Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 6

• 52 051
  • 788
  •   1
Отговори
# 345
  • на пистата
55 лв  за февруари за двама души. Стандартни ел уреди, някои от които вече доста стари - хладилник и печка още от 90те, пералня, бойлер (постоянно включен), два тв, микровълнова, ел кана. Без климатици.
Не давайте да Ви сменят електромера.
Нашият електромер е сменен с новите на електронно отчитани преди 3г.
От 23.01 до 23.03 имаме 360лв ток.Като 10дни най-студените бяхме на парно на дърва.
3 климатика 12-ки и един 24-ка.Проточен бойлер 10киловата,2 храдилника,фурна,която работи поне по 2 часа на ден,перална,2 компютъра около още 1киловат уреди на мъжа ми.Къщата е с дървена дограма и няма изолация.Нищо не сме спирали от климатиците от октомври.Мисля,че тока ни е много добре-4 човека.

# 346
240лв - два климатика (единият се пуска само почивните дни) , два конвектора (пускат се само вечер за 4 часа), бойлер, хладилник, фризер, пералня и печка. Предният месец - 280лв.
Много ми се вижда, но дори лятото по-малко от 90 лв не сме плащали без климатици и конвектори.

# 347
Преди конвектора(който уж е икономичен и е A+): 25-30лв. Ползване на печка, пералня, телевизори, зареждане на лаптоп и телефони и постоянно включени: хладилник, микровълнова и кафемашина.
С конвектора: 185лв. Яко дърпа това чудо...

# 348
И с 10 плюса да е, той си дърпа 1 кв или 2 кв когато работи.

# 349
  • Варна
Преди живеехме в апартамент 70 квадрата с парно (отопление и топла вода) и в тежките зими плащахме 35лв ток и 70лв парно. Но апартаментът просто си беше топъл, защото отвсякъде топли тръби. Сега сме в къща 100 квадрата с термопомпа с подово, постоянна температура държим около 22 градуса, плащаме 150лв. ток.

# 350
И ние бяхме с конвектор,от ама след сметката от 216 лв минахме на климатик. Безбожно гори това чудо! И не може да отоплява както климатика.

По-миналата година за една духалка,болер,хладилник,и печка(тогава и сама живеех,по цял ден на работа вечерно време-за по няколко часа работеше тази духалка. И период в който ме нямаше) 115 лв за Януари ток.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 10:40 от apostolova99

# 351
  • Велики Преслав
И аз винаги съм се учудвал, как хората вярват, че конвектора, може да бъде икономичен. Това е нагревател, съпротивителен елент, отделящ топлина. Консумира и отдава 1 към 1.  И аз си ползвам един конвектор, ама не се жалвам колко харчи. Иначе, за последния месец имам 360 лв  като това включва отопление и на КОТКИ с малък климатик 😆, живачна лампа 400 вата която работи
 3 часа вечер и много пране и сушене пак заради котките.

# 352
Много пъти съм писала-стая,с много добра изолация,с конвектор 1500w,поддържана температура 25°,при не много ниски външни температури,успяваше да "изгълта" и изразходва 100 лв/месец.Засичали сме го-13 киловата на денонощие.
Чакам аз десети,да излезне новата фактура,от стидения период.

# 353
Да, и ние ползваме два конвектори в спалните. Единия вечер и нощем в нашата спалня. Другия вечер, нощем и понякога през деня в детската. Не се оплаквам. Мъж ми и детето не могат да спят на климатик. Шумкал им, духал им. Та, предимството на конвектори е тишината и недухането.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 14:21 от laurentin

# 354
Да, и ние ползваме два конвектори. Единия вечер и нощем в нашата спалня. Другия вечер, нощем и понякога през деня. Не се оплаквам. Мъж ми и детето не могат да спят на климатик. Шумкал им, духал им. Та, предимството на конвектори е тишината и недухането.
Мдаа, и ние сме с конвектори в две спални в селската къща, като само в едната се ползва ежедневно. Самата аз трудно изтрайвам климатика нощем /в апартамента го ползваме само за охлаждане/, не ми е комфортно. Предпочитам зимата да се наспивам добре и да изкарам парите за по-високата сметка, отколкото да съм като зомби от недоспиване с дни и месеци - тогава няма да имам и за по-ниската Grinning
Пък и не съм млада, няма за кога да правя компромиси с някои неща.
До лично възприятие и усещане за комфорт си е - комуто не пречи, спокойно може да се отоплява на климатик и нощем, наистина е по-икономично. 
В селската къща определено сметките ни са по-високи, хем обичайно сме само двама, но там много готвя, правя торти, сладкиши, пити, баници + обичайното меню - фурната и котлоните работят почти денонощно, ползват се бойлер, конвектор, пералня през ден, миялна всеки ден, че и по 2-3 по празниците, 2 телевизора, хладилник и фризер, дребните ел.уреди не броя. За 10 дни /толкова ни е бил престоят последно тази зима/ сметката беше 95.00 лв /с цели 30 лв по-малко от същия период и време на престой миналата година Grinning/. Значи, ако умножа по 3 за цял месец, излиза 285.00 лв.  Не е малко за двама, ще мисля откъде да извадя ресурс за намаляване. Когато ни няма, работи само фризер - сметката зимата е 5-6 лв, а лятото - 9-10.

# 355
Преди живеехме в апартамент 70 квадрата с парно (отопление и топла вода) и в тежките зими плащахме 35лв ток и 70лв парно. Но апартаментът просто си беше топъл, защото отвсякъде топли тръби. Сега сме в къща 100 квадрата с термопомпа с подово, постоянна температура държим около 22 градуса, плащаме 150лв. ток.
А коя част на Бг, високо ли живеете? Еднофамилна или някой ви топли отнякъд?.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 13:15 от ДХ3

# 356
  • Варна
А коя част на Бг, високо ли живеете? Еднофамилна или някой ви топли отнякъде.
Варна. Еднофамилна.

# 357
  • Германия
В момента имаме средно 220-240 kWh разход на месец - еднофамилна къща, подово отопление на газ, нови енергийно ефективни ел.уреди… иска ми се да намалим потреблението малко, но още не знам от къде..

# 358
  • Варна
337 лв  ( 11.01-09.02)  Къща -200 кв. м. Отопление и топла вода- термпомпа с подово и конвектори. 4 човека сме . Работим от дома, пералня, сушилня, съдомиялна, всекидневно готвене 2-3 пъти.

# 359
  • Варна
Ние тази зима изкарахме в нов апартамент - на последен етаж и краен, на калкан. Таванът е плоча и отгоре има ниско подпокривно пространство, като самият покрив е от дървени греди и керемиди. (тухлено блокче от 90-те). Най-много платихме 130 лв. Надявам се следващата зима да имаме по-ниски сметки, тъй като планираме да сложим външна изолация и да подменим 30 годишни пералня, хладилник и бойлер с нови уреди. Иначе фурна, котлони, климатик в дневната и конвектор в спалнята са нови и работят през повечето време. Още няколко дребни уреда, лед осветление навсякъде и... май няма друго.

Общи условия

Активация на акаунт