Торакс Пловдив - тема 2

• 10 467
  • 60
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
Gigato2, като ви чета през какво сте минала, се успокоявам, че нито за миг не съм си и помислила да родя в Торакс, въпреки че докторката, която ме следеше в началото, настояваше именно там.
В последствие смених докторката 🙂

# 46
Привет!

Реших да опиша горе-долу преживяването си, защото, когато аз се колебаех между Селена и Торакс нямаше много информация никъде и се надявам да съм от полза.
Родих март 2024, планувано секцио.
Самото раждане премина нормално - екипът беше чудесен, анестезиологът - също. И честно казано хубавото свършва там.
Изключително разочарована съм от отношението на акушерите и някои педиатри. Особено педиатъра Д-р Миланова.
Първо стоенето там е 5-6 дни, в зависимост от вида раждане, без право на посещение.
След раждането на следващия ден - започва раздвижване, което раздвижване представлява - идва една от всички и казва как е най-удобно за родилките да се изправят и само наблюдава без да те докосне, под предтекст да си свикнем самостоятелно да се изправяме. Лично аз имах нисък хемоглобин. Всички лекари, които минаваха на визитация ме знаеха като Родилката с хемоглобина. Нормално е да не мога да се изправя, както останалите родилки. Имаше изказвания "хайде, това бебе кой ще го гледа, трябва да станеш" и то с един поглед подозрителен все едно симулирам болка. Истината е, че поначало аз имам изключително нисък праг на болка, отделно с второто ставане наистина нещата се влошаваха, вместо да се подобряват. Докато накрая не започна цялото ми тяло да се тресе и въпросната не се уплаши, да не взема да припадна, та ми даде още малко време.
Вечер в 3часа, като идваха да ни дадат мляко - се святкаха лампите в стаята от същата тази, нищо, че имаше нощна лампа и вътре се виждаше всичко, без да се интересува някой спи ли, не спи ли. Малко като лабораторни мишки подложени на тестове. Аз и другата родилка в стаята бяхме капнали от умора, направо с това святкане ми идеше да се гръмна. Консултантката по кърмене пък - Милка - за съжаление дори да има някакви познания, уви - не може да ги предаде. Изключително непрофесионално отношение. Държи се някакъв даскалски тон, все едно някой ѝ е длъжен. При опит за кърмене имаше едно назидаване "как така ще го държиш това бебе" и не само. Когато реших да се оплача, отговорите бяха "тя така си говори, не е лично". Въобще не осъзнаваха, че човек, който практикува определена професия и не може да контролира личностните си характеристики - значи просто не е за тази професия. Все едно полицай да те псува, защото "така си говори". Отделно - за да заведеш бебето да го къпят сутрин - се хващаш с един раздрънкан асансьор от някой си етаж (най-често 5ти) и слизаш до 2ри етаж, в коридорите беше супер студено, в сравнение със стаите. И после го разнасяш малкия бебок мокър, по един ромпер. Имаше ситуация, в която питаха съседката ми в стая "как си" и тя горката реши, че те наистина се интересуват, та започна да си казва какво я боли, че не е спала, че и е тежко и се тревожи (липсата на посещение 6 дни е направо АБСУРДНА за толкова хормони и стрес на едно място). И отсреща, вместо да получи емпатия или разбиране (както се очаква в една ЧАСТНА болница), получи "Ее, ами ние какво да кажем" "Олее, то сега започва" "Ти какво очакваше, че ще е лесно". И накрая аз им казах - защо я питате тогава как е? Никой нищо не ми каза. А въпросната педиатърка д-р Миланова - отношението и познанията ѝ за съжаление е останало на ниво Учебниците от миналия век. Правеше се една от ваксините, точно на изписването, при което ми се каза да изляза и аз питах "Мога ли да остана или е задължително да съм вън?" тогава нямаше как и ми казаха, че мога и да остана. Съответно бебето ми започна да плаче, когато се сложи ваксината и аз реших, че е добре да ѝ говоря, поне да чува, че съм там. Д-р Миланова явно не обича майките да си успокояват бебетата или не знам, но започна (и тя с назидание) да ми казва "затова не трябва да сте тук, а вън, да не си мислите, че го успокоявате така, нищо не правите.". Дадох си сметка за пореден път, че определено не е актуализирала знанията си, защото всеки уважаващ себе си лекар, ще е наясно за връзката на майката с плода и разпознаването на гласа на родителите. Изключително неприятно усещане. Някои жени, които са по-адаптивни и по-компромисни може и да не обърнат внимание на тези неща. Но няма как да се примиря с подобно отношение, при положение, че са платени. Колкото и цинично да звучи, това е истината. Те са платени, ако исках така да се отнасят - щях да отида в хирургиите. А най-потресаващото беше, че една от тях, която беше нощна смяна - я викнахме в 2:30 часа вечерта за мляко на бебето на съседката ми по легло, защото то беше гладно (1/2 час преди раздаването) и тя като донесе каза, че има и по-гладни бебета, но трябва да се стремим към обозначените милилитри, които се полагат. Каза също "сега долу има едно бебе, днес се роди - то е много гладно, но няма как да му дам, ще изчака докато стане време". Значи представете си за какво става дума. Дори не искам да знам моето бебе първата вечер плакало ли е или не и на коя акушерка е попаднало. И другото, което каза "освен това то сега те манипулира, затова реве". Поредно доказателство за липса на знания, относно когнитивните процеси при новородените и въобще възможността за манипулиране кога възникват и на каква възраст. Някакви заучени фрази от Соца, които са просто потресаващи. Избрах торакс, защото се оказа, че преследващият ме лекар изражда там. Но този социален експеримент повече няма да си го причиня, ако ще и пари да ми дават.

# 47
Абсолютно съгласна съм с последния отговор, нещата в болницата наистина стоят така. Аз съм от ,,Някои жени, които са по-адаптивни и по-компромисни може и да не обърнат внимание на тези неща.", но и на мен ми дойде в повече на 3 ден. Когато  накърмих бебето в 00.00 (под схема), при което понеже беше унесена и спеше и не успя да се събуди не се наяде добре. Имах страшно много коластра и гърдите ме боляха и бяха станали горещи и червени и трябваше да изцедя и понеже не мога да съхраня изхвърлих. В 01.00 бебо започна да плаче от глад, аз кърма нямам от къде нали преди малко съм я хвърлила. Звъня в 01.30 след като държа на гърди 30 мин , че ми трябва АМ бебето много плаче, нямам кърма, отговорът беше до 03.00 има време не мога да ви дам, часовете за хранене трябва да се спазват, бебетата плачат скоро като се напълнят гърдите я нахранете. След тази случка наистина много ми преля и на мен.

# 48
Здравейте! Някой скоро да е раждал в торакс да си каже мнението

# 49
Родих в Торакс преди две седмици със секцио. Изключително съм доволна от грижите на целия персонал. Ще разкажа в малко повече подробности как протече всичко.
Приеха ме на предния ден следобед и ми направиха пълен набор изследвания. На следващата сутрин имах консултация с анестезиолог, избрах да раждам със спинална упойка (имам предишно раждане секцио с пълна упойка и разликата във възстановяването беше осезаема, спиналната упойка е по-щадяща както за майката, така и за бебето. Като бонус, моментът, в който чуеш бебето да проплаче, е незабравим.) Заедно с мен имаше запланувани още две момичета. Сутринта започнаха да ни вливат системи в подготовка за раждането, след което една по една ни взеха за операционната. Операцията приключи доста бързо, показаха ми бебето и го сложиха до мен за контакт кожа в кожа, направиха му и снимки с моя телефон.
След това ме настаниха в стая на етажа на операционната за реанимация. През целия ден на не повече от 20мин минаваше акушерка да нагледа мен и другото момиче в стаята. Включваха ни системи и обезболяващи, като цяло обезболяването беше на много високо ниво. В следващите дни ни даваха обезболяващи свещички и хапчета.
На следващия ден рано сутринта ни вдигнаха от леглото и ни раздвижиха. Стана доста лесно (в сравнение с предното ми раждане). След това ни донесоха бебетата. От този момент нататък бебетата бяха при нас. По-късно през деня ни преместиха на другия етаж, защото имаше няколко нови раждания за деня и реанимационните стаи щяха да се ползват за новите родилки.
На всеки 3 часа ми носеха храна за бебето, получих и адекватна подкрепа за започване на кърменето. Междувременно, веднъж на ден идваха да вземат поръчката на майката за обяд и вечеря. Храната е на кетъринг и е доста добра, на мен ми хареса.
Тъй като бебето ми беше с малко по-тежка жълтеница, се наложи да останем един ден повече за фототерапия. Педиатрите следяха билирубина и ни изписаха, когато бяха достигнати безопасни нива. Междувременно направиха необходимите имунизации, вит. К и тн. Всяка сутрин водехме бебетата за визитация и къпане, където акушерките подробно обясняваха как да обработваме пъпчето, за къпане, мазане и тн.
Като цяло съм впечатлена от отношението на целия персонал. Всички от лекари, акушерки до санитарки са изключително загрижени и добронамерени, постоянно ме питаха как съм, помагаха ми и отговаряха на всички мои въпроси. Грижата за мен и бебето ми беше на много високо ниво.
Препоръчвам клиниката с две ръце! Като плюс отчитам и че отделението не е много голямо, което позволява да получите персонална грижа.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 10:45 от Vezalia

# 50
Родих в Торакс преди две седмици със секцио. Изключително съм доволна от грижите на целия персонал. Ще разкажа в малко повече подробности как протече всичко.
Приеха ме на предния ден следобед и ми направиха пълен набор изследвания. На следващата сутрин имах консултация с анестезиолог, избрах да раждам със спинална упойка (имам предишно раждане секцио с пълна упойка и разликата във възстановяването беше осезаема, спиналната упойка е по-щадяща както за майката, така и за бебето. Като бонус, моментът, в който чуеш бебето да проплаче, е незабравим.) Заедно с мен имаше запланувани още две момичета. Сутринта започнаха да ни вливат системи в подготовка за раждането, след което една по една ни взеха за операционната. Операцията приключи доста бързо, показаха ми бебето и го сложиха до мен за контакт кожа в кожа, направиха му и снимки с моя телефон.
След това ме настаниха в стая на етажа на операционната за реанимация. През целия ден на не повече от 20мин минаваше акушерка да нагледа мен и другото момиче в стаята. Включваха ни системи и обезболяващи, като цяло обезболяването беше на много високо ниво. В следващите дни ни даваха обезболяващи свещички и хапчета.
На следващия ден рано сутринта ни вдигнаха от леглото и ни раздвижиха. Стана доста лесно (в сравнение с предното ми раждане). След това ни донесоха бебетата. От този момент нататък бебетата бяха при нас. По-късно през деня ни преместиха на другия етаж, защото имаше няколко нови раждания за деня и реанимационните стаи щяха да се ползват за новите родилки.
На всеки 3 часа ми носеха храна за бебето, получих и адекватна подкрепа за започване на кърменето. Междувременно, веднъж на ден идваха да вземат поръчката на майката за обяд и вечеря. Храната е на кетъринг и е доста добра, на мен ми хареса.
Тъй като бебето ми беше с малко по-тежка жълтеница, се наложи да останем един ден повече за фототерапия. Педиатрите следяха билирубина и ни изписаха, когато бяха достигнати безопасни нива. Междувременно направиха необходимите имунизации, вит. К и тн. Всяка сутрин водехме бебетата за визитация и къпане, където акушерките подробно обясняваха как да обработваме пъпчето, за къпане, мазане и тн.
Като цяло съм впечатлена от отношението на целия персонал. Всички от лекари, акушерки до санитарки са изключително загрижени и добронамерени, постоянно ме питаха как съм, помагаха ми и отговаряха на всички мои въпроси. Грижата за мен и бебето ми беше на много високо ниво.
Препоръчвам клиниката с две ръце! Като плюс отчитам и че отделението не е много голямо, което позволява да получите персонална грижа.

Честито бебче! Каква е сумата за раждане в Торакс

# 51
Благодаря!
Сумата е 1800лв.

# 52
Благодаря!
Сумата е 1800лв.

чувала съм че слага катетър преди упойката и при вас ли беше така

# 53
Не, катетъра го сложиха след спиналната упойка.

# 54

кой лекар ви оперира

# 55

кой лекар ви оперира

Д-р Карагьозян. За втори път раждам при него.

# 56
Аз раждах там тази пролет с планирано секцио. Останах със смесени чувства, но най-важното е, че сме живи и здрави с бебето и впечатленията ми са по-скоро положителни.

Започвам с хубавото. Моят АГ доктор Кичеков е прекрасен човек и специалист, изключително съм доволна от отношението по време на бременността и от самата операция. Секциото мина супер бързо и леко, възстановяването също. С бебето сме добре и от целия престой всъщност процедурата беше най-позитивното нещо. Бях спокойна, упойката ме хвана, слушахме музика, видях изваждането на детето и ме снимаха с него.

Анестезиологът доктор Стоянов изглежда готин, шегаджия е, успява да те успокои и снима по време на операцията - първите моменти на бебето и т.н. Повечето сестри и санитарки са усмихнати, услужливи и любезни, с известни изключения. Някои хора, макар и по-скоро добронамерени, прекаляват с назидателния тон нетърпящ друга гледна точка, но такива има навсякъде. В емоционалното състояние след раждането и мен успяха да ме разстроят с коментари, но не мисля, че е било целенасочено грубо, някои хора наистина “са си такива”.

Малко за битовите условия: Стаите са двойни и тройни, като нямат собствен санитарен
възел, а банята е обща за две стаи. Мисля, че няма възможност за самостоятелно настаняване. Една от вечерите, когато аз се опитах да се къпя, топла вода нямаше, само хладна, та това го потвърждавам. Възможно е да съм хванала кофти момент или кофти баня. През деня беше по-добре. В няколко от нощите на престоя ми се случиха естествени раждания. Викащите жени се чуваха в стаята и допълнително пречеха да спим освен бебетата ни. Липсата на сън много изтощава плюс емоциите и хормоните. На теория би трябвало да има възможност да гледат бебетата за през нощта, но на практика убеждаваха майките да си ги поемат. Аз исках, така че не ми е тежало. За храната забележки нямам - преди и след операцията беше кисело мляко с бисквити, а след това се избираше между два варианта за следващия ден. На мен ми беше вкусна и ми стигаше. Санитарни материали за майката и бебето, нощници, хавлии и дрешки даваха достатъчно.

По темата за методите за отглеждане на деца да кажем, че са консервативни, което не е за всеки. Повечето от нас са отгледани по този начин и всичко ни е наред, но има съвременни проучвания, които създават различни очаквания. Примерно даването на глюкоза от първия ден, редовно и в не малки количества, е спорна практика. Също така на много места днес се твърди, че заради риска от внезапна детска смърт, бебетата трябва да спят по гръб и в леглото им да няма никакви предмети, одеяла, обиколници и т.н. В Торакс ги слагат в легенчета на колелца, които са уплътнени съответно с кърпи от двете страни плюс няколко завивки. Бебето се слага настрани и ако го видят по гръб, ти се карат и ти го обръщат. Това се правило, за да не се сплесква главата от едната страна. Реално новороденото не се обръща и движи, така че не смятам, че беше опасно за моето дете, но никой не ти казва, че вкъщи не е ок легълцето му да е толкова задръстено с предмети по-нататък, докато расте.

Консултант по кърмене няма. Доктори и сестри само питат дали имаш намерение. Междувременно децата се хранят с адаптирано мляко от шишета на три часа, а между храненията се дава глюкозен разтвор за лекуване на жълтеницата, което също е спорна практика.

Направи ми лошо впечатление, че по някакви на пръв поглед елементарни въпроси няма единодушие. Примерно едната сестра ти казва, че адаптираното мляко трае три часа и ти носи наведнъж дози за 12 ч. и 3 ч. през нощта; друга твърди, че годността му е един час и после ти го взема - колкото си дал, толкова, а трета смята, че между 12 ч. и 6 ч. изобщо няма нужда да се дава. Има и други такива неща, но да не задълбавам.

В заключение - хем съм доволна, хем съм леко разочарована. Навсякъде има и любезни, и дръпнати хора, нормално е. Също така навсякъде има проблеми и една току-що родила жена, недоспала и с разбъркани хормони вероятно реагира по-емоционално.

# 57
Здравейте. Може ли някоя наскоро раждала секцио мама, да даде актуална информация за болницата?
Цена, условия, опция за вип стая и присъствие на баща при раждане и тн.
Ще съм много благодарна, тъй като ми предстои планувано секцио след месец.
Благодаря!

# 58
Цената е 1800 независимо дали естествено или секцио.
За условията съм писала по-нагоре, както и още няколко жени, раждали там тази година. ВИП стая не вярвам да има, всички стаи са двойни и тройни, даже баните са общи - една на две стаи или направо в коридора. Не вярвам да се съгласят да ви оставят сама. Присъствие на бащата също не вярвам да се допуска при положение, че не е разрешено дори СВИЖДАНЕ по време на целия престой. Бащата може да дойде да види бебето буквално за две минути малко след раждането. Ако изредените неща са ви важни, трябва да се насочите съм друга болница.
Все пак не пречи да попитате на регистратурата, номерата ги има в интернет, жените са много любезни.

# 59
Аз раждах преди 10+ години и бях в самостоятелна стая с баня само за мен, без да съм заплащала ВИП пакети, така че най-добре попитайте в болницата каквото Ви вълнува.

Общи условия

Активация на акаунт