Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 519
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 390
   Ааа, не така Black diamond, къде пише ,че се дразня?Както казах , всеки сам избира.Откъде разбра , че не се замислят вярващите, много ми е интересно?Аз за Ботев много не знам, но виж ако докачиш Левски, тогава ще се разправяме box  Wink

Уриел е права- Ботев не е открил топлата вода, това го знаят и децата от I-ва група в неделното училище.И е нормално ,щом Бог е в мен да си говоря всеки ден с Него, що да се набутвам по телефона newsm78.
   Добре де, като се возиш в автобуса, нито знаеш дали шофьора е пиян, дали има книжка, дали е достатъчно добър, за да те докара жив и здрав там, където отиваш.Ама се качваш и се возиш, без да разсъждаваш за тези неща.В живота много неща се приемат на вяра.Ако очакваш първо всичко да ти е ясно, а тогава да вярваш- не става.
   Няма човек, който да знае всички отговори във вселената.
   Между другото само Библията от  свещените  книги твърди, че е Боговдъхновена, а пророците й са говорили и писали под вдъхновението от Св. Дух.Другите не твърдят това.       
   Всички други предлагат път към самоусъвършенстване, който евентуално, ще ги отведе при Бог.
   Но само Исус заявява, че Той е Пътят, Истината  и Живота.

Бе с какви дела ще се спасиш, човече?Делата ти не могат да покрият и 1% от греховете, които вършиш всяка секунда, защото човек греши с мислите и думите си също.Като ти дават даром, защо се дърпаш?
   Представи си един цар, обикаля сред тълпите из улиците на своя кон и вижда просяк.Вади пръстена си с огромен диамант и го хвърля в тълпата към него.Този просяк може да протегне ръка и да хване камъка.Живота му ще бъде тотално променен и вече няма да яде огризки, заедно с уличните псета.Но може да си каже:"Не, не мога да приема такъв дар, аз не съм го заслужил с нищо.Аз съм само един окаян просяк и ще продължавам да си живея така, щом сам не мога да постигна нищо за себе си."
   Ето така много хора отхвърлят Божията прошка и спасението по благодат.

И защо ви пречи цитирането на Библията не разбирам.Бог я е дал на хората, там е нужната информация за спасението.Когато Го търся, или ме интересува Неговата воля  се допитвам до Словото Му, а не до разписанието за влака. Така  е логично, както и обратното- не питам Бог за разписанието, а отивам на гишето в  гарата.

Lilqna, аз вярвам, просто за миг заставам от страната на тези, които не вярват.Обясни, ми моля те как ще се покаеш, когато умреш, защото за това говоря аз- за свършения факт.Нали идеята ви е, че като видите с очите си, тогава ще повярвате, ама тогава ще е късно.А ако се покаеш приживе, няма проблем.

Уриел  bouquetМислех да пиша същото, добре, че те видях. Просто няма какво да добавя.

# 391
   Ааа, не така Black diamond, къде пише ,че се дразня?Както казах , всеки сам избира.Откъде разбра , че не се замислят вярващите, много ми е интересно?Аз за Ботев много не знам, но виж ако докачиш Левски, тогава ще се разправяме box  Wink

GrinningСпоко! Нито Ботев закачам, нито Левски! За мен Левски е светец, а Ботев гений. Има разлика, нали?
Вярно е, че има някои моменти в биографията на Ботев, които са спорни и недоказани , но - друга тема. За мене е важно творчеството му, то е гениално.
Стори ми се ядосана на нас, грешните, затова ти казах да не се дразниш.  bouquet
А за нас не се притеснявай, Господ ще ни прости, нали това му е работата! От всичко, което съм разбрала за него, в едно съм сигурна- не е дребнав.

# 392
   То си има една приказка:"Пилците се броят на есен".Ако ние сме се заблудили и живеем и се съобразяваме с Бог, когато един ден умрем и се окаже , че такъв няма или е просто СИЛА НЯКАКВА СИ ,какво толкова-нищо не губим.

Обаче, само за миг да допуснем, че Бог има и Библията е Неговото Слово, и вземе да излезе, че не е фалшификат на това отгоре...Питам ви аз , драги атеисти и всички, които без да се замислят се лигавят с Бог, вярват в себе си и пр.- що ще чините вий тогас???

Аз съм била и на вашето място, повярвайте ми, знам  какво "губя" , защото имам поглед и от двете страни.

Но, всеки сам избира как да скочи от самолета Wink,нали?
Герик, защо се дразниш? Това, че не сме съгласни с някои работи в нея, да не би да ни прави по-лоши от тези, които вярват, без да мислят?
И защо мислиш, че е лошо човек да вярва в себе си. Тогава ти ще заклеймиш и Ботев, който казва "не ти, що си в небесата, а ти що си в мене, Боже, в мен, в сърцето и душата" Ботев е гениален и е достигнал до големи прозрения, но не е вярвал сляпо, за разлика от някои.
Тази Сила ни е дала неподозирани способности, и ако при тебе те се отключват при успокоителен разговор със свещеник, при мене нещата  стоят на друго ниво, за друг- друга е пътечката към мира и душевното равновесие.
И ако говорим за грях- вярващите постоянно са в грях, смятайки, че тези, които не споделят вижданията им са с двата крака в катрана. Понякога се държите, все едно всеки ден говорите с Всевишния по телефона. А когато ви запитат нещо да разясните, почвате да цитирате. Ама и ние можем да четем. До сега не съм чула никой ортодоксален християнин да обясни нещо като хората.
Това, че не вярваме на всичко в Библията, не означава, че се стремим към доброто по-малко от теб.

4ерен Диамант,
стиховете на Ботев може и да са гениални,но не zаЩото е притежавал невероятен писателски талант, и не zащото е стигнал до проzрения някакви , а zащото са свърzани с едно 4ерно време в Българската история и са иzраz на едно ново"пробуждане" , символ да ре4ем на въzстанията, на времето в което са живеели тогава.(Айде да не се правя на патриот и раzбира4,мисълта ми е ясна на вси4ки)Друга гениалност в тях няма. Не може ние ,толкоz и кусур години след Ботев да твърдим 4е zнае какво е мислил, и 4е революционера е едва ли не окултист...
Стиховете на Ботев са zаредени само с емоциите от тяхното време.Бог е бил символ на примирение zа дребните хорица, примирение вклю4ително и с "присъстващите  тихо и кротко братя турци(нищо против днешния народ)".А zащо е било така???НЕ zащото Бог наистина оzна4ава примирение, а zащото и тогава е имало подлиzурки и подлоги, всклю4ително и сред ония които са носили zванието "свещенник", които срещу някоя и друга турска лира са втълпявани в главите на простия народ 4е "преколена главица сабя не я се4е" и 4е така било писано и т.н, вси4ко това подшушнати от когото трябва и проиzнасяно в църквите с гръмки ре4и пред когото трябва...
Те zатова пише Ботев "Бог". а не 4е е открил топлата вода.
А ина4е,zа мен Бог има, zа мен аz ЗНАМ и имам при4ини да zнам 4е е така.Другите са свободни да мислят каквото си щат...

# 393
  • Варна

Black diamond, ще си позволя да ти отговоря, че ми харесаха въпросите ти!  Peace
Аз и по-горе бях писала - връзката Бог-човек се приема като връзката родител-дете и така спасението е по благодат, а не според добрите дела. Не знам имаш ли дете, но си отговори на въпроса защо родителя обича детето си - защото е добричко и стои мирно? или..?
Няма по-грешен и най-грешен - всички сме еднакво грешни, защото еднакво сме престъпили закона. Кой, кога и как - само Господ знае! Затова е и жертвата на Христос - но тя пак е условна в смисъл, че никой не е длъжен насила да вярва и приема жертвата. Но всеки, направил личния си избор си носи и последствията - логично!
Твоя колега няма да го коментирам, както не коментирам коя майка как си гледа детето - само ще кажа, че няма родител дето да загърби едното си дете за сметка на другото /говорим за общоприетия "добър" родител/.
Защо, как и дали Господ раздава справедливост не можем да знаем - все едно е да дадеш на мравка да реди пъзел от 1000 части, та тя не би могла да види цялата картинка!
А това кое е изпитание и кое нещастие - това рано или късно се разбира. Когато ходех на училище за мен беше цяло нещастие да ме изпитат точно мен, точно когато не съм учила и достойно изпитание да получа "отличен" точно когато всичко си знам!
И още нещо - ако Господ искаше да ни държи в неведение, за да ни управлява по-лесно нямаше да ни даде мозък да мислим. В Библията пише: "Изследвай ме!" Едва ли е казано да причини синдрома "кравешки поглед"  Peace Умът и моралът (с положителен или отрицателен знак) не се изключват взаимно - това поне всеки може да го потвърди.

# 394
  • Монтана
Благодаря на всички  авторки за мненията   bouquet,но не смятате ли че дискусията стигна твърде далеч и се отклонихме леко от темата  newsm78

# 395

Black diamond, ще си позволя да ти отговоря, че ми харесаха въпросите ти!  Peace
Аз и по-горе бях писала - връзката Бог-човек се приема като връзката родител-дете и така спасението е по благодат, а не според добрите дела. Не знам имаш ли дете, но си отговори на въпроса защо родителя обича детето си - защото е добричко и стои мирно? или..?
Няма по-грешен и най-грешен - всички сме еднакво грешни, защото еднакво сме престъпили закона. Кой, кога и как - само Господ знае! Затова е и жертвата на Христос - но тя пак е условна в смисъл, че никой не е длъжен насила да вярва и приема жертвата. Но всеки, направил личния си избор си носи и последствията - логично!
Твоя колега няма да го коментирам, както не коментирам коя майка как си гледа детето - само ще кажа, че няма родител дето да загърби едното си дете за сметка на другото /говорим за общоприетия "добър" родител/.
Защо, как и дали Господ раздава справедливост не можем да знаем - все едно е да дадеш на мравка да реди пъзел от 1000 части, та тя не би могла да види цялата картинка!
А това кое е изпитание и кое нещастие - това рано или късно се разбира. Когато ходех на училище за мен беше цяло нещастие да ме изпитат точно мен, точно когато не съм учила и достойно изпитание да получа "отличен" точно когато всичко си знам!
И още нещо - ако Господ искаше да ни държи в неведение, за да ни управлява по-лесно нямаше да ни даде мозък да мислим. В Библията пише: "Изследвай ме!" Едва ли е казано да причини синдрома "кравешки поглед"  Peace Умът и моралът (с положителен или отрицателен знак) не се изключват взаимно - това поне всеки може да го потвърди.
Тук има нещо, с което не мога да се съглася - по презумция се вменява грях още от раждането. Следва кръщене на младенеца, явно защото някой е решил, че се е родил заблуден. Що за теория - само Господ знаел кой, кога и как е престъпил закона? И справедливи ли са последствията, след като изборът не е личен - раждаш се не по собствено желание.
Къде е справедливостта? Или може би трябва да изкупваш греховете на другите, в случая родителите.
И много други примери могат да се дадат.
И въобще смисъла на жертвата в случая няма никакъв смисъл, откъдето и да го погледнеш.
Саможертвата пък е въпрос на  собствени морални принципи и затова е личен избор - логично е сам да си поемеш "греховете", а не да се вменяват такива на другите, па били те и заблудени.

# 396
Благодаря на всички  авторки за мненията   bouquet,но не смятате ли че дискусията стигна твърде далеч и се отклонихме леко от темата  newsm78
Аз се извинявам, но приемам това като тема за разговор, а не като анкета.

# 397
  • Монтана
Да,  не е анкета-ИЗВИНЯВАИ
Ще продължа да чета дискусията

# 398
KRIVONDELA, без да ставам адвокат на  VG, ще си позволя да разясня нещата.
 Да, всички се раждаме грешни, поради греха на Адам и Ева, но Бог ни обича и ни желае доброто, поради което изработва план за спасението ни. Когато осъзнаем, че сме грешни, съжалим за това и поискаме прошка от Бога, приемаме жертвата на Исус, извършена на кръста, като вярваме, че тази жертва е изцяло изкупителна за нас, достатъчна за спасението ни и ни осигурява прошка и вечен живот.
След Исус не е необходима никаква друга жертва или саможертва и греховете ни са вменени на Исус, а не на някой друг.
 Има грехове, за които само Бог знае. Може никой да не е разбрал, че си излъгал, но нищо не остава скрито от Него.

# 399
  • Linz
Да, всички се раждаме грешни, поради греха на Адам и Ева, но Бог ни обича и ни желае доброто, поради което изработва план за спасението ни. Когато осъзнаем, че сме грешни, съжалим за това и поискаме прошка от Бога, приемаме жертвата на Исус, извършена на кръста, като вярваме, че тази жертва е изцяло изкупителна за нас, достатъчна за спасението ни и ни осигурява прошка и вечен живот.
След Исус не е необходима никаква друга жертва или саможертва и греховете ни са вменени на Исус, а не на някой друг.
Е хубаво де, това е версията на християните. А другите вярващи, какво- ще мрат ли като не вярват, че Исус е бил разпънат на кръста и възкръснал за да могат те да се спасят?

# 400
  • На небето
Да, вярвам в Господ. И аз редовно ходя на църква. Всъщност откакто вярвам в Господ, се чувствам много по-спокойна и много по-леко приемам промените в живота си, не се страхувам за утрешния ден.

И аз така. Вярвам и ходя редовно на църква. След като се убедих в съществуването на Бог, живота ми стана по лесен и смислен.

# 401
  • Варна
Благодаря, valieta!
Рени, да допълня - значи със т.нар. грехопадение хората /човечеството/ вече има опцията да греши - познаниетона доброто и злото! И по тази логика всяко дете се ражда с избора да греши и постъпва правилно. От тук сама се сещаш какво става...
Пример - как така една добра майка, възпитава детето си в изключителни добродетели изведнъж разбере, че детето и лъже, краде и т.н.
А вярата ни никой, освен Господ не може да мери и определя, така че тези "други вярващи" дето ще мрат като не вярват не ни влизат в работата - всеки сам определя как и колко да вярва.
Вероятно ти говориш за хората живели много преди Христос и как те биха се спасили - Закона за доброто и злото важи за всички без изключение - пак казвам как и защо - Божа работа. Имаме още много да откриваме!
Както valieta каза - както има грехове, които само Бог знае, така има и добро в човека, което само Бог вижда без ограничение на време, пространство, пол, възраст, религия....

# 402
  • Linz
А вярата ни никой, освен Господ не може да мери и определя, така че тези "други вярващи" дето ще мрат като не вярват не ни влизат в работата - всеки сам определя как и колко да вярва.
Тук не мога да се съглася. Един будист или мюсулманин, роден и живял в някоя азиатска планина или пустиня, трудно ще повярва, че Исус е бил роден и разпнат за да може той да живее вечно.
С това все едно казваш, че християнството е единствената правилна религия, другите са заблуда.

# 403
   То си има една приказка:"Пилците се броят на есен".Ако ние сме се заблудили и живеем и се съобразяваме с Бог, когато един ден умрем и се окаже , че такъв няма или е просто СИЛА НЯКАКВА СИ ,какво толкова-нищо не губим.

Обаче, само за миг да допуснем, че Бог има и Библията е Неговото Слово, и вземе да излезе, че не е фалшификат на това отгоре...Питам ви аз , драги атеисти и всички, които без да се замислят се лигавят с Бог, вярват в себе си и пр.- що ще чините вий тогас???

Аз съм била и на вашето място, повярвайте ми, знам  какво "губя" , защото имам поглед и от двете страни.

Но, всеки сам избира как да скочи от самолета Wink,нали?
Герик, защо се дразниш? Това, че не сме съгласни с някои работи в нея, да не би да ни прави по-лоши от тези, които вярват, без да мислят?
И защо мислиш, че е лошо човек да вярва в себе си. Тогава ти ще заклеймиш и Ботев, който казва "не ти, що си в небесата, а ти що си в мене, Боже, в мен, в сърцето и душата" Ботев е гениален и е достигнал до големи прозрения, но не е вярвал сляпо, за разлика от някои.
Тази Сила ни е дала неподозирани способности, и ако при тебе те се отключват при успокоителен разговор със свещеник, при мене нещата  стоят на друго ниво, за друг- друга е пътечката към мира и душевното равновесие.
И ако говорим за грях- вярващите постоянно са в грях, смятайки, че тези, които не споделят вижданията им са с двата крака в катрана. Понякога се държите, все едно всеки ден говорите с Всевишния по телефона. А когато ви запитат нещо да разясните, почвате да цитирате. Ама и ние можем да четем. До сега не съм чула никой ортодоксален християнин да обясни нещо като хората.
Това, че не вярваме на всичко в Библията, не означава, че се стремим към доброто по-малко от теб.

4ерен Диамант,
стиховете на Ботев може и да са гениални,но не zаЩото е притежавал невероятен писателски талант, и не zащото е стигнал до проzрения някакви , а zащото са свърzани с едно 4ерно време в Българската история и са иzраz на едно ново"пробуждане" , символ да ре4ем на въzстанията, на времето в което са живеели тогава.(Айде да не се правя на патриот и раzбира4,мисълта ми е ясна на вси4ки)Друга гениалност в тях няма. Не може ние ,толкоz и кусур години след Ботев да твърдим 4е zнае какво е мислил, и 4е революционера е едва ли не окултист...
Стиховете на Ботев са zаредени само с емоциите от тяхното време.Бог е бил символ на примирение zа дребните хорица, примирение вклю4ително и с "присъстващите  тихо и кротко братя турци(нищо против днешния народ)".А zащо е било така???НЕ zащото Бог наистина оzна4ава примирение, а zащото и тогава е имало подлиzурки и подлоги, всклю4ително и сред ония които са носили zванието "свещенник", които срещу някоя и друга турска лира са втълпявани в главите на простия народ 4е "преколена главица сабя не я се4е" и 4е така било писано и т.н, вси4ко това подшушнати от когото трябва и проиzнасяно в църквите с гръмки ре4и пред когото трябва...
Те zатова пише Ботев "Бог". а не 4е е открил топлата вода.
А ина4е,zа мен Бог има, zа мен аz ЗНАМ и имам при4ини да zнам 4е е така.Другите са свободни да мислят каквото си щат...
Не мога да се въздържа, макар че е малко далеч от темата, но не чак толкова. Ти ли ще кажеш, че Ботев не е изключителен талант като поет? Какво разбираш ти от поезия?!?Това, че нямаш сетива за съвършеното, си е твой проблем. Негови стихове са отпечатани със златни букви в световната книга на поезията, а ти смееш да твърдиш такова нещо? И казваш, че вярваш в Бог? Е, не мога да повярвам. Ако има неща, които ме убеждават в съществуването на Бог, едни от тях са " Моята молитва" и "Хаджи Димитър" на Ботев, както и всеки ред от поезията му. Тази личност е надраснала времето си, надраснала е дори нас, така че не си правете гаргара с един от малкото , които са ни умили очите! Защото и днешното време е на мижитурки и продажници и ни трябват не заспали душици, а ЛИЧНОСТИ. Само че някои от вас оплюват всичко, което излиза дори малко от тесните рамки на разбиранията. Смятах, че сте достатъчно интелигентни да разберете за какъв точно Бог говори Ботев.
Благодаря за отговорите VG  bouquet!
С някои постулати в Библията няма как да се съглася, точно в тях виждам манипулация.
Според мен точно те отблъскват много от хората, защото са явно несправедливи.
Хайде, аз да кажем не съм направила добрини кой знае колко, макар че и лошо не съм направила поне съзнателно, съгласна съм, отивам в ада, щом така иска Бог.
Но не съм съгласна тази участ да последва личности, на които се възхищавам и пред които се прекланям, защото мислят различно.

Последна редакция: пн, 08 яну 2007, 16:42 от Black diamond

# 404
  • Варна
Цитат
Вероятно ти говориш за хората живели много преди Христос и как те биха се спасили - Закона за доброто и злото важи за всички без изключение - пак казвам как и защо - Божа работа. Имаме още много да откриваме!

Вяра има откак има човечество! Вярата на този, който вярва в Исус Христос е и вярата на този, който вярва в Бог Отец! А Бог Отец е дал Закона, а Закона е универсален, надрелигиозен, наднационален, извън времето....
Исус Христос не е премахнал Закона с жертвата си, и в основата тук е вярата - говорим за тази вяра, която се "вижда", а не само "проповядва". Тази вяра, която се вижда е чрез делата. Ще кажеш, че има противоречие! Че нали само с вяра се спасяваме.... Да, но вярата ни е "жива".
Това е все едно мъжа ти да ти каже, че те обича, и в същото време да пребива от бой.
Но, пак казвам - кой и как вярва само Господ вижда, защото може и много добрини да си свършил, но изобщо да не си "добър".
ПС. Малко е сложно за обяснение, но се надявам да остана разбрана.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт