Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 459
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 495
Определено НЕ вярвам.Както е казал Монтескьо:" Религията е най-силното оръжие за управление на масите".Единствено вярвам във възможностите на хората и както е казала една мама в началото при наличието на толков страдащи невинни деца,не мога да повярвам.
Знам,че вярващите имат хиляда обяснения защо това е така,но си мисля,че единственото,което се постига е да си успокоят душите.
Това все пак е мое мнение,не искам да засегна никого.
Peace

# 496
има една хубава съвременна притча (с участието на бебета Simple Smile по въпроса за вярата в Бога:

Двете бебета и Мама

enjoy
Наистина е хубава!
 А за това, откъде и как произлиза злото, дали Бог е справедлив или не, мисля че се изписа много в темата.
 Ако не искаш да прогледнеш, никой не може да те накара насила!

# 497
Аз съм християнка, кръстена по каноните на църквата и същият поп, който ме е кръстил, извърши светото кръщение и на дъщеря ми, родена през м. март 78 г. , през есента на 79 г. Но не в черква, а в дома на моята кръстница, защото времената бяха такива. Ако човек вярва, Господ е навсякъде. Но човек трябва сам да взема решенията, за да му помага и Господ. Съдбата си е в нашите ръце, ние сами си я ковем и избираме. А вярата в нас, подкрепена и във вярата в чужда добронамерена помощ ,ни е достатъчна, за да постигнем това, което искаме.

# 498
Религията не се свързва просто с някаква сграда. Не случайно се казва $....не гледай на прегрешенията ни, а на вярата на нашата църква....$ Църквата е общност. Участието в литургията има множество елементи, които не произтичат само от молитвата за някакви си лични неща.

Подкрепям това изказване напълно!
По въпроса за ин витрото - Католическата църква е против защото:
1. Човек влиза в ролята на Бог.
2. Църквата вярва, че човекът е човек от момента на оплождането. При този вид оплождане са налице повече от един ембриона - какво става с останалите - ако не биват използвани за опити, биват замразявани, за да бъдат готови за употреба, когато дадената двойка отново има желание за дете. Това е в противоречие с морала на Католическата църква.
Ин витро оплождането не е лечение, а изкуствено създаване на човек. Църквата не отрича лечението на безплодието, нито операциите, свързани с този проблем. Католическата църква е издала специален документ по този въпрос - от 22. 02. 1987 г - инструкцията Donum vitae. Никъде не се твърди, че когато едно семейство страда от безплодие, то е заради греховете им. Неведоми са пътищата Божии.

# 499
има една хубава съвременна притча (с участието на бебета Simple Smile по въпроса за вярата в Бога:

Двете бебета и Мама

enjoy

Много интересен поглед по темата дава . Благодаря ти за притчата

# 500

2. Църквата вярва, че човекът е човек от момента на оплождането. При този вид оплождане са налице повече от един ембриона - какво става с останалите - ако не биват използвани за опити, биват замразявани, за да бъдат готови за употреба, когато дадената двойка отново има желание за дете. Това е в противоречие с морала на Католическата църква.
Ин витро оплождането не е лечение, а изкуствено създаване на човек. Църквата не отрича лечението на безплодието, нито операциите, свързани с този проблем. Католическата църква е издала специален документ по този въпрос - от 22. 02. 1987 г - инструкцията Donum vitae. Никъде не се твърди, че когато едно семейство страда от безплодие, то е заради греховете им. Неведоми са пътищата Божии.
[/quote]

Естествено, че църквата никога няма да допусне обратното.

Ако човек може да влезе в ролята на Бог - кой ще влезе в църква?

По отношение на инвитро оплождането - какъв е "морала" на църквата, ако не допуска възможността да се окаже помощ, справедливост и милосърдие на нуждаещите се.  Според мен не методът е от значение за църквата.

Просто идеята е -  не бива да се допуска човек да е по- велик от Бог!

Явно това е и предназначението на църквата.

# 501
Щом Бог е създал човека по свой образ и подобие, трябва да е съгласен да проявява творчество във всяко отношение.
Защо Католическата църква не е съгласна семейството да има второ дете със собствените си ембриони?
Тези неща може да ги измисли само мъж, който не знае каква е болката от това, да нямаш дете. Не се чудя на установеното статукво на мъжа в църквата като господстващ, чудя се само на тези жени, които му се връзват и подчиняват.Защото само мъж може безропотно да си убие детето за проверка на вярата, че дори и да получи прослава заради това.Или пък да отрече правото на децата си да се борят за свои деца, ако имат проблеми.Изобщо във всичко от Библията може да вярва само този, който има горе-долу добър живот със средни по трудност проблеми. Църквата не отричала лечението на безплодието?!? Колко мило. Обаче ефективно лечение на мъжкото безплодие например почти няма, а се увеличава прогресивно и никоя майка не е застрахована от това в бъдеще детето и да не може да я дари с внуци. На вярващите обаче не може да се случи това, нали, защото Господ ги пази. Sunglasses
Библията е мъдра книга, да. Не отричам че мъдри мъже са я писали и много мъдро са си защитавали позициите. Но и най-мъдрия си е малко прост и крепостта не е непревземаема.  И там , където се появяват пукнатини, трябва да се запушат със сляпата вяра, за да не рухне измислицата.
. Ако човек вярва, Господ е навсякъде. Но човек трябва сам да взема решенията, за да му помага и Господ. Съдбата си е в нашите ръце, ние сами си я ковем и избираме. А вярата в нас, подкрепена и във вярата в чужда добронамерена помощ ,ни е достатъчна, за да постигнем това, което искаме.
Ето с това съм съгласна и аз! Но никой не може да ме убеди, че има религия, която пълно и безкористно се е приближила към Бог! Всички религии, включително и християнската са манипулатори!

# 502
  • Linz
Отказвам да повярвам, че спасението става чрез вярата... най-малкото защото не всички хора имат еднакъв шанс. Всъщност повече от половината човечество няма никакви допирни точки с християнството, много хора никога не са чували за Исус Христос, Библия, божи заповеди и църкви. Съответно са обречени по рождение Thinking

# 503
Не споделям мнението, че след като много хора не са чували за Христос, Библия, църкви и т. н. и нямат допирни точки с християнството, са обречени по рождение. Съществуват толкова други религии, всяка цивилизация, дори и отдавна изчезналите, са имали своите богове, норми на поведение, вярвания...И понастоящем християнството не е единствената религия. Но за нас, българите, християнството е религията, която ни е запазила и съхранила през вековете. А всеки от нас прави своя избор в кого да вярва или не.

# 504
Не споделям мнението, че след като много хора не са чували за Христос, Библия, църкви и т. н. и нямат допирни точки с християнството, са обречени по рождение. Съществуват толкова други религии, всяка цивилизация, дори и отдавна изчезналите, са имали своите богове, норми на поведение, вярвания...И понастоящем християнството не е единствената религия. Но за нас, българите, християнството е религията, която ни е запазила и съхранила през вековете. А всеки от нас прави своя избор в кого да вярва или не.

Не съм съгласна само с това, че религията е запазила и съхранила някоя нация през вековете.

Къде са маите, персите, византийците и т.н?

Българинът е оцелял преди всичко, защото е практичен и рационален човек, бих казала  до степен на изхитряване. Доказателствата са много.

И не случайно сме на второ място в света по "интелигентност" след евреите.

Кой Господ ще допусне да сме преди тях?! Mr. Green

# 505
  • Linz
Не споделям мнението, че след като много хора не са чували за Христос, Библия, църкви и т. н. и нямат допирни точки с християнството, са обречени по рождение.
Точно това излиза от това от написаното по темата дотук... За да се спасиш и да заслужиш вечен живот трябва да приемеш в сърцето си, че Исус Христос е умрял на кръста и възкръснал за да могат греховете да ти се опростят и да влезеш в небесното царство. Не го ли повярваш- няма спасение!

# 506
Понеже виждам, че някои от вас наистина са се замислили сериозно и задават въпроси (основателни), на които не може да дадеш "първосигнален" отговор, препоръчвам ви да прочетете една статия, за която е нужда повече мисъл и задълбочаване, но си заслужава!:
http://harta-bg.info/home/article/article.do?articleId=31

# 507
   Мисля , че тая тема стана "чесане на езици".Отдавна всичко беше казано ,повторено и потретено, но явно човек като си навие на пръста и не иска да си отвори очите за обясненията.
Дано аз да съм разбрала погрешно от  изказването ти, че едва ли не се спасяваш, без значение каква религия изповядваш.

Относно опасенията ви , че тези, които не са чули никога за Христос ще  погинат, моля:

Римляни 2:14 (понеже, когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то, и без да имат закон, те сами са закон за себе си,
   по това, че те показват действието на закона написано на сърцата им, на което свидетелствува и съвестта им, а помислите им или ги осъждат помежду си, или ги оправдават),
   в деня, когато Бог чрез Исуса Христа ще съди тайните дела на човеците според моето благовестие.

Пак ви казвам- всички ще бъдат съдени безпристрастно.
1/ Тези, които са чули, за това , че отричат и не приемат спасението, когато са чули.Те сами себе си осъждат, а Бог желае да ги спаси .
2/ Тези, които не са чули, ще  бъдат съдени по "закона написан в сърцата им", т.е. по съвестта им и това, дали са я пренебрегвали.
3/ Тези , които са умрели преди Христа- той им благовества в "тЪмницата", когато беше възкресен в ново дух. тяло, неподвластно на смъртта, времето и пространството.

Не виждам къде е проблема  на спасението ч/з вяра  Thinking

# 508
[Точно това излиза от това от написаното по темата дотук... За да се спасиш и да заслужиш вечен живот трябва да приемеш в сърцето си, че Исус Христос е умрял на кръста и възкръснал за да могат греховете да ти се опростят и да влезеш в небесното царство. Не го ли повярваш- няма спасение!
РЕНИ, разбрала си основната доктрина, но това не рецепта за кекс (позволи ми шегичката Simple Smile). Хващаш продуктите и го правиш..с "хайде-три, четири!и вече си християнин и спасен", не става така! С това се обяснява и несъгласието ти да повярваш във всичко това. Мен преди години така са ме кръстили в църквата-нито разбирах какво ми се говореше, нито защо го правя и всичко е било механически и се е случило по-скоро от суеверие от моя страна.
Но, в един момент се замислих и реших, че искам да разбера Истината, обърнах се лично към Бог и го помолих, ако съществува, да го разбера. Е, убедих се! След това имаше въпроси(и продължават) толкова много! Странното  беше, че имаше отговор за всеки един и то в Библията, тя се оказа не само поредица от разкази и притчи, а наръчник и пътеводител за моя собствен живот! Аз искам да вървя по "правилната" пътека и там пише коя е тя. Но, не е толкова лесно, не винаги успявам и като сгреша, после съжалявам-Това е доказателството ми за истинността на Библията, съответно, всичко, което пише в нея! Целият ни живот е изпълнен с моменти, в които сме на кръстопът, избора си е наш, но  има към кого да се обърнеш за правилен съвет! Изпитанията, изкушенията, несгодите са много, пътят е тесен, ако искаш да си християнин, но това е цената! Така, че само с кръщението в Святия Дух и Новорождението, за което говориш не се изчерпва пътя ни към Бога! Има път, който изминаваме преди, а и след като повярваш!

# 509
   Мисля , че тая тема стана "чесане на езици".Отдавна всичко беше казано ,повторено и потретено, но явно човек като си навие на пръста и не иска да си отвори очите за обясненията.
Дано аз да съм разбрала погрешно от  изказването ти, че едва ли не се спасяваш, без значение каква религия изповядваш.

Относно опасенията ви , че тези, които не са чули никога за Христос ще  погинат, моля:

Римляни 2:14 (понеже, когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то, и без да имат закон, те сами са закон за себе си,
   по това, че те показват действието на закона написано на сърцата им, на което свидетелствува и съвестта им, а помислите им или ги осъждат помежду си, или ги оправдават),
   в деня, когато Бог чрез Исуса Христа ще съди тайните дела на човеците според моето благовестие.

Пак ви казвам- всички ще бъдат съдени безпристрастно.
1/ Тези, които са чули, за това , че отричат и не приемат спасението, когато са чули.Те сами себе си осъждат, а Бог желае да ги спаси .
2/ Тези, които не са чули, ще  бъдат съдени по "закона написан в сърцата им", т.е. по съвестта им и това, дали са я пренебрегвали.
3/ Тези , които са умрели преди Христа- той им благовества в "тЪмницата", когато беше възкресен в ново дух. тяло, неподвластно на смъртта, времето и пространството.

Не виждам къде е проблема  на спасението ч/з вяра  Thinking

Вяра - да, но във себе си, а не в друг или в нечии съмнителни писания.

По-скоро бих повярвала, че Бог е във всеки един човек, независимо как е заченат, и с всичките добродетели и пороци.
Но, явно на някого не му е оттървало и теорията е така тотално изопачена, та чак е абсурдна и безсмислена.

Общи условия

Активация на акаунт