Отговори
# 240
miraluba, тя го е написала - основна задача. А Солничка е написала как се стига до извода, че единият ъгъл е 1/2 от другия.
Основни задачи се наричат такива зависимости. Например височината към хипотенузата в правоъгълен триъгълник с ъгли 15, 75, 90 е 4 пъти хипотенузата. Идеята е, че ако ги знаеш и не трябва да ги доказваш (първи модул) ги ползваш наготово.

# 241
  • София

Ho!!! За да няма  недоразумения, въпросните основни задачи с цел улесняване може да се ползват само в първата част от изпита. При задачите за разписване във втората такива твърдения в хода на решението се доказват. Основни задачи има и при успоредните прави, и  за ъглополовящи, медиани, височини в  триъгълник, за правоъгълен с 15 градуса, за успоредници. На места ги показват на седмокласниците, на места - не...

# 242
  • Пловдив
Жива и здрава да си Русалке.

Нещата стават все по-сложни, изпадам в тих ужас.

# 243
  • София
Спокойно,  няма повод за  изпадане в тих ужас. Simple Smile Нещата с малко тренинг се получават. Някой ден (скоро), но без да обещавам кога точно, ще напиша какво гласят най-често използваните ОЗ (и как се доказват също). И ще ги пусна тук, даже при следваща тема направо ще ги "закова" трайно в първия пост.

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 15:56 от пенсионирана русалка

# 244
Руласке, ще чакам с нетърпение Simple Smile Позабравила съм ги, а се пека на седмокласен огън...

# 245
https://dox.abv.bg/download?id=71f7a00dd3

За по-нетърпеливите, докато Русалка ги сложи в първи пост.
И на мен тази тема ми е източникът - или ще да е била Русалка, или Дидева. Полезно нещо.

# 246
  • София
Руласке, ще чакам с нетърпение Simple Smile Позабравила съм ги, а се пека на седмокласен огън...
Наистина ли девойката е стигнала 7 клас, леле. Времето буквално лети, моите спокойно могат вече млада баба на 48 (Динчо Wink, нали и преди казах, разсеяна съм само, още иначе съм си с акъла май) да ме направят, но не са се забързали. Стискам палци за прием на най-желаното място!

Солничка, мерси, някога аз ги бях качвала  в седмокласна тема май (или в тази), май са на Регалия, не помня. И после някъде ги изгубих. Нито във форума с търсачка ги намерих, нито на компа си. Добре че има пазители на "ценни книжа" Heart, иначе щях да писателствам/доказвам.

ПП Солничка, аз затова с презастраховах, че ще разпиша само най-често срещаните, иначе роман  ме чакаше..

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 16:38 от пенсионирана русалка

# 247
Леле, Русалка, добре че реших да ги сложа.
Реших от поста ти, че ще ги качиш по-късно, защото сега нямаш време или не са ти неудобно или подобно.
И таз добра да трябва да ги разписваш наново.
peneva_a, късмет на детето, то е ясно, че с теб подготовката е гарантирана!

# 248
Русалка, как няма да сме с акъла си... тия внуци кой ще ги учи на математика, не може да се оставя тази работа на завеяните им родители 😜

# 249
  • Пловдив
Като един "завеян" родител на седмокласничка казвам благодаря!!!!
На всички ви!
Hearts

# 250
  • Пловдив
Моля за решение на тази:

# 251
Моля за решение на тази:

Първо доказваме еднаквост на тр.АА1В и СА1Н
Следва АА1=4см и А1Н=12
АН=А1Н-АА1

# 252
  • Пловдив
В доказването на еднаквост между двата триъгълника пропускаме нещо.

# 253
  • София
В доказването на еднаквост между двата триъгълника пропускаме нещо.

# 254
.
Писали сме заедно с Русалка, трия, защото не е различно решението ми.

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 13:47 от solnichka

Общи условия

Активация на акаунт