Отговори
# 435
Здравейте,да се включа и аз, Жужу,с бебе Жана , родена на 30.06, България. По темата със захранването,ние сме с три заместени яденета, закуска попара със сирене и масло ,обяд пюре с жълтък или с месо и СЗ каша,но освен тия три хранения,имаме и три с АМ,та се чудя дали да не правя опити за редуциране на едното мляко в 14 часа,че май го ползва за приспиване. Четох ,че сте обсъждали цените,нашият бизнес е свързан с хранителни стоки,в най тежките месеци тъпчем на едно място заради инфлацията и съм бясна на процентите по новините, защото реално са много по големи . Не знам и еврото как би се отразило, някъде четох, че не можем да влезем в еврозоната,ако сме в борд,ми то ако падне борда,лева е евтин и ще стане мазало. Лошото е,че аз помня 1997 година😁😁😁,ама да сме здрави,другото ще се нареди някак.

# 436
Здравейте,

и аз съм нервак въпреки огромната помощ от ММ. Сами си ги гледаме и понякога ни идва нагорно. Резултата естествено е мрънкане на поне 1 от нас. А и аз идвам от семейство с много крясъци и съм казала, ако ще се караме, то не пред децата. Засега 1-2 пъти да не сме се въздържали. Ама то не е лесно дете да се гледа (как стигнахме само до това заключение, дето ни дразни всички от устите на други Simple Smile )

Ние оправихме разстроеното коремче и Мати пак си получава нормална храна. Пюре и преди супер малко приемаше, каша с натопена лъжичка супер му харесваше. Сега обаче отказва всичко пюрирано и кашаво. И си имам официално изцяло ЗБВ бебе. Справя се много добре. Поливин банан за десерт хапва, както баща му казва, като голямо дете. И той успя да се задави с вода. И аз като бъбълз се шашнах какво му "причинявам". Иначе си пие без проблем, просто тогава явно много жаден избърза. Другата седмица ще дам яйце и после палачинки. Любими са му морков, пащърнак и сладък картоф от зеленцучите. Банан и ябълка от плодовете. Броколи и авокадо опита, хвърли и повече не пожела и да пипне. Ще чакам още малко с тях. Иначе ръзната ги давам във формата на филийки, сухари или вафлички. Супер много му харесва да му намажа една царевична филийка с малко ябълков мус. Иска да праеи компания на всички и щом види някой да сяда до масата, иска и той. Най-хубавото нещо на ЗБВ за мен е свободата и аз да ям. Седим си всички и ядем, а не аз да храня и после след всички.

Някой беше писал, че детето не иска плодове (съжалявам, забравих). В такива случаи се оставят плодовете извесно време (2-3 седмици) и пак се предлагат. Ако не иска значи има причина. Моята кака прояде плодове преди 4 месеца, с след броени дни става на 4 години. Хиляди пъти съм обсъждала с лекари и специалисти. Бебета и децата очевидно сами змаят, че нещо не е добре за тях и затова отказват. При нас предположебието беше за непоносимост към фруктозата. Затова не се правят трикове и не се кара детето да яде. Когато е готово, ще ги прояде. Зеленчуците така или иначе са по-полезни.

# 437
Аз бях, Матея, благодаря ти, makes sense, аз се отказах вече, според мен не му харесват киселите плодове, а пюретата всичките накиселяват. Бананче си хапва като му дам директно от плода ръфа, както и веднъж яде малко печена ябълка, но пак беше сладка. Просто не е фен.

Аз вече давах яйце няколко пъти и днес въведох елда и утре мисля да правя любимите ми бананови палачинки, дано му допадне новата консистенция. Давам основно пюрета, ама чат пат предлагам и парчета.

# 438
  • Замък сред облаците
Жужу, % на инфлацията скочи в последната четвърт на миналата година, затова статистически повишението към януари е никакво. Обаче това е удобството да работиш със статистики, цифрите изглеждат много красиви - реалността не. Това го казвам със сарказъм.

Някой ако знае ефективен трик със задавянето с вода да споделя, щото на 33 още мога да се удавя в глътка вода 😂😂😂

# 439
АА, и аз съм така с водата. Joy
Щях да питам, ако е удобно да споделиш какви интересни пюрета си поръчала от Гален. Събирам идеи. Blush

# 440
  • Замък сред облаците
Е, чак интересни 😅 Просто ги няма в Ремедиум и ДМ до нас като асортимент, пък детето ги харесва.
На Гербер са:
Броколи, грах и тиквички
Ябълка и тиквички
Зеленчукова салата (моркови, карфиол, картофи и тиквички)
Тук са всички: https://galen.bg/brands/gerber?p=2

Понеже са малки разфасовки от 130гр им добавям сварено картофче да си му направя порция от 180гр.

# 441
Май така беше написала, затова ми стана интересно какви са. Благодаря! Hug Мисля утре да отида на пазар да видя какво ще избера за мистър Каприз.

# 442
Моята ящна млада дама за първи път не хареса храна - броколи. А точно на него много се надявах, защото много обичаме вкъщи. Тъкмо се зарадвах, че намерих чисто броколи на плазмон, без оризово брашно, а тя щеше да повърне от гадост. Утре пак ще пробвам без картоф, с много кърма, пък да видим!

Аз не мога да пробвам ЗБВ. Просто много ме е страх. Знам, че може и с пюре да се задави, но поне е кашаво, ще изтече. А парченце храна ако заседне? Дано не се случва.... сигурно могат да го изкашлят,  не знам, сигурно имат някакъв инстинкт, но прекалено много ме е страх.

Слагате ли ги седнали? Аз от както стана на 6м много я слагам (сега е 6м и половина). Или е седнала в скута ми или на килимчето. Залита от време на време, но над минута издържа. Дали не е рано като не може още сама да седне в тази позиция?

# 443
  • Замък сред облаците
Вярно че така писах, ама на второ четене се замислих, че на останалите може да не са толкова интересни. 😅

Рафаела, на Гербер чистото броколи също е без добавки.

Опитвам се да направя малко соуъшъл медия детокс и се провалям с гръм и трясък. Тя и диетата ми така 😂
Снощи бях на йога, изкарах си чудесно, много ми липсваше залата. Този месец ще ходя веднъж седмично да пораздвижа кокалите, от другия надявам се по два пъти.
Днес искахме да идем за изследвания, нищо не ни се получи с 2 колектора, все се изливаше в памперса, въпреки ме втория път баща му си поигра да го разнася 30мин без памперс също. Утре сутрин ще пробваме веднага след събуждане и тоалет.

Йоан от вчера почна да отваря ниски шкафове с плъзгащ механизъм, утре ще купуваме закопчалки, мярнах в ДМ, ако някой друг също търси.
Днес си игра със силиконовите протектори за ръбовете.
Имаме напредък с преминаването към 3 дремки и то без да се налага да се мешам прекалено в прозорците на будуване. Днес следобед откарахме 2ч сън заедно на спалнята. На мен ми се отрази чудесно.
Не помня дали писах, но баща му онзи ден го приспа по корем през деня и на следващата вечер имаше обръщане насън. Обаче беше забил нос директно в матрака, вместо да изведе глава настрани и го върнах обратно по гръб. Вечерта след това сигурно се беше обърнал пак и събудил, че се събудих аз рязко в 1ч с надигнато и бърборещо бебе и после час будувах още.
Снощи нямаше връткания и се наспахме всички.

# 444
Някой ако знае ефективен трик със задавянето с вода да споделя, щото на 33 още мога да се удавя в глътка вода 😂😂😂

Спри да пиеш 😂 и аз така се бъзиках, как ще учим бебето да пие вода, като аз се давя на всяка глътка…

На всякакви въпроси кога детето ще може нещо, отговарям като стане на 18. Изобщо и не слушам какво ме питат - на 18 да прави квото иска 😀

Ох тея парчета, мъка са ми. Толкова да исках да почна с парчета, ама нещо се отказах. Радвах му се, че посяга за лъжицата и го оставях да се бори сам, ама вече мерака му затихна и изобщо не посяга. Пробвах го тея дни и аз с банан, не посяга да го хване, ама отваря уста. Бутнах му парчето в устата и той чак тогава го хвана ама такава отвратена физиономия направи, че… Мисля уикенда да пека зеленчуци на фурна и да му дам от тях, да яде с нас. Също ми се иска и някаква киноа да му направя ама с какво, как.. нямам идея още. И с тея палачинки ми влезе муха в главата, май ще правя закуска тоя уикенд. Иначе пюретата като го храня аз си ги яде с голям мерак, ама искам да минава бързо на цяла храна.

Аз започнах да го слагам седнал в мен от седмица, също и като го храня вече го изправям повече. Фурлакис каза че може, макар че на мен не ми се иска. Той доста се клати на колена вече, та го чакам още малко да позаякне. На колена се задържа по 30секунди - 1минута, та не искам да го натоварвам много със сядането.

Иначе днес имахме първото бягство от килима с изследователска цел, без аз да го стимулирам с играчка - както си играеше на гимнастиката тръгна, пълзя, пълзя, пълзя, стигна до повивалника, разгледа му краката с интерес и се върна обратно на гимнастиката. Изненада ме, защото той не тръгваше сам да минава такива разстояния досега.

# 445
Първият път, когато предложих броколи, беше гледано с погнуса. Сложи го в устата си, пипна го с език и го изплю. Така няколко пъти и не опита повече. Днес направих отново броколи, само че от замразените...изяде завидни количества. Всъщност изяде всичко, което ѝ бях приготвила и търсеше още. Яде и от любимата си круша. Все още обаче не е фен на банана.
Чудя се как се е появил този интерес изведнъж към броколи. Или инстинктивно си набавят това, от което имат нужда, или едното броколи просто не е било окей. А може би текстурата му е променена от замразяването. Rolling Eyes

При традиционното захранване на каква възраст започват да ядат децата храна, различна от пюре? 8-9 месеца? Днес едната баба (майка ми) казваше, че бебето не можело да преработи храната без зъби поне до 10 месеца. Разбира се, заплаших я със снимки на памперси, че всичко си е смляно и че на 10 месеца все още нямат зъбите, с които се дъвче в устата, така или иначе.

А, по темата за задавянето с вода, и мъжът ми е така редовно. Аз пък не съм се научила да си затварям устата добре, явно, като пия все се окапвам...лигавник ми трябва!

# 446
Я да си даде пръста тогава майка ти, да и го захапе бебето и да види как не могат да дъвчат. Най-много обича ръцете да ми дъвче, всякакви гризалки за зъби се отказват. И така да стиска с тез венци, сълзи ми докарва понякога от болка. Че те някои бебета изкарват първи зъби чак към годинката. Да не говорим, че предните зъби се ползват за отхапване, не за дъвчене. Иначе стандартно след 8 месец се почват по гранулирани пюрета и парчета, за да се научат да дъвчат и да местят храната в устата си с език. Важно е за развитието на говора в по-късен етап и е момент, който не е хубаво да се изпуска. Ако се продължи на гладко пасирани пюрета, детето може да свикне твърде много с тях, да отказва друг тип храна и следователно да се забави говора.

Дописвам се, че се сетих още нещо - по принцип педиатричното (пюрета) захранване и звб се водят различни подходи до 10ти месец. След това се очаква, че и двете групи деца ядат едно и също - като вид и като консистенция. Друг е въпроса, че не винаги се получава, но на теория след 10ти месец всички подходи се обединяват в един - детето е захранено и вече яде нормална храна.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 22:28 от Muppa

# 447
И Маги Пашова казва най-късно до края на девети месец. Затова предпочитам да не чакам ами от време на време от сега да предлагам нови консистенции, като за мен гранулираното пюре е странен вид консистенция - възрастните не ядем подобни неща, но ще предлагам и това. И Йоан обича броколи и яде на розички, но само ако аз му подавам, иначе ги маже на табличката пред себе си. Може би ще нправя зеленчуци за всички тези дни и ще седнем заедно да ядем да видим дали така няма да пожелае сам. За пюретата аз мога да препоръчам зеленчуковите комбинации на Holle - първо са само зеленчуци и второ Йоан ги яде с голямо удоволствие, а иначе понякога отказва купешки. Така успявам да редувам от време на време.
Иначе може би наистина избират храни, от които имат нужда. Джо много обича грах, карфиол особено, тиквичка, общо взето всичко зелено-бяло. Даже като давах грах малко се притеснявах от колики, но нишо му нямаше. Но пък тиквата хич не го изкефи. От нея също му давах на парчета по-скоро за следобедна закуска, яде, но не беше във възторг. От моркова пък се обрина...

АА, и аз тази идея за сошъл медиа детокса често я имам, но бързо се предавам. Заканила съм се обаче да си дочета книгата до края на седмицата и така успявам да оставя тъпия телефон. Много си се дразня какво зомби съм, дори не си почивам така, а понякога се хващам че коментирам всякакви глупости във фейса и си губя времето. Някой ден хората ще ходят сигурно в рехабилитационни центрове за зависими от устройства.

# 448
И мен ме е яд как съм се срастнала с тъпия телефон. Животът ми е в него. Не помня кога за последно прочетох книга, а съм накупила 220 и ме чакат.
Парчета аз сега давам само банан,  но като ви чета май трябва и друго да пробвам. Днес пробвах да й дам оризова каша. Изяде няколко лъжици, но и тази не я впечатли. Много обича тиквата, която й направих в бурканчета есента изяжда си цяло и пита за още.  АА, няма ли да понамалиш вече картофа? Оставам с впечатлението,  че от как го захрани няма ден без картоф.
Лъчи има обрив. Няколко точки на кръста, една на тила и по една на раменете. Чудя се дали е от храна или от контакт с нещо. Намазах ги с фенистил и ще следя.
Трети ден прави по 2 дрямки през деня. И заспива към 19 часа. Харесва ми така. Доста време заспиваше към 21 и хич не ми беше удобно, а сега мога да седна да вечерям нормално. Надявам се да се задържи този режим.
За сядането- слагам я вече и се справя все по-добре. Живот и здраве за 8-ми я месец на снимката ще е седнала. А вчера я сложих изправена да се хване и се задържа така. Даже успях да я снимам Grinning

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 08:54 от fillme

# 449
  • Замък сред облаците
Споко, не е всеки ден картоф 😂 Но реално ако не е въглехидратно пюрето - с картоф, батат, оризов грис; не засища по никакъв начин за повече от час - час и половина. 🤷🏻♀
Неслучайно миксираните пюрета се въртят около тия съставки.
Но примерно досега броколите с ориз и тиквата с ориз взимах готови на Холе, сега възнамерявам да взема чиста оризова и царевична каши и съответно да почна вкъщи да ги правя - спанак с ориз, тиква с ориз много се хареса; броколи дано намеря Simple Smile

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 00:08 от АА

Общи условия

Активация на акаунт