С какво ви дразнят етървите?

• 22 998
  • 309
  •   1
Отговори
# 285
Ариел, курсовете по език не са безмислени и щяха да ти дадат много по-голям избор. Явно ти говориш немски и нямаше да ти се налага да започнеш от А1, най-вероятно В1, а  В2 и по-високите нива са безплатни, плаща ги Бюрото по труда. Според мен и сега не е късно да търсиш по-добра реализация.

П.С. Няма значение какъв език си учила в училище/университета, за да ти признаят специалността. Дори завършилите право в България, могат им признаят дипломата и да работят по специалността (не да се явяват в съда, но по специалността).

Мисля, че пишеш наизуст без наистина да си запозната, а и е възможно в твоята провинция нещата да са по друг начин.
Тук ми отговориха, че нищо няма да плащат защото нивото на езика стигало за нискоквалифицирана работа.
Дори на украинците им заплащат само B1 и интеграционен курс и от там насетне ги оставят да се оправят сами - за това и голяма част от тях бягат от това утрепано село. А уж ревяха, че имали  нужда от работна ръка - друг път имат нужда от нискоквалифицирана работна ръка, само дето и бежанците захитряха.

# 286
  • Deutschland/HE
Запозната съм. Като си взе В1, за което си плащах, се записах в Бюрото по труда, като търсеща работа и си представих дипломата от унивеситета (само преведена). Говорих с консултантката, която ми определиха, че за да си търся работа по специалността ми трябва добро владеене на език и те ми дадоха ваучера за ниво В2, имаш право да го изкараш два пъти, съвсем безплатно. Взех го от първия път, после си намерих работа сама. Може да ти съдействат и за курс за професия, примерно за счетоводител, обработващ първични документи. Със сигурност не е само в Хесен така, а и в Баден Вюртенберг, и Бавария, та надали при теб е по-различно. Отделно дават и възможност за кракът курс, за подготовка на СВ, мотивационно писмо.

# 287
colibri,
Аз сама си платих нивото B2.  Ние сме в една провинция. От Бюрото по труда ме пратиха в някаква специална фирма за B2, които ме мотаха 3 месеца и накрая се оказа, че безплатно мога да посещавам курс само следобяд, защото не бях клиентка на социалните (те били с предимство за сутрешни занимания), а просто търсеща работа. Аз 100 пъти обясних, че като безработна детето ми няма право на занималня след училище, но глас в пустиня. Мисля, че скоро ще ни изтрият.

# 288
  • Deutschland/HE
Дени, 2018 се записах на курс за В2 по този начин, ноември го започнах и в края на май 2019 се явих на изпит. Курсът беше интензивен, всеки ден от 8.30 до 12. Аз исках да съм към VHS, но нямаха места и бях към друга фирма. Арбайтсамт-а ми дадоха ваучер, не съм получавала никакви помощи, бях регистрирана като "търсеща работа". Сега позната по този начин учи немски В2, но живее в БВ.

П.С. Аз много исках да ме скъсат на изпита, за да го карам втори път, защото не бях доволна от обучението и знам, че имам големи пропуски, но го взех Simple Smile

# 289
Е, аз пробвах 2015 г., пратиха ме в определена фирма и казаха: Това е. За VHS и дума не ставаше. То дори не беше B2, а Deutsch für dem Beruf като В2. Просто зависи от града и служителя явно. Знаеш и за други неща има разлики, нищо, че са в една провинция.

# 290
  • Deutschland/HE
И при Ариел е имало вариант да напредне с езика и да учи по-добра професия. Все пак с мъжа си и свекърите говори на немски, а това е от голяма помощ.

# 291
И при Ариел е имало вариант да напредне с езика и да учи по-добра професия. Все пак с мъжа си и свекърите говори на немски, а това е от голяма помощ.

За да се случи това, аз трябваше да съм безработна - това не е нещо, на което се гледа с добро око (от свекърите особено). До колкото мога сама учех. Никога не съм лежала по гръб и мързелувала. Постигнала съм каквото мога. Иначе нямаше да мога да завърша ако не учех допълнително сама вкъщи.

# 292
Сестрата на моя мъж е, не знам дали е етърва, но напрегнато е отношението. Въпросът ми е аз ли греша - развежда се тя,  свързва се с брат си (тя живее в чужбина) и му заявявя, че той ще отговаря за детето й, ако нещо стане с нея (не дай си!). Бащата е жив, здрав, прав. Попитах дали не е предложила на брат си същото. Стана неприятно… Било се подразбирало. Наистина ли е така? Откъде се подразбира? Изискваш нещо, но не даваш нищо като обещание в замяна, защото се подразбирало? И, естествено, че бихме се погрижили за децата на сестрите ни (и аз имам сестра в нелеко семейно положение), но императивният тон и вменяването на дълг ме подразниха. Прекалявам ли с драмата?

# 293
  • Пловдив
Сестрата на твоя мъж ти е зълва. Етърви са на двама братя жените.

# 294
Не се замесвайте! Да се оправят брат и сестра.Още нищо не е станало,дано сте живи и здрави!

# 295
  • Бургас
Ами определено прекаляваш.
Ако брат ми изиска от мен, ако се случи нещо с него/тях да се грижа за детето, мъжа ми гък няма да каже. А ако каже, до две ще му посоча вратата. Но той знае, че кръвта вода не става, а момата я обичам безкрайно много. Ще я гледа като свое. Знам, че и снаха ми така ще гледа моите. Дано абсолютно никога не се налагат такива схеми!

Щом сестрата на мъжа ви е заръчала на брат си детето си, то има причина! Нито знаете защо се е развела, нито нищо.

Mei Mei, е права. Нямате работа в точно тези отношения. За мен специално, дори питането е гадно.

# 296
Сестрата е в чужбина. Дори при развод, при смърт на единия родител веднага се търси втория да гледа детето, вече ако той откаже - баби, лели, стринки и учинайки. Успокойте се!

# 297
  • Mediterraneo
Никога пък не бих се запънала за подобно нещо! Това са племенници все пак, не са децата на съседката. Аз си обичам и четиримата поравно, двама имам от сестра ми и двама от зълва ми, деца са ми всичките.
Сестра ми има навика, когато пътуват някъде с мъжа си и ми оставят децата да ги гледам, да пише "завещание"- пише едно писмо, запечатва го в плик и ми казва къде го оставя. Ако не се върнели, да съм им гледала децата, кода за сейфа, документите за къщата и пр. неща. В началото ме дразнеше, но всичко се случва и вече направо я питам къде е оставила плика този път.

# 298
Ами определено прекаляваш.
Ако брат ми изиска от мен, ако се случи нещо с него/тях да се грижа за детето, мъжа ми гък няма да каже. А ако каже, до две ще му посоча вратата. Но той знае, че кръвта вода не става, а момата я обичам безкрайно много. Ще я гледа като свое. Знам, че и снаха ми така ще гледа моите. Дано абсолютно никога не се налагат такива схеми!

Щом сестрата на мъжа ви е заръчала на брат си детето си, то има причина! Нито знаете защо се е развела, нито нищо.

Mei Mei, е права. Нямате работа в точно тези отношения. За мен специално, дори питането е гадно.

Именно! И аз се чувствам адски зле и гадно, и тъпо, още повече сега, поглеждайки се отстрани и отчитайки и как звучи това реално, отвъд личните ми чувства. Никога не бихме се и замисляли за това - разбира се, че ще се погрижим за всеки от семействата! Но избухнах емоционално, защото има предистория… Ще понеса всичките критики, заслужавам си го, споделяйки тук. И не става въпрос за схеми - за отношение е.

# 299
Децата си имат баща и ако се случи нещо с майка им, тя няма думата. Децата й не са нейна собственост, за да ги разпределя по роднински!

Общи условия

Активация на акаунт