Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

• 50 993
  • 875
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Много благодаря за препоръката! Първите 2 предложения надхвърлят бюджета ми, но вторият Бош се вписва в него.
А какво ще кажете за този модел Бош спрямо Bosch HKR39C250: https://www.technopolis.bg/bg/Elektricheski-gotvarski-pechki/Got … R39C220/p/702823?

Според мен, това е същият модел, но в бяло. Тук е на малко по-добра цена:

https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/freest … ookers/hkr39c220/

# 646
Много благодаря за препоръката! Първите 2 предложения надхвърлят бюджета ми, но вторият Бош се вписва в него.
А какво ще кажете за този модел Бош спрямо Bosch HKR39C250: https://www.technopolis.bg/bg/Elektricheski-gotvarski-pechki/Got … R39C220/p/702823?
Не е ли по-добре да си прехвърлите питането в правилната тема?

# 647
Скрит текст:
Привет Simple Smile
Предстои ми да си купувам фурна за вграждане, като досега бях със съвсем обикновена печка. Не съм запозната с много от екстрите. Търся фурна, която да има и избор за горен, долен реотан, вентилатор и комбинация между тях. Искам да мога да готвя 2 неща наведнъж, фурната да има таймер разбира се, да е с преместваеми телескопични водачи, по възможност да има 2 тави (но това не ми е от изключителна важност - ще се оправя и с една Simple Smile ). Предпочитам да е с успокоител (но ако трябва ще се лиша от това ако фурната отговаря на останалите ми критерии). Тук в темата прочетох, че ако няма пиролиза е добре да е с каталитични панели отстрани, но сякаш в магазините няма голям избор по този критерий (каталитичните панели масово са само в задната част). Бях се спряла на Gorenje, но чувам, че имали проблем с ламарините:
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … b=characteristics.
Друга марка към която също съм се насочила е Bosch:
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … b=characteristics
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … b=characteristics
Вчера пък продавача ни препоръча този модел на Beko:
Определено съм объркана и всеки ден се обърквам все повече Simple Smile))
Ако може малко помощ в избора и ако има нещо, което ми убягва моля да ми обърнете внимание Simple Smile
Благодаря предварително!

Не сте споменали какъв ви е бюджетът. Gorenje и Beko правят евтини фурни, а Bosch - по-качествени, но на друга цена. Щом ви е важна вратичката, отпишете Gorenje-то, те често имат проблеми с нея. В заводите на Bosch обаче, правят изпитания с по 20 000 отваряния и затварания на вратата: https://youtu.be/agtFab5SylQ?si=2kgWz5uol5LXhcic&t=83.

Фурните Beko са с много тънка изолация и силно нагряват шкафа, в който са вградени - в упътването им има предупреждения за това, както и изискване за висока термоустойчивост на плоскостите, от които е направен шкафа.

Bosch е по-добрият избор, например тази: HBA554EB0. Тя е подобна на HBA534EB0, която сте разглеждали. Моделите, в които втората цифра е „3“ са с каталитичен панел само на задната стена, а ако втората цифра е „5“, значи фурната е с каталитични панели на всички стени + тавана. При моделите с пиролиза, втората цифра е „7“.

По-горе бях препоръчала и по-бюджетни варианти с катализа от всички страни:

...Бош серия 2, които могат да се намерят на цени между 650 и 750 лв. Те са по-семпли от серия 4 и са с механичен термостат, но пък имат кръгов нагревател и каталитични панели - някои само на задната стена, а други - на всички стени и тавана, например тези:

HBF154BS0

HBF154ES0 - същата, но с телескопични водачи

HBF154YS0 - с телескопични водачи на 2 нива

HBF153EB0 - подобна, но в черно.

П.П. Връщам се, за да допълня, че функцията „плавно затваряне на вратата“ присъства само в модели от серия 6 нагоре. За съжаление, сред предлаганите в момента не откривам такъв, който едновременно да предлага плавно затваряне и катализа от всички страни, което означава, че трябва да изберете една от двете екстри.

Ето един хубав модел с плавно затваряне, но с каталитичен панел само на задната стена: HBG5370S0. За разлика от обсъдените по-горе, тя има и функция „автопилот“ с 10 програми.

Благодаря Ви за изчерпателния отговор! За човек, който е нямал никакъв досег с такива фурни се ориентирах доста и както гледам ще се насоча към Bosch Simple Smile
🤗

# 648
  • София
Мисля, че назад се обсъждаше фурната Bosch HBA554ES0. Лично аз не бях доволна от печенето, въпреки че пробвах всички възможни програми, нива и настройки преди да я продам. Не знам дали е бил в мен проблемът или в нещо друго, но все пак давам мнение от личен опит.

Всички фурни Bosch от сегашното поколение пекат горе-долу еднакво, тъй като са изградени върху една технологична платформа. Всички те - от серия 2 до серия 8 (с някои изключения)  имат една и съща камера и два вида нагреватели: едни за моделите с пиролиза и едни за моделите без пиролиза. Малка разлика има при парните фурни. Разликите между моделите са в електронното управление и допълнителното оборудване, които не влияят много на печенето.

Разбира се, фурните от серия 8, които ползват сензори за запичане, триточкови сонди за месо и др. върхови технологии, постигат по-различен резултат, но това само потвърждава факта, че с тази камера и с тези нагреватели  може да се пече добре.

Да не забравяме, че в миналото сме готвили в много по-несъвършени фурни и пак са ни се получавали печивата.

В общия случай, по-мощните фурни пекат по-добре, защото можеш да пуснеш силно или слабо, според нуждата. Когато фурната ти е слаба е по-трудно да постигнеш някои неща.

В упътването на всички модели Bosch има таблица с препоръки за оптимални температури, режими на печене и нива на тавите за всякакви ястия и тестени изделия. Ако човек стъпи на тези препоръки и надгради с личния си опит, би трябвало нещата да му се получат.

Фурните от други марки не правят нищо по-различно - и те имат една камера и 1-2 вида нагреватели. Освен това, фурните от различните марки ползват нагреватели от няколко външни производителя: EGO, Vestel, Arçelik и ... някой да добави, ако се сеща.

Всъщност, предимство на Bosch е големият мотор, който ползват за вентилатора. Голяма част от по-евтините марки слагат на вентилатора едни мънички моторчета, които нямат достатъчно мощност и не могат да осигурят равномерно разпределение на температурата в цялата камера.

В крайна сметка, всяка фурна изисква известно адаптиране на готвещия към нейния начин на работа. Никоя фурна не пече съвършено, дори да е Miele или Neff, но все пак Bosch спадат към тези с по-добрите резултати.

Ползвала съм най-различни фурни, включително Beko, Hansa, Hotpoint, Whirlpool, Bauknecht и др. и мога да кажа, че с нито една от тях не се работи толкова лесно и удобно, колкото с Bosch. На нивото на Bosch като хубаво печене и удобство мога да сложа AEG, Teka, Küppersbusch и Siemens, а Miele поставям дори една идея по-високо.

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 00:25 от Vilemina

# 649
Мисля, че назад се обсъждаше фурната Bosch HBA554ES0. Лично аз не бях доволна от печенето, въпреки че пробвах всички възможни програми, нива и настройки преди да я продам. Не знам дали е бил в мен проблемът или в нещо друго, но все пак давам мнение от личен опит.

Всички фурни Bosch от сегашното поколение пекат горе-долу еднакво, тъй като са изградени върху една технологична платформа. Всички те - от серия 2 до серия 8 (с някои изключения)  имат една и съща камера и два вида нагреватели: едни за моделите с пиролиза и едни за моделите без пиролиза. Малка разлика има при парните фурни. Разликите между моделите са в електронното управление и допълнителното оборудване, които не влияят много на печенето.

Разбира се, фурните от серия 8, които ползват сензори за запичане, триточкови сонди за месо и др. върхови технологии, постигат по-различен резултат, но това само потвърждава факта, че с тази камера и с тези нагреватели  може да се пече добре.

Да не забравяме, че в миналото сме готвили в много по-несъвършени фурни и пак са ни се получавали печивата.

В общия случай, по-мощните фурни пекат по-добре, защото можеш да пуснеш силно или слабо, според нуждата. Когато фурната ти е слаба е по-трудно да постигнеш някои неща.

В упътването на всички модели Bosch има таблица с препоръки за оптимални температури, режими на печене и нива на тавите за всякакви ястия и тестени изделия. Ако човек стъпи на тези препоръки и надгради с личния си опит, би трябвало нещата да му се получат.

Фурните от други марки не правят нищо по-различно - и те имат една камера и 1-2 вида нагреватели. Освен това, фурните от различните марки ползват нагреватели от няколко външни производителя: EGO, Vestel, Arçelik и ... някой да добави, ако се сеща.

Всъщност, предимство на Bosch е големият вентилатор, който ползват. Голяма част от по-евтините марки слагат едни мънички вентилаторчета, които не могат да осигурят равномерно разпределение на температурата в цялата камера.

В крайна сметка, всяка фурна изисква известно адаптиране на готвещия към нейния начин на работа. Никоя фурна не пече съвършено, дори да е Miele или Neff, но все пак Bosch спадат към тези с по-добрите резултати.

Ползвала съм най-различни фурни, включително Beko, Hansa, Hotpoint, Whirlpool, Bauknecht и др. и мога да кажа, че с нито една от тях не се работи толкова лесно и удобно, колкото с Bosch. На нивото на Bosch като хубаво печене и удобство мога да сложа AEG, Teka, Küppersbusch и Siemens, а Miele поставям дори една идея по-високо.
Аз нямам проблем с печенето в Бош, всичко си излиза, както съм го поръчала Simple Smile
Очаквах да ми е необходимо време да се сработим, но в действителност такова нямаше и много добре се спогаждаме засега. Моделът е HBT278BS0, вече не се предлага.

# 650
  • София
Освен това на моята се образуваше супер много конденз, почти веднага след като се изключи, започваше да се стича по стъклото. Не съм държала ядене в нея дълго време. Никой с Бош ли няма подобен проблем?

# 651
Здравейте, спряла съм се на тези два модела. Има ли съществена разлика между тях, тъй като по описанието не намирам такава. Видях, че препоръчвате основно Бош, но до колкото виждам фурните с пиролиза при тях започват от около 1100-1200лв, а бюджета ми е около 800лв.
Не държа особено на различни функции, искам да има пиролиза, едни телескопични водачи е напълно достатъчно. Иска ми се да може да готви на няколко нива едновременно, като това е функция, която бих използвала много. Тези два модела не мога да намеря в характеристиките дали го предлагат.
Също функциите air fryer реални ли са и могат ли да се използват пълноценно или замазват очите, както функциите с пара на ниския клас фурни?

https://bg.gorenje.com/produkti/gotvene-i-pechene/furni/OVEN-BO3 … 00000000000738566
https://bg.gorenje.com/produkti/gotvene-i-pechene/furni/OVEN-BO3 … 00000000000738005

Добавям, че и в момента сме с Горение, но има възможност да е от старото производство BO735E20X - към нея нямам забележки.

# 652
Освен това на моята се образуваше супер много конденз, почти веднага след като се изключи, започваше да се стича по стъклото. Не съм държала ядене в нея дълго време. Никой с Бош ли няма подобен проблем?
Аз не съм имала никога конденз, който да се стича по стъклото. Въобще засега не мога да отчета някакъв минус или неудобство при ползването.
Подозирам обаче, че когато започна да ползвам Neff с пара в селската къща /надявам се за Коледа да успея/, ще имам някои дребни забележки в посока комфорт и някои функции и екстри, които сега просто няма как да отчета при липсата на съпоставка на фурни в различен клас.
Но сама по себе си фурната си работи перфектно за моя тип кухня, като преценявам, че щом пече фини и капризни сладкиши, значи няма какво повече да искам от нея. Манджа може да изпече всяка фурна.

# 653
  • София
Здравейте, спряла съм се на тези два модела. Има ли съществена разлика между тях, тъй като по описанието не намирам такава. Видях, че препоръчвате основно Бош, но до колкото виждам фурните с пиролиза при тях започват от около 1100-1200лв, а бюджета ми е около 800лв.
Не държа особено на различни функции, искам да има пиролиза, едни телескопични водачи е напълно достатъчно. Иска ми се да може да готви на няколко нива едновременно, като това е функция, която бих използвала много. Тези два модела не мога да намеря в характеристиките дали го предлагат.
Също функциите air fryer реални ли са и могат ли да се използват пълноценно или замазват очите, както функциите с пара на ниския клас фурни?

https://bg.gorenje.com/produkti/gotvene-i-pechene/furni/OVEN-BO3 … 00000000000738566
https://bg.gorenje.com/produkti/gotvene-i-pechene/furni/OVEN-BO3 … 00000000000738005

Добавям, че и в момента сме с Горение, но има възможност да е от старото производство BO735E20X - към нея нямам забележки.

Това е един и същи модел в два цвята. Може да готви на няколко нива, но не го пише, защото се подразбира. Всяка фурна, която има вентилатор с кръгов нагревател, може да готви на нива.

Функцията Air Fry представлява една перфорирана тава в комплекта, плюс подходящ режим на печене. Хубаво е, че я има, но дори и когато я няма, не е страшно - всяка фурна с вентилатор и кръгов нагревател може да прави същото, а перфорирани тави и други приспособления се продават по магазините.

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 12:45 от Vilemina

# 654
  • София

Зависи какво разбирате под „дълго време“. Според мен, повече от няколко минути вече е дълго. Конденз по стъклото започва да се образува тогава, когато температурата на въпросното стъкло стане по-ниска от температурата на ястието. Съвременните фурни имат все по-добри системи за охлаждане, така че това се случва доста бързо след спиране на готвенето.

Бош имат една от най-ефективните системи за охлаждане на вратата (т.нар. „функция „студена врата““), която се състои в специално проектиран път на въздушния поток, задвижван от охлаждащия вентилатор, който преминава между стъклата на вратата и така предотвратява силното им нагряване. Когато изключите фурната, подгряващите елементи спират, а охлаждащата система продължава да работи, съответно стъклата много бързо изстиват.

По принцип, няма нужда ястието да остава във фурната след като е готово. Ако искате да го запазите топло, просто оставете фурната да работи на 60-70 градуса. Така то се запазва свежо с часове. На този принцип работи т.нар. режим „Сабат“, който поддържа ястията топли до 3 денонощия, при това без опасност да се развалят.

# 655
  • Точно където трябва
Записвам се в темата с търсене на фурна и плот. Познанията ми са съвсем базови. НЕ държа никак на пиролизата, искам да е здрава, издръжлива, това с гниенето на ламарина ме втриса. Искам телескопични водачи и нататък ... По принцип съм максималист, да има всичко като технология, функции, блазни ме пара, хоум конект, ако може и сама да се зарежда. Когато разглеждам започвам от най- скъпите за да сверя часовника си. Естествено нямам 5к за да ги дам. Та някъде трябва да се срещнат желанията и възможностите ми.  Ако някой може да предложи ще съм благодарна. Аз се връщам назад да чета.

# 656
  • на Мелмак
Черен петък идва,
За 2 и малко може да си вземете с всичко. Всъщност, не сте казали бюджет.

# 657
  • Точно където трябва
Препоръка за конкретен модел?
Точно на черен петък мисля да се включа. Че сегашната дъвсем ме предаде.

# 658
  • на Мелмак
Аз взех миналата година Неф с парогенератор, пиролиза и другите им екстри от Техномикс, за малко под 3.

# 659
Записвам се в темата с търсене на фурна и плот. Познанията ми са съвсем базови. НЕ държа никак на пиролизата, искам да е здрава, издръжлива, това с гниенето на ламарина ме втриса. Искам телескопични водачи и нататък ... По принцип съм максималист, да има всичко като технология, функции, блазни ме пара, хоум конект, ако може и сама да се зарежда. Когато разглеждам започвам от най- скъпите за да сверя часовника си. Естествено нямам 5к за да ги дам. Та някъде трябва да се срещнат желанията и възможностите ми.  Ако някой може да предложи ще съм благодарна. Аз се връщам назад да чета.
За желанията каза. Сега кажи и за възможностите, ако искаш някой да ти предложи 😊😂

Общи условия

Активация на акаунт