Бързи здравословни въпроси и отговори – 38

• 37 385
  • 744
  •   2
Отговори
# 510
Да,така е. Когато бях на гинеколог,ме намаза с нещо ( май йод) и каза Ммм да,вижда се,че пикочния ти мехур свети..
Какво ще рече това...днес се сетих за това..
Не са бъбреци, стерилната урина е чиста ( впрочем тя какви бактерии показва?)

# 511
пропуснете 1 ден миене на зъби е достатъчно да започне да се сформира плака.
Дори и да пропусне не е голяма драма. Зъбен камък за един ден не се образува.

Не се образува за 1 ден, но до 24 ч. от храненето се започва сформирането и втвърдяването на плаката. И от там нататък започва да се трупа лека полека. Без кабинетно почистване е трудно сама да се изчисти напълно, и по принцип дълго време не е много видима.

За да разберете как се сформира плака трябва да знаете от какви компоненти се изгражда. Няма да е от многото кафе директно. Ако липсва слюнка и има сухота в устата - това не е добре. Но нормално, слюнката трябва да е алкална, но не прекалено. Киселиността в устата и в присъствието на бактерии разрушава зъбите и тъканите лека полека. Но не сформира плака. За това търсете причината в хормонален и минерален дисбаланс.

# 512
  • София
Гърненце, скоро гледах клип за образуването на зъбния камък. Има връзка с недостига на витамин С.
Ето линк , но е на руски.

# 513
Yan25, бактериите са ешерихия коли, ентеробактер, клебсиела, ентерококи и ентерокок фекалис - много са. Но при теб ги няма. Ако продължи да ти се пикае, направи цистоскопия - да видят пикочен мехур отвътре....

# 514
Цистоскопия в никакъв случай. Като няма доказана инфекция, явно е неврогенно. После ще реве как я боли уретрата.

# 515
След АБ, като убие бактерията, заради която се пие, често се разраства друга бактерия..тъй като конкурентът й е изтрепан с АБ. Имала съм такъв случай. Лаборант така ми обясни причината.
За това посъветвах да пусне жената една урина за 2 лв с белтък и седимент, да види чисто ли е.
Защото нейното изследване на урина е било преди месец, а оплакванията продължават и след АБ.

И аз като пия чай, веднага ходя до вецето.
Тя като има позиви, изкарва ли течности или не? Поема ли течности, корко, позивите след поемането на течности ли са...и т.н въпроси има.

# 516
Да,ще пусна урина пак. Не виждам връзка между течностите,които пия и позивите.... Най - вече усещането е когато стоя на едно място или лежа. Като съм в движение не ми се ходи до вц. Иначе винаги има нещо за изкарване ,не са напразни позиви.

# 517
Обикновена урина може да не покаже бактерии, а стерилна да.
Имах куриоз, от чашата със стерилна урина си отсипаха в петриево блюдо за МБ, а останалата я дадох в другата лаборатория. Обикновената урина ми беше перфектна, но посявките показаха бактерия.

# 518
Зависи КАКВО пускаш от об.урина.
Винаги ми е излизало...белтък и седимент си пуска от нея. Ако има инфекция, излиза. Видът на бактерияте не, разбира се, но наличието на такива излиза.

# 519
Бактерии имам предвид.
Никога не са ми излизали бактерии на обикновена. В седимент не трябва ли да ги има? Другите неща са си  ОК.

# 520
Да, в седимент излизат бактерии, ливкоцити масово, а белтъка и + при инфекция.

# 521
Ами, да. И според мен трябва да излизат, без уточнение какви. Но няма. Идеална по всички показатели.

# 522
Пак питам...какво на урина пусна да изследват? Изрично седимент изследван ли е?
В ОБЩОТО изследване седимент НЕ влиза!
https://www.synevo.bg/obshto-izsledvane-na-urina/

# 523
Е как ОК. Нали ти казвам, че една и съща урина е разделена за двете лаборатории. МБ казва, че има бактерия, 10^5, а другата лаборатория нищичко не вижда. Ако са в различен ден, как да е. Но тук е взета една проба и е разделена на 2.
Това е минало вече, но го споделям като пример, че ако има съмнение за бактериална инфекция, само обикновена урина не е достатъчна.

# 524
Остави, няма значение.
Трети път питам седимент иска ли и изкледван ли е? Редактирах горе...спирам. който разбрал, кой не....в нета пише всичко .

Общи условия

Активация на акаунт