Прехранването също е честа причина, независимо на кърма или АМ е бебето.
Газове, колики, подуване също е индивидуално.
Моят ми го дадоха след 40 часа (роден два дни след изкарана ковид карантина и подлежащ на вирусни изследвания), в началото повръщаше от прехранване (добре че ЛЛ ни обърна внимание че дозите на АМ опаковките са свръх), но газове, колики и подобни не е имал, най-кроткото и спокойно бебе.
Също нямаше и проблеми със засукването, но там аз на зор да се храни додавах постоянно АМ и си скапах сама кърменето, назад съм писала; тук няма кого да обвинявам.
Последно, щом се включва АБ и то за 10 дни вероятно се касае за майчина инфекция. В епикризата на бебето със сигурност пише.
АБ може да повлияе на чревната флора и е хубаво да се дава бебешки пробиотик.
Имам близка, роди 2 деца, с първото никакви проблеми, с второто страшен рефлукс и повръщане. И двете кърмени ексклузивно, но на второто се наложи да минат на антирефлуксно АМ на 4 месеца, заради връщането. Нейните деца като са засукали веднага и не са били на АБ кого да обвинява, че второто не е като първото?
Рязка съм и дори груба, но с правилен подход и разбиране на естествени процеси няма да има такива нерационални обвинения за грижите, полагани за бебето.
Факт, кърмата и бързия контакт с мама са най-доброто за бебето. Но не е проблем че понякога не се е случило това. Не го превръщайте във фикс идея и не търсете под вола теле. Ако има конкретно неглижиране и проблеми с бебето е редно да се търси решаването им, но обвинения като горните са лоши, защото най-малкото не дават цялостната картина.
П.п.
За цялостната картина е важно:
- Как стимулирахте лактацията, като нямахте възможност да дадете на бебето да засуче веднага? Имахте ли по поне 8 изпомпвания на ден, от които поне едно нощно, за да има кърма за бебето?
- Давахте ли пробиотик или други препарати за колики (някои от тях имат обратен ефект при някои бебета)?
- Консултирахте ли се със специалисти? Консултанти по кърмене, детски гастроентеролози, личен лекар?