Отговори
# 405
И моят мъж помага и ако имам нужда, ме отменя за каквото може. В мен е проблемът, но чувствам, че върша в пъти повече неща, което някак си е нормално, все пак той работи. Нервя се, че сутрин той пуши 2 цигари и си пийва кафе за 10-тина минути, а аз препускам из апартамента с детето, миене, памперси, мазане с крем и едва час и нещо по-късно си правя кафе, което изпивам за 2 секунди на крак. Но за това съм виновна само аз, все мога да отделя и аз 5 минути за себе си, но всичко друго ми се струва повече приоритет.

АА, бананът си е доста труден, заради лепкавата консистенция, трудно е да боравене, Дарина не го харесва, но ако го яде, гаг-ва (особено в началото). Щом Йоан е стигнал до давене, явно е имало парченце някъде, което не е успял да отмести с език.

Деси, директно ѝ дадох фусилите така без сос, само ги варя малко повече, да не са ал денте, постояват във водата, за да са по-меки.

Маги, първо правих палачинки от яйце и банан само, сега добавям и 1 ч.л. оризово брашно. Ставали са ми мазни, ако са на по-слаб огън, отделно ползвам възможно най-малко мазнина и незалепващ тиган.

# 406
Благодяря ви, за всичко, което споделихте. Наистина е успокояващо да видиш, че това, което ти се случва е напълно нормално или поне често срещано, да не се мисля за толкова специална в проблемите си, че това само усложнява нещата, щото към чувството за несправяне се добавя някакво чувство, че нещо не е ок с мен по принцип, което не е точно така. Има си обективни причини от ежедневието и провокиращи фактори и си спомням, че преди бебето си бяхме доста спокойнички, макар и никога да не съм се чувствала толкова щастлива колкото сега.

Йоан спа от 9 и 30 до 5 и 30, та аз сега вместо да продължа да спя реших да пиша във форума 😂

Рафаела, ще споделя схемата на заместване, която предлага Владимирова - то не е точно заместване, но идея в какво съотношение да се запази кърменето спрямо твърдата храна през месеците. Та през първия месец по графиката се стига грубо 150 мл.

Като стана ще видя и какво предлага Маги Пашова за началото на захранването, но за 7ми-8ми месец тя предлага да се яде 100 грама зеленчуково пюре с яйце или месо и докърмвне /АМ - 80 мл, но и млечна каша за закуска от 150 гр плюс пак 80 мл АМ/кърмене. Не че някой ще седне да следи колко кърма изяжда бебето, но сигурно го дава в случай, че някои храни с изцедена така.

Владимирова казва, че обемът на стомахчето ориентировъчно е единица, цифрата на месеца и нула, тоест 160 мл за 6 месеца, 170 мл за седем и т.н. Тоест би трябвало да е ок да се дава 100-120 грама пюре на тази възраст и след това да се дохранва, пък дори и да не е веднага. Йоан обикновено си суче малко веднага след пюрето, но после след един час си довършва за приспиване. Мисля, че това е най-удачното количество пюре за началото на захранването.

Давам му колкото му се яде с уговорката, че гледам все пак да намаля темпото, като видя че стига 150 грама, да не му стане твърде тежко. Някои пюрета много му се услаждат и ми е трудно да го спра.

Иначе кърмата би следвало със захранването естествено да си намалее малко по малко, стигайки около 700 мл в 7ми - осми месец и близо 400 в следващите месеци (това и Маги Пашова го казв), въпросът който ме вълнува е ако реши да си замества хранене да има източник на протеин в него. Доколкото знам тези 400 мл мляко могат да се запазят като количество до края на втората годинка, ако майката реши да кърми (четох го май в една статия на НАПК вчера онзи ден), като се води че макар с променен състав, кърмата продължава да внася полезни вещества - просто трябва да се внимава да не е преобладаваща храна, ами само допълваща.

Съзнавам и че хората, захранващи по ЗВБ, хабер си нямат колко точно изяжда детето, та там може би е най-естественият вариант, защото детето само избира от какво има нужда, при положение че се предлагат различни храни. Но при положение, че захранваме с “бърза” храна, каквато са един вид пюренцата (бързо се консумират и не даваме избор от храни) според мене не е грешно да се следат грамажи долу горе.

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 06:26 от magi g

# 407
При мен с некърмено бебе пак не стана заместване за 10-14, хапва си, ама чак сега в края на третата/ началото на четвъртата седмица стигна около 160 грама. Казвам около, защото се хванах да меря, е да ама, то не  е колко си сложих в купата и колко е изял. То една част е разлива, друга все пак аз си капвам малко да пробвам да не е вряло, по купата остава, та от 200 грама пюре може да изяде 160/170 в най-добрите дни.

Според мен и за кърмени и за бебета на АМ в началото е хубаво да се дава пюрето като са по-гладнички, дори и малко по-рано, защото със сигурност бебчетата особено на кърма ще изберат да си хапнат от нея, а и поне това е оптiмалният  вариант, ще яде колкотo е гладно. С АМ на мен ми беше малко сложно в началото като додавах, гледах да допълвам до около 160 мл порцията, но имаше дни в които се беше заситил на 130/140 и такива в които ревеше от глад на 190/200.

И наш Йо се разбуди в 6.15, наака се и сега вика в кошарата докато аз чакам да му изстине водата за млякото.  А таткото си спи сладко/ детето е на 1 метър от него/, той спи като пън. После като му кажа не го ли чу тази нощ как се буди и пя и вика и отговорът е " А не, не спокоен си беше...."  После хората ми се смеят като им кажа,че е абсурдно бебето да е при нас  на спалнята, чисто от гледна точка на безопасност. И колкото  и да ми разправяха, той сънят се променя, ще почне мъжът ти да спи леко, да бе успех.... спи като пор. Няма да забравя в началото Йоан със зверски колики, на няма и 10 дни, реве до посиняване аз го кърмя и се мъча там и на   60 см, ММ си спи сладко ,чак сънува и се смее, щях да хвана нещо тежко Grinning

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 08:56 от mexicana___

# 408
Miss в бързината съм изключила за датата..на 20.07.2022г е роден Ясен.

# 409
  • Замък сред облаците
Нямаме угодия и това е 😂 По майчинство сме, не гоним срокове, задачи (е, болшинството), само си гледаме децата и къщата и пак сме уморени и кисели 😅
Аз това започнах да си повтарям в моментите, в които усещам че не успявам да си овладея емоциите - от умора е плюс нали, съвсем новата рутина, която хем е рутина, хем е супер динамична последните 6 месеца. Ама с тази малка бебешка усмивка всичко минава ❤
И другото което е - не всичко и не на всяка цена трябва да се случват нещата, както са в нашите глави. Стига да е добре детето разбира се Simple Smile

Бъбълз, и аз стигнах до извода че е имало парченце, да Simple Smile

# 410
А да, така е, аз преди колко се оплаквах 😂 Сега поне имам мозък, мога да чета вечер, във форуми си пиша 😂Преди така ми изтичаше мозъкът на работа, че вечер гледах в една точка и живеех за уикенда. Мечтаех си за майчинството и за да мога да се откъсна малко. Така че си напълно права 😁 Човек винаги има от какво да е недоволен, но и обратното е вярно. Сега само мога да си мечтая да ида на някой концерт. Само разбирам че са минали...

# 411
Като бях бременна така да нямах търпение да приключа с работата, все си мислех, че ще е по-лесно. Толкова стрес и нерви да имах там… Сега искам да се върна 😂

Тея дни все повече и повече си мисля за ясла, нямам представа как седят нещата там, кога се записва, кога са класирания… то едва ли ще бъде на държавна, предвид трудния/невъзможен прием, ама трябва да взема да прочета малко. Пък си мисля - той ако не проходи до годинката, ако не е поне малко самостоятелен (предвид възрастта), не виждам никакъв шанс да бъде на ясла. А и с това лятно бебе, ще е грехота да се върна на работа точно в началото на лятото. Правя си някакви планове да се върна след него, ама всичко зависи от развитието на детето.

Не помня дали ви се похвалих, че все пак заместих второ ядене. Днес мисля да почна да вкарвам глутен, ако дойде пратката от Гален с новите каши преди яденето в 11. От всичко изчетено реших да правя микс каши - смесвам безглутенова и глутенова, като увеличавам количеството глутенова всеки ден, докато не стане изцяло такава. Мислех и просто с коричка хляб, ама нали уж трябва няколко дни, той от тая коричка колко точно ще изяде… та така, да знам, че наистина поема нещо.

Също щях да се оплаквам/питам - абе тоя зъб 3 дена белее, 3 дена боцка, ама за 3 дена няма никаква промяна. Ся ще избива ли, кога ще избие, колко още ще кривее 🤯

# 412
  • Замък сред облаците
9 дена избива зъб ми казват на мен.

Аз хич не искам да се връщам на работа, какъвто съм нервак с умората и грижите за бебчо ми е по-добре. Нито ясла, нито ДГ, директно предучилищна го мислим. И без това не могат да осигурят места за всички в София. Предпочитам аз да се занимавам с детето вместо да е в група с 20-30 деца и да гледат телевизор половин ден каквато практика имат в повечето държавни детски заведения (добрите примери са изключително малко и нерядко имат и те минуси).

# 413
Ако можехме да си го позволим не бих се върнала на работа ни-ко-га 😂 Откакто работя не разбирам идеята на работния ден,цял ден в офиса, поливината отива на кино в безсмислени срещи и обяснения.

Само дебна как да се преквалифицирам и да бачкам само от къщи, без излишни срещи, но засега нямам въздух за това.

# 414
  • Замък сред облаците
Може да ти е полезен Блогът на Джандева. Тя има и фб група където майки споделят и черпят опит в тази насока (Кариерно развитие & малък бизнес), но понеже е частна група не мога да дам линк.

# 415
Аз продължавам да мисля в посока зъби и сега като отворихте темата отново....Прилича ли на нещо, което ще избива скоро? Мисля, че и преди горните белееха така. Не виждам да е зачервено.
Скрит текст:

# 416
да, ама не се знае кога. Йо е така от няколко седмици, даже са още по-подути отгоре. Според мен растежът ту почва ту спира, защото по ефно време доста се чешеше, а пък сега все едно нищо

# 417
Бабълз, започнали са да слизат, но може и повече от месец два да минат.
За ясла за сега не мисля, но бъдещата учителка на каката вече ме ръчка да ходя да я записвам, че да не остане без място за есента.

# 418
  • гр.Пловдив
Цитат
Моето ЗВБ бебе днес яде за първи път глутен под формата на фусили/паста. Хапвала е пилешко, яйца яде през ден под формата на палачинки, омлет и т.н. Не можех да повярвам само как  си изяде пилешко бутче съвсем сама! Месата са ми най-трудни и притеснителни относно предлагане. Все още се притеснявам от гаг-ването, не мисля, че се преодолява някога! Не мисля, че тук съм споделила, но преди няколко дни Дара се задави до посиняване покрай устата с вода! Беше страшно меко казано...Всеки ден в главата ми я има мисълта, че може да си утрепя детето заради метода на захранване, който съм избрала. Но, уви, късно е, няма връщане назад, няма как след като вече от месец яде така, да върна на пюрета. А, то детето се справя добре, но майка му не е наред.

Ъъъъ,Бъбълз ,цитирах те,понеже се опулих за изяденото пилешко бутче Hushed

Би ли споделила за какво става въпрос,че аз честно не мога да добия представа?

Дами ,друго да ви попитам ,понеже спорим усилено с ММ относно това,че в пюретата с пиле,пуйка,зайче и т.н месно със зеленчуци, месото било в нищожно малък процент -само 8% и реално било под съмнение захранването на въпросното с него ...Т.е били безпредметни откъм месо,да съм слагала от вида заготовка 20% на една порция,за да ''усети'' нещо бебето и да се каже със сигурност,че е захранено със съответния вид месо ..Thinking

# 419
  • Замък сред облаците
ТМ да изчака едно пет-седем дена бе. Могат да предизвикат реакции месата, неслучайно е в малко количество. Скоро ще му дава кюфтета, споко.

Общи условия

Активация на акаунт