Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 535
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 420
[Е хубаво де, това е версията на християните. А другите вярващи, какво- ще мрат ли като не вярват, че Исус е бил разпънат на кръста и възкръснал за да могат те да се спасят?

ми що сте се закъхърили за тях - никой от тях не се появява тук за да си каже будисткото или мюсюлманско виждане за Бог. или вие просто използвате техните религии като параван за да нападате християнството
а колкото до това че била съчинена историята с възкресението - добре, вярвайте на това, милиарди и милиони хора са вярвали на тази история защото тя променя живота им..

# 421
Отговор май няма да получим Mr. Green

"Бог високо - цар далеко", че да им е леко! Wink

Интересно, защо "Закона на моето сърце" не ме съди за разсъжденията ми и аз не изпитвам никакви угризения на съвестта от това.
И ако Бог вижда мотивите в сърцето ми, защо не ми прости греха, че съм се родила в грях, а трябва да живея с мисълта, че съм заблудена грешница цял живот?

Не те съди съвеста ти, защото това което чуваш е това което искашда чуеш т.е своя егоизъм. Правя това което ми харесва!
А нещо не си схванала нещата с първородния грях....май те помързяло да четеш, нищо. Греховете си ги правим сами като се бунтуваме против Бога и това го избираме сами. Бог зачита нашата свободна воля!
А ако наистина не искаш да разбереш, че Той те е спасил, не за да живееш в угризения, а в свобода, наистина жалко.
"Това е знанието, което очевидно получавам, а Бог явно няма нищо против, щом "знае по-добре от мен, всяко нещо, от което се нуждая". Е така отговаря синът ми когато му казвам да не пипа горещия котлон, а той ми отговаря, ако ме обичаш ще ми даваш...?
А аз само ще ти отговоря "Всичко е позволено, но не всичко е полезно"!

# 422
Колкото чета "по-тъмно" ми става.

При мюсолманите няма "Първороден грях".
 Мюсюлманинът вярва, че ако Адам е извършил първия грях, той е бил отговорен за изкуплението на този грях. Адам и Ева помолили Аллах за милост и им било простено.
Това ми се струва справедливо, но съм християнка.

Ние си имаме този грях по наследство. Тук има доста обяснение за това
http://www.pravoslavieto.com/docs/purvorodniyat_gryah.htm
но в крайна сметка сме едни нещастници проиграли шанса си да са почти равни на Бог.

И все пак Бог е милостив изпращайки Исус на земята и пренасяйки го в жертва, то  ни прощава този грях.   

Последна редакция: пн, 08 яну 2007, 21:53 от Mama_Nana

# 423
  • сред маслини и портокалов цвят
Няколко дни чета тази тема и чак сега реших да се включа.Не искам да се заяждам с никой, просто споделям размишленията си.
Ако съм добър човек, ако не крада, не лъжа, не убивам и т.н. ( съгласно 10-те божи заповеди). Ако изкарвам прехраната си с труд, не се задоволявам с постигнатото и продължавам да се самоусъвършенствам. Ако съм милостива към бедните, състрадателна към слабите, толерантна към различните и прощавам на тези, които ме нараняват (дори ако го правят непрекъснато).
Всичко това не важи, само поради факта, че като съм чула за съществуването на Бог, не съм повярвала в него?
Или, защото преди да умра съм имала неблагоразумието да не се покая?
И ако Бог зачита свободната ми воля, би трябвало да уважава мотивите ми да не вярвам в него. Така де, щом аз мога да бъда толерантна, а съм обикновено човешко същество, какво остава за него...
И ако Бог вижда в душата ми, и ако аз съм гореописаната добродетелна личност, няма за какво да се притеснявам. Вярно, няма да види там вяра към него, но ще види добрина. Това би трябвало да е по-ценно, нали?

# 424
Добрите ти дела, без вяра са мъртви, както и вярата без дела е мъртва и безполезна. Никой след Адам не може да е толкова добър, че това да е достатъчно да бъде спасен. Ако беше така нямаше да се налага Исус да бъде разпъван. Ако не признаеш, че Бог е твой Създател и Исус твой Изкупител, колкото и добри дела да си извършил в живота си, те не ти помагат да се спасиш и то не защото Бог не е толерантен или не те разбира. В момента ние живеем в Диспенсацията на благодатта, което означава, че е достатъчно да приемем спасителната жертва на Исус и ще прекараме вечността в рая.

# 425
Добрите ти дела, без вяра са мъртви...

не очаквах да прочета такова заключение. добрите ти дела са си добри дела, няма значение дали си набожен

# 426
Момичета, нали няма да се разсърдите, ако попитам нещо? Имам чувството, че някои от пишещите тук са евангелисти/права ли съм?/ , други са православни християни, трети са търсещи като мен, четвърти са си твърдо убедени атеисти. На еднаква позиция ли са в спора евангелистите и православните и има ли консенсус по въпросите между тях?  bouquet

# 427
Добрите ти дела, без вяра са мъртви...

не очаквах да прочета такова заключение. добрите ти дела са си добри дела, няма значение дали си набожен

да но полза от тях за спасението ти няма, това има предвид библията защото valieta ти е цитирала точно нея.
Black diamond да виждаш някой от нас да противоречи на другия и да изказва несъгласие или да го коригира?

# 428
 Уриел, не виждам противоречие между вас, но някои са по-меки в твърденията си, някъде виждам и леко отстъпление от някои догми, а при други нещата са абсолютно безкомпромисни и там виждам евангелизма.

# 429
  Православни или евангелисти не е толкова важно. Важното е искрената вяра в Господ Исус Христос!
  А може би се нуждаем от нова тема вече, как мислите?

# 430
Уриел, не виждам противоречие между вас, но някои са по-меки в твърденията си, някъде виждам и леко отстъпление от някои догми, а при други нещата са абсолютно безкомпромисни и там виждам евангелизма.

мислех че безкомпромисността се свързва с католицизма...може би някакво такова мое възприятие от това което съм чела за този клон на християнството.
много е права valieta - това е сърцевината. иначе всеки е в различна църква по стечение на обстоятелства, поради хора с които се чувства близък или знам ли...причините могат да са най-различни. самата аз съм кръстена в православна църква, много години съм ходила там, но посвещението си на Господ Исус Христос направих в протестантска църква. там намерих нещо което не открих в православната, но това въобще не ме кара да мисля че православните грешат в нещо или съм против тях и традициите и т.н.
дори се ядосвам когато се говори лошо за поповете защото първо са божии служители и второ някой в грешките на един човек  намират оправдание да не вярват в Бога. във всички църкви има и служители, и служители.

# 431
   Чувала съм, че по една телевизия в Америка постоянно, от години тече призив, всеки, който смята, че може да обори съществуването на Бог и възкресението да заповяда.До сега не се е намерил такъв.
   Сега се сетих, че едно време много си падах по апологетиката и четях такива книги.Бих препоръчала наколко.Мисля , че са все на издателство Нов човек. Защото тук и темата да заковем пак няма да се разберем.А както се вижда някои хора или нямат време, или просто четат отгоре-отгоре и се въртим в омагьосан кръг.

"Достоверността на новозаветните документи" на Ф.Ф.Брюс,
   "Вашата присъда за празния гроб" на Вал Грийв
   "Фактът на възкресението" на Джош Макдауъл
   "Кой отмести камъка " на Франк Морисън. Той е адвокат, атеист, който се заема да напише книга оспорваща историческия факт на възкресението.Но в процеса на събиране на доказателства, улики и материал за книгата той преживява революция в мисленето си.Фактите в подкрепа на възкресението го карат да промени намерението си и да напише книга, която потвърждава завръщането на Исус от смъртта.Първата глава на книгата се казвала "Книгата, която отказа да бъде написана".

black diamond, до сега поне аз не виждам да има разлика в постингите на православни и евангелисти.Най-малкото ние имаме един и същи Апостолски символ на вярата, а това е от значение за спасението.

Последна редакция: пн, 08 яну 2007, 22:54 от gerik

# 432

мислех че безкомпромисността се свързва с католицизма...може би някакво такова мое възприятие от това което съм чела за този клон на християнството.

Да, но доколкото знам, католицизмът лекичко е загърбил Библията.Той е безкомпромисен по друг начин. А протестантството именно това прави- връща вниманието отново върху библията.Мисля че евангелизмът произтичаше от протестантството май newsm78.
Лека вечер на всички!

# 433
  • сред маслини и портокалов цвят
Добрите ти дела, без вяра са мъртви, както и вярата без дела е мъртва и безполезна. Никой след Адам не може да е толкова добър, че това да е достатъчно да бъде спасен. Ако беше така нямаше да се налага Исус да бъде разпъван. Ако не признаеш, че Бог е твой Създател и Исус твой Изкупител, колкото и добри дела да си извършил в живота си, те не ти помагат да се спасиш и то не защото Бог не е толерантен или не те разбира. В момента ние живеем в Диспенсацията на благодатта, което означава, че е достатъчно да приемем спасителната жертва на Исус и ще прекараме вечността в рая.

Не мога да приема,че добрите дела без вяра са мъртви. Когато подадеш ръка на човек в беда и му помогнеш да се изправи, да тръгне по пътя си и да се справя сам- това не може да е мъртво дело, защото има резултат, води до нещо добро за някой. Мъртви са човешките дела, които нямат смисъл, не носят добро, нито полза на никой.
Честно казано моето собствено спасение ми е последната мисъл в главата. Човек трябва да е добър заради другите, а не поради страх от вечно пребиваване  в ада.
Колкото до това, че вярата без дела е мъртва. Звучи като “предпазна клауза” срещу лицемери (това е майтап). Всъщност мисля, че ако е истинска и безкористна вярата, тя винаги ще е придружена с правенето на добро. Мисля също, че искрената вяра е присъща само на добрите хора (независимо от вероизповеданието). Но добрите хора ще си вършат добри дела и без да вярват в Бог. Те просто имат потребност от това. И това няма нищо общо с това, в какво вярват: в един Бог, в двама, в цяла групичка богове, в някакъв космически разум, в зелени човечета...
Могат (като мен например) да вярват в силата на доброто, в любовта, в прошката, в разбирателството.
Не вярвам обаче, че саможертвата на един човек трябва да изкупи греховете на всички ни. Колко удобно. И безотговорно

# 434
Не е казано, че непременно друговерците ще отидат в ада. Представете си, че някой друговерец е много добър човек, живял е и е постъпвал праведно, но никога не е чувал за Исус Христос. Не е казано, че той непременно ще иде в ада. Освен това никога не знаем какво става с душата в момента, когато напуска тялото. Може и в този момент да се обърне във вярата, покае и да получи спасение. Нещата не са толкова лесни и черно-бели.
Добре е човек да мисли за спасението на собствената си душа, а като мисли за това и се старае да живее така, неизбежно ще се старае да бъде добър и за другите. И то не защото е егоист, а защото това ни е завещал Исус Христос, а той вярва в Него. И знае, че ако даде на бедния, дава на Христос, ако нахрани гладния, нахранил е пак Него, ако ако се погрижи за нуждаещия се, пак на Него е помогнал.
Католицизмът не е загърбил Библията - върви на католическа меса, чуй какво се чете и пее там.

Общи условия

Активация на акаунт