Войната на буквите - Тема 2

• 35 030
  • 735
  •   1
Отговори
# 195
Любовната история е твърде силна, за да пишем двойка на филмчето.
Коя е тази любовна история? Satisfied

# 196
  • Другата България
И аз да изкажа непопулярно мнение, че серията ми хареса и сериалът все повече ме увлича. И да заформим скромна тройка с ЕделВ и Мама2288 Grinning
И на мен ми харесва, но основно ви чета. Но от първи епизод още го гледам като НЕисторически сериал.

# 197
от един актьор се очаква да е учил и да говори правилен книжовен български език
а този толкова си може, пропуснал е обучението и си праска на диалект
постът ми изобщо не е "софия срещу провинцията"

То толкова други неща не са изпипани, че това ли. Казваш по-приемливо е да говори като от Банишора или от Овча купел, но да мьека, не можеш да понесеш. Аз пък и със софийския говор във филма съм по същия начин.

Все пак от един филолог да знаете, че богатството на един език са именно диалектите. Ако те изчезнат, езикът става стерилен и може да отмре. Като латинския, ако изобщо е съществувал този език в жива форма. Не се срамувайте от говори, наречия и диалекти.

# 198
Аз пък не виждам какви са толкова историческите недостоверности. Има си легенда, че Баян има свръхестествени способности, даже се превръщал във вълци и птици - тук го загатват. Има легенда, че Симеон е покосен от магия, тук решиха да е отровен от жена си, което да си признаем е доста по-достоверно. А и си имаше причини - мислеше, че Петър ще загине във войната и искаше да я спре. Пък и наистина Симеон не я уважаваше грам.
Историята на Баян и Мария е отклонението от историята, но никой не може да знае със сигурност, че не се е случило.
А и честно казано изобщо не разбирам защо при положение, че част от вас намират само негативи в сериала и се натоварват толкова, продължават да го гледат. Никой не целя да критикувам, просто наистина ми е странно.

# 199
да, трудно ми е да понеса мьекане, фъфлене, заваляне и подобни недоразумения, когато не са част от сценария, а са проява на некадърност и липса на усет към детайла
как говорят в банишора, чепинци или карнобат, няма отношение към филма

и аз не разбирам хората, които харесват сериала, но не го споменавам
затова моля, придържайте се към обсъждане на филма, а не на потребителите в темата Simple Smile

# 200
Аз лично не се натоварвам, много ми е забавно и разпускащо. Освен това попрочетох доста и си опресних знанията, научих и нови неща. Не виждам нищо лошо в конструктивната критика, ако се вслушат в резонните мнения на зрителите, бъдещите продукции ще са по-добри. Играта на Бахаров продължава да ми харесва, наистина мисля, че има потенциал за по-главна роля в някоя световна продукция. Баянчо също играе незле в разгневените сцени.

П.С. Относно историческата достоверност във филмите. Не знам дали сте гледали “Гепардът” на Лукино Висконти от 1963 г. Печели “Златна палма” в Кан за най-добър филм. Ален Делон и Клаудия Кардинале правят първите си касови роли там и изгряват на световната сцена като млади звезди.

Но защо се сетих. Филмът е по едноименния, гениален и единствен роман от 1945 г. на Томази ди Лампедуза, последна издънка на замиращ аристократичен род от Сицилия. Авторът пише книгата си в изгнание по време на Втората световна, когато семейният им дворец в Палермо бива опустошен от бомбите. Вид психотерапия. В книгата се разказва за залеза на измислен и някога блестящ сицилиански аристократичен род около 1860 г. (годините около италианското обединение, кампаниите на Гарибалди и края на Кралството на двете Сицилии).

Гениалният Лукино Висконти се вманиачава по книгата и иска да я филмира, защото самият той е издънка на залязващ аристократичен род, само че от Милано. За Висконти се знае, че е бил обсесивно-компулсивен за най-малките детайли във филмите си и специално за този е настоявал актьорите и всички статисти да носят ОРИГИНАЛНИ дрехи от епохата, доколкото е възможно. Изровили са ги от музеи и скриновете на стари италиански фамилии. Включително БЕЛЬОТО, кърпичките в джобовете и тефтерчетата, на които дамите си записват реда на кавалерите за танци. Освен това всички стотина и повече статисти в най-известната и ключова сцена от филма (един бал) са членове на аристократични италиански семейства. Уникално.

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 23:56 от Clare

# 201
Историята на Баян и Мария е отклонението от историята, но никой не може да знае със сигурност, че не се е случило.
Ей това беше Satisfied  направо се радвам, че ромеите са изтрепали и скопили наследниците им в такъв случай.  Няма ли да покажат и свети Иван Рилски, че е тръшкал жени в манастира и без друго има съвременни монаси, които го правят, човещинка си е и не знаем дали не се е случило!  Не знам Симеон кого е уважавал, но това се нарича оскверняване на историята.

# 202
Ами вие си знаете. Аз няма да влизам в повече спорове. Минавам към скромния фенклуб със Стела и Мама Joy
Може пък и друг да се присъедини към нас с времето. МериАн, ще се радвам ако пишеш!

# 203
  • София
Аз още по време на първия епизод писах, че като цяло ми допада. 😃

# 204
Аз още по време на първия епизод писах, че като цяло ми допада. 😃
Ей, супер! Ще ни се разрасне фенклуба! Stuck Out Tongue Winking Eye

# 205
  • България
Малко се подведох от интервюто с авторката и мислех, че ще е исторически сериал.
Гледам го като историческо фентъзи и ми харесва.

# 206
Много хубав епизод.Нивото се вдига бавно и славно.Актьорът, който играе Петър, е топ.Идеално влиза в ролята.Браво! Духовникова е супер, както винаги.Бахаров също.Героят му започва да ме кефи. Без Деян Донков сериала е много приятен. Баян обаче все още ме дразни.Лигльо. А императора си е хитра стара лисица.JoyJoyJoy

Начина на говорене ми стана вече смешен.

Постъпката на Петър в палатката беше на място. Ще стане човек от него, така да знаете!

# 207
Епизодът показа за пореден път, че сериала го правят пълни непрофесионалисти.
Ако не знаете, Роман Лакапин в 10 век е измислил приборите от неръждаема стомана Joy

За сметка на това отново се изнасилвахме.
Надявам се децата да не гледат сериала. Ще добият изключително грешна представа за историята.

# 208
  • Галифрей
Clare гледала съм “Гепардът” много хубав филм ❤ Прекрасен е 😘  не знаех,че е по книга.

Ествено,че ще стане човек от него нали е  цар Петър I не лукова глава 😂
Хубовото,че от този  сериал ми се догледа Мерлин 😍

# 209
И на мен ми допадна епизода. Може би вече претръпнах или има някакво задобряване Joy

Кой е мьекал? Това не съм го чула, ама сефте Grinning

Иначе Георги и Мариам са ми мега неприятни. Във всеки един момент очаквам да се метнат страстно.. А тя каква е долна кучка, браво на Духовникова! Искам да я ошамаря през екрана Grinning И как гадно се държи с брат си. Накрая имам чувството, че много ще го ядоса и той ще я изнасили. Хем и да са в крак с изнасилванията във всяка серия Rolling Eyes

Ще запомня епизода с репликата на прислужницата Елени.. "... и джвъц!" Smile но реално кой знае как са говорили в константинопилския двор! "Джвъц" си е доста достоверна "дума" Joy

Общи условия

Активация на акаунт