Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

• 50 891
  • 875
  •   1
Отговори
# 300
Моля за мнение за тези 2 фурни, в момента са на много добра цена:
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … -8660-IX/p/703004
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … -8480-NB/p/703078

Ще се ползва на морето в бунгало,където кухнята е изнесена на верандата и зимата ще е закрита с винил. Понеже климатът там е агресивен и всичко ръждясва много бързо.
В никакъв случай whirpool, само ядове и накрая в коша изгоря дъното за 6г.
На морето имаме Beko над  15 г не е мръднало, доста по-малко е и ползвано, но и кой луд ще готви всеки ден на фурна в жегата.
 Имаме и Hansa от 4г. на вилата, за парите си идеално качество. Много добри цени. 5 години гаранция. Даже си е много по-добре от whirlpool, изгорене, индезит и подобни скъпи електроника.

# 301
  • София
Благодаря на всички! Телескопични водачи поръчах 10 секунди, след като написах тук поста от немския Амазон. От линка, който Вилемина ми беше дала преди няколко страници. С 3 броя водачи на промоция за 120 евро. Вече пътуват към склада на Габко.

Ей тези са

https://technika.bg/product/35612/teleskopichni-vodachi-bosch-he … 38300-3-niva.html

# 302
Аз спрях да ползвам Амазон за такива покупки. Рядко излизат по-изгодни от други магазини. И ги търся на други места. Например за 90 евро с доставката ми излизат със същия код тези https://www.mybauer.de/programID/44/partnerID/1588/requestedArt/ … uct/23367304.html

# 303
  • София
Аз спрях да ползвам Амазон за такива покупки. Рядко излизат по-изгодни от други магазини. И ги търся на други места. Например за 90 евро с доставката ми излизат със същия код тези https://www.mybauer.de/programID/44/partnerID/1588/requestedArt/ … uct/23367304.html

О, няма никакви големи доставки. Аз ползвам "Габко". За доставката на водачите ще платя около 5 лева.

# 304

О, няма никакви големи доставки. Аз ползвам "Габко". За доставката на водачите ще платя около 5 лева.
Какви големи доставки? Доставка до превозвач 10 евро и цената на водачите става общо с нея 90 евро. Вие пишете, че сте поръчала за 120, което е голяма разлика с дадената от мен цена. После до Б-я не броя. То си е все 5-6 лв.

# 305
Днес минах през Техномикс,за да видя моделите на Бош,за които питах наскоро. Консултантът ми предложи и едно Miele като по-добър вариант,с включени телескопични водачи и 10 г.гаранция :
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-miele-h-2267-1-bp-active

Имате ли наблюдения? Все пак това е най-евтината фурна на тази  марка.

# 306
  • София
Днес минах през Техномикс,за да видя моделите на Бош,за които питах наскоро. Консултантът ми предложи и едно Miele като по-добър вариант,с включени телескопични водачи и 10 г.гаранция :
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-miele-h-2267-1-bp-active

Имате ли наблюдения? Все пак това е най-евтината фурна на тази  марка.

Фурната е на топ ниво като качество, материали и всичко. Имам подобна фурна - от същата серия, малко по-стар модел, със същите функции. Основната ми фурна пък е от серия 5000, с повече екстри. Двете пекат еднакво, не намирам разлика.

Всички модели на марката са изградени върху една техническа платформа (за разлика от пералните например). Това означава, че камерата, елементите на вратата, нагревателите, вентилаторите, термоизолацията и много други компоненти и при най-евтиния, и при най-скъпия модел, са напълно еднакви или поне сходни.

Тази платформа е на около 15 години и се е доказала като успешна, здрава и надежна. На нея са базирани актуалните серии 2000 и 7000, както и вече спрените от производство серии 5000 и 6000.

Вътрешното покритие е от специален емайл, патент на Миле, който е много здрав. Нарича се PerfectClean и наистина се чисти по-лесно в сравнение с всички останали. В днешно време за всички марки пише, че били с „лесен за почистване емайл“, но не е така. Като пуснеш в съдомиялната тава от Миле и тава от която и да е друга марка, разликата лъсва в буквалния и в преносния смисъл.

Единственият „минус“ на тази фурна е цената, особено на фона на екстрите, които (не) предлага, и на фона на съществуващите алтернативи. Моделът е базов и макар че има прецизно електронно регулиране на температурата и пълноценно старт-стоп програмиране, не предлага по-модерни електронни функции като голям дисплей, меню с много опции, автоматични режими и програми.

При фурните Миле всичко е с една идея по-добро, отколкото при Бош, но според мен това не е достатъчно, за да оправдае почти двойната разлика в цената. Бош със същите функции и екстри (дори повече) може да се купи за около 900 лв, а на цена около 1700 лв, колкото му искат на това Миле, може да се купи Бош серия 8 с всевъзможни екстри:

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hba374bs0

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg-675-bb1

Между другото, Bosch HBG675B*1 е един от най-успешните модели на фирмата за последните години - победител в тестове и препоръчван от много потребители.

# 307
Вилемина,благодаря за анализа! Аз съм се спряла точно на тази : Bosch HBG675B*1 и отидох в магазина,за да я разгледам на живо. Но умувам все още върху следното:
-Този модел Бош,обаче, е без телескопични водачи, с 5 г. гаранция.
- Miele H 2267-1 BP ACTIVE има телескопични водачи,с 10 г. гаранция.Има и една част,изработена от инокс/тази около отвора за вграждане,където прилепва вратата след затваряне-не знам доколко се изразих ясно/.За тази иноксова част консултантът ми обърна внимание ,че други марки я изработват от емайлирана ламарина и при почистване,след време,емайлът може да се наруши.Може и търговски трик да е.
 Не ми е ясно какво покрива 10 годишната гаранция и как стои въпросът със сервиза на Миле.
Външната иноксова част мисля,че е с лак против отпечатъци и дали след време няма да започне да пада-сегашната ми е с такива козметични поражения и едвам я гледам!
Аз до момента съм с проста фурна,всичко е механично ,и макар да ми се иска новата "да има много",знам,че няма да ползвам всичко. Та,разсъждавайки на глас,се опитвам да направя избор.

Последна редакция: чт, 25 май 2023, 14:00 от bgroza

# 308
  • София
Вилемина,благодаря за анализа! Аз съм се спряла точно на тази : Bosch HBG675B*1 и отидох в магазина,за да я разгледам на живо. Но умувам все още върху следното:
-Този модел Бош,обаче, е без телескопични водачи, с 5 г. гаранция.
- Miele H 2267-1 BP ACTIVE има телескопични водачи,с 10 г. гаранция.Има и една част,изработена от инокс/тази около отвора за вграждане,където прилепва вратата след затваряне-не знам доколко се изразих ясно/.За тази иноксова част консултантът ми обърна внимание ,че други марки я изработват от емайлирана ламарина и при почистване,след време,емайлът може да се наруши.Може и търговски трик да е.
 Не ми е ясно какво покрива 10 годишната гаранция и как стои въпросът със сервиза на Миле.
Външната иноксова част мисля,че е с лак против отпечатъци и дали след време няма да започне да пада-сегашната ми е с такива козметични поражения и едвам я гледам!
Аз до момента съм с проста фурна,всичко е механично ,и макар да ми се иска новата "да има много",знам,че няма да ползвам всичко. Та,разсъждавайки на глас,се опитвам да направя избор.

И двете фурни могат да изкарат и по 20 години и повече, така че гаранцията не добавя нищо. Дългата гаранция е съществена при по-евтините марки, които по-често дефектират в първите години, а не при Миле и Бош. При тях е достатъчна и 2-годишна гаранция, в случай че излезе някакъв заводски дефект.

Консултантът е прав за материалите на онази част около вратата, само че при Бош въпреки това няма проблем. Техният емайл също е много здрав, което може да се види по състоянието на 10-15-годишните фурни от всички техни марки, които са масови в ОЛХ и в магазините втора ръка.

Телескопичните водачи са необходимо удобство, но могат да се купят допълнително и струват по-малко от наличието на модерните функции и екстри. Може да не ползвате всичко, но те вървят в пакет, така че е по-добре да ги има, отколкото да ги няма. А и такава фурна изглежда много по-добре.

Вярно, че Миле-то има телескопични водачи, но са само на едно ниво, което за мен така или иначе не е достатъчно. Понякога трябва човек да изтегли скарата заедно с подложната тавичка, затова си трябват поне 2 нива.

Лакът против отпечатъци вече почти всички марки го слагат. Сам няма да тръгне да пада, особено при Миле или Бош, просто не трябва да се търка с тел и абразиви и не трябва да се използват прекалено агресивни препарати като лакочистители с ацетон, например. Ако вземете черната или бялата HBG675B*1, няма да имате този проблем Simple Smile

# 309
И аз се чудих преди месец Бош или Миле и  везните се наклониха към Миле. Една за 800лв хвърлих в боклука след 6 г. два ремонта и накрая тотално изгоряха тънките и ламарини и термостата. В къщи е голяма експлоатация на фурната. Дано сега поне цената да оправдае качеството.

# 310
И аз се чудих преди месец Бош или Миле и  везните се наклониха към Миле. Една за 800лв хвърлих в боклука след 6 г. два ремонта и накрая тотално изгоряха тънките и ламарини и термостата. В къщи е голяма експлоатация на фурната. Дано сега поне цената да оправдае качеството.
Вие кой модел взехте? И кой модел Бош ви се развали?

Благодаря за мнението за Уърлпула ,но за съжаление вече е купен.Бунгалото е на родителите ми ,те си го обзавеждат и не пожелаха да се съобразят със съветите,които получих тук във форума.Консултантите в Зора/от където са купили няколко уреда накуп/,са ги убедили за съжаление ,че фурната си заслужава.Дано нямат големи ядове,че на мен една пералня 6-то чувство едвам изкара 5 години,разтракаха се лагерите още на 4-тата ,а ремонтът не си заслужаваше.

Последна редакция: чт, 25 май 2023, 22:07 от bgroza

# 311
  • София
Бошът пристигна, мъжът ми я монтира. Сега съм в тотален стрес. Това нещо е по-умно от мен. Все пак успях да си настроя часовника и основните настройки. Сега ще се боря да схвана програмите как се пускат и прочие.

# 312
  • София
Да не ти разправям как е при Смег с тяхното така недружелюбно меню Simple Smile Но накрая човек, както винаги, успява да си настрои каквото му трябва и останалите екстри ги отписва като безинтересни (аз например не ползвам автоматичи програми, но имам, защото така са направили фурната) Simple Smile

# 313
  • София
Абееее май май ще се спогодим с Бошчето.

За автоматичните програми, като чета моята книжка 90 на сто са за месо, така че ще пробвам вероятно 1-2-3 от тях.

# 314
nana77, да Ви е честита новата фурна!
Предполагам,че ако взема и аз фурна с автоматични програми,никога няма да ги ползвам.

Общи условия

Активация на акаунт