Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 309
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 660
... нямаме право да отричаме или приемаме нещата категорично. 
Категорично- не, но условно. Никога не съм изпадала в крайности.

Условност в спора атеисти-вярващи може да приема човек сам за себе си. Принципно вс.атеисти категорично отричат Бог, но не могат да се обосноват. Същото е и с вярващите - категорично казват, че има Бог, но и те не могат да се обосноват с научни факти.
Това е нещо, което продължава векове, дали пък някой няма полза от това?!
За мен лично нещата са:  Колкото повече научавам, толкова повече разбирам, че нищо не знам.

Няма нужда от манипулации и интерпретации!!!   

А ти били оставила детето си да умре, защото не е богоугодно да му се трансплантира орган или друго лечение? Би ли спала спокойно, ако знаеш, че само от твоя избор зависи човешки живот?

Не си ме разбрала правилно.

Ако трябва да убия лично друго дете, за да спася моето мислиш ли, че ще спя спойко?  Ако спасяването на моето дете изисква смърта  на още 2 деца?

Да пази Господ!

Помисли си за целта на Хитлер и вс. безумия, които е направил с тази мисъл.

Laughing
Каква цел може да има един психично болен? И ти ме разсмя!  bouquet

И въобще каква е целта на Господ като ги създава, а другите болни се умират в съзнание и в мъки?

# 661
........
 Ако допуснем, че има, но не е в рамките на възможностите ни да разберем- значи така трябва. И ако има Бог не очаквам да наказва хората за това, че им е трудно или невъзможно да повярват в нещата, които не могат да потвърдят. И то не просто да си изтърпят наказанието и после да им прости, а да издава присъди без право на помилване. Ами нито е логично, нито справедливо!
РЕНИ, до големи прозрения си стигнала! Така трябва, Бог не иска, а и не можем да  Го открием посредством физическите ни възможности, които са плод на материалното в нас. Затова, да  доказваме и съществуването Му с наука е бита кауза. Единствено Творението Му може да е обект на науката, защото е материално.
Пак да ви кажа, че Той е ДУХ. Това е друга форма на съществуване. Ние можем да я "регистрираме", защото носим в себе си Неговия дух- това обяснява нашето духовно търсене. Заради грехопадението, той(духа в нас) е закърнял, притъпен до крайна степен, с което се обяснява лутането ни в търсененто на истината-врачки, екстрасенси и други свръхестествени явления (на духовна основа).
Но, ако човек има категорично решение да търси Истината, внимава за заблуди (защото те са безкрайно много), Бог му се открива! Бог вижда твоето търсене и няма да остане скрит! Затова няма опасност някой да бъде "осъден" несправедливо! "Осъдените" са тези, които са осъзнали, но са отхвърлили, по тяхна воля. Засега явно моментът на "откровението" за теб  не е дошъл, което не трябва да те обезнадеждава, важното е да не спираш!

Последна редакция: пт, 19 яну 2007, 09:56 от SilIli

# 662
Не мисля,че науката изучва само материалните обекти.А най-добре можем да си направим изводи за това от науката"Физика".Аз за съжаление не съм учила в университет Физика,затова моля да ме извинят физиците,ако не се изразявам достатъчно пояснително по въпроса.
Най-елементарния пример:енергията-тя е нещо нематериално ,която не можеш да видиш,да чуеш или пипнеш в буквалния смисъл на думата,но можеш да съдиш по-характерните и свойства,да регистрираш характерните и проявления.
Различните сили на взаимодействие,мисля, са също нещо нематериално,което обстойно е изследвано от Физиката.
Поздравления на всички,които са решили да се занимават с тази наука.

Последна редакция: пт, 19 яну 2007, 12:12 от bori7

# 663
  • Ямбол
Чета книги по тази темa,гледам  Discovery Channel, Geographic Channel...понякога ...не много често дават документални филми.Би било добре да е по-често.
 A ти на кой свят живeeш,на луната ли Lilqna ?! Не четеш ли книги?? Или само любовни филмчета и детективски романчета четеш?? newsm78

roza66, обръщаш добрия тон в тази тема на зяждане и самоизтъкване. И книги чета и тв-канали гледам и до 4-ти клас съм внимавала в часовете по правопис. А ти какви книги четеш, че да не знаеш например кога се пише двойно "н"? Може да не ми отговаряш и аз няма да отговарям повече на подобни не по темата питания.
Това, което го има в книгите и по тв не е гаранция за съществуването на други форми на живот извън Земята. Не отричам, предполагам, но още не съм видяла нито бог, нито извънземни, нито съм усетила дори подобие на тяхно присъствие.

# 664
bori7, напротив, изследва се материалното (частици), посредством физичните му проявления, величини.  Енергията е една такава - функция на състоянието на една система, нейна характеристика. По нея съдим каква е промяната в това състояние. В релативистичната теория съществува понятието енергия на състояние на покой, но и там тя е свързана с масата на частицата (всеизвестното уравнение на Айнщайн). Съществуват и частици с нулева маса - античастици, но и те имат материално изражение. 
За силата също - физична величина.
Предполагам, че визираш понятието поле...извини ме, ако бъркам!   bouquet   

Последна редакция: пт, 19 яну 2007, 13:16 от SilIli

# 665
Благодаря за отговора.Както писах не съм учила "Физика" на университетско ниво ,така че не претендирам за категоричност на тези си предположения-само задавам въпроси.А когато имаш време,ако обясниш и за полето няма да е излишно.
Идеята ми беше,че някои неща не могат да се докажат чрез директното им виждане,чуване,пипане т.е.чрез сетивата ни ,а можем да съдим за наличието им по техни свойства,характеристики и т.н.По същия начин може да се процедира и с други теории касаещи нематериалното и да се докаже доколко са реалистични или не.

# 666
bori,  идеята ти е абсолютно вярна! Така е в много области от физиката, съдим за процесите с "косвени" методи.
Особено в областта на елементарните частици! Там има големи постижения!
За полетата имах предвид, че също са материални, т.е изградени(създадени са) от частици, някои проявяват вълнови свойства. Но, това е дълга тема...ако нещо по-подробно те интересува ми пиши   bouquet

Последна редакция: пт, 19 яну 2007, 16:08 от SilIli

# 667
Aми, да,SilIli въпросите обсъждани днес ме наведоха към един подвъпрос по темата,а ти като човек имащ по-добър поглед и върху научните теории за явленията,микрочастиците и полетата ми е много интересно каква позиция заемаш.
Въпросът е отправен  и към всички,които вярват в съществуването на душа и дух.За хората от тази тема,които вярват само в материята запитването е безпредметно-няма въобще да се засегна,ако го прескочат четейки темата.
Въпросът е:Духът според вас от каква субстанция е?Може да не го виждаме,но определено не е например празно пространство,защото такова фактически не съществува?Може би,е някакъв по-особен вид електронно поле носещо информация в себе си?Или някакви частици подобни на електроните,които науката все още не може да открие?Но щом изхождаме от концепцията,че духът може да мисли ,да се движи и дори да приема форма понякога,това не значи ли,че е изграден от някаква субстанция?А оттам,може би,като е изграден от субстанция не би ли могъл да бъде все пак нещо материално в смисъл на ниво на размери на електрона или дори по-малки?Разбира се,отговорите на тези въпроси ще бъдат напълно в областта на предположенията ,даже клонящи към фантазията,но какво да направим като сме устроени така постоянно да си задаваме въпроси?Както казах,на които му е безмислен въпроса даже да не го чете.Последният се отнася само до такива ,които вярват или са склонни да предполагат,че съществува дух и душа.   

# 668
    А ти били оставила детето си да умре, защото не е богоугодно да му се трансплантира орган или друго лечение? Би ли спала спокойно, ако знаеш, че само от твоя избор зависи човешки живот?

Не ме интересува къде ще отиде душата ми след смъртта!
 Важното е докато съм жива да видя щастието в другите очи!
Виж сега, тия работи ги прави една секта на име йеховисти-те не си преливат кръв и предполагам от там и органи не си присаждат.Не съди за истинското християнство от  неточни източници.
  Лиляна, Христос почете жената, това прави християнството на светлинни години от всички други религии.Жената и мъжа са една плът.Мъжът е длъжен да обича жена си.Не слагай християнството в кюпа с др. религии.От 32 страници се мъчим да ви обясним , че то е различно.
   Аз не знам друг да е дошъл да спасява, само Христос заяви това си намерение и го направи.Никой друг не е доказал твърденията и намеренията си.

# 669
  • Bg
Толкова много мнения,че ми се "забърка" главата,но едно знам със сигурност-има по-висша сила от нас и всеки може да я нарече както си пожелае......Знам че човешката мисъл има огромен потенциал и насочена в правилната посока дава материални резултати. И всяка добра мисъл носи в себе си добра дума , от която произлиза добро нещо  Peace !Ако се постараем да бъдем поне малко по-добри и да се усмихваме повече,света ще стане едно много по-приятно място за живеене.Тук биха ме попитали ако моето дете беше болно пак ли бих мислила така - и веднага в главата ми прозвуча " Да не дава Господ" - значи вярвам в него ! И бих направила всичко , за което имам сили да помогна на детето си,но колкото и да е трудно бих се постарала да се заредя с положителна енергия и да повярвам в добия край! Защото според мен ЧИСТАТА ВЯРА в нещо,каквото и да е то, може да промени целия ни живот !

# 670
Laughing

И въобще каква е целта на Господ като ги създава, а другите болни се умират в съзнание и в мъки?
Болестите са следствие от греха.Дори съм чела някъде, че злобата , стреса (примерно човек е в стрес , когато знае 4е върши неправилните неща; върви с/у закона) и негативните мисли увреждат  ДНК-то. Бог е създал  човека съвършен, дал му е свободна воля, поставил го е да живее в идеални условия, но му е казал само едно:
-Да не ядете от дървото за познаване на добро и зло, защото непременно ще умрете.

Такааа, кой от вас тука се оплакваше, че Бог бил егоист, задето не допускал човека до това познание?Питам -сега, като го имаме каква ни е ползата?Това , че знаем да мразим, да убиваме, да кълнем, да обиждаме, да крадем, да завиждаме...А всичко това води до наказание.Което не е задължително да е смърт- Бог да ни убие на място.Не , именно за да ни възпре , след като знаем злото, поне да не го вършим, Бог предупреждава ,още в 10-те  заповеди:
 - ...защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

Наказва до 3-4 поколения, не за друго, а защото да знаеш, че детето ти ще пострада вследствие на твоето зло и непокорство - ето това може да те замисли и да те възгещиса ,както казва баба ми.Но за съжаление се получава верижна реакция и застъпване.Ако аз(се разбунтувам с/у Бог и ) съгреша, 3-4 поколения след мен носят последствията от това проклятие, а те са  болести, мизерия, войни, всякакви неудачи и смърт...Но вместо да спре проклятието продължава, защото всяко следващо поколение , ако остане невярващо продължава да греши.Така проклятието никога не се прекъсва.Затова се раждат толкова болни, луди, обречени деца.Всичко се изражда, човешкия грях трови не само човечеството, но и природата.Не защото Бог не може да ги направи съвършени, а поради греховете на поколения назад.Но надежда има:

Показва милости към хиляда поколения.Все пак милостта тържествува над съда.Ако децата Го приемат, те имат шанс за нов, пълноценен живот без да носят проклятията на предците си.

# 671
bori, много сложен въпрос! Thinking
Мисля, че отговорът трябва да се съдържа в Библията. Там навсякъде, категорично се разделя духа от плътта. Затова си мисля, че е излишно да търсим материя, дори и в най-дребните и детайли в духа. В същото време, Дух съществува, но явно тази форма на съществувание не можем да я проумеем. Както например ни е трудно да си представим 5-, 6- и повече мерно пространство, въпреки, че математически се извеждат такива. 
За думите (Словото)..по същия начин разсъждавам...
Аз знам, че нищо не знам... Rolling Eyes

# 672

Не ме интересува къде ще отиде душата ми след смъртта!
 Важното е докато съм жива да видя щастието в другите очи!
Виж сега, тия работи ги прави една секта на име йеховисти-те не си преливат кръв и предполагам от там и органи не си присаждат.Не съди за истинското християнство от  неточни източници.
  Лиляна, Христос почете жената, това прави християнството на светлинни години от всички други религии.Жената и мъжа са една плът.Мъжът е длъжен да обича жена си.Не слагай християнството в кюпа с др. религии.От 32 страници се мъчим да ви обясним , че то е различно.
   Аз не знам друг да е дошъл да спасява, само Христос заяви това си намерение и го направи.Никой друг не е доказал твърденията и намеренията си.

Не става въпрос за секти, а за принципа - Бог е въздесъщ и затова не трябва да му се месим в делата и да му търсим отгворност.
Най-общо и понятно казано - да му се доверим и смирим.
За мен не е хуманно да не помогнеш на друг човек, та дори изпитанието да му е пратено от Бог.  
А ако всички бяха предано вярващи в Бог страхливци?  newsm78

Именно затова не съм съгласна, че християнството е на светлинни години пред останалите религии.
Не съм запозната в подробности с другите, но при будизма има избор - трябва да живееш в хармония със себе си и природата.
А аз как да живея в хармония със себе си, ако трябва да избирам между възможността да помогна на ближния си и възможността да пребивавам в Ада след това (ако Бог "реши", че съм си превишила правата)?  newsm78

# 673
gerik, страхотно си го казала!

# 674
Laughing

Болестите са следствие от греха.Дори съм чела някъде, че злобата , стреса (примерно човек е в стрес , когато знае 4е върши неправилните неща; върви с/у закона) и негативните мисли увреждат  ДНК-то. Бог е създал  човека съвършен, дал му е свободна воля, поставил го е да живее в идеални условия, но му е казал само едно:
-Да не ядете от дървото за познаване на добро и зло, защото непременно ще умрете.

Такааа, кой от вас тука се оплакваше, че Бог бил егоист, задето не допускал човека до това познание?Питам -сега, като го имаме каква ни е ползата?Това , че знаем да мразим, да убиваме, да кълнем, да обиждаме, да крадем, да завиждаме...А всичко това води до наказание.Което не е задължително да е смърт- Бог да ни убие на място.Не , именно за да ни възпре , след като знаем злото, поне да не го вършим, Бог предупреждава ,още в 10-те  заповеди:
 - ...защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

Наказва до 3-4 поколения, не за друго, а защото да знаеш, че детето ти ще пострада вследствие на твоето зло и непокорство - ето това може да те замисли и да те възгещиса ,както казва баба ми.Но за съжаление се получава верижна реакция и застъпване.Ако аз(се разбунтувам с/у Бог и ) съгреша, 3-4 поколения след мен носят последствията от това проклятие, а те са  болести, мизерия, войни, всякакви неудачи и смърт...Но вместо да спре проклятието продължава, защото всяко следващо поколение , ако остане невярващо продължава да греши.Така проклятието никога не се прекъсва.Затова се раждат толкова болни, луди, обречени деца.Всичко се изражда, човешкия грях трови не само човечеството, но и природата.Не защото Бог не може да ги направи съвършени, а поради греховете на поколения назад.Но надежда има:

Показва милости към хиляда поколения.Все пак милостта тържествува над съда.Ако децата Го приемат, те имат шанс за нов, пълноценен живот без да носят проклятията на предците си.

Laughing
И това дава правото на Господ да покровителства такива "творения"  като Хитлер.
 Ами ако фюрера беше избил целия човешки род?
Кои деца щяха да имат шанс за нов и пълноценен живот?
 Моля - нещо пак не разбрах?

Хитлер си бе чиста проба маниакален садист и религиозен фанатик!!!
Досега всички щяхме да сме само духове от Ада.

Не се заяждам, но не съм съгласна, че милиони хора трябва да бъдат избити, заради греховете на предците му.
Това не е висш разум, а безумие!

Общи условия

Активация на акаунт