Искам развод

• 13 592
  • 178
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Ох, тези буквалности....

Под "тропане с крак" имам предвид да насочи претенциите си за гледане на детето към другия родител, а не към бабата.

Аз също съм на този принцип, но в някой случаи, това не е реалистично. Има хора, които от дума не разбират. И сигурно предполагам, за да се стига да пита бабата, значи бащата не е опция. На сила хубост не става. Някой хора, просто отказват да поемат отговорности, защото са сърдити на насрещния, че разваля семейство. Рядко е да има разбирателство, когато сте изправени пред раздяла. Разбира се при желание и на двамата, след време това се променя. Все пак както някой се изказа по рано, говорим за раздяла на майката с бащата, а не на детето. За децата е важно в живота им да участват и двамата родители.
Всъщност, не значи, това е само един от възможните варианти. Може това да е поредната грешна преценка. Или да му е ядосана и да е решила да го наказва чрез детето. Или той да е лош родител. Или нещо друго.

# 106
Странно е как в поредица от постове се налага тезата, че по подразбиране бащата не е опция за гледане на собственото му дете, но бабата е длъжна, защото е баба.

# 107
Авторке, един съвет от човек, който сам си гледа детето - отиваш при майка ти, ред сълзи и сополи и ако жената се навие, можете да живеете заедно - тя, ти и детето. Извиняваш се, ако с нещо си я засегнала навремето, избягваш всякакви скандали, повтаряш 'да, добре', снишаваш се и така до момента, в който можеш да се оправяш сама с издръжката и гледането на детето.

Аз поне друг начин не виждам за момента. Съвсем целенасочено не ти обяснявам аз как се оправям, защото моята ситуация няма нищо общо с твоята. На мен не ми се е налагало да моля някого за помощ. Само мога да кажа, че това с имунитета е малко относително - синът ми най-много боледуваше между 5 и 6 години, при все че ходи на ясла от шестмесечно бебе и винаги е бил отглеждан по детски заведения. Аз се върнах на работа, когато той стана на четири месеца и половина. На 6 години, като с магическа пръчка, детето престана да боледува.

# 108
Стига вече с тия длъжности, аз не съм прочела и един пост, някой да е казал, че е длъжна. За съвсем други неща се изкоментира бабата. Бащата в случая е длъжен, но като не иска да асимилира, каква опция, какви 5лв? Какво, детето да седи гладно и на студено, докато бащата се сети, че е длъжен ли?

# 109
  • София
Стига вече с тия длъжности, аз не съм прочела и един пост, някой да е казал, че е длъжна. За съвсем други неща се изкоментира бабата. Бащата в случая е длъжен, но като не иска да асимилира, каква опция, какви 5лв? Какво, детето да седи гладно и на студено, докато бащата се сети, че е длъжен ли?
Това къде го прочете?

# 110
Ако бабата и дядото имат здравословни проблеми - да. Ако децата искат да се гледат внуците през цялото време - да, но ако става въпрос за определо време или за някой-друг час или ден от време на време - не. Много искам да стана някой ден млада баба и да си водя внуците насам-натам. Хем ще им се радвам, хем ще зная колко много помагам на децата си, така както на мен не може да ми се помогне.

BadKarma, наглост ли е възрастните родители да очакват помощ от децата си?

Ако не са присъствали в живота им докато са били деца, не са се грижили за тях, не са ги издържали, подлагали са хи на физическо и психическо насилие - да, наглост би било. Иначе ако са си изгледали децата, аз от позицията на детето бих се погрижила за възрастните си родители.

Но ако твоето мислене е да си направи човек дете, да има кой да го гледа на стари години, не мога да се съглася. По същия начин, по който не мога да се съглася да се вменява задължение на някого да гледа чуждо дете по цял ден когато боледувало, което разбрахме, че е често. Да, внуците са чужди и не са ваши собствени деца.

Не знам на колко години си и на колко години една баба според теб е млада, но аз и наборите ми ще работим до 67 май по настоящем, предполагам докато ни дойде време за пенсия може и над 70 да е възрастта за пенсиониране, та не виждам как на работещ човек ще му е възможно да гледа внуци, които, пак повтарям, дори не са негови собствени деца, а и той неговите явно си ги е изгледал.

Въпросът е, че в темата се писа как хората трябва да гледат възрастните, защото те са ги гледали като деца, което не е точно така. Задълженията спрямо детето са нещо съвсем различно. Грижата за възрастен не е нищо повече от морално задължение. Всеки, който не се грижи за възрастните си родители (освен ако няма много основателна причина), за мен е боклук. Мнението ми и за егоистичните бабки, които не искат да виждат внуците си, а имат възможност, не е много по-добро.
Няколко пъти се каза в темата, че ако бабата и дядото не искат да помагат по никакъв начин, не трябва да очакват помощ.

Отделно, родителите на малки деца, определено се нуждаят от помощ дори да са си уредили живота. Ние сме двама и сме много силни, но дори и ние го отнасяме. Вярно е, че гледаме едновременно дете и възрастни родители, но и да не беше така, пак щеше да ни е много трудно и помощ от баба щеше да е безценна за нас.

# 111
Ама каква възможност има бабата, след като майката е на 37?! Бабата е в най, ама най-добрия случай на 55.
И в какъв смисъл сме били коментирали бабата, щом не е как била длъжна да гледа детето, ако иска тя самата да бъде гледана?

# 112
Не забравяйте,че ако бабата е под 63 год,навярно работи,ако е над,не се знае в какво здравословно състояние е.Едно е да погледаш дете няколко часа и да го водиш на разходка и детски кът,друго е да гледаш болно дете и то често.

# 113
  • София
Не работи бабата, може би е по-възрастна.

# 114
  • Чужбина
От собствен бизнес да работиш чистачка, макар и в чужбина, говори за повече от гъвкава нагласа и начин на мислене и за мен е нещо като хаос. Съжалявам, но няма смисъл тук да се ласкаем и да се лъжем.

Допускам, че по подобен непоследователен и даже нелогичен начин е избран бащата на детето и, респективно, е взето решението за раждане на дете. На 37 трябва вече да се пораства и да се избистрят ценности, приоритети, жизжени цели и пр.

При положение, че има създаден нов живот - дете, напълно зависимо от родителите си, в случая - майка си, егото би трябвало да се подтисне и да се помисли именно за детето.

Предполагам че някакъв вид споразумение с бащата и/ или с майката (бабата) са напълно адекватна опция, вероятно с отстъпки от страна на авторката. Без отстъпки и компромиси ще страдат много хора - в случая и едно напълно невинно дете.

Ако това е невъзможно, случаят плаче за социалните/ закрила на детето. Това също е вариант - детето да бъде временно поето от социалните (може би и с приемна майка), докато авторката се ориентира и реши свои базисни проблеми. Ако авторката не потърси социалните, дано някой съвестен съсед направи това.

Логично е, ако родителите не могат да се грижат за едно дете, то да се поеме от социалните.

Здраве и успех!

# 115
Интересно накъде стига темата, та чак социалните да намесваме?! Аз направо спирам да коментирам наистина. Една жена е решила, че иска да се раздели с бащата на детето. Тук никъде нищо не е казал или намекнал за тормоз над детето. Моли майка си за помощ, докато си стъпи на краката, защото да си сам, не е като да сте двама. Детето просто е болнаво и явно това я притеснява, че вероятно ще се наложи да отсъства често от работа, което води и до по малко приходи, дори разправии с работодател. Вие отидохте на социални, на неадекватна майка, която едва ли не, не може да си гледа детето... Нямам думи.

# 116
Щом няма тормоз, какво пречи детето да остане с бащата, а майката да иде на гурбет, втори път питам? Героинята си е навила на пръста, че не, няма да е таткото, ами ще е бабата. Да, неадекватно и незряло е за жена в лелчинска възраст (преди някой чукча да се обади пак с поредния виц, аз самата съм на 36 и на тези съвсем не млади години се очаква човек да има малко акъл в канчето).

# 117
Интересно накъде стига темата, та чак социалните да намесваме?! Аз направо спирам да коментирам наистина. Една жена е решила, че иска да се раздели с бащата на детето. Тук никъде нищо не е казал или намекнал за тормоз над детето. Моли майка си за помощ, докато си стъпи на краката, защото да си сам, не е като да сте двама. Детето просто е болнаво и явно това я притеснява, че вероятно ще се наложи да отсъства често от работа, което води и до по малко приходи, дори разправии с работодател. Вие отидохте на социални, на неадекватна майка, която едва ли не, не може да си гледа детето... Нямам думи.

Мнението за социалните е крайно според мен, но с останалата част от разсъжденията на Борис съм съгласна. На 37 години трябва отдавна да си наясно с целите и възможностите си, дори и без дете.

Авторката моли за помощ майка си, ама майката не иска да помогне, нито е длъжна да помогне. Авторката избягна въпроса защо така се е получило, явно е наясно с причините. И какво прави в тази ситуация? Гледането на дете сам е предизвикателство не само от финансова гледна точка. Какво става, ако авторката се разболее? Синът ми е на десет години - за това време съм имала 3 случая, в които не мога да стана от леглото заради болест. Майка ми може и да не гледа сина ми, но поне в тези случаи го облича, слага му да яде и го води на градина/училище. Когато майка ми я няма, се обаждам на гледачки или приятелка. Съседката, чиито деца учат в същото училище като сина ми, е разведена. Знаеш ли колко пъти съм карала и/или вземала едно от децата, защото другото е болно или трябва да бъде заведено някъде? А те са на споделено родителство с бившия мъж.

Така че дори да е финансово стабилна, авторката години наред ще има нужда от логистична помощ. Така че да стопля отношенията с майка си, че иначе не я виждам. И ако няма хора, на които да може да разчита при нужда, да започне да ги търси.

# 118
Nedinka аз от първия пост това обяснявам, да си изплете кошницата, защото дори със здраво дете е трудно ако си сам. Впрочем другата баба, откъм страна на бащата, не иска ли да помага. Аз явно много голям късмет имам, че и баби и дядовци, дори прабабата е в помощ. Иначе, абсолютно честно не знам как ще стане. Болничния е най малкия проблем.

# 119
  • София
Хайде пак баба...

Защо реши, че бащата не може да си гледа детето?

Общи условия

Активация на акаунт