Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

  • 51 077
  • 875
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 52 258
Може и еднаква да е, ама на око ламарина трудно се познава - нито по състав, нито по дебелина. А пък вътрешните компоненти съвсем не се виждат.

# 526
  • Мнения: 13
След 10-годишна употреба на Горение и сега няколкомесечна на Бош, категорично изводите ми не са в полза на Горение. Не бих си купила повече тяхна фурна.

Кажете повече подробности, какво не ви хареса в Горението? Имаше ли повреди или просто не работеше добре и без да е повредена?

# 527
  • София
  • Мнения: 12 592
След 10-годишна употреба на Горение и сега няколкомесечна на Бош, категорично изводите ми не са в полза на Горение. Не бих си купила повече тяхна фурна.

Кажете повече подробности, какво не ви хареса в Горението? Имаше ли повреди или просто не работеше добре и без да е повредена?

Не, не е имала повреди. Просто Бош-ът категорично пече нещата по-добре и по-равномерно. Употребата на Горението ми приключи с изкривени и пробити ламарини, изгорели нагреватели и т.н. Да, вярно е, че аз готвя на фурна изключително много, доста повече от средностатистическа домакиня, но все пак...Пробита ламарина ми дойде в повече за претенциите на тази марка.
Бош-ът пък печели още повече точки с това, че има програми, които тествах до една. Ами няма нещо, което да не беше опечено чудесно с тях.
За мен е много важно и печенето на тесто, защото меся и пека от тутманици и погачи до блатове за торти и бисквити. Това са все различни по тип теста, които изискват различен вид употреба на фурната. До момента Бошът се справя по-добре.
Ето пример от снощи - перфектно изпичане за 25 минути.

Скрит текст:

и не на последно място - наличието на пиролиза в Боша е голямо предимство. Никакво търкане на ръка не може да достигне резултата след пиролиза.

# 528
  • Мнения: 2
Здравейте! Много интересна и полезна тема. Ние, както много от хората писали тук, ще правим някой малки промени в домашното оборудване. Досега все се бях консултирал за какво ли не, но явно и изборът на фурна си иска специалист, а както знаем шансът да се намери такъв по магазините е минимален.

Прегледах какво е предлагано напред в темата, но имам няколко въпроса за повече яснота. Например какво ѝ е по-лошото на първата фурничка - Електролукс с пиролиза и добавяне на пара пред втория АЕГ и третия Бош?

https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … EOD6P71X/p/707622

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-aeg-bpe748380b?_ref= … &_refv=2421000024

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hsg-636-es1

Доколкото разбрах този модел на Бош е единствения с пиролиза и пара. Гледам има 3Д, 4Д печене, различни нагрявания и т.н., абсолютно се обърках. В този ред на мисли, някой ползвал ли е подобна фурна с пара, и съответно може ли някакво мнение дали си заслужава. Хляб не пека, чат-пат някоя баница, пица или нещо подобно от тесто. Основно пека месо (пържоли, наденици, кюфтета с картофи или нещо подобно) и не знам дали си заслужава да давам толкова пари за фурна. Големият ми проблем със съвременните фурни е, че не мога да докарам изпичането отдолу като хората, вероятно аз нещо бъркам. Например баницата ми остава без да има коричка и както и да пробвам не се получава.
Сегашната ни фурна е Бош, както и останалата техника и честно казано не съм особено впечатлен. Имаме и Миелета – същата работа, само където сме дали една камара пари. За каталитично почистване да не чувам, защото не виждам никаква полза. Съседите имат AEG и ми хареса как работи макар и да е на доста години, за разлика от нашия сандък. Всъщност какво не му е харесвате на AEG-то, че не виждам да се търси или препоръчва?

Та ако някой е стигнал до тук, може ли да ми подскажете за какво и къде да гледам информация? Например за нагряването с колко реотана е, каква е разликата между кръгов и някакъв друг беше, електронен и механичен термостат (това съвсем не видях да го пише някъде), и въобще каквото друго се сетите. Бюджета съм го ограничил до към 2000 лева, макар че пък ако нещо съвсем си заслужава може да се помисли. Много ми е важно да има грамотно и по възможност лесно управление, че на сегашната още не мога да ѝ свикна с таймерите и почти не ги ползвам, а ще ми е добре дошло. Асистенти за готвене също не съм ползвал, но ако има може да ги пробвам.

Ами това е, мерси за вниманието и търпението с тази творба. Ще съм много благодарен за някакви подсказки, иначе ще разчитам на късмета.

# 529
  • Мнения: 7 849
Здравейте! Много интересна и полезна тема. Ние, както много от хората писали тук, ще правим някой малки промени в домашното оборудване. Досега все се бях консултирал за какво ли не, но явно и изборът на фурна си иска специалист, а както знаем шансът да се намери такъв по магазините е минимален.

Прегледах какво е предлагано напред в темата, но имам няколко въпроса за повече яснота. Например какво ѝ е по-лошото на първата фурничка - Електролукс с пиролиза и добавяне на пара пред втория АЕГ и третия Бош?

https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … EOD6P71X/p/707622

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-aeg-bpe748380b?_ref= … &_refv=2421000024

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hsg-636-es1

Доколкото разбрах този модел на Бош е единствения с пиролиза и пара. Гледам има 3Д, 4Д печене, различни нагрявания и т.н., абсолютно се обърках. В този ред на мисли, някой ползвал ли е подобна фурна с пара, и съответно може ли някакво мнение дали си заслужава. Хляб не пека, чат-пат някоя баница, пица или нещо подобно от тесто. Основно пека месо (пържоли, наденици, кюфтета с картофи или нещо подобно) и не знам дали си заслужава да давам толкова пари за фурна. Големият ми проблем със съвременните фурни е, че не мога да докарам изпичането отдолу като хората, вероятно аз нещо бъркам. Например баницата ми остава без да има коричка и както и да пробвам не се получава.
Сегашната ни фурна е Бош, както и останалата техника и честно казано не съм особено впечатлен. Имаме и Миелета – същата работа, само където сме дали една камара пари. За каталитично почистване да не чувам, защото не виждам никаква полза. Съседите имат AEG и ми хареса как работи макар и да е на доста години, за разлика от нашия сандък. Всъщност какво не му е харесвате на AEG-то, че не виждам да се търси или препоръчва?

Та ако някой е стигнал до тук, може ли да ми подскажете за какво и къде да гледам информация? Например за нагряването с колко реотана е, каква е разликата между кръгов и някакъв друг беше, електронен и механичен термостат (това съвсем не видях да го пише някъде), и въобще каквото друго се сетите. Бюджета съм го ограничил до към 2000 лева, макар че пък ако нещо съвсем си заслужава може да се помисли. Много ми е важно да има грамотно и по възможност лесно управление, че на сегашната още не мога да ѝ свикна с таймерите и почти не ги ползвам, а ще ми е добре дошло. Асистенти за готвене също не съм ползвал, но ако има може да ги пробвам.

Ами това е, мерси за вниманието и търпението с тази творба. Ще съм много благодарен за някакви подсказки, иначе ще разчитам на късмета.
Какъв модел е Бош-ът, от който не сте впечатлен?
Когато се раздели със старото си АЕГ, моята свекърва плака. Ама наистина. След това отказа буквално да готви в другата фурна. Това беше през 90-те и нямаше нов внос на марката.
За сегашните главно в темата тук четох преди време и понеже пека много тестени, ми направиха впечатления оплаквания точно от печенето на баници, кексове и прочие, та не посмях да взема. Моят Бош /6-та серия/ си пече всичко нормално, включително основата на тестените. Зависи обаче и от съдовете за печене - за себе си установих, че когато пека питки в тави с незалепващо покритие, не се изпичат добре отдолу, а от същото тесто в друга тава се изпичат идеално. Също не се изпичат добре и в някои керамични съдове. В тях трябва първо да се пекат на долен реотан евентуално, докато в другите ми тави пека на горно и долно ниво, често с вентилатор и няма фалове.

# 530
  • Мнения: 14 471
Горенье от много отдавна са собственост на Hisense (Китай) и нямат нищо общо с добрите, стари, словенски Горенье.

# 531
  • Мнения: 2
Какъв модел е Бош-ът, от който не сте впечатлен?

Ето този е:
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/HBA43T350

Не знам коя серия е и няма някакви супер функции, но би трябвало да може да пече отвсякъде. Основно пека с вентилатор на 180-200 градуса. Пробвал съм и с горен и долен реотан, но там е страшна мъка да чакаш да се изпече нещо и резултатът е почти идентичен. Пробвал съм и в Аристон, и в Тека, резултатът е все този. За разлика от обикновените фурни тип Раховец, които съм имал навремето, където всичко беше 6. Може и да е заради размера. Даже мисля дали да не взема компактна фурна, та белким се справя с нея. Аз и без това не пека по 5 неща наведнъж.

.
Зависи обаче и от съдовете за печене - за себе си установих, че когато пека питки в тави с незалепващо покритие, не се изпичат добре отдолу, а от същото тесто в друга тава се изпичат идеално. Също не се изпичат добре и в някои керамични съдове. В тях трябва първо да се пекат на долен реотан евентуално, докато в другите ми тави пека на горно и долно ниво, често с вентилатор и няма фалове.

За баницата ползвам една кръгла стоманена тава от онези лъскавите. Друго май не съм пекал в нея. Кексовете ми се получават в алуминиевата форма, а месото в някаква обикновена тава и в йенски тави си става прилично. Там така или иначе не гоня точно такъв загар Simple Smile Може да пробвам в друг съд тогава, то не е далеч от ума, ама да дойде навреме.

# 532
  • Мнения: 13
Здравейте,
имам нужда от помощ😊Сравнявах тези две фурни https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg5780b0?rlv_ … =45395&rlv_rpos=2   
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg-675-bb1
и оставам с чувството,че нещо ми убягва.С какво е по-добра фурната серия 8 от другата?Не намирам и в описанието на по-евтината с какви аксесоари се продава.Пиролитичен държач,релсата за която се закрепват водачите ли е?Бих се радвала ако ми помогнете да взема решение на промоция са и едната е до утре.nana 77 какъв модел е фурната от която сте доволна?

# 533
  • Мнения: 7 849
Какъв модел е Бош-ът, от който не сте впечатлен?

Ето този е:
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/HBA43T350

Не знам коя серия е и няма някакви супер функции, но би трябвало да може да пече отвсякъде. Основно пека с вентилатор на 180-200 градуса. Пробвал съм и с горен и долен реотан, но там е страшна мъка да чакаш да се изпече нещо и резултатът е почти идентичен. Пробвал съм и в Аристон, и в Тека, резултатът е все този. За разлика от обикновените фурни тип Раховец, които съм имал навремето, където всичко беше 6. Може и да е заради размера. Даже мисля дали да не взема компактна фурна, та белким се справя с нея. Аз и без това не пека по 5 неща наведнъж.

.
Зависи обаче и от съдовете за печене - за себе си установих, че когато пека питки в тави с незалепващо покритие, не се изпичат добре отдолу, а от същото тесто в друга тава се изпичат идеално. Също не се изпичат добре и в някои керамични съдове. В тях трябва първо да се пекат на долен реотан евентуално, докато в другите ми тави пека на горно и долно ниво, често с вентилатор и няма фалове.

За баницата ползвам една кръгла стоманена тава от онези лъскавите. Друго май не съм пекал в нея. Кексовете ми се получават в алуминиевата форма, а месото в някаква обикновена тава и в йенски тави си става прилично. Там така или иначе не гоня точно такъв загар Simple Smile Може да пробвам в друг съд тогава, то не е далеч от ума, ама да дойде навреме.
Интересно, на 200 гр. почти никога не се налага да пека - с вентилатор на 170, без - на 180. Някои теста или месо си изискват и по-висока температура, зависи от рецептата, но говоря за най-често ползваните температури и режими.
Малък обем фурна не съветвам. Имам сега една такава в селската къща и е цяло чудо, че приготвям в нея френски макарони, блатове за Гараш торта, бадемови блатове и подобни - направо си е риск да ги изгоря, пече неравномерно, въртя тави с пити, кифли и баници...абе, мъка си е направо. Единствено на месото не е капризна, но всичко останало си иска големи и сложни настройки /не на фурната, на готвача/.
С Боша както сложа тавата, така и я вадя - не пипам нищо. Пече си равномерно и спокойно всичко. 
Не знам на кое ниво печете тестени /баници и с мая, не важи за фини сладкиши/, че са недопечени отдолу, но обикновено се слагат на второ, а не на трето ниво, т.е. трябва да са по-близо до дъното на фурната.

# 534
  • София
  • Мнения: 12 592
Bosch HBA578BS0

# 535
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 215
Бошът с пара е чудесен, месото става бързо, сочно и добре запечено. Почти винаги ползвам прата. 4Д и техните други специални нагрявания са малко по-различни от другите фурни. По добри са.

# 536
  • София
  • Мнения: 2 412
Здравейте,
имам нужда от помощ😊Сравнявах тези две фурни https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg5780b0?rlv_ … 95&rlv_rpos=2   
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg-675-bb1
и оставам с чувството,че нещо ми убягва.С какво е по-добра фурната серия 8 от другата?Не намирам и в описанието на по-евтината с какви аксесоари се продава.Пиролитичен държач,релсата за която се закрепват водачите ли е?Бих се радвала ако ми помогнете да взема решение на промоция са и едната е до утре.nana 77 какъв модел е фурната от която сте доволна?

И двете фурни са много добри, просто серия 8 предлага доста неща в повече - сонда за месо, датчици за запичане, асистент за готвене, въпросните пиролитични държачи и много други. „Държачи“ наричат страничните решетки, на които се окачат скарата, тавата и евентуално телескопични водачи с клипс.

Освен това, серия 8 е с различен дизайн и се управлява чрез въртящо копче в средата и сензорни бутони, с които избирате опции от менюто, изобразявани на голям цветен дисплей, а серия 6 се управлява чрез класическите 2 копчета - едно за режимите на нагряване и едно за температурата, и има по-малък дисплей, изобразяващ само цифри.

Температурният диапазон на HBG675BB1 е до 300 градуса, а на HBG5780B0 - до 275.

И двете си заслужават парите, въпросът е на вас какво ви трябва.

# 537
  • Мнения: 1 518
Здравейте!
Имам фурна B27CS22G0 от повече от година,но преди ден я пуснах за първи път. Исках програма горен,долен и вентилатор,затова избрах circotherm (така ме посъветва преди време служител в магазина,след като обясних,че това ми е задължителна и най-често използваната програма). Зададох и градусите и натиснах копчето за пускане. След 20 минути фурната все още не беше издала звук,че градусите са достигнати (не знам така ли се предполага да работи) и все пак сложих печивото (старата ли фурна вдигаше 170 градуса за 10 минути). Докато се печеше нещото (още 20 минути) отново нямаше сигнал. Солените ми бисквитки не бяха станали,а е рецепта,която правя години наред и със затворени очи.
Моля ползвателите на нефф да споделят своя опит и да ме посъветват има ли по-подходяща програма,която да избера за горен и долен с вентилатор? Че вече се притеснявам и започвам да се оглеждам за друга

# 538
  • Мнения: 13
Vilemina,благодаря🌷
От прочетеното по назад в темата,разбрах че не всички водачи са подходящи за пиролиза,което означава че трябва да се купуват отделно.Правилно ли се ориентирам за тези?
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/cooking-baking/accessories/HEZ638370
Освен това при по-евтината фурна не описват има ли изобщо аксесоари дадени са обозначения с букви и цифри,но не намерих за какво точно се отнасят.Зададените при нея авто програми са 30,а при фурната серия 8 са 10.Основно тези неща ме объркаха,а като ще купувам фурна е добре да има повече функции,колкото и рядко да се налага да ползвам някои от тях.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 20:41 от MayaE.

# 539
  • Асеновград
  • Мнения: 16
Здравейте,имам вградена фурна Pyramis 60IN 1006R Ecoline с вентилатор за обдухване на корпуса.Проблема е че този вентилатор започна много да бучи,намали си оборотите ,като даже понякога спира,при това явно градусите на корпуса се увеличават и фурната изключва докато се охлади.Явно вентилатора е за смяна.Как мога да го намеря като резервна част,къде да питам?Изобщо, ако нещо полезно да можете да кажете по темата ще съм много благодарен.

Общи условия

Активация на акаунт