Сериалите на НВО - Домът на дракона и Игра на тронове - 46

• 37 299
  • 702
  •   1
Отговори
# 585
Наследник и резерва е имало. Деймън. Това че Визерис не го е кефел този вариант си е негов проблем.
За един цар да има втори брак е гаранция за конфликт между потомците му.

# 586
Когато започнах да чета "Огън и кръв", бях Team Black , но по-късно, когато навлязох повече в Света на Уестерос, прочетох повече за историята, която е вдъхновила Мартин за Танца на дракони, станах Team Green. Мартин се е вдъхновил от Анархията. Период на гражданска война в Англия между Матилда-единствено живо дете на краля и нейния братовчед Стивън(син на сестрата на краля). Според мен малко странно е това, че Танцът е между брат и сестра и сестрата да има толкова голяма подкрепа от лордовете.  Исторически братята са винаги били преди сестрите. Споровете обикновено са били предимно между братовчеди или дъщеря и чичо. Дори във Уестерос навсякъде освен Дорн, законите и традициите са били на страната на сина.
Визерис е станал крал след Големия съвет от 101 година с 20  пъти повече гласове от Ленор. Ренис като единствена дъщеря на първородния син на Джахерис въобще не е достигнала финалния кръг в книгата. Да, има теории майстерите  да са манипулирали гласовете, но все пак много лордове са подкрепили Визерис. По това време Джейн Арин е била управляващата лейди на Долината на Арин след смъртта на баща си и братята си. Тоест има прецедент жена да управлява, но тя е нямала живи братя. Ренис пък е имала много малка подкрепа при гласуването. Вероятно Джахерис е предпочитал сина на сина си пред внучка си и със свикването на съвета си е осигурил необходимата подкрепа за това. Седемте кралства е феодална монархия, кралят не може да прави каквото си иска. Трябва да се съобразява донякъде с лордовете. Има една сцена в сезон 2, епизод 4 на Троновете, където Тирион обяснява на Джофри, че Лудият крал е правил каквото си поиска и го пита чичо му Джейми казвал ли му е какво е станало с него. Дори шоурънъра на HOTD Райън Кондал в едно интервю каза, че зад Егон стоят законът, традициите и прецедентът от 101 година, а зад Ренира само това, че баща и казал, тя да бъде наследника. Визерис трябваше много още да направи, за да може Ренира да управлява след смъртта му.
https://www.reddit.com/r/HouseOfTheDragon/s/AgGLNSjoN6
Тя е обявена за наследник,  когато  е нямала братя, за да се избегне вероятността от Деймън на трона. Само че тя се омъжва за него по-късно.  Не знам защо тези доводи въобще не ги казаха в сериала след като и шоурънъра е наясно с тях.  Джордж Мартин също в книгата е Team Black, но все пак дава и интересни моменти и на зелените. И двете страни имат своето право над трона, и двете страни правят грешки,  невинни хора страдат,  по-многопластови са персонажите. Прекалено просто е представен конфликта в сериала. Едните са добрите, другите са лошите. Очаквах повече от HOTD, но може би в днешния политически климат телевизиите търсят други неща.

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 00:00 от jennifer3

# 587
Дори шоурънъра на HOTD Райън Кондал в едно интервю каза, че зад Егон стоят законът, традициите и прецедентът от 101 година, а зад Ренира само това, че баща и казал, тя да бъде наследника.....

... и клетвите на лордовете преди Ренира.

А какво казал някой си шоурънър има малко значение. То видяхме режисьорите на  ГОТ как се издъниха.

Нимерия  също е станала управляваща кралица, а не е като да е нямала конкуренти-мъже.

# 588
  • Русе
Е, в интерес на истината тук въпросният Кондал си познава материала. Въпросният прецедент от лордския събор, на който Визерис дължи трона си (и оттам решава да сложи Ренира да наследи същия трон) всъщност не диктува толкова, че Визерис лично има приоритет пред Ренис персонално, а че кралството се наследява по мъжка линия, не по женска. Жените се изключват.

Спойлер за след края на сериала (или евентуалния му завършек, тъй че не чети, ако не си чел сорс материала, макар че иначе е публична информация от предходния сериал Game of Thrones):
Скрит текст:
именно затова и исторически, въпреки че Черните практически печелят конфликта и управляват те, каузата им умира с Ренира, като всъщност май изобщо не е и съществувала точно кауза за полово равноправие по силата на вестероските закони. Ренира се възприема за узурпаторка на трона на брат си, нейният син става крал не като син на майка си, а като племенник на чичо си и негов най-пряк останал наследник. Въпросният ренирин Егон 3 после сам има двама сина и три дъщери, след смъртта му двамата сина последователно са царе за по кратко, умират бездетни и вместо дъщерите му да станат кралици, короната ги подминава и отива при чичо им именно по силата на решението на въпросния лордски съвет отпреди Танца, че тронът не се наследява по женска линия. По силата на него решение и на това, че Ренира е толкова кошмарен и зъл владетел, че никой хич и не ще да рискува повече с жена на трона. В сериала я показват доста по-балансирана и симпатична.

Нимерия е ройнарка, там нямат деление по пол. Както и нямат титлата крал, а принц. Именно тя донася в Дорн тази ройнарска традиция с все титлата, но преди това ѝ се налага да я наложи със сила – имаше история за шестима крале, които побеждава и праща на Вала, преди да кандисат останалите, че жена също може да управлява, а някой си там древен Мартел ставаше неин съпруг и първи принц.

Или казано иначе, както винаги – законът си е закон и си длъжен да се съобразяваш с него. Освен ако нямаш достатъчно сила да го игнорираш и да наложиш свой си закон, по който слабите да се водят и да се дърлят кой имал и кой нямал право, тайно мечтаейки си и те да имат силата да се наложат.

# 589
Изгледах вчера епизода и като цяло ми хареса, с изключение на последната сцена, където не почувствах нищо. За Ренира ми стана мъчно, особено на сцената им с Джейс, а за Хелена и детето не ме грабна. Винаги съм мислела как това ще е сцена равна на червената сватба, на която ревах. Нищо подобно. И проблемът не беше отсъствието на Алисънт. То и секс сцените по 5 секунди нищо не бяха. Просто самата Хелена беше неадекватна. Все едно сцената беше-Идваме да убием сина ти; А не искате ли една ценна огърлица? Е, добре, ето го там. После най-студено съобщи на майка си, че са убили момчето. Не почувствах у нея никакво страдание. Не го играе и аутист. То и те се паникьосват и показват емоции. Показаното беше дебилно.

# 590
Сега, хората са различни и шока им действа по различен начин. Едни се дистанцират от шокиращото събитие сякаш не са там, изпадат в ступор и не могат да реагират по никакъв начин, други се смеят, трети плачат, молят се, четвърти се съпротивляват и т.н., но сте прави сцената не беше пресъздадена в дълбочина, не трогваше въпреки ужасията, която се случваше. Поне вместо огърлицата да беше предложила себе си, както казвате, че е в книгата, а то едно нищо. Добре, че писахте как е всъщност, че да разбера как се е развила сцената по вижданията на автора.

# 591
Аз Хелена я приемам като малко пророчица. Тя се страхуваше от плъхове( каза го "ни в клин, ни в ръкав" и слугите и мъжът и се спогледаха - кралицата е откачена - в техните очи, а точно убийците се представиха като ловци на плъхове. ) и се страхуваше за живота на детето си, което беше взето за да присъства на съвета. Нейните думи за съжаление се разбират след като стане белята.
Тя знае какво ще се случи, не може да го предодврати, а и никой не и вярва. Смятат я за откачалка. Приела е, че лошото ще се случи и сякаш се е затворила в себе си, за околните това е студенина и безразличие. Но беше ясно казано от нея, че се страхува за детето. А да не говорим, че грабна живото дете и отиде при майка си, където се чувства защитена.
Образа хич не е дебилен, просто е различен от стандарта. На мен тя ми е много интересна като персонаж. Не съм чела книгата и съдя по това което гледам. И в предния сезон имаше пророчески думи, но вече не помня за какво точно беше.

# 592
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Да, има хора, които страдат тихо и незабележимо и изразяват мъката си по различен начин. Мен Хелена много ме трогна, за разлика от Ренира, която просто ми беше досадна.

# 593
Не самия образ, а сцената беше пресъздадена дебилно за мен. Хелена знаеше какво ще се случи, но можеше да помоли да убият нея, можеше да погледне с ужас децата, да се втурне към креватчето и да се бори с убийците, нещо по-емоционално и силно. Така излезе сякаш се е примирила и дори не се опитва да спаси сина си.

# 594
Колкото и различно да страдат хората, повечето зрители искаха да се почувстват като гости на Червената сватба, а не беше въобще епично. Това все пак е продължение на Троновете, не знам защо повечето са толкова възмутени и твърдят как може сцена с убийство на дете.... никой не иска да гледа това нагледно. Но Червената сватба наръгаха бременна жена в корема... и тогава никой не е искал, но е филм и беше епична и запомняща се сцена, тази никой няма да я помни. Сериалът не е на същото ниво просто, само мелодията е същата.

# 595
То не е самото убийство на дете. Няма да забравя във Великолепния век като взеха детето на екзекутирания принц, защото традицията налага да се избият всички мъжки наследници как стягаше за гърлото тази сцена. Плачът и виковете на майката, как тичаше да настигне каретата с детето, музиката, всичко. А изобщо убийство не показаха.

# 596
Колкото и различно да страдат хората, повечето зрители искаха да се почувстват като гости на Червената сватба...
Е, чак гости Scream Wink, едва ли Joy, поне аз не ща да съм гост на такава ужасия, но, да, зрителя искаше като цяло да усети трагедията и ужаса на една такава сцена, а тя не беше пресъздадена по подобаващ начин.
Поредицата не е щадяща, тя е кървава, брутална, жестока, ужасяваща, не спестява нищо, не е милостива и показва цялата бруталност на човешкия род и стремежа му към власт, така, че коментираната сцена можеше да бъде изпипана в духа на сериала и дори не беше нужно да показват финалния ужасяващ акт на насилие и убийство.

# 597
  • Варна
Като чета настроенията в групите как се хули и се подиграват на тийм Грийн, смятам да изляза от всички тях.
Особено пък в американските е ужас, голямо славословене на Ренира.

# 598
ако ренира я бяха направили дебела, жестока и неприятна както е в книгите, щеше да има доста по-малко фенове
алисънт, освен 10 г. по-възрастна, е описана като слаба, красива и доста по-нормална от ренира

# 599
Актрисата, която играе възрастната Ренира е доста грозна. Не мисля, че това е решаващо.

Общи условия

Активация на акаунт