За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 106

• 33 683
  • 793
  •   1
Отговори
# 705
А дали има някаква вероятност да е бебешко/детско акне
Взимате един лист и пишете всеки ден какво яде детето. После сравнявате дали има нещо, което се повтаря, когато обрива се е влошил. Възможно е да е и съставка на нещо готово, например на моето дете се подуваха клепачите ако в кашата се съдържа пълномаслено сухо мляко, на обезмаслено не реагираше. Изключвате съответното нещо ако има такова.
Ако бебето много се лигави и си маже по лицето, обрив е възможен. След баня вечер, измивайте лицето, подсушете добре и нанесете крем за атопична кожа. Правете го всяка вечер.
Детето да ползва естествени материи за чаршафи, завивки, дрехи, които се докосват до лицето. Памук, без синтетики.
Подсигурите се, че няма влага и мухъл в дома.
Някои от тези неща би следвало да доведат до подобрение.
Но за незначителни пъпчици, такова лечение, доста крайно и вероятно опасно.

# 706
Радева,

Може ли да ми кажеш името на адекватният дерматолог, моля те? В София ли е?
Синът ми от седмица има едни екземи по крачетата, които по съвет на дерматолог мажа с атодерм на А-дерма и в действителност се махат, но махне се едно - появява се друго..

# 707
За бебешкото акне знам, че е типично зa първите месеци, а твоето бебче е голямо. Все пак не съм лекар, опита ми е от дерматита, който имаше моето дете, прояви се на 2 месеца като беше.

Не сме в София, от Варна сме. При моята дъщеря започна с една екзема на бузата, после на колената, на пъпчето, по ръцете. Ставаха червени от вода и при плач, навън на въздух избледняваха. Лекарката ме гледаше странно, защото докато отидем и то става едно бледо, не червено. В един момент станаха сухи и дразнещи, тя започна да се чеше. Доктор Г. Томов посетихме, изписа за 14 дни по схема мазане с кортикостероид само екземите и поне до 3 години да къпем със серията на Биодерма за атопична кожа, плюс мазане всяка вечер с Атодерм интенсив пак на Биодерма.
Даде резултат лечението, в допълнение памучни дрехи, внимание да не се събира прах в детската, проветряване често и тя прояви и алергия към млечни, което е типично за деца с атопичен дерматит. Но го израстна, вече е на 9г и сме нямали проблем. След 3тата година я минах на по-стандартна козметика, не е имало рецидив, израстна и алергията към млечни.

# 708
Днес сме при педиатърката,но винаги ,когато имаме час и те изчезват и като отида жената казва ,,ами нищо му няма на детето" и на следващия ден отново се появяват, ами ето днес почти не се забелязват и сигурно пак ще каже ,че всичко е наред,но аз съм се въоръжила с куп снимки и дано ни обърне внимание 🙂

# 709
В какво се изразяваше алергията към млечни? До сега не е проявявал, имайки предвид, че яде мляко под всякаква форма на ежедневна база. Започнах да давам коластрата на Аквасорс. Да не би пък това да е отключило нещо? Имам спомен, че и преди се е случвало да има такива сухи участъци, но примерно на 6 месеца веднъж и то мнооого мъничко петънце…

# 710
Алергията си беше типична алергия, с отоци, в зависимост колко и какво е яла, ставаха плюски по лицето и меките части. Сухите участъци са кожен проблем, алергията отделно. Просто лекарите ми обясниха, че децата с атопичен дерматит са склонни на алергия, разбира се не е задължително да проявят. Пълномаслено сухо мляко и чисто прясно мляко бяха нещата, на които реагира. Например направи ужасна алергична реакция след пробиотик, в който се оказа, че има млечни протеини. Клепачите й се подуваха от една каша Лека нощ, в която се оказа, че се съдържа пълномаслено сухо мляко. Не е имала проблем със сирене, кашкавал, кисело мляко или със сухо обезмаслено мляко. В яслата беше на безмлечно меню. След третата години постепенно израстна алергията и сега няма прояви.

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 12:01 от Radeva-87

# 711
Luellis, алергията не е задължително да е с обриви, екземи и т.н.
Дъщеря ми отключи алергия на 3+ години към белтъка на кравето мляко, телешко месо и яйчен белтък. При нея се появи “лаеща” кашлица и сополи. На по-късен етап получи обрив от съвсем ситни пъпчици, но само около устата. Сега е на диета (вече 4 месеца) и няма никакъв проблем.

# 712
Здравейте, давали ли сте допълнителни витамини или нещо друго на новороденото си бебе, ако да какви и в какво количество и до каква възраст горе-долу?

# 713
  • Пловдив
Не давайте на новороденото нищо освен кърма / адаптирано мляко и съответното количество витамин Д, което ви е предписано.

# 714
Двете ми деца освен кърма и витамин Д, в доза, изписана от лекар, друго не са пили. Какво значи витамини за новородено? Честно казано дори и така масово изписваните пробиотици не съм давала, защото също са медикамент, ненужен, особено при здраво и кърмено бебе.
Изключвам случаи на изписани медикаменти заради болест.

# 715
Къде съхранявате неотворен и отворен сироп (Nurofen) , в листовката пише,,този продуктне изисква специални условия за съхранение"

# 716
В шкафа с лекарствата.

П.П Радева и Деси,

Благодаря ви!
🌹

# 717
Двете ми деца освен кърма и витамин Д, в доза, изписана от лекар, друго не са пили. Какво значи витамини за новородено? Честно казано дори и така масово изписваните пробиотици не съм давала, защото също са медикамент, ненужен, особено при здраво и кърмено бебе.
Изключвам случаи на изписани медикаменти заради болест.
Според Вас витамин Д какво е, не е витамин ли? Доколкото съм запозната за доброто му усвояване, поне при възрастните, се приема с К2. Дали и при бебетата не е нужно? Confused На Вашите новородени слагана ли е инжекция с витамин К в болницата?

# 718
Малко звучи поста като запитване за имуностимулатори. Иначе терапиите следва да ви ги назначи личния лекар. Стандартно витамин Д се изписва след първия месец. Вотамин К е по схема, описана в епикризата от болницата. В България има протокол за прилагане на витамин К и следва личния ви лекар да го приложи. Прави се за предотвратяване на кървене, не заради прием на витамин Д.

# 719
На всички бебета се дава профилактично вит К., дава се на капки.

Преди няколко месеца са сменили препарата, в много родилни домове е имало объркване за дозировката и се оказва, че са давали по-малко от препоръчаното. След няколко сигнала са се поправили.

Ето: https://bnr.bg/horizont/post/101792729/vitamin-k

Аз питам за резултатите от гърлен секрет. Детето се изрина в събота вечерта, в неделя се влоши и понеделник отидохме по спешност на частен преглед. Вдигна слабо температура, като стигна 37.2 най-много на местата с обрив. Според лекаря не е шарка, алергия е, но има леко възпалено гърло. Изписа му сироп за обрива и слаб антибиотик за гърлото, плюс спрей. В сряда отидох до личния, той каза да продължа със сиропите, но за всеки случай пусна направление за гърлен секрет. Сутринта трябваше да му дам от сиропа, отидохме, взеха проба. Обаче - сега чета, че такава проба се правела преди лечение с антибиотик. Възможно ли е да покаже грешни резултати, защото е пил сироп?

Общи условия

Активация на акаунт