Обсъждане на имотни обяви-30

 • 31 603
 • 776
 •   1
Отговори
# 765
 • София
 • Мнения: 1 872
Аз също не се пазарих за моя апартамент - видях го по обява (имаше подробни снимки), реших, че искам да го видя и веднага се обадих. Привечер вече бях на оглед и веднага казах, че го вземам. И продавачът и брокерът не ми поискаха стоп-капаро, разбрахме се да отида на другия ден в банката, да разговарям с тях и чак след това да дам някаква сума за стоп капаро. Брокерската комисионна дадох след подписване на предварителния договор.
И с продавачите, и а с брокерката се харесахме веднага и всички разчитахме просто на дадената дума. Да, знам, че е емоционално и не е разумно, но някои неща просто ги усещаш.
При условие, че апартаментът много ми хареса (след месеци гледане на обяви и няколко огледа), не виждам причина да се пазаря за някоя-друга хилядарка и да изпусна имот, който отговаря на критериите ми, без да знам кога пак ще намеря такъв.
Комисионна от 3% без преглед на докуемнтацията на жилището не бих дала обаче, независимо колко се харесахме

# 766
 • София
 • Мнения: 2 526
Хепи, видяхме всички документи на срещата, която беше и с продавача. ММ е адвокат, който се занимава само със строително-инвестиционни проекти и в частност, недвижими имоти, и може сам да си направи изводи. А и всичко беше идеално, един собственик, възрастен господин, (оперен певец), единствен наследник на семейните имоти. С ония, стари нотариални актове, в голям формат на пожълтяла и разръфана по краищата хартия.
Скрит текст:
На всичкото отгоре се оказа, че е познавал семейството на ММ, баба му, баща му, чичо му... отдавна починали... Били са съседи. Та и емоционален момент имаше и за двете страни.

# 767
 • София
 • Мнения: 3 480
Azzy, да разбирам ли, че може реалната цена на сделката да е дори повече от цитираната от теб?
Районът там е просто прекрасен, работех наблизо и го познавам добре.
Определено е повече. Там има ограничено предлагане и е наистина прекрасно.

Предложението беше плаващо- имаше таван- обявената цена. Останалото е преговори и наддаване на място на секундата.
Това са имоти, които се купуват в силно конкурентна среда и ако не си подготвен и отидеш с идеята, че си единственият на света, който има подобна сума и брокерът е една жалка твар, нищо няма да постигнеш.

Бих могла да го купя, ако вчера сутринта - /понеже бях първа/ бях направила точно това и съм го правила и преди, няколко пъти.

Имотът е бил проблемен, собственикът е водил тежка, неравна война с банката, напълно предизвестена, типично за една определена група хора, които си мислят, че всичко им е позволено, включително и да вземат кредит и после да не върнат, или че са в положение да диктуват условията, както и да е. В резултат банката го обявява за предсрочно изискуем кредита, предявява си ипотеката, оттам започват едни магарии тип- насрещни искове, частично погасяване и прочее, през това време собственикът се опитва междувременно да го продаде, заедно с целия цирк гореописан /защото преди около година пак беше обявен от друга агенция, но не стигнах до оглед- тази информация по телефона получих/, най-накрая се е стигнало до споразумение - именно брокерката го е постигнала, една много мила, усмихната дама, много компетентна, възпитана и женствена, явно е успяла да го убеди този едър рогат добитък - собственика да си прибере рогата, да се приключат делата и да го изведе за продажба вече чист. Около година отнема цялата работа.

# 768
 • Мнения: 19 768
Какво мислите за този имот?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a166992873447703&sl … 8ws9aq&f1=1&fe7=1

Имало наемател за 450 евро. Аз, лично, съм потресена.
Това стои от месеци на пазара, по-скоро застоява. То не може като направиш ремонт и да искаш майка си и баща си като цена.

# 769
 • Мнения: 2 867
Eха! Заслужила си е комисиона, дано й го плати едрият рогат добитък, че те тези и това не обичат много да правят. Когато купувахме ние в центъра, брокерката на продавачите получи 5хил. лева комисион (знам, защото буквално пред мен й го дадоха), а това беше много, много далеч от 3-те процента, които платихме ние на нашата. И нашите продавачи бяха от същото стадо добитък...

# 770
 • София
 • Мнения: 1 507
Azzy, освен ако няма абсолютно съвпадение на адреса, ходих да гледам този апартамент на Асен Златаров 23 преди 2 седмици. Цената беше точно с 10 000 по- ниска, историята - напълно различна.
Както и да е, аз не харесах гледката, много схлупено ми дойде, задушаващо.
Иначе апартаментът сам по себе си има потенциалът да стане едно абсолютно бижу!

# 771
 • Мнения: 2 759
После ни разказваше, че ѝ се сърдели защо го е дала на нас, те ако знаели, че някой е предложил пълната цена, и те можели да я платят. Ми като можеш и те устройва, плати цената! Има сделки, в които трябва да си бърз и да не се пазариш на дребно. Просто са достатъчно добри и без пазарлък. И ако се кумиш, ти отмъкват сделката под носа.
Толкова им е компетенцията на българските брокери. Не седнат като бранш да си изработят правила, етичен кодекс, лицензионен режим ако искат или някакъв изпит да минават, като преди това трябва да седнат да научат правилата на професията си, пък защо не и някои иновации.
В чужбина, може би защото от стотици години съществува тази професия, как правят тези неща?
Например когато пазарът е горещ, брокерът обявява, че оферти се приемат от дата Х до дата У. Няма как да го „даде“ на който пожелае или който й предложил пари в плик. Дава го на този, който е дал най-добра оферта. Като офертите могат и да с т.нар. „ескалираща клауза“, например пише предлагам 200к, но ако са получени обвързващи оферти с одобрено финансиране над тази цена, предлагам с 1000 над текущата най-добра оферта, с максимален лимит 220к. Прилагаш и писмо от банката, че си предварително одобрен за такъв кредит, както и чек с депозита си. Или не прилагаш ако прецениш, но това ти носи по-малка тежест когато брокерът ранкира офертите. Длъжна е да покаже всички от тях на собственика и той да вземе решение – да крие оферти е грубо нарушение на етичния им кодекс, а в някои юрисдикции и на закона, тъй като агент, който си наел да те представлява и му заплащаш, е длъжен да вземе предвид твоите интереси пред своите.
Да не говорим, че не си играят игрички с крадене на оферти, а просто като наемеш брокер му даваш екслузивни права за период от време и той качва имота ти в системата, с пълен адрес, описание, снимки и т.н. за има максимален интерес от купувачи. Плащаш една комисиона, която брокерът разделя с брокер на купувача, и няма как един да представлява и двете страни.
И много други неща биха могли да почерпят от западния опит. Докато не го направят, аз предпочитам сам да си върша работата и да не им ползвам услугите.

# 772
 • София
 • Мнения: 2 526
Крис, ти говориш за висш пилотаж в среда, в която търсенето чувствително превишава предлагането и има дългогодишни традиции и (все пак някакъв) морал и се държи на име в бранша.

Гледай, че тук някой спомена как им показали чист партер, обявен обаче като втори етаж, защото видиш ли, мазетата се водели първи.
?!?

# 773
 • Мнения: 1 299
Може би звуча като един Уве на Бакман, но ако наистина историята е с просрочени задължения към банката и продавачът няма пари или не иска да покрие ипотеката, какъв ще е тоя интерес от наддавачи? Явно продавачът е притиснат и чешит, толкова ли е уникален имотът му? Близо до Орлов мост, с най-мръсния въздух в София.
Ние семейно сме си фенове на НС и наистина този интерес за мен е необясним.

# 774
 • София
 • Мнения: 3 480
Azzy, освен ако няма абсолютно съвпадение на адреса, ходих да гледам този апартамент на Асен Златаров 23 преди 2 седмици. Цената беше точно с 10 000 по- ниска, историята - напълно различна.
Както и да е, аз не харесах гледката, много схлупено ми дойде, задушаващо.
Иначе апартаментът сам по себе си има потенциалът да стане едно абсолютно бижу!
Да, във ФБ беше 239 000. След навалицата от огледи, са го пуснали с десет повече, защото логично са преценили, че струва по-скъпо.
Днес говорих с брокерката- на 260 000 са затворили сделката.
Каква история си чула, любопитствам? Дамата беше с папката с документи, опасявам се, че няма как да се разчита на разкази, трябва да се обследва документацията прецизно, за което не си направих труда. Увери ме, че има съдебно решение на базата на споразумение и остатък, дължим на банката в размер на 30 000.

Напълно си права за гледката към задния двор и другата кооперация, всъщност, изложението е югоизток и шансовете да влиза слънце не са високи.

Може би звуча като един Уве на Бакман, но ако наистина историята е с просрочени задължения към банката и продавачът няма пари или не иска да покрие ипотеката, какъв ще е тоя интерес от наддавачи? Явно продавачът е притиснат и чешит, толкова ли е уникален имотът му? Близо до Орлов мост, с най-мръсния въздух в София.
Ние семейно сме си фенове на НС и наистина този интерес за мен е необясним.
Точно такъв, затънал в дългове.
Иначе ще предам на всички в Докторска градина, колко е мръсен въздуха там и да се изнасят.
Асен Златаров 23 е близо до кръстовището с Шипка и Евлоги Георгиев, от другата страна е парадния вход на Военна академия.

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 12:39 от Azzy

# 775
 • Мнения: 10 830
Заповядайте в новата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1522853.new#new

# 776
 • Sofia
 • Мнения: 2 390
Тук съм напълно съгласен с Хепи. За мен приоритет е чистия въздух, както и още много други неща, които са напълно несъвместими с орловата локация.

Ако обаче аз няма да живея там, а ще е примерно airbnb е съвсем друга историята.

Общи условия

Активация на акаунт