ПАРИЖ - 17

• 36 517
  • 792
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте. Включвам се да разкажа за нашето пътешествие в града на любовта. Първо да благодаря на всички вас,  които споделяте информация! Бяхте ни много полезни! От Буве до Париж се придвижихме с шатъла,  като бях закупила двупосочни билети он-лайн.
Ден 1-От Порт Майо се придвижихме до гара Лион,  където оставихме багажа на гардероб/настаняването в апартамента беше вечерта/ се отправихме на разходка- Нотр Дам, Сент Шапел, Латинския квартал,  Сорбоната,  Пантеона,  Люксембургските градини/много са красиви/, 56-я етаж на Монпарнас. Като изключим Монпарнас,  всички други посетихме само отвън.
Ден 2-Дисниленд-магия,  която не може да се опише с думи,  а трябва да се преживее. За него писах в темата за Дисни.
Ден 3-Операта /разкошна е отвътре/, Мадлената, площад Вандом,  градините Тюйлери/очаквах нещо повече от тях/, площад Конкорд, Големия и малкия Палас,  моста на Александър III, Шанз Елизе /отбихме се в Сефора и магазина на ПСЖ/ и от там на Триумфалната арка. Качихме се точно по залез-невероятно е,  целият град се изпълни със светлини,  изчакахме да стане 21 часа,  за да видим мигащите светлини на Айфеловата кула-трае точно 5 минути
Ден 4-Версай -дворецът е безплатен за децата,  но понеже в градините имаше музикални фонтани,  доплатихме по 9 евро за децата за градините. Взехме аудио гид на руски език, струва 5 евро. И дворецът, и градините са прекрасни,  а музикалните фонтани са фантастични.
Ден 5 Айфеловата кула, обявиха стачка и ни анулираха билетите, та не можахме да се качим. Но честно казано и не съжалявахме, защото вече имахме няколко панорамни гледки на града. След богата фотосесия от всяички страни,  включително и от площад Трокадеро се отправихме към Дома на Инвалидите от вън. След това-Монмартър-Сакре кьор, площад Тертр,  розовата къща, сладкарницата от Калинката и черния котарак, стената на любовта и Мулен Руж. Спектакълът е грандиозен.
Ден 6- Тур на Парк де Пренс, Дефанс, галерия Лафайет,  кулинарни изкушения в близкия магазин на Линдт/горещият шоколад надмина очакванията ми/
Ден 7- Лувъра, в късния следобед Жорж Помпиду отвън, Халите, Хотел де Вил,  Бастилията
Ден 8- Фондация Луис Вултон,  понеже е близо до Порт Майо,  а вече бяхме с куфарите и от там към Бове.
За всичко, което посетхме от вътре с изключение на Монпарнас и Триумфалната арка  бяхме закупили билети предварително. За първия ден/неделя/ ползвахме карнет с 10 билета, а за седмицата Карта Навиго 1-5 зона, изключително удобна е. Като пристигнахме на Порт Майо, около спирката на метрото имаше ремонт и трудно се ориентирахме. Младо момиче като видя, че се оглеждаме, ни упъти и дори ни помогна за билетите, без дори да сме я молили. Изключително сме й благодарни. Това отново доказва колко услужливи са хората. Иначе транспортът е уреден перфектно, лесно е за ориентиране. Париж е прекрасен, макар че много от сградите бяха в ремонт заради предстоящите олимпийски игри. Не успяхме да посетим Галерия Диор,  но както се казва трябва да остане нещо и за друг път.

# 601
Страхотно звучи преживяването ви в Париж smile777. За Навиго картата - не видях да има отстъпки за деца т.е. за всеки е една и съща цената ли? Видях че за тази карта искат снимки,  бъркам ли?

# 602
Страхотен разказ на Smile:)!
Нив ще смв 3 пълни дни в Париж лятото с две деца на 6 и 11 год. От понеделник до сряда включително ще обикаляме града. 4-ма възрастни с две деца. Какви карти ще е по-изгодно да си вземем за метрото, карнетки с по 10 карти или Навиго? Ще обикаляме само в Париж.
Колебая се за плана ни и ще помоля за малко съдействие, ще спим в 13-ти района, улицата се води Rue Paulin Enfert.

Ден 1: Мисля да посетим Монмартър, като там съм набелязала да видим освен Сакре Кьор, розовата къща, Мулен Руж, стената на любовта и сладкарничката на Калинката и котаракът.Ако правилно съм разбрала е в района. Какво представлява тази сладкарничка точно, не намирам снимки. Пеша можем ли да видим тези неща или пак трябва да хващаме метрото?

Следобяд мислим да се пуснем към Айфеловата кула, да се размотаем около нея и вечерта да се качим. Ако има време и корабче по Сена обмисляме.
Близо ли е магазина на ПСЖ? Заслужвала ли си да го търсим или по-добре да видим стадиона – и кой от двата си заслужава повече – ПСЖ или Стад Дьо Франс?

Ден 2: Лувъра отвън, градините Тюлери, Операта, Галери Лафайет – пеша можем ли да ги обиколим или пак трябва да хващаме метрото за по 1-2 спирки? Ако има друго в района, споделете да добавя в списъка 😊

Искаме да видим сградата на Луи Витон, но не знам къде е. Галери Диор също – ако някой даде насоки с какво да ги съчетаем ще съм благодарна.

Ден 3: За разходки по Шанз Елизе, Триумфалната арка

За деца има ли друго интересно, което можем да вмъкнем, някой по-интересен музей, сладкарничка, сграда или друго?
От зоопарка и аквариума се отказахме.
Разходка в Латинския квартал заслужава ли си? С какво можем да го съчетаем?

# 603
Страхотно звучи преживяването ви в Париж smile777. За Навиго картата - не видях да има отстъпки за деца т.е. за всеки е една и съща цената ли? Видях че за тази карта искат снимки,  бъркам ли?
Няма отстъпки за деца. Пластиката струва 5 евро и се зарежда за зоните, които искате, като цената е различна според зоните. За зони 1-5 е 30 евро. Необходима е снимка с приблизителни размери 2х3см. Ние си носехме снимки от България,  но по принцип там има фотомат, на който може да снимате.

# 604
В Латинския квартал ще видите Пантеона, Люксембургските градини(които на мен много ми допаднаха), Нотр Дам, Сорбоната. Ако живеех в Париж най-вероятно щях да вися само там, много приятно място. Само имайте предвид, че Градините затварят в 18 мисля. Минават униформени и започват да подканят да напуснете парка.

# 605
  • Berlin
За Латинския квартал - както е писано и по-горе + небостъргачът Монпарнас, понеже е близо до Люксембургските градини.
Открадвам си още идеи за следващото ходене в Париж. 🙏

Още нещо интересно, Луи Вютон имат сега (или поне миналата седмица беше там) интересна инсталация пред сградата си, в чест на последната си колаборация с японска дизайнерка. Вижда се от Монпарнас също, наред с другите забележителности.
https://www.sortiraparis.com/en/what-to-do-in-paris/shopping-fas … g-the-samaritaine
Скрит текст:

# 606
  • В офиса
Чета че децата до 9г. пътуват на половин цена - това само за билетчетата, купени на място ли важи, или и за карти?
Не може да се пътува с кредитна карта, както на много други места, вкл. и София, нали така?
Има ли начин да ползваш електронни карти/билети, т.е. има ли някакъв апп, който можеш да следиш и зареждаш при нужда?

Много благодаря за всички разкази последните страници, много са полезни и вдъхновяващи. Ние отиваме юни месец, ще сме с agile програма, на място ще решаваме, което значи, не че не планирам, а че правя много варианти едновременно Simple Smile И ми е много полезно да чета къде какво интересно може да се види и да набелязвам места. И имам няколко въпроса:
- Паркове, в които може да направиш пикник на тревата? Май само Трокадеро? Люксембургските и Тюйлери май са само с пейки?
- Някой писа за центъра Помпиду - модернистичен музей ли е? Близо до апартамента ни е, но не мислех да ходим, не харесваме музеи тип Моко, не че не сме ходили. Но ако е интересен, ще го включа като вариант
- Билети за катакомбите. В официалния сайт продават само 3 дни напред, аз ли не гледам правилно. Бях чела че се пускат за месец и се изкупуват?
- Някой да е следил кога пускат билетите за новия ден за Айфеловата кула, в 12:00 СЕТ, или по друго време? Като погледна към 8 часа сутринта, обикновено билетите до върха вече са изкупени.

Аз за сега изобщо не слагам Монмартр в сметката за разходки, за сметка на Латинския и Маре, някак така го усещам, но ще видим на място.

# 607
  • Berlin
Център Помпиду - има два етажа с постоянна изложба. Един етаж с модерно изкуство - има Миро, Кандински, една Фрида Кало, един Пикасо (не можах да го намеря) и др. Един етаж съвременно изкуство - Анди Уорхол напр., има и доста изчанчени неща😅 - например стая,  облицована със сухи листа; стая, в която влизаш и е тъмно, буквално нищо не виждаш и ти прожектират разни страшни маски и подобни.. много тягостно и страшно ми стана и се изнизах със 100 оттам; стая, облицована с дебели пластове вата (като в бункер) и е топла и шумоизолирана и така нататък, има и картини и други арт инсталации, малко NFT, абе съвременно изкуство. Simple Smile Както писах обаче,  не можах да разгледам добре. Ние взехме билет за всичко заради детския етаж, който се оказа една бебешка площадка, т.е. тотално не за нашите деца. Не можахме да посетим студио 13/16 (за тийнове) обаче. Видяхме настоящата изложба на един индийски художник, живял и работил във Франция и така. Не смея да препоръчвам, понеже това е специфично, аз харесвам музеи и да разглеждам изложби, но напр. Прадо не беше много мой тип. Бяхме оставили Помпиду за накрая, ако има време, а и ни беше наблизо. На моите деца определено не им беше много интересно.
А тук също на последния етаж се открива що годе малко гледка над Париж, макар и не толкова отвисоко.
Скрит текст:
За катакомбите пускат за малко дни напред, да, не е чак за месец. Когато аз гледах, бяха за следващите 7 дни, сега може и за по-малко да е. Трябва да се следи сайта. Евентуално в някой друг сайт за билети може да има нещо останало, но е малко вероятно.

Например за Версай търсих за следващия ден билети, в техния сайт имаше само от 16:00ч за двореца, което ни беше късно. В един случаен сайт за билети за атракции в Париж намерих за 13:30ч и букнах веднага (но пак не беше 100% сигурно, трябваше да изчакам да ми потвърдят), та понякога може да има и друг вариант за билети в други сайтове.

# 608
На Монмартр други забележителности са паметника на Марсел Еме, който е автор на "Червените и сините приказки на игривия котарак", за който е стар Grinning и си я спомня. Писателят има разказ със заглавие "Човекът, който преминава през стените", затова и паметникът му е такъв.

Другото е бюстът на певицата Далида, която мисля е живяла някъде в близост.

# 609
  • На планетата Земя
Билети за Айфеловата кула се продават за 2 месеца напред.
Например тази нощ в 1 часа и 2 секунди наше време може да се купят билети за 13.6. В първата минута са налични повече часове (в случая говоря за качване на върха). После изчезват повечето часове. В малките часове (4,5,6 часа) пак се освобождават слотове. Ако човек разглежда в 10 сутринта, може би ще има налични места за 21.30 или 22 часа.

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 04:05 от Mileto

# 610
За стадиона на ПСЖ колко време да си предвидим? Има ли друг официален магазин  освен на стадиона, защото четох някъде назад, че в този ма стадиона има голяма опашка и се чака доста?
За Айфеловата кула от кой сайт купувате билети? Ние ще ходим през юни, кога е добре да ги купим?

# 611
  • София
От сайта на Кулата. А най-добре е веднага, щом ги пуснат за необходимите дати. Аз не успях до върха, застанахме да чакаме на място и докато чакахме, спряха продажбата до върха.

# 612
# 613
  • София
Ние ще ходим в края на май и се оказва, че няма билети. Изобщо не предполагах, че изчезват толкова рано. Дали има минимален шанс да се появят часове?

# 614
Здравейте. Нещо не мога да се регистрирам в сайта за трансфери от Бове https://www.aeroportparisbeauvais.com/acces-et-parking/navette-a … s-paris-aeroport/
А без регистрация не ми позволява да платя. Аз ли нещо бъркам?

Общи условия

Активация на акаунт