Бързи здравословни въпроси и отговори – 38

• 37 387
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
  • Горна Оряховица
И бях така със зъбите, докато не станах на 30. СЕга съм на 32 И вече виждам че имам зъбен камък. Не пия нито кафенето чай.

# 496
Интересно... Значи действително може да има общо с процеса на остаряването? Аз не съм чела подобна теория никъде; просто съм реалист и осъзнавам, че много неща се променят с натрупването на годинките (на 35+ съм).

# 497
Някой знае ли защо не се пие желязо по време на МЦ ? Хематолога ми го каза,но не схванах защо.

# 498
Мисля, че засилваше кървенето ако не се бъркам.

# 499
Някой знае ли защо не се пие желязо по време на МЦ ? Хематолога ми го каза,но не схванах защо.
Писах вчера, засилва кървенето. И то доста, веднъж забравих да го спра и беше ужас

# 500
Аз вчера си взех лекарство за желязото да пия.
Но добре, че не съм го почнала да го пия.
Тази сутрин ми дойде.
И ще изчакам.

# 501
Благодаря ви,аз го пих днес по инерция,но нямаше проблем за един ден. Ще го спра. Така не се ли наваксва по-бавно обаче?

# 502
Обилната менструация и изобщо кръвозагуба сваля желязото и става същата работа дали с него или без.

# 503
  • София
Здравейте, прочетох, че противозачатъчните могат да влияят на стойността на CRP. Дали ескапел може да е причина за CRP 70?

# 504
Аз имам странно оплакване напоследък. Първо да спомена, че през целия ми живот зъбите ми са били в безупречно състояние (това ми е генетично заложено) - кристално чисти, бели, без никакви тъмни налепи, макар да не съм ходила често на професионално почистване.
От година насам, обаче, положението е много зле - постоянно натрупвам относително големи количества зъбен камък. Sad Ето, октомври ходих при зъболекар и ми ги лъснаха стабилно, почистиха абсолютно всичко, но към днешна дата пак има доста плака по зъбите ми, която е видима с просто око. Чувствам се много гадно и даже нямам мотивация да се усмихвам често.
Не пуша.
Някой запознат ли е какво може да предизвика такова рязко натрупване на зъбен камък, ако в миналото човек не е страдал от подобно оплакване?
Не съм променяла нищо в хигиенната си рутина. Единственото, за което се сещам, е, че последно време пия повечко кафе - включително такова от машина с капсулки. Но честно казано, би ми било доста странно, ако само от приема на кафе се образува толкова много плака. Не ми се струва нормално.
Затова се чудя дали този симптом не се дължи на някакви бактериални процеси, протичащи в устата ми? Или пък да е нещо, свързано с Хашимото-то, а защо не и с възрастта?

Възможно е от бактерии да става, но ако нямате нищо правено по зъбите вероятно не е това. Евентуално да приемате повече калции и Вит. Д напоследък? Въпреки че кафето пречи на усвояването им. А може и хормонално да е или да приемате повече лепкави и сладки продукти напоследък и ако пропуснете 1 ден миене на зъби е достатъчно да започне да се сформира плака.

# 505
Мерси за предположенията!
Никое от изброените не е, обаче - сладко не ям; в общи линии, храня се само с месо, зеленчуци, плодове, ядки, ей-такива неща.
Как ще пропусна един ден миене на зъби? Flushed Това, мисля, никога в живота ми май не се е случвало.
Витамин D не съм приемала скоро и вероятно за пореден път съм в дефицит.

Не знам и аз...
Остана действително от кафето да е - пия двойно по-голямо количество дневно, спрямо преди година, да речем.

В една съседна тема ми казаха, че може да е от променен състав на слюнката. Мисля да проуча къде и как да я тествам. Това ми се вижда доста логично да е възможна причина.

# 506
  • Somewhere far away
пропуснете 1 ден миене на зъби е достатъчно да започне да се сформира плака.
Дори и да пропусне не е голяма драма. Зъбен камък за един ден не се образува.

# 507
Аз доколкото знам, голяма роля играе слюнката т.е. състава й за образуването на зъбен камък.

# 508
Гърненце, твърде възможно е да е от кафето.
Аз имам същия проблем последните години, но освен че пуша, ми се обостри стомашния рефлукс и според зъболекаря ми е от това. Каза, че като връщам киселини от стомаха, съответно и ph в устата се променя и се натрупва повече плака.
Знам, че най-вредните неща за зъбния камък са кафе, цигари, червено вино и сладко, поне това сме го коментирали.
Решението е стриктна хигиена, която да включва и вода за уста (но ежедневна, не с хлорхексидин, че потъмнява зъбите) и конци, както и редовно почистване при зъболекар - на 6 м.
Аз бях изумена как юли си правих почистване на зъбен камък и олеле, октомври вече бях с видим зъбен камък…
Сега съм се заела с редовно почистване с конец, защото наистина това намалява плаката. Иначе и дентални душове било хубаво да се ползват (според моя зъболекар)… Но да, и ЕГН-то оказва влияние.

# 509
Yan25, сещаш се, че да ти се пикае от студени крака, пак не е нормално. Но топлото помага при честите позиви за уриниране.... Дори слагам крака в гореща вода... Чети посочената от мен тема тук.

Общи условия

Активация на акаунт