Раждане в МБАЛ ВИТА, София - тема 10

• 67 361
  • 887
  •   1
Отговори
# 165
Предстои ми раждане във Вита следващата седмица и забравих да питам дали след раждане дават Вит.К1? Предполагам, че да, но днес случайно се зачетох в няколко теми, че в редица болници не давали и се замислих…
Освен това не успях да намеря в тази тема - при прием на предходния ден за планово секцио на следващия - как протича - тонове и някакви изследвния? Или просто си седя и чакам 😁
Благодаря!

# 166
  • Sofia
Дават вит К.
При прием ти взимат кръв, гледат те на ехограф, правят преглед за разкритие и др. Попълваш куп документи и в общи линии не скучаеш.

# 167
Дами, вода трябва ли да си носим? Актуална информация някои има ли дали след раждането таткото може да види бебчо?
Благодаря.

# 168
  • Sofia
Те носят вода. Но понякога трябва да ги подсещаш.

# 169
Дават витамин К на бебенцата, да.

Мога да разкажа набързо как протече при мен, макар и операцията да беше в същия ден.
Попринцип ме приеха сутринта за индукция. Проследиха тоновете, направиха ми преглед за разкритие, подписах документите и ме настаниха в стаята.  След настаняване веднага ми сложиха абокат, взеха ми кръв за изследвания и ме викнаха за клизма. Изкарах няколко часа на система окситоцин, но в крайна сметка се наложи спешно секцио. След операцията веднага те връщат в стаята и ти дават вода, както и ти носят всеки ден, но да понякога трябва да си искаш, и беше малко досадно.

# 170
  • София
Момичета знаете ли при кои случаи носят бебетата в майчин дом в неонатологията . Говорим за такива родени с някакъв проблем.
Естествено надявам се на никоя от нас да не се налага, но искам да съм подготвена. Преди време ми бяха казвали, че само здравите бебчета се оставят във вита т.е нямат интензивен сектор в неонатологията. Ако някоя мама знае и иска да сподели може и на лично.

# 171
  • Sofia
Аз знам, че преждевременно родените се пращат в Токуда, защото имат договор с Вита. Но не съм на 100% сигурна дали не изпращат и в МД.

# 172
  • Замък сред облаците
В София има 5 болници с 3 ниво компетентност - Майчим дом, Токуда, Шейново, 1АГ Св. София (Тина Киркова) и Надежда.

За въпросното ниво на компетентност на отделенията болниците разполагат с 24/7 лаборатории за всякакъв тип анализи, рентген, специалисти по кръвопреливане, детски хирурзи, кардиохирурзи, невролози, 24/7 спешен прием; оборудване за недоносени и доносени с необходимите показатели (като почнеш от кувьози кислородни палатки и минеш през сонди, абокати, централни източници, пулсоксиметри и др); персонал със съответните образование и практика по медицински стандарт Неонатология (https://premature-bg.com/medicinski-standart-neonatologia/).

В общи линии необходимостта от транспортиране на бебето е когато има проблем (кардиологичен, неврологичен примерно), който налага своевременна намеса или бебето е родено под 1200гр или преди 34гс.(или 36гс беше, все забравям?)

# 173
  • Sofia
Във Вита беше преди 36гс, но последно АГ ми каза, че вече било преди 34гс.

# 174
родих на 28/02 - планово секцио, което се случи малко по-рано по спешност. Потвърждавам това, което е написала Snickers4e. За мен не беше проблем да си искам вода - санитарките влизаха в стаите поне по 4-5 пъти на ден, и бяха доста отзивчиви Simple Smile Предоставят 1,5л вода, без ограничение - винаги когато си поисках ми даваха нова бутилка.

Относно татковците - показват им бебетата през стъкло само на първия ден (мисля че беше в интервала между 17:30 и 18:00). По принцип не са разрешени свиждания, за да се намали риска от разнасяне на бацили - бебетата си бяха при нас по цял ден. Могат да донесат и да оставят багаж за майките на регистратурата.

# 175
Здравейте, момичета! Някой да има идея колко дни г/д отнема на епикризата след абразио да стане готова? Чакам я, за да си пусна възстановяване на разходите по допълнителната здравна застраховка.

# 176
Здравейте, някой с препоръки за лекар за процедура хистероскопия?

# 177
Дойчиновски Blush и за Кълвачева имам добър отзив Simple Smile

# 178
Здравейте! Раждалите секцио майки можете ли да кажете кога горе-долу става раздвижването? Имам едно секцио преди 2г в Шейново, там трябва да имаме шоколад за реанимацията, тук има ли такова нещо? Също така кога започва захранването? Общо взето всяка информация би ми била полезна 😊

# 179
Присъединявам се към горното питане.
Освен това да добавя - кога и кой информира близките/ таткото, че бебето е родено? Първият път като раждах в друга болница, таткото ме чакаше, докторът излезе и му даде информация веднага (Тина Киркова, дори не беше частна болница)
Колко дни е престоят за секцио, ако всичко е наред разбира се?

Последна редакция: вт, 21 мар 2023, 17:04 от Celeste_10

Общи условия

Активация на акаунт