Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 519
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 450
Не, аз не твърдя, че Католицизмът е загърбил Библията. Неправилно съм се изразила. Доколкото знам, протестантството се е появило заради недоволството от някои християни на тълкованията на Библията от католиците. Не съм много компетентна, не съм ходила на меса, но може би има разминаване между това какво се говори на месата и какво се върши. newsm78
Добре, всички християни тук говорим за приемане на Исус в сърцето и изповядване на греховете. Но ако аз кажа, че съм добра християнка, защото постя, изповядвам се и вземам причастие, всички ли ще се съгласите с мен, че това е начина. Едни ще кажат, че трябва в последните си дни да извикам свещеник, други- че е достатъчно пред Исус в сърцето си да се изповядам и пак няма да има съгласие.
Мисля, че между самите християнски църкви има различия, как искаме друговерците да чуят за Исус и да го приемат. Много е сложно и колконо повече мисля, по се обърквам.

Основите на християнството са едни. Човек се нуждае от спасение, Бог идва да го спаси, чрез синът си, който вярва ще бъде спасен...Това го вярват и католици и православни и протестанти, а това, че има разлика в начина на богослуженията, какво от това, ако нещата които правиш ги правиш от цялото си сърце и ги правиш не заради ритуала, а за прослава на Бога и, за да му се поклониш...Какво значение каква е музиката, текста на месата, литургията, богослужението...когато с това се прекланяш пред Бога.
Единственото важно нещо е спасителното дело на кръста и нашето покаяние и живот.

# 451
jasmin каза така:          А ето какво казва и иска Бог:/съжалявам, но за огромно разочарование на някои, ще цитирам Библията, защото тя                                                                                                  е Божието слово все пак.

"Да, права си ,че няма безгрешни хора.Мисля, че всички ние носим злото в себе си"

Тук позна Peace 
1 Иоаново 1:10 Ако речем, че не сме съгрешили, правим Бога лъжец, и Неговото слово не е в нас.
Римляни 6:23 Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ.

"А относно саможертвата на Исус, естествено, че бих била благодарна. Но не бих я приела."

Римляни 3:20 Защото ни една твар няма да се оправдае пред Него чрез дела изисквани от закона, понеже чрез закона става само познаването на греха. Ти как мислиш да го направиш, щом Бог не приема такъв вариант?

2 Коринтяни 5:14-19 Защото Христовата любов ни принуждава, като разсъждаваме така, че, понеже един е умрял за всичките, то всички са умрели;
 и че Той умря за всички, за да не живеят вече живите за себе си, но за Този, Който за тях е умрял и възкръснал...
За туй, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, [всичко] стана ново.
 А всичко е от Бога, Който ни примири със Себе Си чрез [Исуса] Христа... сиреч, че Бог в Христа примиряваше света със Себе Си, като не вменяваше на човеците прегрешенията им

"Не мисля, че Бог иска от нас да сме съвършени.Едно, че няма как да стане, второ няма начин да се премери колко точно си съвършен."

Матея 5:48 И тъй бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец.
   Или си съвършен или не си.Това с човешките ни сили е непостижимо.Но приемайки жертвата на Христос, Неговата кръв ни очиства от всеки грях. Ако поставиш един рубин в червена течност той става невидим.Може би така и кръвта на Господа прави нашите грехове невидими за Бога.

"Мисля, че много проблеми в света могат да бъдат решени, ако се научим да поемаме отговорност и да си изтърпяваме наказанията за грешките."
Мислиш ли, че Бог не ни наказва за грешките.Предполагам се смята, че вече като си спасен и шапка на тояга- давай да правим, каквото ни дойде на акъла, щото наказание няма. Грешка Naughty
Евреи 10:26 Защото, ако съгрешаваме самоволно, след като сме познали истината, не остава вече жертва за грехове

Защо ти е да трупаш дела за спасение и без друго няма да стане?!Бог е направил така , че делата да бъдат възнаградени, т.е.  на съременинезик един вид бонус към спасението.

Ефес. 2:4-10 Бог, обаче, Който е богат с милост, поради голямата любов, с която ни възлюби,
 даже, когато бяхме мъртви чрез престъпленията си, съживи ни заедно с Христа (по благодат сте спасени),
 и, като ни съвъзкреси, тури ни да седим с Него в небесни места, в Христа Исуса;
 за да показва през идните векове премногото богатство на Своята благодат чрез добрината Си към нас в Христа Исуса.
 Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами вас; това е дар от Бога;
 не чрез дела, за да се не похвали никой.
 Защото сме Негово творение създадени в Христа Исуса за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим.

# 452
  • сред маслини и портокалов цвят
 Bori 7, под добри дела имам впредвид такива, които идват от сърцето, които изпитваш необходимост да извършиш. Всичко друго ми звучи като изпълняване на норматив.
Не мисля, че един обикновен човек прави кой знае колко грешки през живота си и в повечето случаи тези грешки засягат него самия и по-рядко други хора. Съдя по себе си и по хората в моето обкръжение ( т.е. изключително средностатистически личности).Просто с течение на времето човек се научава да премисля действията си. Например аз когато взимам решения се опитват да предвидя всички възможни последствия за други хора.
Всъщност живота ни не е толкова сложен- раждаш се, опитваш се да бъдеш щастлив, да направиш други хора щастливи, или поне да не им пречиш да бъдат щастливи. Нищо повече.

Защо ти е да трупаш дела за спасение и без друго няма да стане?!Бог е направил така , че делата да бъдат възнаградени, т.е.  на съременинезик един вид бонус към спасението.

Както бях написала някъде по-горе добрите дела, които се извършват заради хипотетично спасение и следователно от страх за мен нямат никаква стойност, защото не идват от сърцето.
От друга страна добрите дела, които се извършват от хора, които не вярват в спасението би трябвало да са още по-ценни, защото тези хора не очакват никаква награда за тях, нито приживе, нито отвъд.

# 453
  • Linz
Както бях написала някъде по-горе добрите дела, които се извършват заради хипотетично спасение и следователно от страх за мен нямат никаква стойност, защото не идват от сърцето.
От друга страна добрите дела, които се извършват от хора, които не вярват в спасението би трябвало да са още по-ценни, защото тези хора не очакват никаква награда за тях, нито приживе, нито отвъд.
Именно.
Но оставам с впечатлението, че всички си говорим/пишем едно и също и никой не вниква в другите мнения ooooh! Не 20, ами 200 страници ще стане темата Tired

# 454
Именно.
Но оставам с впечатлението, че всички си говорим/пишем едно и също и никой не вниква в другите мнения ooooh! Не 20, ами 200 страници ще стане темата Tired
RENI и jasmin, прекрасно е, че има такива като вас, готови да помагат безкористно, от сърце, виждам, че сте чудесни хора!   bouquet Ако повечето бяха и разсъждаваха като вас, живота със сигурност щеше да е по-добър! Господ вижда постъпките ви и даже мотивите знае и съм сигурна, че ги оценява! Но, както в математиката има понятия като необходимо и достатъчно условие, така и в Библията-необходими са много условия за да се приближиш до Господ, но достатъчното е едно-  в осъзнаването на греха, който идва от Адам(за съжаление ние, като негово потомство сме го наследили), покаянието и  отричането от греха и приемането на изкупителната жертва на Исус Христос. Това е единствения път за нашето спасение. И затова се казва, че спасението е по благодат, т.е. не се основава на делата ни. А тези, които лицемерничат и правят "добри дела", заради някаква полза или награда (за съжаление ги има) ще си останат с напразните усилия.

# 455
Не мисля, че един обикновен човек прави кой знае колко грешки през живота си и в повечето случаи тези грешки засягат него самия и по-рядко други хора. Съдя по себе си ..........

Виждам, че си престъпно млада  Mr. Green!
За съжаление правим изключително много грешки в живота си-волно или неволно  Confused
Е, ти не си наваксала  Wink (надявам се, че имаш чувство за хумор), но с течение на времето, ако не си прекалено горда, ще се увериш. И изкуплението не е само заради твоите лични грешки, но и заради първородния грях(тук се повтарям). Всички заслужаваме да си получим наказанието като сбъркаме, защото така е справедливо и аз виждам, че и тук, в този живот, човек рано или късно си "сърба попарата", но ние сме се родили в грях и само в Исус е нашето опрощение!
За тези добри хора, които не очакват награда, мисля, че е много смело казано. Всеки иска да види плодовете на труда си и да бъде оценен, ако пак разбира се не е много горд. А и би предпочел да е на доброто място.  Grinning

# 456
  • Ямбол
Основите на християнството са едни. Човек се нуждае от спасение, Бог идва да го спаси, чрез синът си, който вярва ще бъде спасен...Това го вярват и католици и православни и протестанти, а това, че има разлика в начина на богослуженията, какво от това, ако нещата които правиш ги правиш от цялото си сърце и ги правиш не заради ритуала, а за прослава на Бога и, за да му се поклониш...Какво значение каква е музиката, текста на месата, литургията, богослужението...когато с това се прекланяш пред Бога.
Единственото важно нещо е спасителното дело на кръста и нашето покаяние и живот.
Като е какво от това, тогава защо не се обедините? Защо сте разделени, нали основата ви е една и съща. Все някъде има разлика и ако някой реши да вярва към кого да се ориентира като сте толкова много? Или да хваща някоя религия за ушите, пък каквото сабя покаже Rolling Eyes

...така и в Библията-необходими са много условия за да се приближиш до Господ, но достатъчното е едно-  в осъзнаването на греха, който идва от Адам(за съжаление ние, като негово потомство сме го наследили), покаянието и  отричането от греха и приемането на изкупителната жертва на Исус Христос. Това е единствения път за нашето спасение. И затова се казва, че спасението е по благодат, т.е. не се основава на делата ни.
Ето точно заради това аз не съм приела да вярвам. Не мисля, че трябва да признавам нечий чужд грях за свой. Не желая да се спасявам. Делата ми са в рамките на закона и само той може да ме съди, останалото е теория. Ако беше толкова истинско, повечето християнски държави щяха да включат вярата и спазването на законите й в законодателството си.

# 457
   Лично мое мнение е , че понеже сме различни като темперамент и начин на изразяване на вярата си, затова има много различни деноминации и три клона в християнството.Различават се също по устройството и начина на ръководене / поп, пастор, презвитер и т.н.т/.Но основата им е една- Христос и тя е спасителна. От там нататък в коя деноминация или клон ще се посветиш на Бог касае само теб и личното ти желание за израстване като християнин.
   На едни е достатъчно да вярват, други желаят да служат с все сърце, трети наблягат на хвалението, четвърти се затварят в манастири.Едни са тихи, други шумни; едни се стремят към духовни дарби, други не толкова.За мен дълго време като протестантка не беше разбираемо защо е нужно да има монаси, защо се крият от света.Нали Господ нарочно ни поставя в него за да носим евангелието на хората.Много по-лесно е да вярваш без изкушенията на света.Но пък има и друго.Ако ги нямаше тия монаси и манастири как щеше да се преписва библията и др.църковна литература, когато печатници е нямало.Ето, че те са изпълнили много важна роля.
   Това е мое прозрение.Аз нямам проблем да общувам с всички християни и имам приятели от различни деноминации.Където и да отида, в храм, катедрала, събрание на християни се чувствам добре,щом Бог е там.Но всяка църква е като дом и всеки се чувства най-комфортно у дома си, на своя си диван, пред своя телевизор, сред своите роднини.
   Както всяко семейство има свои порядки , но се подчинява на един общ закон, задължителен за дадената държава, така е и с християнството.Изключвам разните култове/неправилно наречени секти/, които се мъчат да се причислят към него.

Искам да се извиня, ако съм подходила на моменти шеговито, направо не се усещам и може думите ми да бъдат разбрани погрешно.
   А Лиляна, Рени и Жасмин направо си ме кефят.Ужасно е да разискваш такава тема с хора, които просто се инатят без да се замислят.Вие не сте така.
   Лека нощ на всички!

# 458
ще отговоря така Да вярвам защото БОГ е един.

# 459
Bori 7, под добри дела имам впредвид такива, които идват от сърцето, които изпитваш необходимост да извършиш. Всичко друго ми звучи като изпълняване на норматив.
Не мисля, че един обикновен човек прави кой знае колко грешки през живота си и в повечето случаи тези грешки засягат него самия и по-рядко други хора. Съдя по себе си и по хората в моето обкръжение ( т.е. изключително средностатистически личности).Просто с течение на времето човек се научава да премисля действията си. Например аз когато взимам решения се опитват да предвидя всички възможни последствия за други хора.
Jasmin,имала ли си случай ,когато ти е идвало от сърцето да направиш добро,а в последствие се е оказвало,че си причинила още по-големи загуби с постъпките си.Така,че не можеш да бъдеш сигурна,че действията ти,въпреки добрите мотиви ще доведат(винаги) до положителни резултати и тогава това, което си мислила,че е добро ще се окаже зло в реалността.
Не мога да се съглася ,че с грешките си обикновенно не нараняваме другите хора.Напротив в най-голям процент от грешките си нараняваме именно другите хора.
Мислиш ли се за толкова прозорлива и опитна,че да можеш да предвидиш всички евентуални последици от решенията си?Не ти ли се е случвала ситуацията" разкази с неочакван край".На мен,защото доста пъти. 

Последна редакция: ср, 10 яну 2007, 10:20 от bori7

# 460
  • сред маслини и портокалов цвят
Момичета, аз се оттеглям от темата. Радвам се, че тя е вече 23 стр. И още няма обидени или ядосани.  bouquet
Споделих с вас мои размишления, вие ме накарахте да се замисля за някои неща.
Не изключвам възможността някой ден да повярвам в нещата, в които вярвате вие ( най-силно ме смущават първородния грях, необходимостта някой друг да изкупва моите грехове със саможертвата си, както и спасението на друговерците  Mr. Green).
В живота се случват много неща. Знам обаче, че вярата трябва да дойде от сърцето.Трябва да изпиташ потребност да вярваш.За мен това време просто не е дошло.
Беше ми приятно да обменям мисли с вас! Hug

# 461
Има една мисъл на Фр. Бюхнер, която много ми допада и ще я споделя с вас:
 "Ако погледнеш стъклото на прозореца виждаш мушички, прах, следи от детски пръстчета. Но ако погледнеш през стъклото виждаш истинския свят. Нещо такова е разликата между тези, които гледат на Библиятакато на Свята скука и тези, които я виждат като Слово на Бога, което от дълбините на недостижимото за въображението ни минало, говори на дълбините в самите нас."

# 462
Точно така, вероятността да видиш през стъклото истинския свят, особено ако е замъглено, е много относителна.
А така, както е представен света в Библията, си е повече от нелогичен и меко казано съмнителен.
Дори и да не изключим вероятността Бог да съществува, така както е представен, той не олицетворява справедливостта и милосърдието, които му се вменяват по принцип, а точно обратното.
Иначе, човек има правото на свободен избор да вярва, както в логични, така и в нелогични твърдения.
А какъв е смисълът да вярваш в нелогичните ... всеки сам решава, но от това не следва, че някой или нещо съществува.

# 463
Разбира се, има Господ. Това, че не сме го виждали не значи, че не съществува, и не значи че не трябва да вярваме в него. А когато ни се случва нещо неприятно, лошо, то е част от урока му. Дано да имаме мъдростта да го разтълкуваме. Бог непрекъснато ни праща знаци. Този който ги прогледне е щастлив.

# 464
не бих могла да отговоря на този въпрос, но се чудех как по-точно Бог е "измислил" ,че ще сме изградени от клетки,как е "изобретил" ядрото на клетката,ДНК-то,процесите на синтез на белтъци в клетката, на разграждане,сливането на сперматозоида и яйцеклетката..................???

Общи условия

Активация на акаунт