Отговори
# 195
Благодаря, Динчо. Не ми е съвсем ясно, но в момента имам и други неща в главата. Утре на спокойствие ще разгледам обясненията, за да ми просветне. Като цяло тези пропорции са ми трудни. Не помня в училище учила ли съм ги. В основното се справях за Много добър (5), за Отличен не ми достигаше. Но сега ми се вижда доста трудно понякога. Или програмите много са се променили от 80-те, или аз съм забравила много неща.

# 196
  • София
Mama Ru, ще се опитам една идея по-детайлно да го обясня. Може би трябва да се почне с това какво са тези хиксове. Представи си, че имаме цветарница и в нея лалета. Жълти :червени:розови =3:5:4 . Всичките са 120. Пита се колко са розовите. В това отношение биха били  3 жълти, 5 червени,  4 розови. Или  примерно  6 жълти, 10 червени и 8 розови (3.2; 5.2, 10.2). Или пък  9 жълти, 15 червени и 12 розови (3.3; 5.3; 4.3). Тоест търсим да намерим това удебеленото и го означаваме с х.
=> имаме  3х жълти, 5х червени и 4х розови.
3х+4х+5х=120
12х=120
х=10 За нас онова удебеленото горе е 10.
=> Розови = 4.10=40 лалета
И сега на същия принцип е  и пуснатата от теб задача, но с нуждата от едно разширяване.

# 197
  • Пловдив
Добро утро,
за домашна имаме задача, без чертеж и означения. Обаче голяма греда. Вярвам, че ключа е още в първата подточка, но изпускаме нещо.

Докажете, че два триъгълника са равни, ако имат съответно равни:
а) два ъгъла и височина през единия връх
б) два ъгъла и височина през третия връх
в) една страна, прилежащ към нея ъгъл и неговата ъглополовяща
г) страна, медиана към нея и ъгъл между страната и медианата

# 198
Два ъгъла и височината през третия

# 199
  • Пловдив
До толкова, ясно.
Но как ще докажем еднаквост за подточка а) по 2ри признак?

# 200
# 201
  • Пловдив
Благодаря Ви, Dincho.
Ще се радвам, ако някой се включи с решение.

# 202
  • София

Идеята при такива задачи е първо да докажеш "помощна" еднаквост. Тя ти дава  нужен елемент (страна, ъгъл, страна и ъгъл) за доказване на същинската.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 09:45 от пенсионирана русалка

# 203
Благодаря Ви, Dincho.
Ще се радвам, ако някой се включи с решение.
До толкова, ясно.
Но как ще докажем еднаквост за подточка а) по 2ри признак?

Внимателно погледнете чертежите на Динчо - големия триъгълник се разделя на по два малки, които са еднакви по втори признак (страна и прилежащи ъгли), като следствие на тези еднаквости е равенството на страните на целия триъгълник и т.н.

# 204
Ето и в и г.

# 205
  • София
miraluba, една малка отметка. Предполагам грешката е твоя при набирането на условието, но все пак -  няма равни триъгълници, има еднакви.  Равни в тях са съответните елементи като страни, ъгли, медиани,  височини...

# 206
  • Пловдив
Благодаря на всички Heart
Русалке, истината е, че младежа така го е записал и на мен ми направи впечатление.

# 207
Русалка, благодаря
 С това разширение щерката няма да го схване, трудно е за на, но мисля, че с 9 ч, 10 и 1 и 3, които решихме, ако може да се справи на контролно ще изкара.

# 208
Моля за помощ от сборника на Архимед- 7клас - 41зад./99стр.
В равнобедрен ΔABC точката P е от основата му AB. Докажете,че сборът на разстоянията от точката P до бедрата на триъгълника е равен на височината към бедрото му.

# 209

Общи условия

Активация на акаунт