Искам развод

• 13 592
  • 178
  •   1
Отговори
# 60
Авторката казва, че майка й не иска да й помага дори за малко. Иначе да, най-естествено е бабите и дядовците да помагат колкото могат. Има случаи, в които децата им ще бъдат загубени без помощ. Забелязала съм, че най-много срещу тази помощ скачат тези, чиито деца са гледани от техните родители.

# 61
  • Дубай
Явно някой от коментиращите нямат представа,какво е да си сам и нужда да се помогне.
Не знаем ,какво преживява авторката,ами ако е подложена  на домашно насилие друга песен щяхте да пеете ,нали?Щото тогава щяхте да питате,защо не си е тръгнала ,а стояла?Ето защо,като нямаш подкрепа е адски трудно , особено с малко дете!

# 62
Аз съм си изгледала децата с помощта на доста гледачки + детска градина. Помощ от бабите е имало, когато и както те пожелаят, а не защото аз искам да работя и няма къде да си оставя детето. Моята майка конкретно ми е гледала едното дете 5 дена и това е за 22 години от както имам деца.
Помощ бих оказала, финансова, ако имам възможност. Но за отглеждане на внуци - няма да имам никакви сили. Има много други варианти пред родителите. И бабата е човек.
Много добре знам какво е да си сам. На възрастта на авторката се разведох не с едно, а с три малки деца. Третото от най-боледуващите.

# 63
Авторката казва, че майка й не иска да й помага дори за малко. Иначе да, най-естествено е бабите и дядовците да помагат колкото могат. Има случаи, в които децата им ще бъдат загубени без помощ. Забелязала съм, че най-много срещу тази помощ скачат тези, чиито деца са гледани от техните родители.

Най-естественото е всъщност човек да прави деца, когато има ресурсите да ги гледа. Включва време, пари, желание и възможност да им се обръща адекватно внимание и прочее. Дори и да могат да помагат, не са длъжни да стават бавачки на щат, защото жена края на 30те не може да се оправи с малчуган, който приемаме, че е създала и родила по собствено желание!  Що за наглост, главата не ми го побира.

# 64
Аз пък не мога да разбера , хората дето не искат да прекарват времето с внуците си , дори няколко часа да са . Особено , ако детето ти е в нужда , ще му помогнеш с каквото можеш . Аз бих направила всичко за да помогна на детето ми .

# 65
  • София
Въпросът е детето какво си е постлало преди това.
Нуждата не е едностранна.

# 66
Ако бабата и дядото имат здравословни проблеми - да. Ако децата искат да се гледат внуците през цялото време - да, но ако става въпрос за определо време или за някой-друг час или ден от време на време - не. Много искам да стана някой ден млада баба и да си водя внуците насам-натам. Хем ще им се радвам, хем ще зная колко много помагам на децата си, така както на мен не може да ми се помогне.

BadKarma, наглост ли е възрастните родители да очакват помощ от децата си?

# 67
Това е чудесно. И аз ще искам да прекарвам време с внуците си, но за да ги изведа на разходка в парка, да идем на почивка или да ми дойдат на гости за няколко дена, когато се разберем. Не бих се наела да отглеждам целодневно или почасово, нито да ги водя на лекар и да ги лекувам. Това е работа на родителите.

# 68
Всички предложения за административна работа за авторката са обречени, защото, с извинение, тя не знае да пише на български. Дали има познания по някой чужд език, не стана ясно, но най-вероятно няма.
Ако има семейно насилие, тогава авторката би могла да се обърне към организации за закрила и евентуално чрез тях да търси варианти. Ако физическо насилие няма, но има психическо - това също се води за насилие, така че също може да се обърне към някоя организация, поне да се посъветва.

Аз лично съм била на държавна работа, когато гледах малки деца и бях често в болнични. Там са длъжни да търпят една майка на боледуващи деца в рамките на трудовото законодателство. Докато в частна фирма това няма как да се получи, там даже изобщо няма да я назначат с малко дете.

На мястото на авторката бих търсила работа наистина в някакъв кооператив от родители за отглеждане на няколко деца. Не съм проучвала условията, но авторката би могла да проучи.

Ето кой какво е длъжен:
Семеен кодекс, чл. 17. Съпрузите са длъжни.... да се грижат за отглеждането, възпитанието, образованието и издръжката на децата.

Семеен кодекс, чл. 124 (5). Пълнолетните деца са длъжни да се грижат за своите възрастни или болни родители.

В малко държави го има това прословуто отглеждане на децата от баби. Това, че някой иска да вмени на бабите някакви такива задължения като предварителна отплата за бъдещо гледане, не е прав, защото тази баба като родител е била длъжна да полага грижи (та макар и като работи в чужбина, за да издържа детето си). Като баба вече няма никакви задължения, не може никога да бъде осъдена да полага грижи или да плаща издръжка. Докато деца, които не се грижат за възрастни или болни родители, могат да бъдат осъдени да го правят.

# 69
Хм да, и аз сега се замислих, та тя е на 37г как така няма до сега образование, квалификации, професия, кариера, стабилна работа... кво е правила до 34г като е забременяла? Майчинство как е вземала, ако не е имала работа? Защо не се е върнала на тази същата работа като е станало на 2г детето или даже на 1г като е било? То на ясла не е ли ходило и там да е минало периода на изграждане на имунитет? Така е щяла да може вече до сега да е заделила пари за изнасяне/развод или каквото там иска..

# 70
Лирическата героиня е на 37. На тази възраст трябва да е доста изпаднала зад борда, за да не може да се оправи сама.
А и на мен ми е странно как бърза да се махне от мъжа. Къде е спала досега и откога има проблем? И най-вече какъв е проблемът? Тя е с този мъж 4 години поне (3годишно дете+бременност...). Смятам, че в такива случаи трябва първо да се погледне какво да се оправи в семейните отношения, не да се хуква към развод. Да, аз го казвам това.

Освен това темата според мен е пързалка. Съдейки по изказа, героинята не може да си напише името, обаче ползва изрази като елемент и нрави ми се. Ха.

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 10:50 от Нарцùса

# 71
Ако бабата и дядото имат здравословни проблеми - да. Ако децата искат да се гледат внуците през цялото време - да, но ако става въпрос за определо време или за някой-друг час или ден от време на време - не. Много искам да стана някой ден млада баба и да си водя внуците насам-натам. Хем ще им се радвам, хем ще зная колко много помагам на децата си, така както на мен не може да ми се помогне.

BadKarma, наглост ли е възрастните родители да очакват помощ от децата си?

Ако не са присъствали в живота им докато са били деца, не са се грижили за тях, не са ги издържали, подлагали са хи на физическо и психическо насилие - да, наглост би било. Иначе ако са си изгледали децата, аз от позицията на детето бих се погрижила за възрастните си родители.

Но ако твоето мислене е да си направи човек дете, да има кой да го гледа на стари години, не мога да се съглася. По същия начин, по който не мога да се съглася да се вменява задължение на някого да гледа чуждо дете по цял ден когато боледувало, което разбрахме, че е често. Да, внуците са чужди и не са ваши собствени деца.

Не знам на колко години си и на колко години една баба според теб е млада, но аз и наборите ми ще работим до 67 май по настоящем, предполагам докато ни дойде време за пенсия може и над 70 да е възрастта за пенсиониране, та не виждам как на работещ човек ще му е възможно да гледа внуци, които, пак повтарям, дори не са негови собствени деца, а и той неговите явно си ги е изгледал.

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 11:04 от Анонимен

# 72
Ох, Нарци, че по твоята логика поне половината жени в България са доста изпаднали от борда... Без висше, без език, без високоплатена професия и каращи от заплата до заплата... И като има някакво измислено висше от университета в Малко Търново или Враца, това как ще й помогне да започне работа като нещо различно от продавачка, сервитьорка, барманка, чистачка, освен ако няма чичо владика, или разчита на уау външност?

# 73
  • Пловдив
Всички ние, които работим на по-добри места от чистачка, продавачка и барманка дали имаме чичо владика и уау външност? Въпросът е риторичен, защото отговорът много ясно е "НЕ".

# 74
Авторката явно не е случила на мъж, но поне детенце си има. Знам, че много от съфорумките няма да се съгласят, защото тя няма възможност да се грижи за себе си и за детето чисто финансово, а мъжът очевидно не става, не знаем защо. Но за мен това е приоритетът, нататък все нещо ще се измисли. Най-разумно ми се струва все пак да се изчака с раздялата, докато детенцето позакрепне, ако наистина никой от останалите варианти, които се изброиха, не сработват.

Общи условия

Активация на акаунт