?Въпроси всякакви за СО? 2023

• 369 348
  • 8 160
  •   2
Отговори
# 7 830
  • София
Моят опит сочи, че стъпят ли родителите на по-горното стъпало от жената, мачът е свирен. Съжалявам, но не виждам и друг сценарий - ти какво искаш - мен (мъжът) не ме интересува. Ти си правиш сметката (той щото хич), ти имаш възможностите (и родителите ти), но не трябва да си правиш сметка на парите, ах, много грозно отношение.

# 7 831
Мисля, че парцела не е купен, иначе авторката щеше да знае на кого се води.
Купен е с кредит.

# 7 832
Но се е наложило приятел  на мъжът да каже  на кого се води? Авторката не знае ли?? Нали се подписва договор?

# 7 833
Не знам за какво ще строите къща на деца, от които само едно е налично, с пари, които нямате, а от сега нямате разбирателство за нищо. Не е читаво това, слагате си бомба под отношенията и е въпрос кога ще гръмне.
Кажи на родителите си какво ти говори мъжът ти и не се захващайте. Няма смисъл. "Щом имат желание, защо да не платят". "Аз ще съм собственик на 50%". Ами не, благодаря съм аз от такива имотни отношения, при положение, че рибата още в морето, а вече претенциите са налични.

Вашите да измислят по-разумен начин да си инвестират парите. А с този мъж правете неща, които ви събират, а не, които ви разделят.

# 7 834
  • София
Ох, то още брак няма, къща няма, идея за финансиране няма, драмата вече е налице!
Тя ще го праща на пета работа, ако ще, кредити да теглел, той я гласи да води техните там.....

Къде ви е любовта, бе? На пре*би другарче ми е цялата работа, думи нямам.
Някъде там между сметките в коя стая ще живеят родителите му, в къщата построена с парите на родителите на "приятелката" му.

# 7 835
Не знам, на мен ми изглежда доста странно това как се е допитвал до други хора каква ще е собствеността при раздяла. Да не вземе да се мине. С мъжа ми си купихме къща без да сме в брак - 50:50 финанси и така е по документация. След това и двамата влагахме в ремонтите - не сме смятали точно, но все пак да е честно.
Принципно може да поизчакате с къщата - парцелът си е земя все пак, изплащате си го 50:50 и е ок. А той какво казва за отношенията на родителите му към вас с детето?

# 7 836
  • София
Дете не подбираш от кого раждаш, но с кого да сключваш брак и да влизаш в имуществена общост - да.
Нова реалност ли е това, нещо съм изпуснала ли?!

# 7 837
Но се е наложило приятел  на мъжът да каже  на кого се води? Авторката не знае ли?? Нали се подписва договор?

Къщата. Парцелът е ясен.

# 7 838
Цитат на: B2022
link=topic=1511650.msg47380269#msg47380269 date=1703235761
Не четеш. Мъжът вече прави сметки за собствеността на къщата.
Авторке, веднага кажи на родителите си. Това са техните пари, все пак.

# 7 839
  • Sofia
Финансови решения не се вземат под влияние на емоции . После ще стане защо не помисли предварително,  ами с розовите очила изсипа парите.
На тези хора не им ли е неудобно да разполагат с чуждите пари? Синът си прави сметка 20% участие срещу 50% собственост, родителите му искат сватовете да им построят покои . Братът нещо не иска ли и той?

# 7 840

По закон собственикът на земята е собственик и на построеното върху нея.
НЕ е вярно. Например за нашия блок - собственик на земята е общината, ние сме собственици на апартамента и на някакъв процент от правото на строеж. На някои от новите блокове също - земята остава на инвеститора, апартаментите си имат собственици. Важи и за къщи. Пак повтарям - трябва адвокат.

Това го зная от адвокат.
Говорим за къща на частен парцел, а не за блок на държавен или юл.
И изобщо на авторката не и трябва да влиза в сложен правен казус като може да си спести нервите и парите.

Закон за собствеността
Чл. 92. Собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго.

Добре, самият факт, че може да бъде установено и друго, т е. собственикът на земята да не е собственик на постройките или насажденията върху нея, нищо ли не ти подсказва?

# 7 841
  • Sofia
Подсказва,  че ако не си уредят предварително и изрично собствеността, той ще притежава 50% ат къщата.

# 7 842
Подсказва,  че ако не си уредят предварително и изрично собствеността, той ще притежава 50% ат къщата.

Искаш да кажеш, че къщата няма да има собственик по документи, а само ще е построена в имота? В днешно време не е възможно. Друг е въпросът как ще се оформи собствеността или съсобствеността. Тя както може да притежава 100% от постройка, построена върху земя, от която има 0% собственост, но има право на строеж, така е възможно и всичко в границите между 0 и 100%. Няма задължение по закон да подаряваш на съсобственика на земята съсобственост и върху постройката.

# 7 843
  • София
А за да има тя право на строеж, трябва и той да се съгласи, като съсобственик на земята, предполагам? Дали ще се съгласи, ако не се води половината къща на него? Wink

# 7 844
Мир и любов цари в това семейство.

Общи условия

Активация на акаунт