. Всичко платено с карта, трябва да се отрази като приход. Ако платиш с кеш, може и да не се осчетоводява. Като платя с карта в таксито, и те не са доволни, защото няма как да им оставя бакшиш с картата.

Зависи от чужбината явно. Последно в Париж навсякъде всички всичко плащат с карта, а банкнотите не се вземат на ръка, ами ги пъхаш в една машина, явно от мерките за пандемията останало.

Ние уж сме вече в банковия съюз на Еврозоната, а още и още такси измислят.

# 5 288
Има ли тема в която се пише за тези неща.
Вчера ми попадна една публикация за някакъв знак върху храните.
Не трябвало да се купува нищо с него.
Днес гледам брошурата на един от магазините и повечето неща го съдържат.
В това число и различни  (сладки,кафе,  сладоледи, шоколади, повечето Несле продукти, Милка и т н )
Скрит текст:

# 5 289
Че аз от години слагам праха за пране (и течния, и прахообразния), директно в барабана.
Чекмеджето не го ползвам изобщо.

И аз така. Ползвам програми до час. Всичко се разтваря и се изпират чудесно дрехите. В отделението за препарати слагам само омекотител.

Тази такса за плащане с карта в Спиди откога е? Последния път платих кеш, но по принцип предпочитам с карта.

# 5 290
https://www.rainforest-alliance.org/
Програма за устойчиво земеделие и подпомагане на фермерите в развиващите се държави за суровини най-вече от екваториалния регион.

# 5 291
Е как да не се осчетоводява, това е укриване на данъци. Последно в Германия в ресторант ми донесоха таблет, на който да отбележа колко бакшиш искам да оставя. Можеше да избирам между 8/10/15%, след което се начислява на сметката и си плащаш с картата. В Испания съм била на места, на които въобще не приемат кеш, искат само плащане с карта (заради пандемията).
Предполагам, че навсякъде има тарикати, но не смятам, че ние трябва да ги толерираме. Аз напоследък точно поради огромното укриване на данъци в България плащам само и единствено с карта. В противен случай ще вдигат нашите данъци, като парите в държавата не стигат.
С тази "политика" на търговците да слагат такси за безкасово плащане, проблемите се задълбочават. Държавата трябва да се намеси тук.

# 5 292
Някакъв фейк е това, ето за този сертификат какво означава.

# 5 293
https://www.rainforest-alliance.org/
Програма за устойчиво земеделие и подпомагане на фермерите в развиващите се държави за суровини най-вече от екваториалния регион.

Да и аз прочетох, но навсякъде казват че е вид химикал и особено знака със жабата, за конкретен вид в животинския свят, който си сменял пола.

После видях и тази статия  https://bnr.bg/factcheck/post/101754151

Луда работа

# 5 294
  • София
В Гърция в малките населени места можеш да си останеш гладен, ако не носиш кеш. Синът ми скоро беше в Амстердам и Виена и също каза, че имало доста места (не говорим за скъпи ресторанти), в които искали кеш. Та не мисля, че сме толкова назад в това отношение. И в Италия има малки заведения и магазинчета, в които не работят с карти. Само в скандинавието няма проблем да нямаш кеш.

Общи условия

Активация на акаунт