Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 526
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 225
  • Linz
Гледам, че има много вярващи, но представите за Бог на повечето хора не съвпадат. Би ми било интересно да прочета кой как възприема Бог. Не просто "висша сила" и "космически разум", а нещо по конкретно... Някои казват, че е енергия, но енергията пак е материя... Бог е навсякъде- значи е в пространството, а пространството е във времето... Бог е милостив- значи изпитва чувства (някой по-назад писа, че и чувствата са материя...). Но не е безкрайно милостив, защото наказва (пък ако верно само някои ще награди с вечен живот- малко гадно ми се вижда)... Разни ей такива неща са ми интересни, та ако иска някой нека сподели.
А, и още нещо... в древността боговете са били смъртни и не толкова всемогъщи. Ама май това не е било достатъчно newsm78

# 226
  Lennie,   bouquet извинявай, ако съм прекалила или съм те обидила.
  Само да поясня, че автора на книгата отбелязва изрично:"...ТОВА СТАВА НА ЧИСТО НАУЧНА ОСНОВА, БЕЗ ПОЗОВАВАНЕ НА БИБЛИЯТА ИЛИ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ДОКТРИНИ". И си е така, а книгата е писана за неспециалисти, макар да има изобилие от научни факти и термини, но е разбираема.
Освен това изхожда от позицията , че нито сътворението, нито еволюцията могат да се докажат/лабораторно/, понеже едното е завършен процес, а другото става твърде бавно.Просто са изнесени факти за двата модела ..а, бе я си ги четете book, че да има за какво да спорим Wink

# 227
извинявам се за намесата,ама чакам да се качи един файл и се зачетох в последната страница на темата.
За какво спорите всъщност?
Дали има бог или дали има динозаври?
И кой е пръв?
 Бог- ако го има или динозаврите?Simple Smile)

# 228
герик, ще се снабдя с книгата, обещавам Peace
мислех преди малко нещо... че може би твърде крайните мнения са възпиращо нещо.
поставят ума в рамка, а така само се зацикля някак... newsm78

и друго, което си мисля...хората умират да вярват в интересни неща.
Като Дан Браун - теорията е с супер логична, но не промени християнството... -просто е нещо интересно, което може и да е така.

Та, според теориите за еволюцията, които са изписани в учебниците, крокодилът не е мръднал, защото живее в на практика непроменящи се условия. Wink

# 229
извинявам се за намесата,ама чакам да се качи един файл и се зачетох в последната страница на темата.
За какво спорите всъщност?
Дали има бог или дали има динозаври?
И кой е пръв?
 Бог- ако го има или динозаврите?Simple Smile)

хипатия,
ние минахме към научния креационизъм.
по-добре си качвай файловете  Mr. Green

# 230
Гледам, че има много вярващи, но представите за Бог на повечето хора не съвпадат. Би ми било интересно да прочета кой как възприема Бог. Не просто "висша сила" и "космически разум", а нещо по конкретно... Някои казват, че е енергия, но енергията пак е материя... Бог е навсякъде- значи е в пространството, а пространството е във времето... Бог е милостив- значи изпитва чувства (някой по-назад писа, че и чувствата са материя...). Но не е безкрайно милостив, защото наказва (пък ако верно само някои ще награди с вечен живот- малко гадно ми се вижда)... Разни ей такива неща са ми интересни, та ако иска някой нека сподели.
А, и още нещо... в древността боговете са били смъртни и не толкова всемогъщи. Ама май това не е било достатъчно newsm78

Бог е извън всяко човешко възприятие , да се опитваш да го обхванеш с човешкия си разум или представи е абсурд . Бог не наказва ... Исус дойде именно заради това . Ако ти се случват беди , то те ти се случват защото няма кой да те защити от злото и то може да си прави с теб каквото поиска . Съществува духовен свят , от едната страна са тези , които съзнателно са приели Бог , а от другата страна са тези , които съзнателно служат на злото ...по средата -точно на огневата линия са невярващите ... от двете страни се стреля . Бог те обича и внимава да не те уцели , но на злото не му пука за теб ... познай кои ще са жертвите с които е осеяно това бойно поле.
Бог не иска да пострадаш , но ти е дал свободна воля и след като не искаш да се меси те е оставил . Затова умират деца , затова може да си много добър човек и да страдаш повече от най-лошият ... ти си избрал да бъде така .
На злото не му пука къде си , важното е да те унищожи , а най-лесно се унищожават беззащитни .

# 231
  • Ямбол
Бог е извън всяко човешко възприятие , да се опитваш да го обхванеш с човешкия си разум или представи е абсурд .
Щом е така, тогава вие как разбирате какво казва бог, какъв е той и т.нКазвате, че е добър, че е милостив, че е справедлив, а в същоте време е абсурд да бъде разбран. За мен това е чисто противоречие.

# 232
  • Някъде на път....
Вярвам!

# 233
хипатия,

ами значи в крайна сметка всички тук сте религиозни- по един или друг начин:)
Само обясненията за вярата ви се интерпретират през погледа ,който имате ...или нямате:)

# 234
хипатия,

ами значи в крайна сметка всички тук сте религиозни- по един или друг начин:)
Само обясненията за вярата ви се интерпретират през погледа ,който имате ...или нямате:)

ха така Laughing

# 235
Бог е извън всяко човешко възприятие , да се опитваш да го обхванеш с човешкия си разум или представи е абсурд .
Щом е така, тогава вие как разбирате какво казва бог, какъв е той и т.нКазвате, че е добър, че е милостив, че е справедлив, а в същоте време е абсурд да бъде разбран. За мен това е чисто противоречие.

хех, не, просто клишетата звучат по-убедително.

# 236
Съжалявам , че не разбираш какво съм казала ... или може би го разбираш , както ти е удобно , но аз наистина не казах това .
Колкото до "как разбираме Бог" ...ами Той ни говори така ,че да го разбираме ... невярващият е забранил тази "опция" Simple Smile затова и му е непонятно

# 237

И така, Рени, за другите не мога да кажа, но ще се опитам да ти обясня как аз го разбирам. За себе си приемам православието и според него ето отговор на въпроса Що е Бог?
"Бог е сътворил целия свят от нищо с една Своя дума. Той може да направи всичко, което пожелае. Бог е най-великото същество. Никой не може да се сравнява с Него, никъде - нито на земята, нито на небето. Ние, хората, не можем със своя разум напълно да Го опознаем. И ние самите нищо не бихме могли да узнаем за Него, ако Сам Бог не бе ни дарил със знание за Себе Си. Всичко, което ние знаем за Бога, всичко това ни разкрива Самият Той... Това Божие учение (знание за него) отначало се е предавало устно, от един род на друг, а след това, по Божие внушение, било записано от Моисей и от другите пророци в свещените книги (които съставляват Библията наред с Евангелието)" - това е накратко цитат от книгата "Закон Божий".
"Бог е всеблаг. Хората невинаги са добри. Често се случва човек да не обича някого. Само Бог обича всички нас, и то във висша степен, както и никой от хората. Той дава всичко, което ни е нужно, за да живеем. Всичко, което виждаме по небето и по земята, всичко това Господ е сътворил за добро и за полза на хората. Бог винаги е готов да ни дарява с всякакви блага, всякакви добрини и да се грижи за нас повече, отколкото би се грижил най-добрият баща за своите деца.
Хората често лъжат и са несправедливи. Бог пък е справедлив във висша степен. У Него винаги живее истината и затова справедливо съди хората. Той не наказва без причина праведника и не оставя човека без наказание за всяка негова лоша постъпка, ако самият човек сам не поправи своя живот чрез покаяние и добри дела"
Бог е милостив винаги, но към този, който искрено иска прошка и се разкайва за греховете си.
И да, само някои ще бъдат наградени с вечен живот, тези, които се покаят и поискат прошка, само тези, които го заслужат (надявам се да съм сред тях). Нашият шанс да се спасим за вечен живот е докато сме тук, на земята.
"За невярващите вечният живот е илюзия, а за духовно умъдрения човек временният живот се оказва илюзорен; защото тъкмо когато всичко градиш върху него, той ти се изплъзва от ръцете и те оставя излъган в надеждите ти. Ако ние често гледаме на него като на единствено действителен, то е поради неправилното ни виждане на нещата и поради типичното за нас земно късогледство, при което планините наоколо ни се виждат огромни, а звездите - малки. ...Напразно си въобразява човек, докато е жив, че е кой знае какво величие! Краят му показва неговата действителна стойност.
Словото Божие ни учи, а и опитът го потвърждава, че не сме господари нито на живота си, нито на жилището си, нито на имота си. Ние сме тук временни управители на временно поверени нам блага. Поставени сме не по наша воля в една от квартирите на огромната всечовешка странноприемница. Щом ни изтече срокът, трябва да оставим всичко тук. Осъзнали се или не, ние сме слуги на Господаря на вселената. Той ни възлага разни служби и ще ни поиска сметка как сме му служили... Помни, няма в тоя свят град без гробища и дом без некролози! Гробищата, тия градове на мъртъвците, са по-многолюдни и от най-многолюдните градове по земята. Смъртта е универсална. Темата за нея не остарява и всички некролози са вълнуващи вести. И вярващи и невярващи се интересуват от въпроса за смъртта. Дето се роди дете, там се отвоаря нов гроб. И нашият ред идва. Пътят на живота е път към смъртта. Това е участта на всичко живо по земята. Но докато другите живи същества нито знаят защо живеят, нито знаят, че ще умрат, човеците знаят, че ще умрат. Но дали всички знаят защо живеят?... Настоящият живот е подобен на сянка, която се загубва, и на сън, който изчезва при събуждането ни за вечен живот.... Съблюдаването на Божиите заповеди осигурява на човека достъп до Царството небесно. Всички заповеди се свеждат до две най-главни: първата е вярата в Бога и любовта към Него, а втората заповед е любовта към ближните и  свързаните с тая любов добри дела спрямо тях." - Цитатът е от книгата "Беседи за живота след живота" на архимандрит Серафим.
Дано, Рени, да намериш отговор на въпросите си!  bouquet

# 238
  • Linz
Значи в началото бе Бог. И Той е създател на всичко. Включително и на злото, което унищожава човека  newsm78 Или не е така?  Crazy

# 239
Бог не иска да пострадаш , но ти е дал свободна воля и след като не искаш да се меси те е оставил . Затова умират деца , затова може да си много добър човек и да страдаш повече от най-лошият ... ти си избрал да бъде така .
На злото не му пука къде си , важното е да те унищожи , а най-лесно се унищожават беззащитни .

Peace Това ми харесва, Далия! И аз така го разбирам! Можеш ли да помогнеш на някого, който не ти иска помощта? Можеш ли да дадеш на сила?

Общи условия

Активация на акаунт