Бързи здравословни въпроси и отговори – 38

• 37 332
  • 744
  •   1
Отговори
# 555
Щитовидните са супер! Браво!
С тия стойности даже не ти трябва хормон, ако се задържат така. Само ако не се чувстваш ок, или планираш бременност.
Някои хора се чувстват по-добре с по-високо Т4 и малко по-ниско ТСХ, но като цяло половината жлеза добре се справя за зимен период.

# 556
2 х 15 к са 30 седмично.

5 х 7 дни са 35 седмично.

Същото тоест.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 15:03 от teta75

# 557
При такъв дефицит на Д, детския ендокринолог на сина ми му изписа 8 капки дневно (беше на 11г), така че твоите 5 са наистина смешни.
Аз също вземам Вигантол принципно, но последно ползвах спрея на БетерЮ от 3000 който е комбиниран с вит.К2 и много добре ми вдигна нивата, само е по-скъп

# 558
А колко впръсквания правиш със спрея на Better You?

# 559
Аз също започнах да пръскам от спрея на Бетър ю с Д и К2, три пъти пръскам (общо трите пъти се равняват на D3000).

# 560
А колко впръсквания правиш със спрея на Better You?

Три пъти, както е казала и дамата преди мен, равнява се на 3000 единици т.е. ако е капки Вигантол все едно 6. Но моя дефицит не е толкова сериозен в момента, малко под долната граница бях.

# 561
  • София
Взех Вигантол и смятам да започна с 8 капки, което е 4000 единици по мои сметки пък на 17 ще видя какво ще каже ендото. Не знам при това количество обаче дали трябва да се взима и витамин К или каквото там беше.
В аптеката също ми казаха 2 пъти седмично по 15 капки, хем ме питаха какви са ми стойностите от изследването.

# 562
Не бих разчитала в аптеката да ми кажат при такъв сериозен дефицит колко да вземам. Тяхната работа е основно от лекарства да разбират и това са учили, с добавките рядко са напред с материала. Ще ти кажат каквото пише на листовката, ако си направят труда да я погледнат изобщо. И то пак ще се презастраховат да не те предозират, защото не е тяхна работа да носят отговорност за това... А дане отварям дума колко пъти се наслушах и да казват на някого да взема Вигантол на гладно сутрин само с малко вода - то след това как да питаш тях колко и как да е?
4000 не са толкова много, а до 17 са едни 10 дни едвам, от там нататък вече с лекаря решавайте колко повече и колко витамин К2 да вземаш с него.

# 563
Ох, моята лична вика - да не съм ходела на ендо заради 15,69, да съм приемала през зимните месеци. Добре, че не разчитам много на мненията на ЛЛ.

# 564
То едва ли и ендокринолог ще ти каже кой знае какво.Аз взимам по 5000 единици по 5 дни в седмицата целогодишно.Ноември и декември повиших на 10000 и се върнах пак на 5.В началото на януари нивото ми беше 66 цяло и нещо без почивка преди това.Смятам че при недостиг трудно бихте наваксали с тези дози.

# 565
  • София
Нали все пак някакъв лекар трябва да определи дозата. С какъв да се консултирам?

# 566
Не бих разчитала в аптеката да ми кажат при такъв сериозен дефицит колко да вземам. Тяхната работа е основно от лекарства да разбират и това са учили, с добавките рядко са напред с материала. Ще ти кажат каквото пише на листовката, ако си направят труда да я погледнат изобщо. И то пак ще се презастраховат да не те предозират, защото не е тяхна работа да носят отговорност за това... А дане отварям дума колко пъти се наслушах и да казват на някого да взема Вигантол на гладно сутрин само с малко вода - то след това как да питаш тях колко и как да е?
4000 не са толкова много, а до 17 са едни 10 дни едвам, от там нататък вече с лекаря решавайте колко повече и колко витамин К2 да вземаш с него.

Добре, а каква е твоята препоръка за Вигантол специално. Аз го взимам сутрин, след закуска, директно си го накапвам под езика. Не го разтварям във вода.
Не помня кой от всичките лекари, с които съм се консултирала по въпроса ми каза така 🙄.

# 567
Под езика да капя не си представям, то как да броя капките като не ги виждам? Grinning
Но за мен на гладно е глупост, този витамин е мастноразтворим и се приема със или след храна, по възможност поне малко мазнини да има в това хранене. Срещала съм също и проучвания че усвояването му е свързано с реално храносмилане на храна, а не само него да трябва да глътне човек. Във вода и да искаш няма как да го разтвориш, то е маслен разтвор, което е другата глупост в съвета.
В момента съм на капсули че когато ги вземах нямах възможност да си купя Вигантол, но докато вземах него го накапвах върху хапка от храната, че така ми беше по-лесно. Или ако ям нещо от сорта на супа, гребвам лъжица от супата и капя в нея. (не ям сутрин, така че при мен това се случва като обядвам)

# 568
Според мен най удобната форма е меки желатинови капсули с по-мазна храна.Така знаеш какво си взел в действителност.

# 569
Удобни са наистина, Вигантол много хора го предпочитат като бюджетен вариант. Капсулите които вземам в момента ми излязоха почти без пари от iHerb когато ги взех, но в общия случай ако си купуваш тук, излизат по-скъпичко ако трябват по-стабилни дози.

Общи условия

Активация на акаунт