Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

• 51 145
  • 875
  •   1
Отговори
# 105
ctefani,най-вероятно е прегряла и  се е включила защитата.На мен ми се случва,когато пека без вентилатор на повече от 180 гр.С вентилатор нямам проблем и на 200.Но моята фурна е стара и не е критерий.

# 106
НА три нива, ама еднотипни храни. Например три тави със сладки.
Разучете си най-подробно упътването-добавянето на време става от символа "+".

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:00 от petiaivanov

# 107
  • София
Скрит текст:
Нали е Бош фурната? Има за край на време освен таймер и да изключва. Изберете правилния режим. В смисъл вие сте избрали режим с едно пясъчно часовниче, то само алармира за изтеклото време. А иконата с часовник със стрелка и това което търсите

Точно този режим реших да избера днес.Не знам режима ли е виновен ,но ще обясня какво стана.След края на времето изпиука и се изключи.Аз реших че не е достатъчно приготвена храната .Защото времето реално почва да тече веднага ,а не след като загрее.Та….не повня дали изключих копчето за 3 D нагряването или направо както беше настроена пак и дадох часовничето което сте ми снимали и настроих още 20 минути.Някъде 4 мин преди края на времето спря да работи.Всичко по дисплея изгасна,вентилатора спря и остана да мига осветлението.Каквото и да въртях и натисках не реагираше освен ,че мигаше светлината. Моя мъж и спря тока(отвъртя бушона от таблото ,защото контакта на фурната е отзад в нишата зад нея)Изчакахме 5 минути.Включихме и ток и нищо!Няма дисплей ,копчета въртя не реагира.Включихме я в друг контакт ,защото го накарах да я издърпа от нишата да види нещо контакта отзад да не е проблем.Нищо.Приготвиха я със сина ми да я свалят до колата с въжета и дъщерята реши да я пробва пак и тя взе че тръгна!
Нямам обяснение,да е прегряла на 230 градуса за 40 минути от началото на включването?Как е възможно?Вътре имаше на три нива храна.Тава с чушки пресни червени ,тава с домати и тава с кюфтета.Е нали е направена да пече на три нива?Късмет голям имам няма що!

Това е „умна“ фурна, като повечето модели от този ценови клас. Изисква се известно време и практика, за да я изучите. Не бързайте да търсите проблема в контакти и други места, нито да обвинявате късмета си.

Обзалагам се, че всичко ѝ е наред на фурната, просто е сработила защитата от прегряване. Защитата се включва на различна температура при различните режими, а при 3Д предполагам, че е зададена най-ниска стойност.

230 градуса са си доста, а и температурата във фурната допълнително се покачва от голямото количество храна и от това, че тавите и продуктите пречат на въздуха да циркулира из камерата. Напълно възможно е да се е активирала защитата.

Когато тази защита се активира, тя не позволява фурната да се включи преди да изстине. В такъв случай, трябва да извадите храната отвътре и да оставите фурната да изстине. Давайте ѝ поне 20-тина минути и не бързайте да я изключвате от контакта, бушона и т.н.

Не бива и да я демонтирате. Докато фурната е в гаранция, каквото и да стане, тя трябва да си стои на мястото до идването на техник от гаранционния сервиз.

Имайте предвид, че Бош са мощни фурни и при тях не е нужно да се прекалява с температурата. Ако сте свикнали с друга фурна да печете на високи температури, сега трябва да отвикнете. Например, предишната ми фурна на под 200 градуса нищо не правеше. Откакто взех Миле, аз не правя нищо на повече от 200 градуса, освен пица и скара. Понякога дори задавам с 10 градуса по-малко от препоръчаното в рецептата.

# 108
  • на Мелмак
И аз пека между 180-200 градуса.
Свикнете 🙂

# 109
Благодаря за мненията,и аз помислих за защита от прегряване .Това което ме обърка беше ,че в книжката с инструкции(изчетох я предварително) пишеше ,че като прегрее фурната на дисплея изписва символът “h” и спира да работи.При мен уреда започна да мига вътре лампата и изчезнаха всякакви символи ,часовници всичко угасна.Нито изведе някакви грешки нищо.После като тръгна, я включих да пече  ,не на 3 нива а на 2 нива ,но нарочно я врътнах на 270градуса на 3D нагряване .Доста дълго работи така поне 1 час и 30 мин нямаше проблем.Най вероятно е било вид защита ,ще си покаже.Имах мултикукър ,който много ме ядосваше така преди години ,докато свикнах как да работя с уреда (но тогава обмислях да го хвърлям)

# 110
  • София
И аз с моя Смег обикновено пека на десет градуса по-малко от препоръчаното - просто с времето установих, че при мен така резултатът  е по-добър. Съвсем нормално ми се струва различните фурни да пекат различно и човек просто трябва да си свикне на своята.
И у нас рядко се готви на над 200 градуса.

# 111
270 градуса е много висока температура при тази фурна и няма общо със старите, издишащи фурни. Ще свикнеш.

# 112
Йонита, от 1 седмица ползвам точно посочения от теб модел АЕГ. При първоначалното включване на макс. 300 гр. темп. за 1ч. вратата се нагорещи, въпреки че уж не би трябвало и това още не знам защо се получи така. Вилемина даде някои насоки по въпроса. Що се отнася до готвенето засега не съм тествала всичко, което има като възможност но съм с основно оплакване от упътването. Предишната ми фурна също АЕГ има упътване, което ми беше безкрайно полезно, но сегашното не е достатъчно детайлно и може би затова прецаках пица на функция пица. Т е. имам забрана да ползвам тази функция за бъдеще. Оказа се, че грилът загрява по-бавно до зададената температура от грила на старата фурна и докато спомените ми от нея са пресни това ме дразни. Всичко останало което пекох (без кекс, баница или нещо подобно) си го пеках така както съм го правила досега и съм доволна от фурната. Проблем ми е рязкото затваряне на вратата на фона на плавното на старата, но ще свикна. Не съм ползвала автоматичните програми и нямам впечатления от тях.
Странното е, че тази фурна е с по-голям обем, повече функции, но е забележимо по-лека от фурната произведена преди 19-20г. от същия производител.
Поради това, че не харесах упътването сама се ориентирах за работа с бутоните и таблото и не видях затруднение т. е. електрониката е лесна за управление.

# 113
Благодаряpя, Рори 72 за обратната връзка. Аз и без това вземам трудно решение, но сега пък съвсем.

# 114
  • на Мелмак
Забравих да напиша, на Неф-а, който взех наскоро на това тяхното печене максималната Т е 200 С. Това ме упуди, но не ми пречи, защото повече и не ползвам.

# 115
  • София
Звучи ми доста странно това и за пръв път чувам за толкова ниска максимална температура. Кой е моделът?

# 116
https://www.home-max.bg/furna-pyramis-60-in-1006-r-inox-ecoline/
Моля за мнение за този промо-комплект - ниска цена с 5 г. гаранция

# 117
  • на Мелмак
Бъбъл, само на тяхното нагряване 4Д е тази Т. Примерно пицата е до 275.
Това е модела, май Simple Smile
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-neff-b56vt62h0

# 118
  • София
Бъбъл, само на тяхното нагряване 4Д е тази Т. Примерно пицата е до 275.
Това е модела, май Simple Smile
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-neff-b56vt62h0

Точно за това говорим: ако се използват и 4-те нива, фурната ще е претъпкана с гореща храна, а циркулацията на въздуха ще е ограничена. Нормално е при тези условия да не се допускат високи температури.

# 119
  • на Мелмак
Да, затова и го споделям Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт