Да се оплачем... 2023

• 1 941 134
  • 26 783
  •   1
Отговори
# 4 455
Другата страна на монетата е че частния сектор със своите осигуровки издържа не само пенсионерите, но и целият държавен апарат, който не внася осигуровки. А според последните проучвания за една и съща длъжност в държавният сектор са с по-високи заплати от частният сектор.

# 4 456
Не е вярно,,че държавният сектор не внася осигуровки и данъци.
Внася,но са изцяло за сметка на роботодателя.

# 4 457
Не е вярно,,че държавният сектор не внася осигуровки и данъци.
Внася,но са изцяло за сметка на роботодателя.
Е, работодателя в лицето на държавата от къде взима парите за тези осигуровки?!От данъци, осигуровки и такси от частния сектор и евентуално ако има печалба от определени държавни звена.

# 4 458
От възнаграждението на служителите,просто нормативно така изглежда.

# 4 459
Лютиче, аз ако искам да отидем на семейна почивка за 2дни някъде, само за хотел и то без да е лукс трябва да платя 400-500лв. После слагаме транспорт,  храна, и те отидоха на поне 800лв.
В същото време в една група във фейса гледам как постоянно са пълни хотели за по 350лв на нощувка и хората ходят за минимум 3дни.

Аз много пъти съм казвала, че съм от работещите бедни.

# 4 460
  • Варна
Ей това с минималните заплати и с хотелите с престой повече от една минимална на ден винаги ми е било много интересно.
Има една група във ФБ за почивки и там като напишат колко им е струвал престоят на ден ме сърби да попитам какво работят тия хора. За мене е късно вече, ама поне децата да насоча в правилната посока, че да не вземат под минималната на месец като мене.

# 4 461
  • Страната на чудесата
Дремя на стола в офиса, след вчерашният купон. Като ромите, от обяд плавно прерасна с други гости във вечерно парти. Днес сме криви и аз и малчо, ненаспали се.
Вчера една приятелка ми прави разбор на връзката ми с бившия и ми сподели, че всички приятелки са се чудили какво правя аз с такъв мъж...Викам, и аз си се чудя, ама чак сега Laughing
И въпреки всичко, пак имам моменти, в които въртя лентата назад в някои от хубавите ни моменти и ми става тъжно. Както ми каза моята тийнка: "Ей сега ще ти се види сметката, поне година и половина, докато изплуваш от тези спомени" Дано не е права и е по-бързо, де, ама като не съм го виждала и забравям колко е стресиращ като личност.

# 4 462
В плик съм получавала само заплатата на първата си работа.От тогава работя напълно легално,сега пък хит са необлагаемите бонуси в нашия бранш.За сметка на това и двете ми майчинства и болничните си бяха добри,за пенсия не знам дали ще доживея.

Аналогично.
Да не говорим колко предложения за работа съм отклонявале имено заради пликовете и в прав текст съм казвала какво мисля по въпроса. Ще наемат друг на мое място- да заповяда! МенЕ мЕ нЕма в тази схема, сори.
Лошото е, че хората масово нямат избор, но в същото време от тях/ нас зависи да се променят нещата.
Кой къде ходи по почивки и колко плаща никога не ме е интересувало. Има- дава.

# 4 463
Е, хайде сега, не всички хотели са по 350лв нощувката. Аз си мисля, че по-скоро всичко е до приоритети, без, разбира се, да омаловажавам неоспоримия факт, че цените вече и на базово необходимите неща са литнали в небесата....
Ние например на заведения рядко излизаме, цигари не пушим, колите ни са икономични, на газ са и въобще не се усещат като разход. Нямаме скъпи телефони и други джаджи, не ни вълнуват. В домакинството така сме се организирали, че и сметките са ни доста поносими и прилични. За сметка на това обаче имаме ходене извън града поне по веднъж месечно, а нерядко - и повече. Това ни радва, това ни зарежда батериите. Поне по веднъж в чужбина/годишно, лятото - на море, зимата - на ски. Търсим бюджетни настанявания, сами си организираме всичко. Ет за пример - сега уикенда ни е планиран да сме в Турция, хотелът ни ще е 150 лв за де нощувки /с две деца сме, за едното от които се плаща като за възрастен. Пролетната ваканция  имаме планиран Истанбул за 4 нощувки - около 450лв са и 4-те. Мисълта ми е, че стига да иска, човек може да се организира така, че хем да си задоволи потребностите от почивка, хем да това да не е за сметка на някакво друго перо в бюджета.
Относно заплатите - ММ е на държавна работа с неособено висока заплата, но с няколко бонуса годишно, аз работя  за стандартно заплащане за малък град....
За пликовете - не е редно, разбира се и принципите ви са хубаво нещо, но когато човек е изправен пред дилемата "в плик" или нищо, нещата стоят по по-различен начин.
И да се оплача все пак от нещо - дребната е болничка, на антибиотик е, не съм свикнала да я виждам като увяхнала марулка Sad

# 4 464
Аз не работя за българска заплата и съответно не е редно да се сравняват директно нещата, но и на мен 400-500 лв на нощувка за двойна стая не ми се вижда евтино, при все, че мога да си го позволя. Питам се и аз всеки път аз ли съм твърде стисната или българинът не е въобще толкова беден, колкото аз го мисля, че го и жаля!

Оплаквам се, че адски много се напрегнах. АДСКИ много. Сега хем ми тежи, хем се чувствам в голяма степен в правото си, хем смятам, че конфликти са излишни и не си заслужават. Много, много ми е вече писнало от някакви несамостоятелни, несъстоятелни, лигави хора около 30, че дори и 35/35+, които са безкрайно незрели, нямат истински проблеми и правят драма от всичко. Възможно е да се оплача в темата още няколко пъти по същия повод, защото много вече ми писна, сега стоя пред компютъра и не мога грам да се концентрирам, а имам крайни срокове и много работа. Много се ядосах и напрегнах.

# 4 465
Разбира се,че е до избор.Имала съм възможност да избирам,знаела съм че ми предстои напред във времето бременност и съм преценила за себе си,че така е по добре.С втората дори бях на 12 часа почти двете години преди майчинството.Еми изкарах си спокойна първа година,можех да си позволя да се отърва от токсичен работодател и сега си работя на 4 часа и си взимам и половин майчинство докато тръгне малкия на ясла.Въобще не съжалявам,имам и допълнително здравно,втора пенсия,за мен са важни неща.

# 4 466
Аз хич не говоря за български заплати, ама и немската минимална ми се струва нереалистично да покрива нуждите + скъпите хобита и ежедневните поръчки на дрехи и обувки на двама възрастни.
Нека са живи и здрави хората. Щом могат да си го позволят  Но се чудя за себе си къде бъркам Grinning

# 4 467
Toва с необлагаемите бонуси звучи добре. Аз никога по никакакви  обстоятелства не съм получила необлагаем бонус. Облага се и още как. Иначе ми се презентира в брутния му вид - видиш ли, колко много пари ти се дават. После във фиша като го видиш колко е изтънял...
Не ме разбирайте погрешно - не съм против  пълното облагане. Датчаните , хората с най високи данъци в света, казват, били щастливи да дават почти половината си  заплата на държавата във вид на данъци, защото й имали доверие, че тя ще ги инвестира по добре от тях самите.  Аз обаче нямам. Не и на тази държава в която работя. Нямам й капка доверие.
Лютиче , щом и в немско видимите  разходи не са адекватни на приходите ... какво да кажем ние с гайдите...
Освен че сички живеем на кредит и се движим с по 1-2 изхарчени аплати напред. Поамериканчен свят..

# 4 468
Лютиче не знам там как е,но тук масово се теглят кредити,живее се на кредитни карти,лизинги,родители издържат и помагат на 40+ годишните си деца.И не е изключение,а масовост около нас.Не мога да повярвам дори какви фрапантни случаи има.Младо семейство 35+ и двамата,на държавна работа,с малко дете.Бабите помагат,теглиха кредит за ремонт на къщата,после за кола,и ей такива.На други пък брата на жената,стар ерген ги води цялото семейство четирима човека,децата тийнове на море.На мен лично би ми било обидно такова нещо,но всяко нещо си има цена.И да знам,гроздето е кисело,щото никой нищо не ми дава/подарява.Изключвам подаръците за децата от сестра ми и прабабите.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 20:45 от лещичка

# 4 469
Нямам идея беден ли е българинът... Неизбежно, обаче, като чуя за поредния имот, купен с "инвестиционна цел", си задавам следните въпроси:
- откъде пари, аджеба, при положение, че всеки се оплаква как живее едва ли не на ръба;
- при положение, че масово хората вече имат повече от едно жилище, избивайки си инвестицията, отдавайки свободните такива под наем, останаха ли хора, които ще наемат въпросните инвестиционни имоти?
Някакъв параграф 22 ми е.

Не мога да повярвам дори какви фрапантни случаи има.Младо семейство 35+ и двамата,на държавна работа,с малко дете.Бабите помагат,теглиха кредит за ремонт на къщата,после за кола,и ей такива.На други пък брата на жената,стар ерген ги води цялото семейство четирима човека,децата тийнове на море.На мен лично би ми било обидно такова нещо,но всяко нещо си има цена.И да знам,гроздето е кисело,щото никой нищо не ми дава/подарява.Изключвам подаръците за децата от сестра ми и прабабите.

Оооо, набързо ще се обясни, че това е съвсем в реда на нещата, полага се един вид. Имал- дал. Това да ти е обидно от нещо такова- значи си смотан, правиш се на велик и въобще- хОди се грЪмни.
Масово има хвалби за подобни "жестове" и как все някой им е длъжен на "младите". Като въпросните млади често са на по 30+ минимум, че и на по 40.
Въобщеееееееее... брало си е лайката.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 12:22 от TuЛи

Общи условия

Активация на акаунт