Не мога да приема,че добрите дела без вяра са мъртви. Когато подадеш ръка на човек в беда и му помогнеш да се изправи, да тръгне по пътя си и да се справя сам- това не може да е мъртво дело, защото има резултат, води до нещо добро за някой. Мъртви са човешките дела, които нямат смисъл, не носят добро, нито полза на никой.
Честно казано моето собствено спасение ми е последната мисъл в главата. Човек трябва да е добър заради другите, а не поради страх от вечно пребиваване в ада.
Колкото до това, че вярата без дела е мъртва. Звучи като “предпазна клауза” срещу лицемери (това е майтап). Всъщност мисля, че ако е истинска и безкористна вярата, тя винаги ще е придружена с правенето на добро. Мисля също, че искрената вяра е присъща само на добрите хора (независимо от вероизповеданието). Но добрите хора ще си вършат добри дела и без да вярват в Бог. Те просто имат потребност от това. И това няма нищо общо с това, в какво вярват: в един Бог, в двама, в цяла групичка богове, в някакъв космически разум, в зелени човечета...
Могат (като мен например) да вярват в силата на доброто, в любовта, в прошката, в разбирателството.
Не вярвам обаче, че саможертвата на един човек трябва да изкупи греховете на всички ни. Колко удобно. И безотговорно