Раждане в МБАЛ ВИТА, София - тема 10

• 67 277
  • 887
  •   1
Отговори
# 75
  • Замък сред облаците
Има безброй причини за повръщане и номер едно е, че клапата на стомаха е недоразвита при раждане. Бебета, които да не повръщат са рядкост, като при останалите разбира се има разлика от повръщане на 1-2 лъжички мляко и повръщане на фонтани. Отделно рефлукс и непоносимости.
Прехранването също е честа причина, независимо на кърма или АМ е бебето.
Газове, колики, подуване също е индивидуално.

Моят ми го дадоха след 40 часа (роден два дни след изкарана ковид карантина и подлежащ на вирусни изследвания), в началото повръщаше от прехранване (добре че ЛЛ ни обърна внимание че дозите на АМ опаковките са свръх), но газове, колики и подобни не е имал, най-кроткото и спокойно бебе.
Също нямаше и проблеми със засукването, но там аз на зор да се храни додавах постоянно АМ и си скапах сама кърменето, назад съм писала; тук няма кого да обвинявам.

Последно, щом се включва АБ и то за 10 дни вероятно се касае за майчина инфекция. В епикризата на бебето със сигурност пише.
АБ може да повлияе на чревната флора и е хубаво да се дава бебешки пробиотик.

Имам близка, роди 2 деца, с първото никакви проблеми, с второто страшен рефлукс и повръщане. И двете кърмени ексклузивно, но на второто се наложи да минат на антирефлуксно АМ на 4 месеца, заради връщането. Нейните деца като са засукали веднага и не са били на АБ кого да обвинява, че второто не е като първото?

Рязка съм и дори груба, но с правилен подход и разбиране на естествени процеси няма да има такива нерационални обвинения за грижите, полагани за бебето.

Факт, кърмата и бързия контакт с мама са най-доброто за бебето. Но не е проблем че понякога не се е случило това. Не го превръщайте във фикс идея и не търсете под вола теле. Ако има конкретно неглижиране и проблеми с бебето е редно да се търси решаването им, но обвинения като горните са лоши, защото най-малкото не дават цялостната картина.

П.п.
За цялостната картина е важно:
- Как стимулирахте лактацията, като нямахте възможност да дадете на бебето да засуче веднага? Имахте ли по поне 8 изпомпвания на ден, от които поне едно нощно, за да има кърма за бебето?
- Давахте ли пробиотик или други препарати за колики (някои от тях имат обратен ефект при някои бебета)?
- Консултирахте ли се със специалисти? Консултанти по кърмене, детски гастроентеролози, личен лекар?

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 13:42 от АА

# 76
АА, вече съм направила достатъчно консултации с консултанти по кърмене, имам обучения по кърмене и прочетени книги, направила съм всичко нужно и именно затова превъзмогнахме ужасните затруднения. С мои 2 приятелки се колебаехме между Вита и Олга, те родиха при Олга и въпреки шевовете при едната, и на двете веднага беше дадено бебето и чак след 1вото кърмене беше взето за теглене, почистване и тн. Нямаха никакви затруднения с кърменето. Така че, за мен това ще е изключително важно при следващо раждане. Първият час е неслучайно наричан “златен час”.

Дъщеря ми не е имала усложения, поради които да не ми я оставят. Жълтеницата не е такова усложнение. Много от практиките, които са останали, се коренят от времена и болници с над 100 деца, когато физически не са смогвали да се справят, но дори в този случай, като ги оставят повече при майките може да е само + за всички.

Винаги ще споделям положително мнение за болницата и персонала, но не и за тази практика за отделяне на бебето. Подчертавам отново, при здраво бебе, здрава майка, които нямат усложнения, които да налагат раздяла.

И да допълня, изобщо не ми е толкова от значение дали ще се изчисти веднага бебето, нито дали веднага или след 2 часа ще разбера колко см е… Топлината и близостта на майката са най-доброто и за бебето и за майката и това е една елементарна стъпка към това повече майки да кърмят децата си.

# 77
Здравейте, момичета! Предстои ми раждане във Вита съвсем скоро, края на седмицата влизам в 9 месец. Следя се при д-р Антоанета Илиева, но смятам да раждам без избор на екип, за момента ще е нормално раждане. Моля ви да ми разясните какви документи ми трябват при постъпване, тъй като в мен са само изследванията и амбулаторните листа от прегледите, при лекарката не знам какво има.
Също така, с приятеля ми нямаме брак - как стоят нещата с припознаването на бебето ?

Благодаря Ви 🙂

# 78
  • Замък сред облаците
Дисциплин,  дори златния час не е гаранция при много жени за безпроблемно кърмене. Включително има случаи където консултанти не могат да разпознаят недоразвити млечни жлези, и такъв случай знам. Правилната преценка пак е направил консултант, после потвърдена на УЗ от мамолог, просто от специалист до специалист има разлика. Има и безброй други фактори, чисто до организъм които влияят. Има и много жени без проблеми с кърменето след отложено засукване.

Иначе постът ми бе насочен повече към предната дама, не че няма неадекватни служители по болниците, но просто ей така се хвърлят конкретни съмнения без допълнителна информация и без особени детайли; звучат страшно и уронват много вярата на други бременни в техните лекари и болница.
Не бих коментирала по този начин, ако подобни оплаквания бяха подплатени с “взехме второ и трето мнение, доказа се че причината за Х е еди какво си; затова съм много против и не препоръчвам…”.

# 79
Не знам какво общо има адаптираното мляко с повръщане, газове или пък системи за 10 дни при новородено. Направо неадекватно звучат някои коментари. Аз съм недоволна, че от неонатология ми се троснаха по телефона, но да си внушавам, че някой умишлено би предизвикал здравословен проблем при новородено, за да го държи 10 дни на системи, е скандално.

Относно консултантите по кърмене не мога да се изкажа много компетентно, но при мен има особеност на млечните жлези, правила съм си и снимка, не само ехографии. Консултантите считат, че това не е проблем при кърмене, лекарите - няколко на брой мамолози считат, че е значителен проблем. Опитът ми показва, че лекарите са прави. Но въпреки това, съветвам всичките си приятелки, ако искат да кърмят, да търсят консултант в първия възможен момент.

# 80
Здрвейте,
Прието ли е бащите да влизат по време на женска консултация във Вита? Simple Smile
Не всеки път, разбира се, но при първото чуване на сърдечен ритъм ми се иска мъжът ми да присъства, а съм чувала, че са доста стриктни.

# 81
Мислех да не се обяснявам, но ще отговоря, защото честно казано се чувствам нападната/неправомерно обвинена от някои коментари.

Преди това благодаря на тези, които споделиха собствените си впечатления без да квалифицират моя пост! Успокоихте ме съвсем човешки и ме насочихте да търся проблема в себе си и собствената си реакция, вместо в неонатолозите, благодаря ви!

Сега да се обясня малко: никъде не съм обвинила никого в некомпетентност, нито съм го целяла с намеци или нещо подобно. Имах съмнения за прекалена предпазливост и следване на остарял болничен протокол, вместо вслушване в желанията на родилката. Нямам медицинско образование и не бих си позволила да оспорвам съмненията на лекарите за състоянието на бебето, но имам право да съм недоволна, че това ми се случва за втори път и никой не може да ми даде логично обяснение. Последиците са си единствено за мен - силна тревожност заради липсата на бебето в първите 10 дена след раждането, трудности с кърменето в първите месеци, неспокойни и прилепчиви бебета и т.н.

В никакъв случай не бих казала, че не препоръчвам болницата за раждане, дори напротив - горещо препоръчвам на приятелките си да родят тук, защото базата е чудесна, грижите са адекватни, персоналът е компетентен, любезен, внимателен и видимо правят всичко по силите си майките и бебетата да бъдат изписани възможно най-бързо и в отлично здраве.

Моля, не търсете под вола теле!

# 82
  • Sofia
Аз не съм имала "златен час" с нито едно от децата си, защото бях секцио всеки път. Донесоха ми децата на следващия (номер 1) и на последващия ден (номер 2 и 3), като както писах по-напред те вече бяха захранени с АМ.

Не съм имала проблеми със засукване или като цяло с кърменето с нито едно от тях. С първото кърмата ми тръгна като хората чак като се прибрах вкъщи. Него си го дохранвах с АМ първите дни. Първите две бебета ги кърмих по 1 година, третото - 6 месеца (по моя преценка я отбих).

От моята гледна точка, нито секциото е пречка за успешно кърмене, нито началното отделяне на бебето.
Мерките, теглилките и всякаквите му там манипулации също не бяха пречка бебетата да са си при мен. Просто ги взимаха сутрин за около два часа, докато минат визитациите (и при мен и в неонатологията), и после ми ги връщаха.
На мен направо ми звучи невероятно това задържане на бебетата отделно от майката, ако няма здравословни причини. Все едно не става въпрос за същата болница. На мен при второто ми раждане даже ми казаха, че правят всичко възможно и предпочитат бебетата да си стоят при майките.

Случи ми се с две от бебетата (номер 2 и 3) да ги задържат за един ден. Номер 2 имаше гъста кръв и трябваше да й правят вливки за разреждане, а номер 3 беше на термолегло и кислородна палатка, защото се роди мъничка. И двете бебета след това като ми ги донесоха си ги закърмих без проблем и бяха единствено на кърма в родилното.

# 83
Аз също ще кажа, че останах с абсолютно същия горчив опит от неонатологията. Родих естествено в 14:20 часа. Дадоха ми бебчето за 1 минута да го видя, а след това бях под упойка докато ме шият и като се събудих бебето беше при мен в родилна зала още около 1 час. След това ме преместиха в стая и ми беше много лошо до вечерта и нямах сили дори да стана от леглото. В следващите няколко часа след като бях преместена в стая, никой от неонатология не дойде да ми даде информация за бебето, при което вечерта към 22, когато минаха да ми премерят температура и тн, ми казаха, че ще ми го донесат на следващия ден около 6 часа. Моята грешка беше, че не звъннах да попитам, но бях изключително неадекватна и не го осъзнавах на момента. На следващия ден се събудих, минаха всякакви визитации, но бебето не ми беше докарано, при което звъннах и ми казаха, че ще дойдат да ми го оставят и да дадат инфорамция в 10 часа. Дойде дадения час и пристигна една лекарка, без бебето, която ми каза как на 7-я час от раждането детето е започнало да повръща и са го сложили на система с глюкоза, защото отказвало да се храни и  че мога да отида да го видя в 12 часа. Отидох, дори не му изключиха системата за да си го гушна, но както и да е. Това продължи 3 дни, след около 5 сериозни разговори с дадената лекарка накрая му махнаха системата и ми го донесоха в стаята. За целия ден детето не повърна нито веднъж, като вечерта държаха да им го оставя за да го наблюдават и те. На следващата сутрин когато ми го доведоха, казаха, че пак е повръщал, но ще следят как наддава кг и когато започне да качва, тогава ще ни изпишат. Това продължи още 2 дни в които всяка сутрин в 10 часа идваше една и съща лекарка и ми обесняваше как детето сваляло по 10/20 грама на ден и не може да ни изпише, въпреки че тези 3 дни, които беше с мен не беше повръщало. И тук идва най- интересната за мен част!! Идва мисля че 7-я ден, от раждането, като в 10 часа, се появи нова лекарка, която разбрах, че е главната в неонатология и жената ме пита защо стоим в болницата и защо не сме изписани. Обясних и всичко, при което погледна всички документи на бебето и записките които си водят и изпадна в ужас. Точните и думи бяха: “Вие нямате работа тук. Не знам защо, не са изписали бебето до сега, щом 3 дни е при теб и няма проблеми. Всички бебета свалят някакви грамове в началото, а твоето последните два дни е качило по малко, а днес 70 гр, което е много добре.” Обясни ми, че е била отпуска и завърши разговора като ми каза, че ако тя е била на смяна предишните дни въобще е нямало да стоим толкова време. И че е било излишно всичко това, както и че щяла лично да говори с другата докторка. Аз изпаднах в еуфория от новината, че се прибираме вкъщи, но останах с ужасно горчив опит от определената педиатърка, която лично според мен, всичко което направи с бебето беше точно за да се “застрахова” и детето нямаше нужда от тази система, че дори спомена и антибиотик, но него не го пише в епикризата и не мога да съм сигурна, дали му е слаган или не. Веднага след като излезнахме от болницата, се свързах с гастроентеролог, с друг педиатър и общо взето с 3-ма специалисти, които определиха състоянието на бебето като нормално и действията на лекарката като излишни. А как повлия цялото това преживяване и стреса който изживях само аз си знам.

# 84
Аз никога не съм била тревожен или депресивно настроен човек, но тогава наистина ми мина през ум, че нещо му има на детето и не ми казват, за да ме предпазят… следродилен мозък ще каже някой и ще е прав, но след това бях много разклатена, трудното кърмене допълнително ме сломиха и изобщо не предполагах в каква депресия изпаднах за близо 2 месеца и половина :/  Кофти е, че жените сме толкова крехки след раждане, вместо хормоните да помогнат да се чувстваме силни и окрилени, точно обратното - тревоги и терзания. Надявам се всички да сме с подобни чувства зад гърба.

# 85
Моята лекарка пуска мъжа ми на всеки преглед. Когато бях на феталната при доктор Мирчева и двата пъти ми каза, че няма абсолютно никаква причина да не влезе и той и го пусна без проблем.
Здрвейте,
Прието ли е бащите да влизат по време на женска консултация във Вита? Simple Smile
Не всеки път, разбира се, но при първото чуване на сърдечен ритъм ми се иска мъжът ми да присъства, а съм чувала, че са доста стриктни.

# 86
Зависи от лекаря. Дойчиновски не е фен. М беше на феталните, беше си му достатъчно.

# 87
Здравейте, момичета! Предстои ми раждане във Вита съвсем скоро, края на седмицата влизам в 9 месец. Следя се при д-р Антоанета Илиева, но смятам да раждам без избор на екип, за момента ще е нормално раждане. Моля ви да ми разясните какви документи ми трябват при постъпване, тъй като в мен са само изследванията и амбулаторните листа от прегледите, при лекарката не знам какво има.
Също така, с приятеля ми нямаме брак - как стоят нещата с припознаването на бебето ?

Благодаря Ви 🙂

Здравей, аз се следя при д-р Василева и ми даде този списък

# 88
За упойките Илиева ми каза, че няма нужда да се тествам, ако досега не съм имала някаква изявена алергия към медикаменти. Естествено, ако се притеснявате не пречи да си направите изследване.

# 89
  • София
Здравейте,
Бихте ли ми казали следящите се при д-р Дойчиновски, при кого Ви е пращал на ФМ? Има ли някакви предпочитания или ви оставя сами са си изберете.

Общи условия

Активация на акаунт