Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 265
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 750
Считам за вярно казаното,че"Бог обича Себе Си не като Себе Си,а като Божествена Доброта и ако само имаше нещо по-добро от Него,Той щеше да възлюби него.а не Себе Си".От най-висшето до най-низшето Аз-ът съществува,за да се отказваме от него и чрез това отказване той да стане по-истински Аз.
Вярвам,че грешат тези,които смятат,че за волята Божия да правим това или онова няма друга причина освен Неговата воля.Божията воля се определя от Неговата проницателност,която е вездесъща,както и от Неговата доброта,която винаги прегръща истински доброто.Но след като Бог заповядва някои неща само защото са добри,трябва да прибавим:едно истинско добро нещо е разумните създания да предадат свободно себе си в подчинение на своя Създател.
Ето това е за мен Богът на християните,в които вярвам.
Един философ твърди,че животът на истинското прозрение се състои в подготвянето за смъртта.Тя е едно вечно послание,откривано на хората навсякъде,където те са търсели или изстрадвали истината.Тя е самият живец на изкуплението,който прозиращата мъдрост оголва по всяко време и на всяко място.Тя е всепроникващото знание,което Светлината,що огрява всеки,,набива в мозъците на запиталите се сериозно"за какво"е вселената.
Това са цитати от една книга,но нещата в които и аз вярвам бяха така точно описани,че предпочетох направо да ви я цитирам,вместо да се мъча и аз да ги описвам,но ,може би,не толкова ясно.

Последна редакция: пн, 22 яну 2007, 10:20 от bori7

# 751
  Но съм за това да ограничим диалога до атеисти-християни, инъче ще настъпи абсолютно объркване и безмислени уточнения за гледната точка.

Да те разбирам ли, че теза подкрепяща съществуването на Бог, но по някакъв начин противоречи на написаното в Библията не се вписва. Примерно: Тезата за прераждането, категорично се отхвърля от Библията и християнството.
Ще уточня , щом ме питаш, наистина да разграничим нещата.

Християнство, според библията, която е живото Божие слово и е категорична:
  1/ човек се ражда, като личност веднъж
  2/ умира, като личностведнъж
  3/ настава съд за всяка личност
  4/ възкръсва в ново тяло за вечен живот като личност (или е осъден на вечни мъки)

Хиндуизма:
   Има кръговрат от прераждане на душата в различни тела, следствие от начина й на живот.Целта е самоусъвършенстване и изхода-НИРВАНА когато ставаш част от великия разум, но си вече нищо сам по себе си.Няма отделна личност.

Нали виждаш, че става дума за много различни неща и те са несъвместими.Разбира се всеки сам избира дали да ги смеси, но не виждам как и кому е нужно.

# 752
Относно диалога"християни-атеисти" мисля,че не е добър вариант за хората търсещи истината,защото по този начин поставяме рамки на самия въпрос и игнорираме други хипотези.Нещо като  да искаш да дискутираш само част от една картина и да я пренебрегваш в нейната цялост,а тогава има голяма вероятност да се стигне до грешни заключения.
Можеш да дадеш определение за християни,но за атеисти дори и дадеш такова то,ще бъде доста неточно и относително.А как тогава ще дадем възможността да се включва и Кривондела,която се смята за непукистка.
Общо взето всички хора, които обичам/ съм обичала (някои не са между живите) са атеисти. И не мисля, че бих се чувствала комфортно в Рая без тях. За това предпочитам да изчезна също като тях. Пък ако трябва и да делим място в Ада. Просто няма начин да бъда щастлива без хората, които обичам!
Рени,ти откъде си сигурна,че тези хора са в ада и че Бог не ги е съдил по закона на сърцето им?Ами ако се окаже,че ти си избрала да отидеш в ада,заради тях,а пък те са си в рая,какво ще правиш тогава като от там няма връщане назад.
Бoг не е нито идиот,нито някой решил да създаде някакви създания,да им измисли някакви правила и весело да протрива ръце отгоре наблюдавайки кои ще спази тези правила или не,че той да им даде награда или наказание.Това поне не е християнския Бог.Затова и някои го определят като Всеведение,който най-добре познава сърцата на хората,дори по-добре от самите тях.Нещо друго е християнския Бог и който се опита да разбере какво всъщност представлява Той го очакват доста интересни открития .

Последна редакция: пн, 22 яну 2007, 11:50 от bori7

# 753
  • Linz
Общо взето всички хора, които обичам/ съм обичала (някои не са между живите) са атеисти. И не мисля, че бих се чувствала комфортно в Рая без тях. За това предпочитам да изчезна също като тях. Пък ако трябва и да делим място в Ада. Просто няма начин да бъда щастлива без хората, които обичам!
Рени,ти откъде си сигурна,че тези хора са в ада и че Бог не ги е съдил по закона на сърцето им?Ами ако се окаже,че ти си избрала да отидеш в ада,заради тях,а пък те са си в рая,какво ще правиш тогава като от там няма връщане назад.
Моите баби и дядовци, мир на праха им, умряха като убедени атеисти... Каква вероятост има да отидат в Рая? Аз не съм крайна колкото тях в убежденията си, но не ми се ходи в Рая без тях Crossing Arms

# 754
gerik, благодаря!

# 755
bori7, сигурно си права.Наистина, какво пък толкова, че ще се заниже тема с дълги обяснения Peace.Стори ми се , че са единици тези, които осъзнато изповядват будизъм, хиндуизъм, ислям и пр. , ако въобще имаше такива в диалога досега.А може би, само така ще се разграничат различните мирогледи.
   Хайде, Лиляна,  newsm78 Thinkingмисли, мисли темата Hug

# 756
# 757
....
Моите баби и дядовци, мир на праха им, умряха като убедени атеисти... Каква вероятост има да отидат в Рая? Аз не съм крайна колкото тях в убежденията си, но не ми се ходи в Рая без тях Crossing Arms
RENI, по какво съдиш, че са били атеисти? И дядо ми беше партиен секретар  Confused навремето, но преди да почине осъзна някои неща... Ако искаш ти да отидеш в ада, мислиш ли и за децата си?  Thinking

# 758
....
RENI, по какво съдиш, че са били атеисти? И дядо ми беше партиен секретар  Confused навремето, но преди да почине осъзна някои неща... Ако искаш ти да отидеш в ада, мислиш ли и за децата си?  Thinking

Ако и децата Й отидат в Ада, тя какво ще прави в Рая - много интересно се получи!
За това не се бях досетила - признавам си! Laughing

# 759
  • Linz
....
Сами се определяха като такива. Когато аз ходех по църкви и четях Библията те се притесняваха за мен.
Вярвам, че и децата ми няма да искат да отидат в рая, ако аз съм в ада.

# 760
....
Сами се определяха като такива. Когато аз ходех по църкви и четях Библията те се притесняваха за мен.

И аз вярвам в това!

Я, по-добре да си живеем, че няма гаранция дали има  Ад и Рай. А може и нещо съвсем неизвестно да има, за което даже и не подозираме. newsm78

# 761
Момичета предлагам (ако и вие желаете) да се "прехвърлим" на новата тема на Лиляна 
Кое ни кара да вярваме(да не вярваме )в съществуването на Бог?
...там е продължението на тази
.

# 762
..........
Не можеш да знаеш какво им е просветнало дори в последния момент. За съжаление нашите баби и дядовци  са възпитавани в атеистичната соц. идеология и много от тях не са посмявали думичка да произнесат за Господ! Но, в края на живота си човек си прави дълбока равносметка и осъзнава много от грешките в мисленето си,в постъпките си ( визирам моята баба в момента). Тогава  човек е някак по-честен, дори пред самия себе си! Много се надявам да се лъжеш за твоите скъпи баба и дядо! Само Господ знае къде са!
А за дечицата ти, сигурна съм, че ако имаш и най-малкото съмнение, за това има ли Рай или Ад, няма да пожелаеш Ада!

# 763
Не, не вярвам!
 Църквата като цяло е една лицемерна институция. Лично мнение - няма да споря с никой. В името на Господ са правени невероятно жестоки неща, та си мисля, че ако той/тя/то съществуваше едва ли би ги допуснал. Иначе идеята е добра  - 10-те заповеди/ дело на мъдър човек/.

# 764
Аби,Църкават и Господ са две различни неща....За да вярваш в Господ не е нужно да ходиш на църква,можеш да се молиш винаги ,по всяко време и навсякаде...молбата ти ще буда чута...

Цитат от книгата "Рразговор с Бог!" ..това е и моят отговор...лично мой Peace

"""...Най-великото, на което Христос ви учи, не е, че ще имате вечен живот, а че вече го имате; не е, че ще бъдете в братство с Бога, а че вече сте; не е, че ще имате каквото поискате, а че вече го имате.
Единственото, което се изисква от теб, е да го знаеш. Защото ти си създателят на своята действителност и животът може да ти се разкрие само така, както мислиш, че ще  ти се разкрие.
С мисълта си ти го довеждаш на бял свят. Това е първата стъпка към творението. Бог Отец е мисълта. Мисълта е родителят, който дава живот на всичко.

Ти си решил, че Бог се показва само по един начин. Това е много опасна идея. Възпира те да видиш Бога навсякъде. Ако си мислиш, че Бог изглежда само по един начин, звучи по един начин или е по един начин, ще ме изпускаш из поглед денем и нощем. Ще прекараш целия си живот, търсейки Бога, и няма да Я намериш…, защото търсиш Него. Това е просто един пример.
Казано е, че ако не видиш Бога и в посредственото, и в задълбоченото, си изпуснал поне половината от историята. Това е великата Истина.
Бог е в тъгата и в смеха, в горчивото и в сладкото.....Хайде, давай сега. Питай ме нещо. Каквото и да е. Аз ще съумея да те упътя как да намериш отговора. Ще използвам цялата Вселена, за да го сторя. Така че бъде нащрек. Тази книга далеч не е единственото Ми средство. Може да Ми зададеш въпрос и след това да оставиш книгата настрана. Но наблюдавай. Слушай. Думите на следващата песен,   която чуеш. Информацията в следващата статия, която прочетеш. Историята в следващия филм, който гледаш. Случайно промълвените думи на следващия човек, когото срещнеш. Или шепота на следващата река, следващия океан, следващия бриз, които погалят ухото ти – всичките тези средства са Мои, всичките тези пътища са отворени за Мен. Ще ти говоря, ако ще слушаш. Ще дойда при теб, ако ме поканиш. Тогава ще ти покажа, че винаги съм бил тук. Винаги и по всички начини.
"""

Последна редакция: вт, 23 яну 2007, 18:43 от roza66

Общи условия

Активация на акаунт