Отговори
# 540
Така, от 20тина години съм в Германия. Не съм от вчера мама, пък и около мен бол хора с деца. Никога не съм чувала за такива лекарски съвети. Педиатрите тук не са за това да казват кое, кога да се дава. На някой от прегледите казват да се замислим за захранване и това е. Акушерките и консултантите правят това тук. Ако има проблем вече се ходи при лекар. Това с водата е абсурд. 4 педиатри досега съм сменила. Всички казват, че започне ли се захранване, детето трябва ДА пие вода.

Като знам и колко затрупани са педиатрите и какви опашки има, поставям под въпрос въпросния потребител да е педиатър тук.

Деси, таткото на близка приятелка държи пекарна и от него си поръчвам разни малки хлебчета с каквото зърно ми трябва. Ако се докопам до рецепта ще споделя.

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 22:03 от Mateya Zoe

# 541
и аз намирам част от съветите му за абсурдни, но част от потребителките във форума приемат за чиста монета всичко, което изрече само защото е педиатър. Без дори да се аргументира. Ама здраве да е. Има тема за захранване - там се счепкахме, мисля че хоуп пита, та там чете и следи явно.

# 542
  • Замък сред облаците
Отворих да прочета от любопитство, съвсем е разковал дъската. То и аз съм нихилист, ама това неговото хептен не отива на претенциите му.
То па нямало англо-саксонски традиции, това нямало, България била изостанала… Сигурно не е стъпвал тук отпреди ‘89-та.
Не му се връзвай, Маги 🤗

# 543
  • София
Аз се възмутих от една тема, в която потребителка обяснява за детето си, което е болно от RSV вируса, който беше превзел цяла Европа. Симптомите бяха класически и тоя тупан и се обясняваше за изследвания, ЦРП, антибиограми, тестове за някакви невиждани болести, беше я сбъркал жената. Отделно беше недоволен от лечението им и беше се държал изключително арогантно. Пък аз съм си теле, като видя неправда се чувствам длъжна да се намеся Grinning

# 544
  • Замък сред облаците
Май го бях чела това, ако е било декември. Ако не е било, значи не е единичен случай.

Жалко, защото бях чела темите за бебешкото здраве информативно миналата година по това време и даваше повечето случаи добри съвети и много потребителки му бяха благодарни тогава.

# 545
  • София
Да, точно ноември-декември беше темата. Аз така си харесах една докторка тук в темата, защото ми допадна как отговаря и какви съвети даде и после една приятелка такива неща ми разказа от прегледа при нея, че се чудех за един и същ човек ли става дума.

# 546
Хаха, така е, то и аз малко го ударих на честолюбие, което е по-скоро смешно отстрани, но в крайна сметка ми остана неприятното усещане, че съветите му не са много адекватни, а го слушат безкритично. Но да, може би в някои случаи е помагал, просто аз стигам до заключението, че храненето и диететиката не са сред силните страни на педиатрите, темата за кърменето също не им е сила. Със сигурност има и изключения се, но като цяло не е зле човек да подлага под съмнение чутото.

# 547
Да не остана по назад и аз отворих да видя въргала 😂 много ги обичам тея хора тип крайни инстанции, на които само тяхното мнение е вярно, само те знаят, само те са прави и друго не признават. Това ме сеща за спор с роднина: “никаква вода не даваш на бебето, то реве, ти не му даваш вода”, отговарям да ме оставят да си гледам детето както си искам, насреща ми “ти си го гледай както си искаш, ама прави както ти казвам” ?!

За мен лично педиатрите са просто ЛЛ за деца. Те могат да дават препоръки за хранене, но те са само препоръки. Моя ЛЛ да не би да ми казва как да се храня? Ако имам проблем, него ли ще слушам или специалист? Питаме педиатрите как да кърмим, какво мляко да даваме, как да захранваме, как да обличаме и тн, и тн, но (пак казвам за мен) те са специалисти по болести предимно. За мен личния лекар е човек, при който ходиш да те излекува, или да те насочи към специалист. Та такива крайни мнения тип ще захранваш точно както ти казвам, не ги разбирам и не съм съгласна с тях. Ако си диетолог, или там някъв друг -олог да, ама не и когато си педиатър.

Преди време ходихме на невролог (и аз бях изтрещяла), прехвалена докторка, педиатър със специалност неврология. Мина прегледа, обсъдихме каквото ни притеснява и тя накрая почна да обяснява за захранване? Интересни неща каза, ама специалист невролог, отивам с вероятен неврологичен проблем и тя ми дава акъл да почна захранване на 4м и кое след кое да давам? Ми не е ок според мен. Затова си има различни специалности, всеки да си знае неговата област. Толкоз.

# 548
Аз не знам защо толкова много му се обръща внимание от педиатрите на това захранване. Моята ЛЛ нищо не спомена на последния преглед, аз малко се ядосах после, че все набързо минават консултациите, но след това си викам "Какво се ядосваш, какво да ми каже? Дай й зеленчук, време е." Ми много ясно, че ще дам. Образован човек съм, мога да чета, мога да пазарувам, да готвя, какво ще ми каже повече от това, което вече знам. А и да не го знам, ще потърся информация. Та наистина е малко излишно.
Имам късмета около мен никой да не ми дава съвети нито за кърмене, нито за захранване. Не знам аз ли така съм ги научила или просто е късмет, ама никой с нищичко не ми се бърка. И е голям кеф. Пропи от чашка днес, както писах. И сега естествено гледам бебешките чашки. Намерих едни много сладки, но не знам дали си струват. Като че ли не искам да й взимам с дръжка, струва ми се по-удобно такъв вид. Някъде нещо такова по-изгодно виждали ли сте?
https://feia.bg/shop/produkt/%d0%b1%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d1%88%d0%b … 0%bd%d0%b2%d0%b0/

# 549
Май поразведрих обстановката с форумски “дрязги” на най-изтънчено ниво 😁😁 Голям майтап. От време на време отивам при ММ и му признавам с полусериозен вид “Пак се скарах с някого в интернет” и той много се забавлява на тая моя склонност. Ама какво да се прави, и аз не обичам несправедливости, още по-малко да ме обявяват априори за глупава, макар и да знам, че не съм безгрешна ( но сме истински 😬😁).И изглежда че при цялата ми заетост около детето все пак имам достатъчно време за интернет, за съжаление. Майтапът настрана. Да пишеш като лекар във форум е хем добро дело, хем пишеш някакви отговорни неща, но не поемаш никаква отговорност реално. Докато аз съм обикновен потребител и лесно мога да допусна грешка, поне това е ясно за всички, и го няма елементът на “аз казах”

аз за кърменето не съм търсила съвети, но лекарката, която работин с нашия ЛЛ със сериозен тон ме посъветва в началото на един месец да почвам да давам водичка на бебето нощем, а после един път с доволен глас при измерването на детето рече “явно ви е хранителна кърмата”.  Стана ми смешно, но си замълчах.

За чашката - аз взех малка чашка от ДМ за малко пара, но разбира се дизайнът и е много обикновен. Но върши работа. Въпреки че купих неразливно шише, чашката ми е по-удобна, щото по-бързо я мия, а и той по-чевръсто пие, без да се заиграва.

Бебето ми тая нощ пак ме буди често често, чакам новите зъби с нетърпение...От позитивна гледна точка поне голямо гушкане пада

# 550
  • Замък сред облаците
Маги, много ме разсмя това “пак се скарах” 😂

И Йоан много се буди тая нощ, а аз съм парцал…

Скрит текст:
Момичета, айде аз да съм сефтето…. Бременна съм пак. На всичките приказки дето изприказвах наскоро с планове и всичко…. Ама така, като ми е голяма устата. Днес ще пускам второ ЧХГ и се надявам всичко да е наред, на около седмица закъснение съм, вчера почнах НМХ инжекциите директно, както и 50мкг тироксин, защото ТСХ ми е 5,9 🙄, а с ендокринолога ще се видя другата седмица.
Та, стиснете едно палче тоя път да няма хематоми и чудесии 🤗

# 551
Универсалните капацитети са ми любими... за ЛЛ, нашата дава съвети, ама не се съобразявам с всичко, според нея  в началото първите 4-5 зеленчука трябваше по седмица да ги въвеждам както и месото и жълтъка. Но аз посъкратих броя дни.

Нещо се поизчерпах откъм комбинации на въведенети зеленчуци и сега обмислям постепенно да вкарам грах и спанак и зелена чушка, но чета противоречиви мнения кога да бъдат въведени. Вие как процедирахте и замразени ли дадохте за  граха и спанака? И още един въпрос за граха, при замразения, махате ли люспи или се пасират фино? И зелената чушка на пара или печена и белена?

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 09:15 от mexicana___

# 552
АА!!!!!! 🥹🥹🥹🤗❤️

Маги, много ме разсмя това “пак се скарах” 😂

И Йоан много се буди тая нощ, а аз съм парцал…

Скрит текст:
Момичета, айде аз да съм сефтето…. Бременна съм пак. На всичките приказки дето изприказвах наскоро с планове и всичко…. Ама така, като ми е голяма устата. Днес ще пускам второ ЧХГ и се надявам всичко да е наред, на около седмица закъснение съм, вчера почнах НМХ инжекциите директно, както и 50мкг тироксин, защото ТСХ ми е 5,9 🙄, а с ендокринолога ще се видя другата седмица.
Та, стиснете едно палче тоя път да няма хематоми и чудесии 🤗

# 553
  • София
АА, честито! Много хубава новина рано сутрин, пожелавам ти безпроблемно бременеене и леко раждане на още едно бонбонче. Този път може пък дама да е, да ги омешате и вие като нас. Simple Smile
Рафаела и моята педиатърка не ми се бърка изобщо за кърмене или захранване, само ако питам нещо. Което за мен е супер, защото може да не ни се покриват възгледите. Въпреки, че до сегса май всеки път сме на едно мнение за всичко с нея. Като и кажа - не яде казва нищо, ще прояде. Или ако и кажа до никъде сме, все ме успокоява и казва имаш цялото време на света. Та, не знам дали би било добър такъв подход за някоя мама, която е с първо дете и има един куп въпроси- по-скоро не, но за мен ми е идеална..
Тази чашка не е ли много широка? Може и на снимките да изглежда така, но не виждам как би могло да я държи бебче.
На Алис урината мирише на химикали вече втора или трета седмица и не спирам да я мисля. Давам доста вода - вече пие 150 мл на ден вода, не е жълт освен сутрешния, но тази миризма ме притеснява. Днес трябва да излезе стерилната урина и много се надявам да е наред. Май ще взема някакви други памперси за проба, да не е пък от тях.. с Лупилу сме си.

# 554
Аха, нервна била, щото ПМС я тресял Simple Smile леко и успешно да е, АА!

И при нас много будене тая нощ, а аз съм се ококорила от 5 и нещо. Тежък ден ще е.

Общи условия

Активация на акаунт