? Въпроси всякакви ? (2023 г.)

• 653 418
  • 14 838
  •   1
Отговори
# 14 475
Това с таксите за пос-терминал отдавна се изтърка, от години изобщо не са високи, и всеки който иска може да си го позволи. От тези, които нямат, на половината просто не им се занимава, а останалата половина крият обороти. Тези, които нямат пос-терминал, обикновено и касови бележки издават едно към пет, или на непознати и "съмнителни" клиенти. Тарикатщини на дребно.

# 14 476
Grinning не ми се влиза в този спор, всеки има право да плаща по всеки разрешен начин, коментарите кой как плаща смятам за лошо възпитание.

Не е лично към теб, но от личните ми наблюдения плащащите само с карта обикновено са авантаджии, такива които не оставят бакшиш по заведенията, последния случай е една колежка,  която от един месец чакаме да даде едни 20лв, ама тя постоянно декларира че плаща само с карта.
Та това като го чуя и вече автоматично на база личния ми опит с такива, които плащат "само с карта" и имам негативно отношение
Всеки вече плаща с карта, но повечето хора не се обясняват как плащат, а като трябва да платят нещо го плащат и не се налага на околните да се занимават с тях.
Ще се включа и аз .
Защо мислите ,че човек е длъжен да остави бакшиш.
Ако не съм доволна от храната или обслужването. Защо да оставя бакшиш.
И плюс това човек плаща както му е удобно.
Не говорим за тези които постоянно оставят огромен бакшиш.
Никои не може да ме задължи да оставя.
Това човек решава сам.

# 14 477
  • Mediterraneo
Добре, че е Бгмама да разбера, че съм авантаджийка, след като плащам само с карта и рядко имам кеш. Сякаш някой друг ми сипва парите по сметката, не си ги вадя сама, че да ме определя това като авантаджийка.
Лятото вземам бакшиши, грубо почти 500 евро изкарвам( още не са решили как да ги облагат, ама скоро и това ще стане), тогава имам кеш, през останалото време и за кафе, и за билет в автобуса плащам с карта. Всички кафемашини имат вече ПОС. Ако някъде видя табела, че не приемат пращане с карта, отминавам.

# 14 478
  • Glasgow
А бакшиши могат ли да ти платят с карта или само кеш🙄 аз обикновено плащам с карта, а бакшишът кеш. Но вече на два пъти ми се случва след взета поръчка да ми се каже, че може само с карта да се плати и в края като дойдат за сметката ме питат колко и дали искам да оставя бакшиш, за да наберат сумата. Ами много е тъпо така. Като изнудване ми се стори, а аз оставям бакшиши. И не знам имат ли право да изискват само с карта. Кръшкачи с общ акаунт с официалната половинка автоматично отпадат  като клиенти😅

# 14 479
А бакшиши могат ли да ти платят с карта или само кеш🙄 аз обикновено плащам с карта, а бакшишът кеш. Но вече на два пъти ми се случва след взета поръчка да ми се каже, че може само с карта да се плати и в края като дойдат за сметката ме питат колко и дали искам да оставя бакшиш, за да наберат сумата. Ами много е тъпо така. Като изнудване ми се стори, а аз оставям бакшиши. И не знам имат ли право да изискват само с карта. Кръшкачи с общ акаунт с официалната половинка автоматично отпадат  като клиенти😅

Защо да е изнудване? Дали ще оставиш бакшиш в брой, или ще го добавят, когато плащаш сметката с карта, решаваш ти и както на теб ти е удобно. Винаги, когато платиш, независимо по какъв начин ти оставят книжката с касовия бон, за да оставиш бакшиш в брой, ако решиш.

# 14 480
  • София
Всичко може, стига да е настроено да може. Технико-технологичен проблем няма.
Сметка 20, бакшиш 2. Плащаш общо 22, като 20 и 2 отиват в различни посоки.
Конкретно тези ми наблюдения са от Германия и Швейцария, но принципът е един.

Защо да е изнудване? Дали ще оставиш бакшиш в брой, или ще го добавят, когато плащаш сметката с карта, решаваш ти и както на теб ти е удобно. Винаги, когато платиш, независимо по какъв начин ти оставят книжката с касовия бон, за да оставиш бакшиш в брой, ако решиш.
Ами изнудване си е сам да попиташ какъв бакшиш ще ми оставиш, както и да го погледнеш 🙃

# 14 481
Имам въпрос! Кога ще се изредят всички, които много държат да се изкажат как точно плащат и оставят ли бакшиш?

# 14 482
  • Glasgow
Аз това го разбирам, просто бакшишът стига ли до човека, за който е предназначен 🙄защото софтуерът, с който аз работя примерно няма как да раздели

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 07:21 от Jokerr

# 14 483
Всичко може, стига да е настроено да може. Технико-технологичен проблем няма.
Сметка 20, бакшиш 2. Плащаш общо 22, като 20 и 2 отиват в различни посоки.
Конкретно тези ми наблюдения са от Германия и Швейцария, но принципът е един.

Ами изнудване си е сам да попиташ какъв бакшиш ще ми оставиш, както и да го погледнеш 🙃

В случая са питали колко и дали искат да оставят бакшиш. Не виждам нищо срамно да откажеш да дадеш бакшиш, затова и не го приемам, като изнудване въпроса.

# 14 484
  • София
Аз това го разбирам просто бакшиша стига ли до човекът, за който е предназначен 🙄защото софтуерът, с който аз работя примерно няма как да раздели
При теб не, защото няма допълнителни настройки. Ако ги направят - ще стига до човека, да.
Въвеждат се два реда с два кода и една обща сума.

# 14 485
  • Glasgow
Като ни смениха терминалите преди няколко месеца( мениджърите твърдят, че това абсолютно не е от нашата фирма), но терминалът питаше клиентите дали искат да дарят за благотворителност. страшно много оплаквания имахме  докато го коригират, точно заради това, че го чувстват като изнудване.
Тутанкамон, ами дискомфортно е да се задава този въпрос. И аз какво да кажа- не ми дърпай от картата, ще ти оставя кеш.

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 12:52 от Jokerr

# 14 486
На едно място, не помня обаче кое, ни казаха, че това, което даваме като бакшиш при картово плащане, фирмата си го прибира.

# 14 487
  • София
Като ни смениха терминалите преди няколко месеца( мениджърите твърдят, че това абсолютно не е от нашата фирма), но терминалът питаше клиентите дали искат да дарят за благотворителност. страшно много оплаквания имахме  докато го коригират, точно заради това че го чувстват като изнудване.
Абс на същия принцип е дарението, както и бакшиша. При дарението често е една и съща сума, независимо от сметката, но това няма значение в контекста на темата относно е ли възможно.

# 14 488

Момичета, здравейте, можете ли да ме пренасочите към тема за бяла козметика или конкретно за Eucerin?

# 14 489
В случая на Жокер предполагам, че питат, защото сервитьорът трябва да въведе сумата и съответно да знае каква е. В България този въпрос с бакшишите с карта още не е решен законово.
   Търговците нямат задължение да имат ПОС терминали, могат и да поставят изисквания за минимална сума. Почти навсякъде има вече, защото не искат да губят клиенти, а не защото са длъжни. Аз имам, откакто намалиха таксите. Преди години, когато бяха 4-5%, но не по-малко от 0.40 - 0.50 лв. на трансакция, не исках. Сега е съвсем приемливо. По 1% за повечето карти, за някои, чужбински, стига до 2-3% максимум. (Въпреки всичко, като си го сметнеш месечно или годишно, пак се събира една сумичка. По минимум 100 лв. на всеки 10 000 лв. оборот. ) Но по-важното е да имам клиенти и да плащат, пък както искат, така Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт