Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

  • 51 043
  • 875
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 14 471
Здравейте!
Имам фурна B27CS22G0 от повече от година,но преди ден я пуснах за първи път. Исках програма горен,долен и вентилатор,затова избрах circotherm (така ме посъветва преди време служител в магазина,след като обясних,че това ми е задължителна и най-често използваната програма). Зададох и градусите и натиснах копчето за пускане. След 20 минути фурната все още не беше издала звук,че градусите са достигнати (не знам така ли се предполага да работи) и все пак сложих печивото (старата ли фурна вдигаше 170 градуса за 10 минути). Докато се печеше нещото (още 20 минути) отново нямаше сигнал. Солените ми бисквитки не бяха станали,а е рецепта,която правя години наред и със затворени очи.
Моля ползвателите на нефф да споделят своя опит и да ме посъветват има ли по-подходяща програма,която да избера за горен и долен с вентилатор? Че вече се притеснявам и започвам да се оглеждам за друга

Circotherm не работи с горен и долен реотан, а само със заден кръгов. На този режим фурната работи в диападона 50-200 градуса. Използва се за печене на няколко нива. Circotherm  Eco е за печене на едно ниво.
Доколкото виждам при тази фурна има опция за горен и долен едновременно, но е без вентилатор.
По време на работа, като натиснеш "i" се показва каква е температурата.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 18:47 от petiaivanov

# 541
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 214
Моят Неф не издава звук при достигане на Т. Пълни се хоризонталната червена линия. Доста бързо си вдига градусите. Пробвайте отново, дано не е за техник.

# 542
  • Мнения: 7 848
Моят Неф не издава звук при достигане на Т. Пълни се хоризонталната червена линия. Доста бързо си вдига градусите. Пробвайте отново, дано не е за техник.
Аз нали миналия ден си поръчах една Neff /мисля, че точно твоя модел, ама чак си отварях поръчката, за да видя какво точно поръчах Simple Smile, че не е още пристигнала и няма да пристигне в постоянното ми жилище, а в друго населено място/, та като прочетох горното мнение, леко се стресирах. Надявам се да нямам и личен повод за това.
Надявам се също да нямаш против, ако от време на време те ангажирам с въпроси, на които след четене и умуване не намирам отговор, няма да е наготово, обещавам - мразя да съм неподготвена!

# 543
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 214
Питай Simple Smile

# 544
  • Мнения: 7 848
Благодаря за отзивчивостта! Пак казвам, няма да злоупотребявам. Но ще питам, когато започнем съвместна експлоатация Simple Smile, което няма да е много скоро, поне месец-два ще минат.

# 545
  • София
  • Мнения: 2 412
...Исках програма горен,долен и вентилатор...

Такъв режим съществува само при фурни, които нямат заден (кръгов) нагревател. Това са фурни от по-нисък клас или пък по-стари модели. Тъй като нямат кръгов нагревател, те използват топлина от горния и долния нагревател, която вентилаторът „разнася“. Това не е чиста конвекция, защото присъства и ефектът от инфрачервеното излъчване на нагревателите.

Повечето съвременни фурни предлагат режим „конвекция“, осигурен от кръгов нагревател и вентилатор, и отделно - класически режим, осигурен от излъчването на горния и долния нагреватели. Двата режима имат предимства и недостатъци и са подходящи за различни неща. Смесването им с нищо не подпомага готвенето и затова не се предлага като режим за готвене, а се използва само за по-бързо загряване на фурната и за пиролитично самопочистване.

Кръговият нагревател е с мощност почти колкото горния + долния нагреватели (2000 - 2200 Вт) и е напълно достатъчен, за да осигури нужната топлина, която вентилаторът да разпредели равномерно из цялата камера на фурната. Има режими, комбиниращи конвекция с горно нагряване (понякога наричани „гратен“) или конвекция с долно нагряване (често наричан „пица“).

В някои фурни, обикновено от по-скъпите, има режим „икономична конвекция“ (eco, economic), който е добавен най-вече, за да може уредът да получи по-висок енергиен клас, но всъщност не е особено подходящ за печене.

# 546
  • Мнения: 1 518
Благодаря ви! Вилемина,това означава ли,че правилно са ме посъветвали в магазина да използвам кръговия нагревател (circotherm) като заместител на опцията горен,долен и вентилатор? Защото аз от твоя пост точно така разбирам
Etty,на коя програма би пуснала мъфини,да кажем?

Последна редакция: ср, 04 окт 2023, 07:47 от Goldeva

# 547
  • Мнения: 616
Фурната е BOSCH HBG675BB1, патладжани,тава на най-горно ниво:
 -първа снимка-функция "грил",
 -втора снимка-"грил+вентилатор".
Такова неравномерно печене, аз ли бъркам някъде или фурната просто толкова си може?


# 548
  • София
  • Мнения: 1 613
Те не изглеждат много изпечени, особено на втората снимка. Явно всяка фурна си е с характер и изисква доста време опознаване и тренировки. Понеже обичам да тествам фурни, в един апартамент лятото на морето пуснах едни мъфини във фурна Zanussi - стар модел, без кръгов нагревател, само долен и двоен горен, иначе с вентилатор. Бях впечатлена от равномерното печене и хубавата текстура вътре. Започвам да си мисля, че с цел постигане на висок енергиен клас, производителите настройват управлението да се пести енергия, което обаче се отразява на печенето.

# 549
  • Мнения: 7 848
Моята фурна във вътрешността, плътно към задната стена, пече леко по-силно, но смятам, че е нормално. Колкото и да е уплътнена вратата, влияние на отвора има и температурата не е напълно еднаква. При фините печива разликата е достатъчна, за да се прояви и ефектът. Нямам обаче драстични разлики - в смисъл едно изпечено, друго сурово или изпечено отпред, отзад - прегоряло.  Просто степента на изпичане е различна, но едва забележима.

# 550
  • Мнения: 14 471
bgroza, според мен ти бъркаш. Грилът в комбинация с вентилатор се включват и изключват последователно. Отделно имаш две  функции за грил- за голяма и за малка площ. Не знам коя от двете си използвала.
За тези патладжани аз бих използвала 4Dгорещ въздух с тава, разположена на средно ниво или просто долно+горно нагряване.

# 551
  • София
  • Мнения: 2 412
Благодаря ви! Вилемина,това означава ли,че правилно са ме посъветвали в магазина да използвам кръговия нагревател (circotherm) като заместител на опцията горен,долен и вентилатор? Защото аз от твоя пост точно така разбирам

Да, правилно са те посъветвали - това е съответстващият режим. Но това все пак е на теория. На практика, трябва да се установи от личен опит.

Аз не съм много по мъфините и кексовете, но съм пекла тестени неща на различни режими, включително на конвекция и на класически - горно+долно нагряване. Според мен, баниците и всички по-тънки неща, при които няма затруднения да се изпекат добре отвътре, стават по-добре на класическия режим.

По-дебелите неща като кексове, хляб и питки, които трябва да бухнат, предпочитам да пека с вентилатор. За такива неща често използвам режим долно нагряване + вентилатор, който от Miele са нарекли „Intensive Bake“. При него резултатите като че ли най ми харесват, защото горната страна нито се препича както при класическия режим, нито коричката става дебела както при чистата конвекция. При този режим, понякога коригирам температурата с една идея надолу спрямо конвекцията - примерно 170 градуса вместо 180, но това си е въпрос на експериментиране.

Фурната е BOSCH HBG675BB1, патладжани,тава на най-горно ниво:
 -първа снимка-функция "грил",
 -втора снимка-"грил+вентилатор".
Такова неравномерно печене, аз ли бъркам някъде или фурната просто толкова си може?

Съгласна съм с казаното от Петя. Моята фурна е от друга марка, но принципът е един и същ. Когато пека патладжаните на режим „грил“, процедирам по следния начин:

1. Пускам двойния грил (т.нар. „грил по цялата ширина“) на 220 градуса;
2. Слагам тавата на второто ниво отгоре надолу.

Първото ниво е прекалено близо до нагревателя и ако резените не са с абсолютно еднаква дебелина, се изпичат неравномерно. Това ниво ползвам единствено за препичане на филии хляб.

Иначе обикновено пека патладжаните и тиквичките в режим конвекция (4Д горещ въздух), на 190-200 градуса, защото така ползвам 2-3 нива и побирам по-голямо количество наведнъж. В този случай, първо изчаквам фурната достигне зададената температура.

От опита ми с различни фурни, без да претендирам, че съм права, съм стигнала до извода, че режимът „грил + вентилатор“ е идеален за финално запичане, но никак не е подходящ за готвене на нещо от начало до край. Поне аз не съм успявала да сготвя нещо изцяло на него. Затова, ако ще пека патладжани на едно ниво и държа да станат златисти, по-скоро бих ги пуснала за 5-6 минути на режим конвекция, а след това за 4-5 минути на грил с вентилатор.

Последна редакция: ср, 04 окт 2023, 15:25 от Vilemina

# 552
  • Мнения: 616
Благодаря,момичета! От фурната очаквах да грилова равномерно повърхността на шайбите,без значение дебелината им и къде в тавата се намират.
Използвала съм "грил-голяма повърхност" за първата тава. След като видях колко неравномерно се гриловат, реших за втората тава да ползвам "грил+ вентилатор",експеримент един вид. Ами и втората тава е неравномерно грилована.
Тук обръщам внимание единствено на неравномерното гриловане,на патладжана не му трябва кой знае колко така или иначе,за да е готов.
Според мен трябва всички шайби в тавата да са равномерно зачервени.

# 553
  • София
  • Мнения: 2 412
Тук обръщам внимание единствено на неравномерното гриловане,на патладжана не му трябва кой знае колко така или иначе,за да е готов.
Според мен трябва всички шайби в тавата да са равномерно зачервени.

При печенето на грил, разстоянието е от голямо значение - по-близо означава по-горещо. Когато тавата е на първото ниво, разстоянието от нагревателя до повърхността на по-тънките шайби е около 5 см, а до по-дебелите може да достигне 4 см. Това е разлика от 20-25%, която няма как да не се отрази на степента на изпичане.

Просто продължи експеримента и опитай грил по цялата ширина, но на 2-рото ниво. Там разстоянието до нагревателя е около 12-13 см, съответно разликата между близостта на тънката и на дебелата шайба би била около 8%, което 3 пъти по-малко. Вярно, ще се пекат повече време, но може да компенсираш с по-висока температура. При всички случаи, ще се изпекат по-равномерно.

При режим „конвекция“ температурата е почти еднаква и разстоянието няма голямо значение. На този режим е по-вероятно да получиш всички шайби равномерно зачервени.

# 554
  • Мнения: 616
Тук обръщам внимание единствено на неравномерното гриловане,на патладжана не му трябва кой знае колко така или иначе,за да е готов.
Според мен трябва всички шайби в тавата да са равномерно зачервени.

При печенето на грил, разстоянието е от голямо значение - по-близо означава по-горещо. Когато тавата е на първото ниво, разстоянието от нагревателя до повърхността на по-тънките шайби е около 5 см, а до по-дебелите може да достигне 4 см. Това е разлика от 20-25%, която няма как да не се отрази на степента на изпичане.

Просто продължи експеримента и опитай грил по цялата ширина, но на 2-рото ниво. Там разстоянието до нагревателя е около 12-13 см, съответно разликата между близостта на тънката и на дебелата шайба би била около 8%, което 3 пъти по-малко. Вярно, ще се пекат повече време, но може да компенсираш с по-висока температура. При всички случаи, ще се изпекат по-равномерно.

При режим „конвекция“ температурата е почти еднаква и разстоянието няма голямо значение.
Да,да,задължително ще пробвам на по-долно ниво. Все пак съм още в началото на ползване на грила. За сега пека най-вече на  4Д  и горно+долно нагряване.
Благодаря още веднъж!

Общи условия

Активация на акаунт