Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 317
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 690
За мен не е хуманно да не помогнеш на друг човек, та дори изпитанието да му е пратено от Бог.  
А ако всички бяха предано вярващи в Бог страхливци?  newsm78

Това изказване е съвсем тенденциозно. Кой ти казва, че не трябва да помагаш на ближния си? Няма такова нещо. Напротив, помагай колкото можеш! Единственото условие е, когато помагаш, да не пристъпваш 10-те Божии заповеди.

Явно така се подразбира, но след като Бог е пратил изпитание на някого, заради греховете на предците му, какво ще стане с мен, ако помогна на наказания в изпитанието му.
Ако не е богоугодно да помогна - значи съм в грях - така се подразбира!
Коя съм аз или ние, че да променяме Божията воля?
Точно това коментираме тук от началото на темата.
Обратното означава, да правим каквото сметнем за добре според ценностната си система, без да ни пука от Божието наказание след това, ако сме "настъпили"  волята Му.

На практика излиза, че вярващите не са наистина вярващи - и се намират хора, които все още помагат на изпадналия в изпитание.
Или пък всички се крият зад Бог, и само и само да не влизат в грях - не помагат на ближния си. Затова остава впечатлението, че хората са станали лоши.
После се оплаквате - животът бил станал по-лош!
Ми ще стане - мутрите крадаха с Божията помощ въпреки Божиите заповеди, строиха му параклиси и църкви, за да си откупят греховете след това, а народа бил гладувал.
Защо съдите Бог?
Сами си противоречите в разсъжденията! Naughty

........И така - нарекохме греховете с други имена, изчистихме си съвестта и си мислим, че сме безгрешни, а когато Господ ни наказва, се чудим защо е толкова несправедлив.
newsm10

Абсолютно точно!

Справедлив е за богоизбрани, за другите от народа - не!
Иначе, нямаше да се оплаквате от живота!

# 691
Да,Маги,наистина за съжаление така стоят нещата.Дори тук,където християнството е на почит и много малко са атеисти се забелязва промяната в моделите на поведение.Но при тях проблемът е главно с агресията.
Преди няколко месеца един кротък и отнасящ се добре с всички 40 годишен мъж  застреля 5 човека,защото влязли в нивата му да стрелят зайци и с гърмежите стряскали овцете му.В Гърция е позволено да влизаш в чужда собственост,ако е за ловуване.Още като не бяха разбрали кой е убиецът журналистите интервюираха всички от селото,включително и този човек ,той беше толкова спокоен и не доумяваше кой може да застреля 5 човека на възраст между 16-33години(някои, от които с семейства) без да му мигне окото.Когато откриха убиеца се оказа ,че никога не е лежал в психиатрия и няма психични отклонения.
Ученици убиха техен съученик,защото бил "зубърчето" в класа и те му завиждали и признаха,но вече повече от година полицията не може да открие тялото и целия случай е все още голяма загадка.Друга група момчета изнасилиха и пребиха тяхна съученичка в района на самото училище,в тоалетните..Въобще реалността днес ни дава доста материал да се замислим за скрито насадените модели на мислене и поведение у нас и в крайна сметка за резултатите от тях.

Агресията не идва от малкото атеисти, а от вярващите богоизбрани!

А поведението на децата е точно копие на поведението на възрастните!!

# 692
Явно така се подразбира, но след като Бог е пратил изпитание на някого, заради греховете на предците му, какво ще стане с мен, ако помогна на наказания в изпитанието му.
Ако не е богоугодно да помогна - значи съм в грях - така се подразбира!
Бог иска и очаква от нас да си помагаме, защо реши,че трябва да стоиш и да гледаш отстрани бездействайки? Единствено трябва да сверяваме нашата ценностна система с Неговата, преди да правим каквото и да било, защото в момента ние можем да сме убедени, че постъпваме по най-правилния начин, но нещата да имат по-лош край. Понякога начините да помогнеш не са тези, които от пръв поглед ти идват да направиш. Това е, трябва да се замислим какви ги вършим и до какво може да ни доведе това.

Последна редакция: сб, 20 яну 2007, 11:20 от SilIli

# 693
Ми ще стане - мутрите крадаха с Божията помощ въпреки Божиите заповеди, строиха му параклиси и църкви, за да си откупят греховете след това, а народа бил гладувал.
Кривонделка, няма човек, който може да си изкупи греховете чрез дела, ако ще и цял град от параклиси да построи...
Една от Божиите заповеди е :"Не кради!" Няма как да им е помогнал в това им занятие Бог.

# 694
Кривонделка, няма човек, който може да си изкупи греховете чрез дела, ако ще и цял град от параклиси да построи...
Една от Божиите заповеди е :"Не кради!" Няма как да им е помогнал в това им занятие Бог.

Точно така! Peace

Религията, също както алкохола и наркотиците създава илюзията, че ще се спасиш от проблемите, но на практика не ги решава!!!

Това е истината!!!

# 695
Точно така! Peace
Религията, също както алкохола и наркотиците създава илюзията, че ще се спасиш от проблемите, но на практика не ги решава!!!
Това е истината!!!

Задачата на религията не е да решавата проблемите на хората, а да ги учи как да не си ги създават.

# 696
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Ле- ле, хора, има ли прочитане тази тема........ ooooh!

# 697

Това е истината!!!
Ох...може би е време да поясним понятията религия, вяра, християнство...
Много хора имат грешна представа за християнството, отъждествявайки го единствено с ритуали в църква, дори суеверие. Но, това е пак дълга тема...
Вярата не е пасивно състояние-тя те подтиква към действия, които доближават нашия живот до това, което Бог иска за нас. Тя е стремеж, себеизрастване, всекидневно търсене на правилния път, търсене на решения за всяка една ситуация, тя е активен живот! Ако стоиш и си живееш само с илюзии, то, значи си много далеч от Истината!  
За всяка ситуация Бог има решение, но въпроса е ние дали искаме да го намерим.

Последна редакция: сб, 20 яну 2007, 12:04 от SilIli

# 698

Агресията не идва от малкото атеисти, а от вярващите богоизбрани!

А поведението на децата е точно копие на поведението на възрастните!!
Кривондела,съвсем друго имах впредвид с думите си.Не съм съгласна,че този вид агресия,която споменавам идва само от вярващите богоизбрани.Не съм и съгласна,че някой родител- християнин умишлено ще подтиква  детето си към такова поведение.Не съм също съгласна,че поведението на децата се формира единствено от поведението на родителите им.
Имах впредвид,че дори в вярващите,която ценностна система поне на основа на идеи,които пропагандират би трябвало да бъде по-човеколюбива от тази на атеистите биват скрито моделирани от средствата за масова информация и други методи,че те сами не разбират как са достигнали до такива резултати в живота си,каквито най-малко са очаквали,впредвид нещата ,в които са убедени,че вярват и са техен начин на живот.
А това да се твърди,че агресията не идва от атеистите,а от вярващите абсолютно не отговаря на действителността.Агресията идва и от атеисти,и от вярващи.

Последна редакция: сб, 20 яну 2007, 12:18 от bori7

# 699
  • Ямбол
Има, ако я следиш редовно.
Замислих се за нова тема, в която да си дискутираме и атеисти и вярващи.
Какво ще кажете? Thinking И да я пусна в Клюкарника, където да се включат и други.
Сега ще бистря заглавието, защото мисля, че тази я изчерпахме, май Rolling Eyes

# 700
Точно така! Peace
Това е истината!!!

Задачата на религията не е да решавата проблемите на хората, а да ги учи как да не си ги създават.

И как ги учи да не си ги създават?

По-скоро учи хората да се примиряват, да не вярват на себе си, а на Бог.
Естествено, тогава няма как да се избегнат проблемите. Седиш и чакаш някой да те поучава как да ги избегнеш, а през това време те се трупат, трупат...

Един от богоизбраните, беше казал: "Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем."
Какво сега  - да умираме, за да избегнем проблемите ли?!

Нещо сбъркано има в цялата религия и "богоизбрани" се възползват от това.
За сметка на наивните и на тези, които предпочитат да не се правят на такива.

# 701
Има, ако я следиш редовно.
Какво ще кажете? Thinking И да я пусна в Клюкарника, където да се включат и други.

Кой истински атеист ще иска да дискутира с наистина вярващ?
Или оптимиста да убеждава  песимиста, че не е прав?
Все едно Рая да спори с  Ада. Mr. Green

# 702

Lilqna,сигурна съм,че си имала най-искренни мотиви с предложението си,но мисля,че няма да се получи.
Ако приемем,дори само за момент за вярно твърдението на едно момиче от темата,че доказването за съществуването на Бог с наука е бита кауза тази тема не само няма да има дълго време изчерпване,ами ще е както се казва"докато свят светува"  Wink
Пък и доста вярващи биха се обидили,ако сложиш такава или подобна тема в форум с име" Клюкарник",а още повече да влизат там с своите отговори.

# 703
Ето необразованите религиозно хора си мислят, че религията учи $преклонена главичка, сабя не е сече$. А не е така. Религията те учи да правиш правилен избор, да имаш критерий, да поставяш на изпитание съвестта си всеки ден и да поглеждаш отстрани, дали постъпките ти са достойни за гордост или за срам. Простичко казано, това прави религията. И да цитираш сталинистки принципи в разговор за религията е меко казано смешно  Laughing Laughing Joy Joy

# 704

По-скоро учи хората да се примиряват, да не вярват на себе си, а на Бог.
Естествено, тогава няма как да се избегнат проблемите. Седиш и чакаш някой да те поучава как да ги избегнеш, а през това време те се трупат, трупат...

Между примирен и смирен има разлика.

Общи условия

Активация на акаунт