Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 631
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 255
  • Linz
Аз искам да попитам невярващите - какви са вашите обяснения за чудесата...
И аз като Лиляна вярвам на това, което виждам. А чудо не съм виждала, около мен всичко се подчинява на физичните закони. А легенди съм слушала всякакви.

# 256

Какви чудеса бе жена? Ти колко видя или при теб като вярваща се прескачат едно след друго  newsm78. В кой свят живееш изобщо?

# 257

Аз искам да попитам невярващите - какви са вашите обяснения за чудесата - например чудото описано от Месори - където ампутиран крак бива възстановен. ........
 ........ Говоря за чудеса, признати от църкавата (известно е, че преди църквата да обяви дадено изцеление например, за чудодейно, изследва случая, включва и екипи от специалисти лекари и т.н.).
mamaG,
аз не бих с е причислила към невярващите,а към здравомислещите.
Има чудеса вероятно ,но не са тези за които ти говориш. Твоите са създадени от сляповярващите.
Питайки толкова по детски кое е обяснението за тях се сетих за една скорошна случка.
Преди известно време тема номер едно по всички медии тук беше откритието ,че трупа на едни светец и след 50 г още не беше се разложил. Или поне не много:)
Фактите съм забравила,защото не следях с интерес .
Той ,вярно много свят човек-помагал на всички е закопан в църквата-как с е казват тези гробове-саркофаг или нещо подобно.
След време правят там някакъв ремонт и отварят саркофага.
И ето ти чудо-човека като жив - живеничък,едва ли не не проговаря.
Носи се аромат на какво беше ,абе онзи божествен аромат дето придружава появата на всички религиозни чудеса- мирто се казва тук.Simple Smile
Телевизионните канали гръмнаха . Със седмици наред  с това запълваха централните си новини.
Наизлязоха куп очевидци,които твърдяха да ,видяхме го ,той едва не ни проговори.
Сестра му със сълзи на очи разправяше за това как го помилвала и как едва ли не очаквала да си отвори очите и да проговори.
Естествено взеха трупа- почти мумифициран,/показаха снимки/ за изследвания.
Специалистите обясниха неразлагането му с наличието на сух въздух там ,където е бил погребан,с почти аскетичния живот ,който е водел
Не слушах кой знае колко.
Не защото не вярвам в чудеса,а защото нямам нужда аз самата да си създам някое чудо в което да вярвам.
Както казах видях снимките.
Но онези, много вярващите видяха само това ,което искаха да видят или това от което се нуждаеха да видят.
Искаха да го канонизират.  Към църквата взеха да се стичат потоци вярващи.
Отпред на полянката издигнаха сергии продавачите на икони ,суфлаки и разни други панаирни атрибути.
От там преминаха десетки хиляди вярващи. И всички оставяха дарения на църквата.
Абе спечелиха доста . И телевизионните канали , и църквата ,и в крайна сметка и простолюдието, което както винаги се нуждаеше от зрелища и хляб.
Напразно и някои  църковни деятели апелираха към здравомислие.
 Месеци по-късно ,съвсем небрежно и някак незабелязоно мина и замина вестта ,че трупа е започнал да се разлага . Нямаше фанфари и топ новина. Някоя и друга снимка пак , които бяха непоказваеми поради неприятните подробности и закона за цензура в телевизионните медии.

Е,какво да кажа?
То писането ми стана малко дълго и си изгубих мисълта ,ама моето малко чудо днес много мърмори:)
Накратко казано.
Господ ни е дал разум,ами ползвайте го ,бе хора.

# 258
И аз като Лиляна вярвам на това, което виждам. А чудо не съм виждала, около мен всичко се подчинява на физичните закони. А легенди съм слушала всякакви.

Физичните закони не са ли чудо? Щом има закони , има и законодател Simple Smile
Казваш ,че вярваш на очите си ... знаеш ли ,че очите ти не са всевиждащ орган ? Доказано е например ,че малките деца имат много по-голям спектър на видимост и с възрастта този спектър намалява . Малко е наивно да смяташ.че съществува само това , което виждат очите ти Simple Smile Какво ще кажеш за миражите?
А замисляла ли си се колко много неща приемаш на доверие ... например отиваш на бензиностанция , сипват ти бензин и ти го приемаш на доверие , не искаш да се уверяваш с очите си ... толкова много неща приемаме на чисто доверие , но да приемем Бог на доверие - не . И като си помислиш какво всъщност рискуваш ако го приемеш ... Ако няма Бог и ти си се заблудила - не губиш нищо , само ще си по-добра може би ... но ако има Бог и ти си го отхвърлила , тогава губиш всичко ... помисли си какво са няколкото години земен живот сравнение с вечността на която се самоосъждаш и където е "плач и скърцане със зъби"
Матей 8:12
а чадата на царството ще бъдат изхвърлени във външната тъмнина; там ще бъде плач и скърцане със зъби.

Не е ли странно това ...значи там където действително може да ни лъжат и ощетят/примера с бензина/ го приемаме на доверие , а Бог чието премане нищо не ни коства - не приемаме

Последна редакция: пт, 29 дек 2006, 12:23 от Dallia

# 259
Изглежда аз вярвам след като видя, а вие вярвате преди това.
така е, аз като видя нещо- вече знам, че съществува, няма нужда да вярвам  Simple Smile

# 260
  • Linz
Допускам, че очите не са всевиждащ орган (както и другите ни сетива не са съвършени). Развити са дотолкова, че да ни позволяват да оцеляваме (физически и като биологичен вид).
Миражите са нещо, което реално не съществува- те са само в главата ни. Както въображението, което при някои е развито повече, отколкото при други  Wink
За бензина си давам сметка, че могат да ме излъжат (но могат и да се объркат и да ми сипят повече Simple Smile). Но как да вярвам в нещо, което моят житейски опит показва, че е невъзможно- например да порастне ампутиран крак... няма начин Laughing
Не мога и да се насилвам да вярвам във всемогъщи сили само да не се окажа евентуално мината. Винаги търся логични обяснения за нещата. И мисля, че за всичко си има научно обяснение. Просто не винаги хората още са го открили.

# 261
  • Ямбол
Аз искам да попитам невярващите - какви са вашите обяснения за чудесата - например чудото описано от Месори - където ампутиран крак бива възстановен. Или чудесата с кървящите Причастия, или запазените тела на светци, разнасящи благоухания, или стигматиците, или плачещите икони. Ясно, че "чудо" е разтегливо донякъде понятие. Има чудеса и псевдочудеса. Говоря за чудеса, признати от църкавата (известно е, че преди църквата да обяви дадено изцеление например, за чудодейно, изследва случая, включва и екипи от специалисти лекари и т.н.). Как например от позицията на атеист може да бъде обяснено чудото, единствено в историята, с възстановяването на ампутиран крак? Или Хостия, която периодично прокървява?
Бих се наела да обяснявам нещо, на което съм била свидетел. На легенди и митове не вярвам. Около мен чудеса не са се случвали, съответно, няма какво да обяснявам. Когато видя с очите си(в това се съмнявам дълбоко) плачеща икона или възстановен крак, тогава ще потърся отговор. Но първо ще потърся обяснение с медицината, физика, биология и т.н. науки и ако и с тях не мога да си отговоря мисля, че пак няма да повярвам на чудото, а ще се примиря, че науката ни все още не стигнала до това съвършенство.
Много от вярващите на уроки и баячки ми звучат точно като теб и ме питат как обяснявам пезпричинния плач на дете. Има обяснение за всичко, но едно неговорещо дете не може да ми обясни неразположението си и моя е задачата да разбера какво му е и досега все съм успявала. Вече се отплеснах съвсем и навлизам в друга моя любима тема, но в нея вече споря доста по-остро.

# 262
Допускам, че очите не са всевиждащ орган (както и другите ни сетива не са съвършени). Развити са дотолкова, че да ни позволяват да оцеляваме (физически и като биологичен вид).
Миражите са нещо, което реално не съществува- те са само в главата ни. Както въображението, което при някои е развито повече, отколкото при други  Wink
За бензина си давам сметка, че могат да ме излъжат (но могат и да се объркат и да ми сипят повече Simple Smile). Но как да вярвам в нещо, което моят житейски опит показва, че е невъзможно- например да порастне ампутиран крак... няма начин Laughing
Не мога и да се насилвам да вярвам във всемогъщи сили само да не се окажа евентуално мината. Винаги търся логични обяснения за нещата. И мисля, че за всичко си има научно обяснение. Просто не винаги хората още са го открили.

Разбира се ,че си има научно обяснение ... за порастването на ампутиран крак ... как възстановяват отрязани ръце и крака ? Дори вече отглеждат органи ... е не е ли възможно Някой , който те е създал да ти присади нов крак , който да се "отгледа" на тялото ти растейки /това не се ли прави с чужд ембрион...е не на такова ниво , но идеята е същата/. И не е ли възможно това да стане "невидимо" след като ти с очите си не виждаш всичко ... не е ли възможно да не помниш нищо дори и да си усетила когато е станало това ?

Чудесата са чудеса именно защото все още не можем да проследим закономерността и логичното им случване , а наличието им доказва ,че Някой владее тези неща , които за нас все още са чудеса.

Последна редакция: пт, 29 дек 2006, 13:24 от Dallia

# 263
  • Linz
Аз поне не съм виждала нищо, което да не мога да си обясня по логичен път.
Няма начин да повярвам, че на човек с ампутиран крак ще му изникне от самосебе си нов (или нещо от този род).

# 264
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Имаше една мисъл, едва ли ще цитирам точно, но : Всичко онова, което наричаме случайност е бледо проявление на някакъв природен закон.......

За мен Бог не е милостив, нито е закрилник....той е разума, живота, онова знание вътре в нас, което имат всички, независимо от това дали си напъват мозъка или не.......естествения подбор е божи закон, а той по никакъв начин не е милостив, но е справедлив, от гледна точка на поколението....оцеляването на най- добрия, най- силния, гарантира оцеляването на рода.......

.........сложно е , не мога да го обясня на бързо, а сега нямам време

# 265
Лекарите, например, много често стават свидетели на невъзможни неща, които нямат логично обяснение чрез научен метод. Примерите са безброй. Колко пъти се е случвало да кажат на някоя жена, че никога няма да има деца и тя забременява. Колко пъти се е случвало безнадеждно болен човек, на когото медицината не може да помогне, да се излекува и лекарите не могат да дадат обяснение. "Божа работа" е израз, който често излиза от устата на лекарите.
Осем дни след възкресението Исус се явил на Тома, който не вярвал, че това е така. Като го видял, Тома повярвал, а Христос му казал: Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени са тези, които не са видели и са повярвала". За Господ ние сме като мравките. Все едно мравката в краката ми да каже - ами не вярвам да има хора, защото не ги виждам, не мога да ги възприема със мозъка си, значи не съществуват. Аз държа живота на мравката в ръцете си и без никакво усилие да я помилвам, да я нахаря или да я смачкам, а тя, видиш ли, не ме признава. В крайна сметка всеки вижда това, което иска да види.

# 266
  • Linz
Лекарите, например, много често стават свидетели на невъзможни неща, които нямат логично обяснение чрез научен метод. Примерите са безброй. Колко пъти се е случвало да кажат на някоя жена, че никога няма да има деца и тя забременява. Колко пъти се е случвало безнадеждно болен човек, на когото медицината не може да помогне, да се излекува и лекарите не могат да дадат обяснение. "Божа работа" е израз, който често излиза от устата на лекарите.
Така е, аз съм една от тези жени. Но забременях и по време на първото ми секцио доцента (завеждащ е отделение Патология на бременноста в МД и е виждал всякакви случаи) възкликна "Това е чудо!". Е, не мисля че го каза в буквалния смисъл- все пак имам здрав яйчник и матка. Истинско чудо ще е ако жена без яйчници забременее или без матка роди. Всичко останало е в сферата на възможното. Медицината е необятна наука и лекарите няма начин да знаят всичко. А изразът "Божа работа" според мен го употребяват в преносен смисъл. Аз самата често го казвам.

# 267
  • Ямбол
Да, Маги, за лекарите си права. Но аз мисля(мое мнение) в повечето случаи е от невежество или незнание(непрофесионализъм). Последно ми се случи скоро. Къде ли не водих дъщеря ми за едни обриви, всички лекари(личен, кожен, от спешен център) казваха, че това е алергия. Аз някак не исках да им повярвам, защото бях ограничила всичко, от което би могла да се появи алергията и въпреки това пъпки периодично се появяваха. Вече бях стегнала багажите да ходим до Стара Загора или София, когато намерих в дрешките й една бълха Close. Не знам от къде се беше появила, но я убих(нямаме животно у дома) и край на пъпките. Сигурно, ако не я бях намерила гадинката, още щях да си мисля, че е алергия, за лекарите нямам думи, как може да не различат ухапано от алергия. Може би ако я бях завела на лечител и междувременно бълхата се беше гътнала, трябваше да повярвам на велика целебна сила, дрън-дрън.
Та и лекарите са хора и те правят грешки и те не са всезнаещи. Аз също като математик не мога да реша всякаква задача, но това не означава, че друг не може. Просто не са попаднали хората на правилния лекар или не е поставена правилна диагноза.

# 268
Та и лекарите са хора и те правят грешки и те не са всезнаещи. Аз също като математик не мога да реша всякаква задача, но това не означава, че друг не може. Просто не са попаднали хората на правилния лекар или не е поставена правилна диагноза.

Именно!!! Това обаче означава, че науката не е напълно меродавна и щом нещо не е научно доказано, все още не значи, че не съществува. Има още толкова недоказани и неоткрити от науката неща, а и толкова много противоречия... Имах познат математик, който твърдеше, че може да ми докаже, че 1+1=3. Сигурно е прав, но аз като нематематик, ми е трудно да го повярвам, но допускам, че може да е прав - просто моите познания по математика са крайно недостатъчни, за да си го представя. Така е и с вярата в Бог.

# 269
според мен пък, това че всяко нещо си има научно и логично обяснение не си противоречи с вярата
а този трик за 1+1=3 е стар и изтъркан  Wink

Общи условия

Активация на акаунт