Обсъждане на имотни обяви-30

• 37 129
  • 776
  •   1
Отговори
# 315
  • Sofia
Всичко супер, но България има някои особености, специфики. Тук имота е равен на инвестиция в злато и сребро. В момент на криза купуваш зла... имот в България, а не го продаваш. Хората са го яли дебелия някокло пъти, особено покрай нулирането на парите, примерно 1997.

# 316
Това важи ако купуваш с кеш. Ако имаш да плащаш ипотека, банката няма да и пука дебелия ли си ял или тънкия. Въобще това хората да остават масово без доходи, пък цените на луксозни стоки (към каквито реално спадат собствените имоти) да растат не става. През Ковид просто правителствата в Европа и САЩ почнаха да печата пари и да ги раздават на калпак, а в България беше още по-силно това, ама не може да продължи още дълго.

# 317
  • Sofia
Те банките не примират от това да взимат на хората апартаментите - не им се занимава с брокерствуване, често и пълния размер на парите не си прибират. Стига се до абсурдите някои банки да завършват сгради на фалирали строители и да продават след това на "народни" цени.

От друга страна не са се засили да вдигат лихвите, което като си познавам държавата, означава, че мафията не си държи парите в банките и не чакат на депозитите, иначе да са станали 30%, а заемите 40% Simple Smile

# 318
Банките в България последните 2 години бяха пълни с пари. Огромна ликвидност, от която никой няма нужда. Условията за кредитиране бяха (и все още са) много добри, такива % лихви не е имало май никога. Плюс това са в жестока конкуренция помежду си. Ще задържат без да вдигат още според мен. Не знам до кога. Но и там скокът няма да е 10% от раз нагоре, до края на тази година не мисля, че ще е с повече от 1% (освен, ако не стане нещо кой знае какво). Важното е хората, които мислят да теглят, добре да са си планирали евентуално повишение.

# 319
  • Sofia
До сега мерките на ЦЕБ и на БНБ не влияят пряко кредитирането в България. Ако не се лъжа повече банки кредитиращи в лева изчисляват променливата компонента на база индекс на депозитите. А те са средно 0% (според последните извадени статистики на БНБ), така, че докато търговските банки не вдигнат лихвите по депозитите няма как да се вдигнат и лихвите по кредитите. Т.е. не с някаква дириктива от Европа.

# 320
Те банките не примират от това да взимат на хората апартаментите - не им се занимава с брокерствуване,
До България може и да не е дошло, но по света банките започнаха да придобиват големи портфолия имоти за отдаване под наем. Дори имаше опасения, че това ще повлияе на цените, но засега не е чак в такива размери, въпреки че бройките в едно портфолио са петцифрени.

# 321
  • Sofia
Отдаването на имоти под наем в един регулиран за бранша пазар не е като отдаването в България. В други държави договорите са железни, защитават и двете страни, има съответни проверки и гаранции, доколкото може, а спорове се решават бързо.
Тук е весело, както се казва. Всеки наемател може да изчезне, депозтитът рядко покрива ремонта след наемателя, ако е решил да се повесели вътре, сметките трябва да се прехвърялт насам-натам, ако не си плати наема - трябва да го съдиш/гониш, а това в БГ съдебна система е също забавно. Малко ми е трудно да повярвям, че банките имат желание да влизат в този филм, но кой знае..

# 322
Ами защо е така? Защото голяма част не си декларират наемателите, за да не плащат данъци.

# 323
  • Sofia
Ами защо е така? Защото голяма част не си декларират наемателите, за да не плащат данъци.

Дори и да си декларираш наемите, нямаш никакви гаранции. Така е, защото примерно на пазара не е прието да искаш да видиш трудовия договор на наемателя, няма препоръки от предни наемодатели, няма сметки на негово име и т.н, все неща, които са установени като практики на други места. За съдебната система и тромавите процеси там да не говоря.
Имах наемател, който замина за друга европейска държава и за да наеме апартамент там му искаха трудовия договор, както и препоръка от мен. Тук ме гледат странно, ако попитам най-общо с какво се занимава наемателят.

# 324
Така е в западния, северния и южния Европейски съюз. Колкото по-на изток др връщаш толкова пò се доближаваш до дивия Запад.

# 325
И аз преди няколко страници бях писала, че приемам минусите на регулираните отношения, ако дойдат с плюсовете си. Бих искала справедливост за наемодателя, както и за наемателя. Централно регулиране. За да може всеки да е защитен, а не див запад.

# 326
Аз като съм чела западни договори за наем по-скоро смятам, че защитената страна в много по-голяма степан са наемодателите, а не наемателите. Което е и нормално - те могат да се организират, да си изработят обща политика и да си пазят интереса. 

# 327
  • София
По отношение на това кой, колко е защитен, само е достатъчно да споменем механизма, който при спор би трябвало да използвате, за да освободите жилището от наемател. И сроковете.

# 328
  • Варна
Преди няколко страници прочетох мнение, че продавачите на някакъв апартамент не били собственици, а наследници. ВЕРНО ЛИ ?!? Дори и от зрънчо да са го спечелили имота, пак не е основание да искате да ви го продадат за 3,50.

Елфичка, много харесвам хора, които знаят какво искат. Ние също знаехме и купихме след 2 и след 5 години активно търсене два имота, но се оказа невъзможно без компромиси. Надявам се го знаеш.

# 329
Плащам си абсолютно всеки лев данък. Въпреки това нищо не мога да направя като наемателят направи щети за хиляди.  Плащането на данъци, за съжаление, не ти дава абсолютно никаква привилегия нито е възможно да осъдиш някого по бързата процедура. Предишните ми наематели заминаха са чужбина. Там ли да ги търся да си платят щетите?

Общи условия

Активация на акаунт