Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

  • 50 859
  • 875
  •   2
Отговори
# 810
  • Мнения: 921
Имам въпрос към ползвателите на фурна Бош  и конкретно HBG675BS1.

На кое ниво на фурната печете хляб/питка?

По ръководството би трябвало да е на ниво 2, но нещо не ми допада и на ниво 1, резултата е по-добър.
Пускам горен и долен реотан и сякаш отдолу не е добре изпечена. Стои някак бяла.
Пробвах и във форма и в голямата тава на фурната.

Не ми е проблем да пека на първо ниво, просто да си сверя часовника.
Защо препоръките в ръководството са такива, а на практика различно!
Аз забелязах ( и в инструкциите го пишеше), че има значение в какъв съд се пече - т. е. съдовете например тави инокс или нееъждавейка трябва да са матирана, а не лъскави. Забелязах го запичването отдолу по баницата в различни тави.

# 811
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 670
От много години не ползвам тави неръждавейка /алпака/, точно поради тази причина.Имам и форми за торта, които са такива и тях не ползвам, защото не се изпича отдолу!

Дори в упътването на фурната пише да се ползват тъмни съдове, за предпочитане метал.

Ще правя експерименти, когато не е за пред хората. Blush

# 812
  • Мнения: 14 470
От много години не ползвам тави неръждавейка /алпака/, точно поради тази причина.Имам и форми за торта, които са такива и тях не ползвам, защото не се изпича отдолу!

Дори в упътването на фурната пише да се ползват тъмни съдове, за предпочитане метал.

Ще правя експерименти, когато не е за пред хората. Blush
Абсолютно! За мен, най-добре пекат тавите на фурната и тавите, които са с емайл, като тези на фурната и, които са почти като едновремешните тави, които бабите ни използваха. Още ги има на пазара. Една българска фирма ги прави.
Ей такива:
https://inhousebg.com/produkt/%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b5%d0 … 1%80%d0%bd%d0%b0/

# 813
  • Мнения: 8 071
Снощи ММ пече и питка във фурната. Отново в керамична бяла тавичка от тези на Luminarc. Идеално се опече и този път и беше изключително хрупкава. Много се изненадах, че стана готова за 35 мин, което за мен беше супер бързо при печене на 180 градуса.
Признавам, че до сега не бях попадала на препоръките за тавите. Дали не е от последните 3-4 години? В книжката на Неф не съм търсила, но в Електрулукс пишеше.

# 814
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 670
Аз си имам  и от едновремешните тави и си ги ползвам. Повечето обаче бяха с нисък борд,  аз предпочитам висок, та си купих.
Имам и от тези леките, които са тъмни отвън и с керамично покритие и също съм доволна.

В стъклени, алпака и белите керамични,  не ми се изпичат отдолу.

Драго, на кое ниво пекохте?

# 815
  • Мнения: 8 071
На второ ниво от четири. Там сме забучили телескопичните водачи, които вървят с фурната и ме мързи да местя.
Предната фурна в този имот беше без долен реотан, а горният докато се опече печивото изгаряше яденето. Правех схеми разни, но си беше досадно, но нито баницата, нито питката бяха с хрупкава коричка отдолу и отгоре и златисто изпечени.

# 816
  • София
  • Мнения: 12 592
Погачи и питки в моя Бош пека на 2-ро ниво и задължително на вентилатор на 170-180 градуса в зависимост от големината на изделието. Максимум 45 минути при по-малките и 1 час при по-големите.
Ето резултат

Скрит текст:

# 817
  • Мнения: 8 071
Еее много е красива! Освен в скрит текст да споделиш и рецептата.

Ето и на ММ, той у нас готви по празниците - меси козунаци, питки; пече капама, абе развихря се, голяма ми е гордост Simple Smile Сега тества фурната, за да няма изненади, че тук ще караме празниците тази година...

Скрит текст:

# 818
  • София
  • Мнения: 12 592
Ето тук е рецептата. Сайтът е мой, в него качвам неща, които готвим в нашето семейство от поколения. Може да си харесате нещо

# 819
  • Мнения: 8 071
Ето тук е рецептата. Сайтът е мой, в него качвам неща, които готвим в нашето семейство от поколения. Може да си харесате нещо

Супер, мерси!

# 820
  • Мнения: 14 470
Еее много е красива! Освен в скрит текст да споделиш и рецептата.

Ето и на ММ, той у нас готви по празниците - меси козунаци, питки; пече капама, абе развихря се, голяма ми е гордост Simple Smile Сега тества фурната, за да няма изненади, че тук ще караме празниците тази година...

Скрит текст:
Браво на този мъж!
Тази тавичка май е на Luminarc? Имам същата и никога не съм пекла в нея, защото не помня до каква температура издържа. Знаеш ли колко градуса бяха?

# 821
  • Мнения: 8 071
Еее много е красива! Освен в скрит текст да споделиш и рецептата.

Ето и на ММ, той у нас готви по празниците - меси козунаци, питки; пече капама, абе развихря се, голяма ми е гордост Simple Smile Сега тества фурната, за да няма изненади, че тук ще караме празниците тази година...

Скрит текст:
Браво на този мъж!
Тази тавичка май е на Luminarc? Имам същата и никога не съм пекла в нея, защото не помня до каква температура издържа. Знаеш ли колко градуса бяха?
Мерси Simple Smile
Да, тяхна е, както писах в преден пост. До 250 градуса. Аз мисля до към 200-220 съм я тествала, мия я и в съдомиялна и пак светва. Много я обичам и я купих в няколко размера и за мен е на супер цена.


Ето тук са я описали
https://www.bagira.bg/23467/%D1%81%D1%8A%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0% … C-diwali-luminarc

# 822
  • Мнения: 14 470
Благодаря ти. Помня, че като я купих имаше залепен етикет на дъното, където пишеше тази информация и уж запомних, а всеки път като посегана към нея и си викам "200 ли беше или 250?" и се отказвам Simple Smile, макар че рядко използвам температури над 200 градуса, освен ако не е пица.

# 823
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 670


Ето я, Петя.
Аз веднъж пекох в нея и отдолу остана бяла питката, но беше в старата фурна.

# 824
  • Мнения: 8 071
От фурната е било.

Общи условия

Активация на акаунт