Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 401
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 105
  • Linz
Това, че ти или аз, или който и да е земен човек не вижда обяснение за нечия смърт, не значи че няма такова. Нашите знания, сетива и ум са твърде ограничени, за да можем да отсъдим кое е правилно и кое не е.
Няма обяснение когато се отнася за деца. И не толкова за смъртта (никой не се е избавил от нея), колкото за страданието преди нея- физическата и психическата болка на малки невинни същества. Има религии, които дават отговор на този въпрос, но християнството не е сред тях.

# 106
Не вярвам в подобни неща.
Религиятае е  власт за силните и успокоение за слабите.

# 107
искам само да поясня че темата е за Господ и вярата в Него а не за религията. човек може да е вярващ но да не е религиозен и обратно. ограниченията които лиляна например споменава са част от православието, такива например няма в протестанството, в католицизма са пък друг вид.
не позволявайте на религията със създаденито от хората в течение на вековете правила да попречи на това да прогледнете и да видите Господ. Има едно име дадено за спасение на човеците и това е Исус Христос. Той е в основата на всичко, а не четенето на библията, постът и т.н. Вярата в Него и ве Неговото изкупително дело ни спасява, а не традиците на религията, ограниченията /които толкова ви плашат, но все пак целта им е била добруването на хората, не нещо друго; и вие налагате ограничения на децата си и не смятате това за нещо ненормално, нали?/ и религиозността.
За това както се изказах по-горе - много абсурдни неща се пишат по тия теми - вярвате в Бог - в кой Бог и защо вярвате в него?

# 108
УРИЕЛ, никой не е длъжен да чете Библията. Никой не е длъжен да вярва в каквото и да е, всичко е въпрос на личен избор, усещане, хоризонт.
Наскоро писах в някаква тема, че между религиозност и вяра има съществена разлика. Не всеки религиозен е вярващ и обратно. И хората, които са вярващи, не би трябвало да вярват заради църквата. А дори и невярващите все пак от обща култура би трябвало да знаят кой е Христос и че на него се дължи вярата (1), а не на Библията, традицията, религията, църквата...и каквото ти хрумне. И не правилата определят вярата.
И съм съгласна, че в подобни теми за Бог има само абсурдни неща, нямаше и да пиша в тази тема, но лично мен ме провокираха някои неща, за които съм се обосновала вече.
1. вярата - че E Възкръснал заради нас човеците, за да ни спаси. Исус - Спасител, Христос - Избраник от Бога, от гръцки и еврейски език, сега да не изпадам в подробности.

Последна редакция: пн, 25 дек 2006, 18:05 от Ив

# 109
  • Ямбол
Ето тази мисъл много ми харесва и на мен.

И да вярно е, че темата е за Господ, но кой е той. Ако е този, който много тук споменават, че е в нас и усещането ни за света, разумът, който ни ръководи, т.е. ние самите, тогава да, вярвам, защото вярвам в себе си. Но ако е този от Библията - не, не вярвам, че съществува такова нещо. Признах, че не съм чела тази книга, но това, което знам ми е достатъчно да не мога да приема такъв образ за себе си.
С думите си не мога да убедя вярващите, а и не е необходимо, само изказвам позицията си.

# 110
че е в нас и усещането ни за света, разумът, който ни ръководи, т.е. ние самите, тогава да, вярвам, защото вярвам в себе си.
Усещане за Бог, все пак човек се изразява понякога поетично, понякога изказа е метафоричен. Wink
И нека не прозвучи грубо, но ти от форума ли смяташ да се образоваш (конкретно питането ти кой е Бог и т.н.)? Все пак тук се споделя информация (от личен опит), дават се съвети, но за някои неща трябва да се почетат книги (нямам предвид Библията!), да се поразсъждава. За това писах и хоризонт!!!
И няма нужда никой в нищо да убеждава другия. Всеки е решил за себе си. А животът ще покаже.  Hug
Хубаво е, че ползваш google за справка, но като един пишещ човек ти казвам, че има много грешки, невярности в текстовете, ако пишеш научни текстове, ще се сблъскаш с проблема. Това като информация.

Последна редакция: пн, 25 дек 2006, 19:37 от Ив

# 111
  • Ямбол
но ти от форума ли смяташ да се образоваш (конкретно питането ти кой е Бог и т.н.)? Все пак тук се споделя информация (от личен опит), дават се съвети, но за някои неща трябва да се почетат книги (нямам предвид Библията!), да се поразсъждава. За това писах и хоризонт!!!
И няма нужда никой в нищо да убеждава другия. Всеки е решил за себе си. А животът ще покаже.  Hug
Хубаво е, че ползваш google за справка, но като един пишещ човек ти казвам, че има много грешки, невярности в текстовете, ако пишеш научни текстове, ще се сблъскаш с проблема. Това като информация.

Maлко вече се отклоняваме от темата, но...
Не, не смятам да се образовам във форума, но наистина научавам доста полезни неща тук. за образованието си и това, което ме интересува си търся и други източници. За господ питам тук за да видя различните гледни точки и за да разбера как всеки си разбира нещата за себе си. То е ясно, че е въпрос на мироглед и усещане. В книгите е само сухо и не ме грабват, така, както в тема бихме си поговорили.
За Google - да сблъсквала съм се с много грешна информация, но все пак успявам да отсея вярното и полезното. Точно за тази тема търсих с какви ли не ключови думи и така и не успях да намеря това, което би ме удовлетворило като отговор, но нищо...

# 112
Аз вярвам в Бог!Видяла съм действието Му в живота си,този на децата и съпруга ми.Но както казваше един познат "Ако не вярвате в чудеса,не се притеснявайте,може би никога няма да ги видите ."

# 113
УРИЕЛ, никой не е длъжен да чете Библията. Никой не е длъжен да вярва в каквото и да е, всичко е въпрос на личен избор, усещане, хоризонт.

Да, на личен избор , но не защото ти имаш възможността да решаваш каквото и да било в тази вселена , а защото Той - Бог ти е дал това право ... можеше изобщо да не се съобразява с теб , Ти зависиш от Него , а не Той от теб/надявам се няма нужда да доказвам това/ . Но тъй като те обича и е справедлив ти е позволил да не го обичаш и да бъдеш несправедлив  ... позволил ти е дори да Го отричаш ... колко нечовешко нали ? Расъждавайки по човешки /както всички правите и обяснявате божественото по вашата си човешка логика/ лесно е защото го правим непрекъснато , ако някой който се ползва от всичките ни благоволения ни хули и отрича - не е трудно да си отговорим как бихме постъпили с него нали ?

# 114
искам само да поясня че темата е за Господ и вярата в Него а не за религията. човек може да е вярващ но да не е религиозен и обратно. ограниченията които лиляна например споменава са част от православието, такива например няма в протестанството, в католицизма са пък друг вид.
не позволявайте на религията със създаденито от хората в течение на вековете правила да попречи на това да прогледнете и да видите Господ. Има едно име дадено за спасение на човеците и това е Исус Христос. Той е в основата на всичко, а не четенето на библията, постът и т.н. Вярата в Него и ве Неговото изкупително дело ни спасява, а не традиците на религията, ограниченията /които толкова ви плашат, но все пак целта им е била добруването на хората, не нещо друго; и вие налагате ограничения на децата си и не смятате това за нещо ненормално, нали?/ и религиозността.
За това както се изказах по-горе - много абсурдни неща се пишат по тия теми - вярвате в Бог - в кой Бог и защо вярвате в него?

Уриел , много, много добре си го обяснила Peace 

http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=38792   "Великата тайна на водата" Както обещах, ето линк за този филм.Вярвам , че много ще ви хареса. Не го пускам за да убедя някой да вярва в Бог, но смятам ,че ще даде някои отговори, на други просто може да им задоволи любопитството.
    http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=66150   "От жаба до принц"  Още един, но както ми е бавен нета, вие ще го гледате преди мен.

А,бе, да си направим един подфорум на религиозна тематика, явно има интерес Wink.Пък  и то си е начин на живот все пак.
Не мисля , че човек трябва да крие вярата си .Откъде инъче другите биха научили за Бог?А има много хора, които никога не са се замисляли сериозно над това.Пък и ще можем да обменяме мнения на воля така, без някой да се засяга.Другия вариант е просто да се пускат тука такива теми, а който не му харесва да не чете и да не пише.Смятам, че това е част от живота и тя не може да се пренебрегва вечно.
  Разбира се това си е мое мнение, вие може да не се съгласите.

Последна редакция: пн, 25 дек 2006, 23:46 от gerik

# 115
  • usa
дали има господ, един господ знае, но аз не вярвам в него. не намирам логика в него и приписваните му действия, така че не виждам и доказателство в съществуването му. а доколкото твърдението, че вселената и животът в нея са прекалено комплексни, за да са възникнали без намесата на висша сила, аз пък смятам точно обратното - такива сложни системи могат да възникнат само случайно  и в науката има достатъчно доказателства, стига човек да иска да ги види Simple Smile.

# 116
Ако кажа ,че има Господ,а не вярвам в него ми с е струва нелогично.
А ако твърдя ,че вярвам в него,но незнам дали съществува ще изглеждам глупачка даже и в собствените си очи.
Мога да съм сигурна в едно.
В света съществува добро и лошо . И лошодобро.
Повечето хора сме от третата категория.
Абсолютното добро би трябвало да се олицеворява от Бог.
Аз вярвам в доброто, което означава, че вярвам и в Бог, вероятно.

# 117
Не съм искала да те обидя.

quote author=Lilqna link=topic=151794.msg2922274#msg2922274 date=1167075104]
 В книгите е само сухо и не ме грабват, така, както в тема бихме си поговорили.
[/quote]
Права си - истината се ражда в спора (Сократ). (Но всъщност какво наистина е говорел "историческият "Сократ, подобно на думите на Исус - научаваме от евангелията на Матей и Лука, и за Сократ научаваме от Платоновите диалози и др. негови ученици. А самият Сократ е чувал "божествен глас", но това е друга тема.)

Да, на личен избор , но не защото ти имаш възможността да решаваш каквото и да било в тази вселена , а защото Той - Бог ти е дал това право ...
За мен вярата е личен избор, защото все пак сме личности с разум и душа. А тези личности, все пак вземаме индивидуални решения, за които сме отговорни. Взела съм решението си  - вече писах. Всеки човек е и индивидуалност, с вътрешна вселена, моето биване в битието е пречупено през моята субективена представа. Човек сам трябва да осъзнае за себе си някои неща. Така мисля аз.

Пък  и то си е начин на живот все пак.
Не мисля , че човек трябва да крие вярата си .Откъде инъче другите биха научили за Бог?А има много хора, които никога не са се замисляли сериозно над това.
Да, права си, вярата не бива да се крие. Но когато писах афиширане на вяра, показност - имам предивд, че не е нужно да се демонстира, нека не звучим така.

Все пак щом един човек твърди, че е невярващ, той стъпва върху познания и знае в какво не вярва, т.е. какво отрича (за мен е излишно да пиша кой е Бог, да пиша за Светата Троица и т.н., ако и това не се знае...). Същността на християнството (историческото) се основава върху антитезата - че обективно Бог съществува и Неговото несъществуване. Различието идва от различни представи за истината. Рационалният подход е да боравиш със значения и смисли в търсене на логика. Докато екзистенциалната опитност, не може да се сподели.
И колкото и да ми се искаше да избегна Библията - няма как да стане, защото това е Писанието или Божието слово (значи, като съобщение за истината), позиция на християнстото, все пак тази книга определя и едно историческо - времево пространство. Християнското разбиране за Бог произлиза от еврейското. В еврейският текст на Библията, Стария Завет се казва, че Бог е личност, че е Творец - самосъществуващ Бог, не зависи от нищо, без начало и край, Господ Бог; но също така е Добър и Обичащ.
Има опити за доказване на съществуването на Бог. Това са онтологическо привеждане на доводи на един богослов през Средновековието - Анселм Кентърбърийски, доказателствата му се основават на мисълта, не на опита.
Фразата "да приемеш Христос като Спасител" може да означава всичко, но когато човек го осъзнае - изговаря го като своя обективна истина, а как го разбира - чрез вяра. Или вяра, търсеща разбиране. Християнин, определя личност приела Христос като Спасител. Очевидно, това е нещо индивидуално.
За мен е важно осъзнатата представа (да го нарека така) и ще завърша, че "понякога човек за да намери себе си, трябва да се изгуби" - (не е точен цитат - от реклама е), което оставям на въображението ви.
Ако някой е гледал, мисля, че по Discovery, учени са достигнали до някакви открития, че житното зърно има формата на главата на Христос - предаването е било около Великден, ако някой е гледал и може да разкаже по-подробно, моля.
 Hug

Последна редакция: вт, 26 дек 2006, 12:55 от Ив

# 118
Ето тази мисъл много ми харесва и на мен.

И да вярно е, че темата е за Господ, но кой е той. Ако е този, който много тук споменават, че е в нас и усещането ни за света, разумът, който ни ръководи, т.е. ние самите, тогава да, вярвам, защото вярвам в себе си. Но ако е този от Библията - не, не вярвам, че съществува такова нещо. Признах, че не съм чела тази книга, но това, което знам ми е достатъчно да не мога да приема такъв образ за себе си.
С думите си не мога да убедя вярващите, а и не е необходимо, само изказвам позицията си.
[quote author=Lilqna

А как разбираш кое е добро и кое лошо? В другите си постове говориш, че четеш материяли и решаваш кое е истина и кое не? Как разбираш истината...Това което ти мислиш, че е истината? От къде знаеш, че това което ти знаеш за християнството е истината за него. Лично аз съм срещала в разбиранията на хората такива абсурди...Защо ти пиша това, защото не познавайки една книга (респективно Библията) не можеш да кажеш кой пише истината за нея и кой не. А в момента, както и  винаги след Христос  се разпространявт какви ли не заблуди, които се отличават съвсем малко от истината, но не са , защото се губи истинския смисъл на Спасението...Интернет е пълен с такива. Целта на дявола е хората никога де не разберат, истинската цена на жертвата на Христос, както и силата която това им дава. Коя е най-голямата лъжа- тази която най-много се доближава до истината!!
Търсиш личните преживявания на хората, много от нас казаха, че са преживяли точно този Бог който е описан в Библията. Видяли са силата и изпълнението на всяка една дума от тази книга!
"Религията е  власт за силните и успокоение за слабите". Сигурно за някой човек който прави равенство между вяра и религия, може това да е вярно, поне за мен това не е така, а  и за повечето хора около мен.
Преди да повярвам в Христос, аз съм била наистина слаб и страхлив човек, но това което ме накарам да повярвам не е да се устпокоя, а защото осъзнах, че имам нужда от спасение. Сега всички казват за мен, че съм човек с много силен характер, но това е, защото е станало по свръх естествен  начин. Била съм много добра с психологията, занимавала съм се с йога, но това не ми помогна да бъда силна личност.
Знаеш ли, просто си мисля, че един от най-големите проблеми на хората , за да повярват в Бога е да приемат, че начина им на живот не е добър. Не говоря тук за рамки дадени от религията. Писано е "Всичко е позволено, но не всичко е полезно"! Мога да ти дам обяснение, защо всички неща  писани в Библията, като това не го прави, не са полезни за теб и за душата ти. Бог зачита твоята свободна воля, можеш да си живееш както си искаш, но дали това е полезно за теб?

Последна редакция: вт, 26 дек 2006, 13:15 от migito

# 119
  • Ямбол
А как разбираш кое е добро и кое лошо? - Не знам, честно. Но и да повярвам за съществуването на Бог, пак няма да разбера, сигурно. Добро за мен е това, което не ми вреди на мен и околните, лошото е преднамерена вреда.
Как разбираш истината...Това което ти мислиш, че е истината? - абсолютна истина няма, както няма и абсолютни неща въобще. Всичко е приблизително. Една теория е истинска, ако е с достатъчно добри основи и от там логично свързани доказателства. Винаги давам този пример: съществува Евклидова геометрия, в която две успоредни прави никога не се пресичат и това е логично обосновано, но само в тази геометрия, така го приемаме и ние. Съществуват и много други геометрии обаче, в които пресичането на успоредните прави е възможно - в точката безкрайност. И в двата случая има истина, защото и в двата случая на основата на теорията е доказано всяко от следствията.
От къде знаеш, че това което ти знаеш за християнството е истината за него. Лично аз съм срещала в разбиранията на хората такива абсурди... - Не зная, но и това, което зная ми е достатъчно да не вярвам. За абсурдите и аз съм ги срещала, срещам ги и тук и в живота си.
Целта на дявола е хората никога де не разберат, истинската цена на жертвата на Христос, както и силата която това им дава. - това пък ти от къде го знаеш, само защото го пише в библията, някой ти го каза или може би бог ти го е казал. Това ли е за теб истината. Как разбираш нечия цел, след като не познаваш източника.
но дали това е полезно за теб? - за мен е полезно( в това се убеждавам всекидневно) съзнанието ми да е освободено от страхове(например от страх от дявола и ада), да не се притеснявам, че ако направя нещо или ако изрека нещо, някой ще ме накаже.

Общи условия

Активация на акаунт