Бързи здравословни въпроси и отговори – 38

• 37 327
  • 744
  •   2
Отговори
# 570
Да и аз взимам от там само на промоции и реално излизат много евтино.

# 571
Нали все пак някакъв лекар трябва да определи дозата. С какъв да се консултирам?

ендокринолог

Аз бях с такъв голям дефицит.
проф. на клиниката по ендокринология ми назначи да пия 1т. вечер от 10.000 ед. за 6 месеца и след това по  от 5000единици ! За напред
до ден днешен , вече 6 + год.
пием всички вечер, след храна по 1т. > 5000ед. пауза правим 1м. лятото

# 572
Как във вода да се разтвори Вигантол? Той като олио. Аз си го накапвам в лъжица и слагам малко зехтин. Това го правя докато ям салата. На 6 капки не пия вит. К2.

# 573
Без прием на витамин Б 12 под каквато и да е форма след профилактично изследване се оказа, че стойностите са завишени - 748 pg/ml. Това ме притесни малко, макар и да прочетох, че до 900 е в реда на нещата. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

# 574
Абсолютно ти е в реда на нещата резултата, не се притеснявай. Границата при тази мерна единица е до 900-1000.
Иначе ти може да не си приемала точно В12, а някои мултивитамини където го има. Но пак казвам, добре е резултата спокойно.

# 575
Май и прием на фолиева киселина и още нещо вдигаше изкуствено резултата за Б12, но сега не се сещам как беше точно. Спомням си само че е хубаво да не е в долната част на референтните а повече към горната половина, защото често реално не е баш толкова колкото показва изследването. Ако се сетя по-късно къде съм го прочела, ще допълня по-точно, но сега не си спомням в сайт или в книга го гледах това.

# 576
Благодаря, мили момичета! Приемам фолиева киселина, освен това се сетих, че преди известно време пак си бях пускала изследвания, оказа се, че е бил сходен, 710, но границите на лабораторията са широки и изобщо не е маркирано като завишено.

# 577
Здравейте, баща ми е диабетик и има изтръпвания и болки в крайниците. От малък град сме и след лечението тук от местните лекари няма никакъв резултат и облекчение.
Трябва ми добър невролог в София примерно? Или клиника? Мерси

# 578
Полиневропатията почти не се лекува.

# 579
Да знам, но не мисля че трябва да се отказваме. Поне да се опитаме да я стопиране. Нямам към кого да се насоча

# 580
Ами тя за да не прогресира, трябва диабетът да е много добре овладян, уврежданията ги прави основно високата кръвна захар. Това е най-напред. И нямам предвид това дето казват на диабетиците, че КЗ до към 7 е добре като за тях. Имам предвид да се държи по-ниска и да се спазва диета, която да не допуска висока. Тя мине ли над 7 във всякакъв момент, вече почва да прави поразии, камо ли още на гладно от толкова да започва и през деня да се държи още повече.
От там нататък вече Б витамини предписват, АЛА и от сорта, но основното е контрол на диабета.
Много масово са с дефицит на Б12 заради метформина, та това със сигурност трябва да се проверява от време на време и да се суплементира. Като при прием на метформин добавките Б12 са задължително подезични таблетки или капки/спрейове - да се усвояват през лигавицата на устата, а не да се поглъщат че там вече метформинът пречи на усвояването.

# 581
Здравейте, баща ми е диабетик и има изтръпвания и болки в крайниците. От малък град сме и след лечението тук от местните лекари няма никакъв резултат и облекчение.
Трябва ми добър невролог в София примерно? Или клиника? Мерси
Консултирайте се с доц. д-р Николай Никоевски. До скоро е работил в Александровска болница в неврологично отделение. Но от няколко години не се обръщах при него. Иначе много е кадърен и в отделението оставя пациента при нужда.

# 582
Това, което е взел диабета, няма връщане. Така ѝ каза на майка ми един лекар. Каквото и да пие, все тая. Да си държи КЗ ниска, под 5.5. И витамини от група В.

# 583
Natka  е писала за алфа липоевата киселина, аз само да потвърдя. Майка ми е също с по-тежък диабет и когато пие няколко месеца и се понатрупа алфа липоевата и е много добре с крайниците. Иначе понякога стига до пълен блокаж и често пада, докато върви. Просто отказват краката.
Касата преди им покриваше на диабетиците малка сума за Тиоктацид, после спряха, но сега май пак има отстъпка, ако се изпише по каса. Но винаги може да се намери добавка на промо и да се взима редовно в нужната доза.
И задължително В витамини и магнезий.

# 584
От колко мг е добре да е АЛА? Че самостоятелно не е пила майка ми, само в комбинация с други витамини и минерали.

Общи условия

Активация на акаунт