Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 590
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 345
  • Linz
Чела съм историята (чела съм Библията като ученичка) и мислех, че е Авраам, но не бях сигурна. Страшно и жестоко ми се вижда. Нали Бог е любов и християнството проповядва ненасилие...

a коя религия е необходима, ако не си религиозен сигурно не осъзнаваш, че си нещастен?

А мислиш ли, че ако осъзнаваш че си нещастен това е причина да станеш религиозен?

# 346
  • Linz
Ами ако аз съм еврейка или  будистка или мюсулманка-защо трябва да "вярвам" точно пък на книгата, от която се копират цели фермани?
Интересен въпрос... има много религии и много свещени книги, проповядващи различен морал и ценности. Коя ли от тях е най-угодна на Бог? Rolling Eyes

# 347
a коя религия е необходима, ако не си религиозен сигурно не осъзнаваш, че си нещастен?

А мислиш ли, че ако осъзнаваш че си нещастен това е причина да станеш религиозен?

не Simple Smile
така отговарям на твърдението, че религията е необходима, според мен не е, и тези безкрайни цитати от библията, които се прилагат никак не показват, че праволсавието е най- угодната религия на бог- всъщност това не може да се твърди за никоя религия

# 348
  • Варна
Страшно и жестоко ми се вижда. Нали Бог е любов и християнството проповядва ненасилие...

Да - винаги изпитанията ни се струват страшни и жестоки и едва когато преминем успешно, рзбираме колко силни можем да бъдем. Бог определено е любов, защото каквито и изпитания да имаме в живота си, пак ни е дал мозък, воля и вяра с които да преминем изпитанията! И пак е въпрос на избор...

# 349
А на какво са базирани, все пак, твърденията по-горе?
А червеният химикал за подчертаване на истинността ли е?
Ами ако аз съм еврейка или  будистка или мюсулманка-защо трябва да "вярвам" точно пък на книгата, от която се копират цели фермани?
А защо тонът е на уличен проповедник?
Мирогледът на хората е различен. И сто-и осемнайсет страници да нацвъкате, нито ще убедите невярващия в някой бог да вярва в този бог, нито невярващите в този бог ще разубедят вярващите в него.
Излагането на различни гледни точки за света е интересно (поне на мен), ама тука май прекрачихме границата на интересното. Което е почти неминуемо при такива разговори.
Хайде, чао.

1. никой никого в нищо не убеждава
2. червеното ми е в тона на аватара и подписа
3. как схващаш тона от нещо написано, а не чуто ми е интересно
4. мюсюмланите и евреите имат същите /част от тях/ свещени книги като на нас християните, мюсюлманите ако не си запозната произлизат от същия този аврам чиято жертва се обсъжда по-горе.
5. кои твърдения по-точно имаш предвид, че да ти кажем на какво са базирани
хайде bye

# 350
  • Варна
Интересен въпрос... има много религии и много свещени книги, проповядващи различен морал и ценности. Коя ли от тях е най-угодна на Бог? Rolling Eyes

На кой Бог?
Религиите са модели за управление на масите - така, както са политическите форми на управление. В тях няма нищо лошо, ако се спазват правилата. Ама кой ги спазва.... Т.е. пак опираме до избора на човека - ако е грешен и най-добрата система може да се опорочи и пропадне.

# 351
  • Linz

На кой Бог?
Що, те колко са? Shocked

Религиите са модели за управление на масите - така, както са политическите форми на управление. В тях няма нищо лошо, ако се спазват правилата. Ама кой ги спазва.... Т.е. пак опираме до избора на човека - ако е грешен и най-добрата система може да се опорочи и пропадне.
Религията до момента е най-добрата система за управление (не казвам, че е само това).

# 352
Религията до момента е най-добрата система за управление (не казвам, че е само това).

А в момента - медиите и по-конкретно телевизията. Едва ли някой ще отрече, че медиите формират общественото мнение, защото съвременният човек почти безрезервно вярва на това, което се каже по ТВ. Много умело се борави с фактите и информацията, която се съобщава на населението, има едно много тънко заиграване с истината, с помощта на което се моделира общественото мислене в желана посока. В основата на съобщението наистина стои истински факт, но интерпретирането, акцента, който се поставя върху факта, впечатлението, което създава у зрителя (читателя), настроението, което остава в отсрещната страна - точно тук е лъжата. С две думи - казана е истина, но по начин, който оставя лъжливо убеждение, лъжливо впечатление, лъжливо послание към зрителя. Е, може и да има такива, които се съмняват, но обикновено това, което се показва в Новините, се възприема почти 1:1.

# 353
  • Варна

Защо, според теб? Заради помътнелите погледи на смирените поклонници? Камикадзетата? Добрите печалби? Има ли нещо друго? Има ли "добра" религия, "добро" управление, "добър" Бог?

# 354

А в момента - медиите и по-конкретно телевизията. Едва ли някой ще отрече, че медиите формират общественото мнение, защото съвременният човек почти безрезервно вярва на това, което се каже по ТВ. Много умело се борави с фактите и информацията, която се съобщава на населението, има едно много тънко заиграване с истината, с помощта на което се моделира общественото мислене в желана посока. В основата на съобщението наистина стои истински факт, но интерпретирането, акцента, който се поставя върху факта, впечатлението, което създава у зрителя (читателя), настроението, което остава в отсрещната страна - точно тук е лъжата. С две думи - казана е истина, но по начин, който оставя лъжливо убеждение, лъжливо впечатление, лъжливо послание към зрителя. Е, може и да има такива, които се съмняват, но обикновено това, което се показва в Новините, се възприема почти 1:1.

не знам дали по-добре може да бъде казано. в средновековието може църквата да е манипулирала вярващите, които дори не са можели да четат, но днес средствата и източника на манипулация е друг.
за съжаление в българия малцина са хората които осъзнават това и започват да градят себе си и живота си без да се поддават на тези мръсотии, извинете за думата, ама наистина може да ти се повдигне като отвориш вестник или пуснеш бтв например.

# 355
Църквата, независимо дали православната или католическата, изисква сляпо подчинение. Напротив, говори се за свободна воля - как си обяснявате тогава многообразието на ордени в Католическата църква, обявявайки я за главен манипулатор? Ясно е, че и в православната, и в католическата църква е имало и има случаи на недобросъвестни, меко казано, служители. Но ние сме хора и имаме всичките си човешки слабости. Ясно е, че когато Господ ще дойде да ни съди, тогава ще съди всеки според делата му, независимо свещеник, папа, патриарх или обикновен вярващ е бил.
Не, не всява страх от послесмъртните наказания. Напротив, ако не вярваш, предполагам не те е страх от вечния огън на ада. А ако вярваш, се стремиш да живееш така, че да заслужиш вечен живот. Не страх, а любов има в църквата - дори в католическата, която заклеймявате, без да познавате.

# 356

Видях после, че е написано, докато аз съм писала. Много точно казано от Маги! Заставам изцяло зад нейните думи

# 357
  • Linz
Писах, писах и когато натиснах "публикувай"- сървъра се скапал Tired

С две думи- прави сте за медиите Peace Взехме да философстваме вече.

Разказах за запознанството ми с католическата църква...  Whistling ... През 92 г. поживях в девически католически пансион (във Виена) и добре съм запозната с тази църква... ходех на литургия, имах часове по вероучение, спазвах всички порядки... И във Ватикана съм ходила- страхотно е, възхитена съм. Харесвам католическата вяра и ако стана набожна някой ден и реша да се кръстя- ще е в католическа църква.

# 358
Писах, писах и когато натиснах "публикувай"- сървъра се скапал Tired

С две думи- прави сте за медиите Peace Взехме да философстваме вече.

Разказах за запознанството ми с католическата църква...  Whistling ... През 92 г. поживях в девически католически пансион (във Виена) и добре съм запозната с тази църква... ходех на литургия, имах часове по вероучение, спазвах всички порядки... И във Ватикана съм ходила- страхотно е, възхитена съм. Харесвам католическата вяра и ако стана набожна някой ден и реша да се кръстя- ще е в католическа църква.

айде стига бе - 18 страници и сега намери да го кажеш това?!?! Grinning
аз като бях на 10 години като четох "птиците умират сами" многооо исках да стана католичка, пък в пансион как исках да ида, ама не знаех как стават тия работи тогава

# 359
  • Linz
айде стига бе - 18 страници и сега намери да го кажеш това?!?! Grinning
Дори и не се сещам за това време, въпреки че е оставило трайни следи в мен. Макар и много, много рядко ме обхваща болезнена носталгия и се опитвам да не мисля за този пансион... Между другото точно по това време се сблъсках със злобата и алчността на една уж примерна християнка- г-жа М. Цанкова от Русе... много се разочаровах.
Писала съм в Клюкарника, в една друга религиозна тема за това време... Като ученичка посещавах и евангелистки църкви- Рама и Истина от Сион. Тогава четох и Библията.

Общи условия

Активация на акаунт