Отговори
# 420
Оправи го набързо 😂

При вече захранено с месо бебе, месото трябва да бъде 10% в порцията. Пюрета тип меню се въртят горе долу там. Пюрета тип месна заготовка са бъкани с един тон неща освен месото и на тях си пише как се правят обикновено. Примерно на хип (че само тях съм ползвала) си пише 1/2 пюре месна заготовка да се смеси с 1/2 зеленчук.

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 14:11 от Muppa

# 421
  • Замък сред облаците
Мира, то това е за редовна порция. Теди май още захранва и дефакто пак трябва да е с малко по малко увеличаване на количеството. Дори в схемата на Хипп пише първо 1-2 лъжички, после няколко седмици по 20гр към зеленчуковото или редуване с жълтък: https://www.hipp.bg/fileadmin/media/BG/pdf/Weekly_diet_plans_in_stage_1_bg.pdf

# 422
В такъв случай да, инфото ми по-горе се отнася за редовна пълна порция. Ще ъпдейтна, да не стане объркване.

# 423
  • Замък сред облаците
Иначе си права, то 20гр на 150 обща порция (20 месо и 130 зеленчук) си е 13%, ако гледаме схемата на Хип конкретно.

Иначе и аз се учудих на Бъбълз за бутчето, първо защото нали пилето е потенциален алерген и затова преди него препоръчват пуешко по ЗВБ, второ за 6+ нали кокал без месо се дава да смуче първо, после на 8+ бутче с месо. 🤔 Но това е което съм чела аз в Солид стартс отгоре, отгоре, може да не са всички препоръки такива.

# 424
Ха, много майки като излязат майчинство и видят какво е, после бързат да се върнат на работа. Не ги разбирам хаха. Не бих заменила за нищо на света времето прекарано с децата. Растат ужасно бързо и не можем да върнем изпуснатите безценни мигове.
ПС . да не се обиди някой само. Знам, че често нямаме избор, колкото и да ни се иска.

АА, къде има такива градини с телевизори? Аз честно казано не съм чувала да има все още. Мислех си, че бяха само по нашето време.
Задължителна май вече е подготвителна група от 5г. Ако зависеше от мен чак 1клас бих го изпратила баткото. То и тук са вечните спорове за и против, но все пак всеки си има мнение. Аз не харесвам яслата (не е ходил), а и градината бих си я спестила. Единственото нещо, заради което се пречупих за градината беше, понеже си мисля, че после ще му бъде много трудно, когато тръгне 1 клас, ако въобще не се е отделял. Дълга тема е и само се надявам да имам възможност и Марти да си гледам.

Имам и аз въпрос за захранването с месо. Първоначално смесено пюре месо и зеленчуци ли предлагата от готовите или отделно от заготовката добавяте в зеленчуково пюре?

# 425
  • Замък сред облаците
Мис, за няколко ДГ в София са ми го споделяли приятели с по-големи деца - Красно село, Младост… Това личните отзиви. В групата на Антонина Кенова, сигурно я знаете дамата, имаше много такива дискусии и събираха инфо къде се практикува - в общи линии е до това на колко персонала му се занимава и ако не - пускат ТВ, тоест градината може да е с добри отзиви, а да се паднеш на кофти група.

# 426
Ясно, ужас. Значи явно покрай мен няма такива и затова си мислех, че не съществуват вече. Ама това трябва да го забранят. Как ще пусках тв на децата... толкова различни занимания могат да им измислят.

# 427
  • Замък сред облаците
А, де…. Само за една държавна ДГ в Младост 1А имам здрави хвалебствия, но и то е за конкретните госпожи в група, които много се раздават. Жалко е, че стандартът не е такъв навсякъде.

# 428
  • София
Аз също съм чувала само за такива градини, но в обкръжението нямам такива наблюдения. Дано са малко все пак.. Аз от градината на баткото съм мега доволна меко казано. Толкова много се занимават с тях госпожите.. в яслата ги учат на самостоятелност и постоянно ги извеждат навън. В градината пък вече започват и другите занимания, като цяло дори един ден да ходи на градина и има коренна промяна в поведението на Калин към хубаво. Госпожите си имат програма и се чудя как може две госпожи да занимават толкова много деца едновременно, възхищавам им се. Те постоянно играят с пластелин, лепят, изрязват, рисуват, оцветяват, направили са им специален кът за четене на приказки дори, за всеки празник говорят и имат специални уроци, специална украса изработват, всеки ден по два пъти са навън. Сега тази година имат и занимания като карате, народни танци, топка и децата ходят с кеф. За мен винаги това е мерило за градината.. Телевизор нямат, но имат касетофон на който пускат стихчета и песни. Водиха ги вече на еднодневна екскурзия. Единственото нещо, което не ми харесва е, че сякаш не могат да се справят с болните деца. Има една определена група родители, които постоянно си пускат децата недоизлекувани, кашлящи, повръщащи... госпожите ги връщат и след малко носят бележка от личния лекар, че са здрави. Та Калин само ноември има пълен месец, след това все по една седмица ходи и после е болен. Направо ми идва да ги набия като ги видя тия нагли родители. Една сутрин дори мъжа ми е чул как един баща казва на детето си "каквото и да става само не кашляй пред сестрата". Та какво да говорим.. има късмета, че не съм го чула аз, голяма аларма щях да вдигна.

# 429
В такива градини и ясли, каквито описва Деси, наистина има смисъл  да си пуснеш детето. И аз нямах търпение да изляза в майчинство, но с големите се върнах на работа на средата на втората годинка. Много ми се работеше вече, записах ги на частна ясла с 10 дечица и много ги занимаваха. Не че и аз не мога, но ми харесваше разнообразието и се чувствах добре. Сега не знам как ще процедирам. За частна ясла вече не мисля, държавна доста ми препоръчаха една близо до нас. Но ще го мисля още...като цяло до 3г децата нямат чак такава нужда от социализация, заниманията може и вкъщи с мама/тате/батковци/каки. След 3-4 вече е добре да са в среда с други деца, да се учат на правила, на съобразяване с околните, на граници  - не че и в къщи не се учат тези неща и не че е фатално да не ходят.
За градини с ТВ съм чувала. В нашата им пускаха образователни клипчета от лаптоп, поне не са гледали турски сериали и новини. Но и аз съм против, разбира се. Това ще ми е основния критерий, както и отзиви от други родители.
И аз много пазарувам от Гален, близо до нас са и преди година-две беше празно вътре, сега винаги има ужасно дълга опашка, затова ходя късно вечер преди да затворят. Май работят до 21ч в тази до нас и така избягвам чакането.
Поръчах си зеленчуци от ебаг и днес си ги чакам. Смятам да ги задуша на пара, пасирам, замразя във формички за лед и прибера в камерата. Само броколи нямаше никъде.

# 430
За ЗВБ няма схеми, има примерни като тази на Клейнчес, които може да се следват, но не е задължително.

Според Solid starts пилешкото не е силен алерген и се дава от 6 месеца на кокъл. Месото, ако се готви бавно, става крехко и лесно за дъвкане. Вадят се само хрущялите, кожата и малката костица накрая, за да е безопасно. В смисъл в главата си не можех да си представя как ще сдъвче това месо, но след това в памперсите всичко беше смляно, явно се е справила. В интерес на истината даже не е гаг-вала.

# 431
Аз като дете на детска учителка цял живот ми е обяснявано колко е хубаво там 😁😁 Шегувам се разбира се 😁 Каката ми умира да ходи, пуснах я на 3 години направо на градина, яслите тук не са това което трябва и ги избегнах. От първия ден тя се влюби в абсолютно всичко, при нас се плаче ако се каже, че няма да ходи. Но заб съжаление ходи супер рядко, заради супер ама супер често боледуване. Има едни деца 4-5 на брой, които са винаги болни и страдат всички останали. Носят се фиктивни бележки и няма оправия !!! Много ме е яд, че моето дете страда от ей такива " хора " ...

# 432
Факт, че децата се държат съвсем различно в градината. Баткото само ми го хвалят там, а в нас трябва всичко с триста уговорки да се прави. Периоди някакви са, явно го тресе някакъв предпубертет.
Много се занимавах с него и мога да кажа, че всичко си го научихме вкъщи. Никога не съм го насилвала да учи някакви неща, но някакси естествено се случва с игри и занимавки. Може да пише и чете, да брои и смята. Мисля, че е добре подготвен за първи клас. Излизали сме всеки ден и си има приятелчета. Летата до късно седим в парка и играе. И да, нямат нужда от социализация децата поне до 3г. Имат най-голяма необходимост от мама и тати.
На баткото много трудно му беше в градината и може би чак сега мога да кажа, че ходи без проблем. За мен това е най-ужасният период и като знам, че отново трябва да минаваме през такова нещо с Марти от сега ми се плаче

# 433
  • Замък сред облаците
Нещо смешно по отношение на захранването: https://www.facebook.com/reel/1129955534377814?fs=e&s=TIeQ9V

Лека нощ, да спите спокойно Simple Smile

# 434
Хаха, това ми напомня как ММ постоянно ме пита кога бебето може да яде пържолки, скара, пица, бургери и т.н...Някакси му е мечта и не разбира защо така жестоко му спарвам ентусиазма. КАто кажа няма да е скоро, настоява да знае на каква възраст ще съм ок да яде бургери и пица:D А аз не мога да дам конкретен отговор на този въпрос ин дис вери момънт.

Общи условия

Активация на акаунт