Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 527
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 375
   То си има една приказка:"Пилците се броят на есен".Ако ние сме се заблудили и живеем и се съобразяваме с Бог, когато един ден умрем и се окаже , че такъв няма или е просто СИЛА НЯКАКВА СИ ,какво толкова-нищо не губим.

Обаче, само за миг да допуснем, че Бог има и Библията е Неговото Слово, и вземе да излезе, че не е фалшификат на това отгоре...Питам ви аз , драги атеисти и всички, които без да се замислят се лигавят с Бог, вярват в себе си и пр.- що ще чините вий тогас???

Аз съм била и на вашето място, повярвайте ми, знам  какво "губя" , защото имам поглед и от двете страни.

Но, всеки сам избира как да скочи от самолета Wink,нали?
Герик, защо се дразниш? Това, че не сме съгласни с някои работи в нея, да не би да ни прави по-лоши от тези, които вярват, без да мислят?
И защо мислиш, че е лошо човек да вярва в себе си. Тогава ти ще заклеймиш и Ботев, който казва "не ти, що си в небесата, а ти що си в мене, Боже, в мен, в сърцето и душата" Ботев е гениален и е достигнал до големи прозрения, но не е вярвал сляпо, за разлика от някои.
Тази Сила ни е дала неподозирани способности, и ако при тебе те се отключват при успокоителен разговор със свещеник, при мене нещата  стоят на друго ниво, за друг- друга е пътечката към мира и душевното равновесие.
И ако говорим за грях- вярващите постоянно са в грях, смятайки, че тези, които не споделят вижданията им са с двата крака в катрана. Понякога се държите, все едно всеки ден говорите с Всевишния по телефона. А когато ви запитат нещо да разясните, почвате да цитирате. Ама и ние можем да четем. До сега не съм чула никой ортодоксален християнин да обясни нещо като хората.
Това, че не вярваме на всичко в Библията, не означава, че се стремим към доброто по-малко от теб.

# 376
   То си има една приказка:"Пилците се броят на есен".Ако ние сме се заблудили и живеем и се съобразяваме с Бог, когато един ден умрем и се окаже , че такъв няма или е просто СИЛА НЯКАКВА СИ ,какво толкова-нищо не губим.

Обаче, само за миг да допуснем, че Бог има и Библията е Неговото Слово, и вземе да излезе, че не е фалшификат на това отгоре...Питам ви аз , драги атеисти и всички, които без да се замислят се лигавят с Бог, вярват в себе си и пр.- що ще чините вий тогас???

Аз съм била и на вашето място, повярвайте ми, знам  какво "губя" , защото имам поглед и от двете страни.

Герик, защо се дразниш? Това, че не сме съгласни с някои работи в нея, да не би да ни прави по-лоши от тези, които вярват, без да мислят?
И защо мислиш, че е лошо човек да вярва в себе си. Тогава ти ще заклеймиш и Ботев, който казва "не ти, що си в небесата, а ти що си в мене, Боже, в мен, в сърцето и душата" Ботев е гениален и е достигнал до големи прозрения, но не е вярвал сляпо, за разлика от някои.
Тази Сила ни е дала неподозирани способности, и ако при тебе те се отключват при успокоителен разговор със свещеник, при мене нещата  стоят на друго ниво, за друг- друга е пътечката към мира и душевното равновесие.
И ако говорим за грях- вярващите постоянно са в грях, смятайки, че тези, които не споделят вижданията им са с двата крака в катрана. Понякога се държите, все едно всеки ден говорите с Всевишния по телефона. А когато ви запитат нещо да разясните, почвате да цитирате. Ама и ние можем да четем. До сега не съм чула никой ортодоксален християнин да обясни нещо като хората.
Това, че не вярваме на всичко в Библията, не означава, че се стремим към доброто по-малко от теб.

ти прочете ли си темата преди да отговаряш или направо си правиш обобщения? Ботев не е достигнал кой знае какво прозрение с тези си думи - всеки вярващ знае че като повярва в Господ Исус Христос - Той започва да живее вътре в него.
и това че невярващите са с двата крака в катрана не си го мислим ние, пише го в библията - който не е повярвал в Исус и Неговото изкупително дело е вече под осъждение. и ние го знаем най-добре щото не сме се родили повярвали в Него, били сме невярващи и сега когато вярваме виждаме какъв е бил животът ни тогава, какъв е сега.

# 377

ти прочете ли си темата преди да отговаряш или направо си правиш обобщения? Ботев не е достигнал кой знае какво прозрение с тези си думи - всеки вярващ знае че като повярва в Господ Исус Христос - Той започва да живее вътре в него.
и това че невярващите са с двата крака в катрана не си го мислим ние, пише го в библията - който не е повярвал в Исус и Неговото изкупително дело е вече под осъждение. и ние го знаем най-добре щото не сме се родили повярвали в Него, били сме невярващи и сега когато вярваме виждаме какъв е бил животът ни тогава, какъв е сега.

Да, но Ботев не е имал предвид това, което знае всеки вярващ... Grinning
Е, не можем да се разберем и пак до Библията опряхме.
Не може ли да вярвам в Исус Христос, а да се съмнявам, че Адам и Ева са изяли ябълка в райската градина.
И като попитам какъв точно е първородният грях, вярващите да не казват, че се подигравам?

# 378

ти по телефона ли си говориш с него, че знаеш какво е имал предвид?

# 379

ти по телефона ли си говориш с него, че знаеш какво е имал предвид?
По случайност съм се занимавала много усърдно с личността на Ботев.
Абе, хора, защо не обясните по-добре на нас, грешните невярващи, някои неясноти, че да ни вкарате в правия път? Питам, питам за различни неща, с надежда да се убедя и аз, но уви...няма спасение за грешната ми душа. Sad

# 380
Черен диамант,
Преди да ти задам своя въпрос към теб, първо икам да те уверя, че нямам нищо против теб и да не приемаш въпроса ми като заяждане, защото това е далеч от моите намерения - просто си дискутираме по темата и излагаме различните си гледни точки (поне аз го приемам така).
Въпросът ми към теб е - В какво се изразява Ботевата гениалност? Лично аз имам не много ласкаво мнение за Ботев. Чела ли си някога биографията на Ботев, написана от Захари Стоянов? Авторът се е опитал да бъде максимално безпристрастен и обективен, като неговата цел не е била да очерни образът на Ботев, а напротив - да увековечи делото му. И когато тази биография излязла на бял свят, не си спомням кой точно съвременник на Ботев и Захари Стоянов - виден общественик беше, но името ми убягва в момента, казал: "И за този ли хаймана се намери да се пише биография?".
Кои неясноти точно те интересуват - ще се опитам да ти обясня без да ползвам цитати, а с прости думи и примери.

# 381
Маги, биографията на Захари Стоянов никак не е безпристрастна. А ти знаеш ли съвсем добре всичко за самия Захари Стоянов? Ботев е гениален, някои го възприемат като "хаймана", но това си е въпрос на виждане и е друга тема и не ми се разисква.Гениален не означава кротко и добро момче, нали?
А въпросите по библията са много- още с първородния грях не ми е много ясно. Какво е правила змията в Райската градина, защо не е трябвало да ядат ябълката и т.н. Всъщност какво не е трябвало да знаят Адам и Ева. Бях питала и защо Господ отказва даровете на Каин, но Уриел не ми отговори.  bouquet Защо е било нужно да измъчва Бог бедния Йов, защо толкова жестоки изпитания измисля- като например баща да заколи детето си. Това засега. А иначе- въпроси много.  bouquet

# 382
Честно казано, не знам всичко за Захари Стоянов. Права си, че е въпрос на виждане дали Ботев е бил гений или хаймана. Лично за мен той не е кой знае какъв авторитет - не знам защо не го харесвам, предпочитам Левски - мнението ми обаче е чисто субективно и не е меродавно, тъй че не ми се връзвай. Grinning Всъщност историята не ми е най-силната страна - признавам си без бой.
За тези въпроси, които задаваш, има отговори, но ще ти ги напиша по-късно, защото обещах на децата да ги водя на разходка.
Хайде, до после!  bouquet

# 383

Още веднъж smile3501 smile3501 smile3501

# 384
по случайност някаква аз също не съм във възторг от личността на ботев. за разлика от маги обаче съм се занимавала много подробно с история и мнението ми е градено на обективни исторически данни и анализи.
честно казано не помня в тази тема ли беше, в друга ли, някой наистина пита за каин и авел. не съм отговорила конкретно защото не знам. да, чета библията но много неща не знам. има си цяла научна дисциплина за тълкуването й /екзегетика и херменевтика/, чела съм учебници но никак не се имам за експерт че да давам отговор относно каин и авел, която библейска случка е наистина трудна за тълкуване. не знам защо не е приел даровете на каин, той е предложил неща, расли от земята, авел е дал в принос животно. по принцип по времето на мойсеевия закон, макар това да е доста след каин и авел /но пък го има при аврам, който също е живял около 500 г. преди даването на закона на мойсей/ са се принасяли животни като жертви за опрощение на греховете. при новия завет обаче се принесе една единствена жертва - Божия агнец, нашия Господ Исус Христос. няма вече нужда да принасяме животни за да ни опрости Господ греховете, всъщност библията говори за старозаветните жертви, че само са "прикривали" греховете докато нашето спасение и опрощение е много по-велико, който вярва че Исус Христос е Божия син, Господ е отмахнал и не помни вече греховете му.
размишлявах относно това което пишеш  Black diamond може ли да се вярва в Исус но да не вярваш в историята за райската градина. Какъв е за теб Исус, кой е Той и какво мислиш за Неговата смърт и възкресение, Неговото дело тук на земята? отговори ми на този въпрос и аз ще ти отговоря на твоя. Hug

# 385
Почти съм готова да повярвам, че Исус е син на Господ и идва с мисия да ни помогне да повярваме и да изкупи греховете ни. Но не мога да се съглася, че хората, които са нямали шанс да чуят за него или пък по някаква причина приживе не са се убедили, са грешни без право на помилване. Има и други начини да се доближим до Бог, защо се отричат?
Дамян Дамянов- прекрасен поет, чувствителна душа, затворена в уродливо тяло. Не иска и да чуе за Бог, защото е наранен от рождение. Вярващите набързо ще го изпратят в ада. Е, с това не мога да се съглася. Не може да нямаш равен старт с другите, а да те съдят на общо основание.
Не разбирам това, че спасението не се давало според добрите постъпки, а по благодат.
Кой е по- грешен- този, който не краде, защото съвестта му подсказва, че е лошо, че потърпевшите ще страдат и трудно ще преживеят след това, или който се бои от Божието наказание?Защо ми се струва, че по-лошо е второто?
За Райската градина и ябълката моята версия- хората не трябва да мислят явно, по-добре да са по-глупавички, по- незнаещи, защото най-големите злини са сътворени от учените. Имам чувството че господ много-много не харесва умните хора, защото моралът не е на ниво. Сами са си се изгонили от Рая, като са почнали да си врат носовете, където не трябва. За змии, ябълки, естествено няма как да вярвам, както и на първороден грях. А че грехове си имаме, да.
Смятам, че хората са различни, затова има и различни религии, които да помогнат на всеки, като пътечки са, отиват все на едно и също място. Но не бива да сме буквалисти, защото по-лошо нещо от религиозния фанатизъм няма.
И по-горе писах, че според мен тук на земята Господ не въздава справедливост на никого. Фактът, че вие чувствате някаква промяна в живота си, се дължи според мен на това, че сте постигнали вътрешно равновесие, мир със себе си и на психическа нагласа, което никак не е малко.
Един пресен пример. Мой колега е силно вярващ, държи се така, сякаш нищо не може да го събори. Кара колата си и пред него става катастрофа. Той ни казва как Господ подхванал едната кола, така я завъртял, че минала покрай неговата без да я закачи, защото го пази. Аз бих казала, че е късмет. Как не мога и аз да повярвам, че Господ пази неговата кола, а е позволил другите да се блъснат. Въпрос на вяра, но не и на реалност. И не е ли грешно да се твърди такова нещо?

# 386
  • Ямбол
gerik, звучиш така, сякаш допускаш, че може и да няма бог.
А ако случайно някой или нещо или случка или обстоятелство ме убедят(до тук логиката ми показва, че такива изгледи няма), че това, за което говориш съществува, тогава ще се покая и ще поискам прошка. Нали господ прощава на всички? Що да не ми прости и на мен, ако му се помоля и ако съм убедена, че го има? И ако някой реши, че не съм заслужила, тогава сигурно ще се изсмея, защото невярата ми нито ме прави зла и лоша, нито ме прави престъпник и коравосърдечна. За съжаление много от вярващите правят такива обобщения за атеистите. А да не говорим колко от вярващите са истински...

# 387
Авел е бил скотовъдец, Каин земеделец. В Библията не пише, че Бог е отхвърлил даровете на Каин, а по харесал даровете на Авел. Няма обяснение защо.
Адам и Ева живеели в райската градина, не е ясно тази градина цялата Земя ли е била или ограничено място. Ябълката е плода от дървото на истината, на познанието. Преди да изядат ябълката те са били "слепи". Не са можели да правят разлика между добро и зло, защото зло нямало, но всъщност го имало извън рая, а къде е това извън рая пак не е ясно. Междувременно дявола още го няма. Не става ясно защо змията е "агента" на злото в рая. Изгонвайки ги от рая Бог не им дава правила /закони/, по които да живеят. По късно обаче унищожава Содом и Гомор и прави потопа защото хората живеели в лъжа, разврат и не зачитали волята му. После /след потопа/  Бог размислил и решил, че повече няма да наказва човечеството, защото то само ще се накаже. Това горе - долу е началото на Библията - стария завет.

Задавайки въпроси, добре запознати хора с Библията ми отговаряха, че трябва да го приема така, както е написано, противното е ерес. На мен лично ми се губи логиката на събитията, както и появата на много хора, които би трябвало да са роднини, но не са. По тези причини се отказах да я чета. Другото интересно е че с различни цитати се обяснява едно и също нещо, както и обратното - с един и същи цитат се обясняват различни неща.

Има хора, които никога не са чели Библията, но са вярващи християни и много смирени, нещо изключително трудно постижимо според мен. Познавах  човек, който казваше, че с 10-те божи заповеди  ако се справиш в този живот си направил необходимото.

# 388
Задавайки въпроси, добре запознати хора с Библията ми отговаряха, че трябва да го приема така, както е написано, противното е ерес. На мен лично ми се губи логиката на събитията, както и появата на много хора, които би трябвало да са роднини, но не са.

ако четеш разпокъсано и без помагало или някой който да ти тълкува нещата наистина нищо не се разбира от библията. основното ще се опитам да го обобщя
Бог създава света чрез Словото си, което по-късно дойде в плът - Божият син, за да изкупи създанието чрез своята жертва. цялата история която е в стария завет е преобраз, сянка и указание и препарщане към Божият син, като се започне от проклятието на Бог върху змията в едемската градина/ че потомството на жената ще й нарани главата или че ще я смаже/ други много истории като тази в която докато обикалят в пустинята евреите ожадняват и Бог казва на мойсей да удари една канара от която бликва вода, преобраз на канарата Христос и живата вода /за която Той говори в евангелията/ и мойсей въпреки указанието да я удари веднъж /защото Исус ще пострада само веднъж, повторна Негова жертва не е необходима за спасението ни/ мойсей я удря два пъти и Господ не му дава право да влезе в обетованата земя, той умира точно преди да я завладеят евреите и много много други.
цялата библия сочи към Исус, няма друг спасител като Него, няма толкова велико спасение като това което Той ни дава. по благодат "за да не се похвали никой"

# 389
  • Linz
Едно към едно с моето мнение Peace Писала съм ги тези неща в една такава тема в Клюкарника. Абсолютно същите резерви имам, същите въпроси и мен ме занимават...
Веднъж Бог изпраща изпраща нещастия под формата на изпитания. Друг път чува някоя молитва... а понякога изпълнява желания и без молитва... В същото време не се намесва в живота на хората, а ги оставя да си сърбата попарата, която сами са си надробили...  newsm78
Много са нещата, които ми убягват и никога няма да разбера религиите (а наистина много съм опитвала)... Все пак мисля, че има повече логика и смисъл в източните религии и философии.

Общи условия

Активация на акаунт