Нашите кухни - тема 93

  • 39 902
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 10 780
Готвя на газ от малка, вкъщи също сме на бутилка. Не я заменям за електрически котлон. Дребната ми измрънка индукционен за плот от Лидъл, на 3тото готвене го заряза и си готви на газта.

# 706
  • Мнения: 9 945
В 99,99% от случаите в България, потребителите избират между обикновен котлон (с или без керамичен плот) и индукционен (той е винаги с керамичен плот).

# 707
  • Мнения: 836
Аз лично не ща и да чуя за газ. Имам фобия, веднъж един газов котлон ми се заплаи, ужас беше. С две ръце за индукция. Минала съм през всички видове, свободно стояща печка - не си е работа., за естетика пък съвсем не говорим тук. Газ - за мен е абсурд. Керамика - става. Индукция - това е изборът ми, смятам че е най-добре откъм безопасност, бързина на загряване (подобна на газта) и удобство. Относно бързината - по-новите индукционни котлони имат бустер, т.е. за още по-бързо загряване на тенджери и тигани.

# 708
  • София
  • Мнения: 44 392
Какво толкова има да им се съобразява размера на тенджерите със стъклокерамичния плот?
Аз от скоро ползвам такъв, но не съм се замисляла много, какво слагам на кой котлон, по принцип ясно, че е най-енергоефективно дъното да съвпада с нагревателя, но от там насетне какво значение има?
Нещо да не бъркам в ползването🤭

# 709
  • Раковски
  • Мнения: 2 174
В процес на закупуване на апартамент сме, надявам се да не ни спъне нещо. Та там има напълно запазена (не съм питала кога е монтирана, но изглежда като нова) кухня от дърво. Планираме си бюджета за ремонта и с мъжа ми не можем да достигнем до консенсус по въпроса с кухнята. Аз смятам, че можем да я боядисаме светла и да сменим обков, плот и гръб. В този случай обаче трябва да се съобразим с решенията, които са взети вече, едно от които е свободностоящата печка, за която видях, че е коментирано съвсем скоро. Не съм ползвала никога, но мога да си представя неприятностите с нея. От друга страна да я сменяме напълно ще излезе доста солено - 2 реда по 3,50м е някъде, а състоянието не го налага, само нашите виждания. Не знам ще успеем ли да намерим някой да изработи допълнения към кухнята и на мястото на липсващите модули да се изработят такива за уреди за вграждане.
Някакви съвети?

Имайте предвид, че плота и гърба са най-скъпите неща в кухнята. Пишете обаче, че кухнята е от дърво, ако може дайте една снимка да го видим какво е.

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 19:10 от shadowman

# 710
  • Мнения: 3 708

Иначе, по 24 kitchen професионалните готвачи готвят на газ. Но пък ние не сме професионални готвачи.


Именно. За професионалистите може газовите да имат предимство. Но за мен като любител ползите от индукцията са огромни. Да не говорим, че опцията "газ" ми  е изключена.

И ако се върна на клипчето - индукционните котлони не загрявали добре големи тигани. Хубаво, може и така да е. Но да не би газовите да не загряват само от едно малко кръгче в средата? Останалата топлина се разпределя по дебелото дъно на тенджерата.
Имала съм и газов котлон, сега ползвам индукцион. Е, няма да се върна на газов, ако и да е вярно, че професионалните готвачи ги ценят много, но и котлоните им са професионални, а не с малко кръгче, като битовите.
Имам котлон 28 см и го ползвам често - най-вече за тиган със същия диаметър.
Тиганът е стомана с титаниево покритие, на WMF - загрява си целият, същото важи и за големите ми тенджери, в които варя конфитюри (Мандаринке, правя конфитюри и сладко всяка година, почти от всички плодове Simple Smile).  Та не знам, аз проблем с ползването не виждам. И не само не виждам, ами и го ползвам с кеф и не бих ползвала друг, освен следваща евентуално по-добра технология.
Допускам обаче, че зависи от марката и модела на плота, въпреки че технологията е една и съща - има плотове и плотове и това си го знаем. Освен това установих, че мои едни и същи съдове се държат различно на две марки индукцион.

# 711
  • Пловдив
  • Мнения: 6 679
Като върл фен на газта (заради бързината най-вече) и аз да си кажа Joy Не, че съм ползвала индукционни котлони, но на газ вече два пъти си запалвам кабела на пасатора Rolling Eyes Луд късмет, че и двата пъти видях навреме (преди да гръмне, налЕ) Rolling Eyes
Отделно от това, тигани (основно тези за палачинки) сменям на 3-4 месеца - изтумбват се в средата Rage

# 712
  • Мнения: 10 780

Отделно от това, тигани (основно тези за палачинки) сменям на 3-4 месеца - изтумбват се в средата Rage
Нищо никога не ми се е изтумбвало 🙄

# 713
  • Мнения: 3 708
Като върл фен на газта (заради бързината най-вече) и аз да си кажа Joy Не, че съм ползвала индукционни котлони, но на газ вече два пъти си запалвам кабела на пасатора Rolling Eyes Луд късмет, че и двата пъти видях навреме (преди да гръмне, налЕ) Rolling Eyes
Отделно от това, тигани (основно тези за палачинки) сменям на 3-4 месеца - изтумбват се в средата Rage
Това с бързината важи и за индукциона - аз включа ли котлон, не мръдвам и съм в поза с лъжицата в ръка за бъркане, в другата ръка имам обикновено цигара Simple Smile
Да не говорим, че няма нито замърсяване на дъното на тиганите, нито прегряване в определена точка /затова ти се изтумбват тиганите, неравномерно и бързо се  нагряват в една зона/.
За да не се изтумбват, трябва да са и с дебело дъно.

# 714
  • Пловдив
  • Мнения: 6 679

Отделно от това, тигани (основно тези за палачинки) сменям на 3-4 месеца - изтумбват се в средата Rage
Нищо никога не ми се е изтумбвало 🙄
Приключих с Теф@л поради тази причина Rolling Eyes Сега съм със St0neline и засега няма проблеми

# 715
  • Мнения: 413
Като цяло и аз съм фенка на газта,но го заменям за нищо.Използвам го на балкона и не бих вкарала газ вътре в жилището.Кофтито на газта е ,че малко по-бързо захабява съдовете,особено тези,в които се пържи.

# 716
  • Пловдив
  • Мнения: 6 679
То дали ще е на балкон или вътре вкъщи бутилката, няма особена разлика, освен че на открит балкон, ако случайно угасне огъня и няма защита, газта ще отиде в атмосферата

# 717
  • Мнения: 413
Мдаа,разликата е,че вътре може да гръмне и тогава не питай.

# 718
  • Мнения: 1 199
Здравейте, имам малко по-особен въпрос. Не знам къде да намеря майстор/дърводелец/мебелист, който да може да оправи вратичката на един единствен шкаф в кухнята. Оригиналната фирма може да я забравим.
Според мен самият дизайн е сбъркан и трябва да се подобри. Шкафът е със чупеща вратичка, но по-дългата част на вратичката трябва да се крепи от по-късата. От това натежава на пантите не провисва с времето. Сложихме три вместо две панти, не помага.
Би ли било възможно да се направят две нормално отварящи се вратички на ъглов шкаф?
Знаете ли кой би могъл да се заеме с така задача? Имам точния цвят на мдф.

# 719
  • Мнения: 2 086
Те и еднакви да са по размер, пак ще увиснат, аз затова се отказах от чупеща врата в ъгъла.
Обаче, с тези закачалки и каквото закачате на тях, съвсем и разказвате играта.

Общи условия

Активация на акаунт