Войната на буквите - Тема 2

• 35 022
  • 735
  •   1
Отговори
# 225
Чуждите исторически филми може чисто фактологически да не следват историята, но имат автентичност.

Мисля, че тук лошото впечатление е именно липсата на автентичност. Сцени, които са взаимствани от други филми, сериали....начина на представяне на българската история чрез английски препратки. Имаше пример със сцената с танца в двореца в Константинопол, която е от филмите по Шекспир.

# 226
Ее, къде е "Смело сърце", къде е тази пародия.. Не знам дали е по действителен слчай, но играта на актьорите е на ниво, сценарият е плътен и смислен, декорът реалистичен, репликите са съобразени с епохата.. масовите сцени не е нужно да ги коментирам... общо взето няма база за сравнение..

# 227
Тези американски ... само ще дам пример с американския Списъка на Шиндлер и единствения бг сериал за спасяването на българските евреи. Е, вторият не само, че почти никой не го е гледал, но не отговаря на заглавието, защото основата беше да се покаже не спасяването, а нацизма у нас - да не го е правил пак някой македонски режисьор? А цял свят знае кой е Шиндлер, макар че Димитър Пешев е спасил повече евреи и българските свещеници са лягали по релсите. Още едно велико дело в нашата история не се знае от никого по света.

Дори не-автентичността е по-простима от гаврата.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 08:57 от T.Valcheva

# 228
Да, един от проблемите е, че се изгавриха със Симеон Велики и това е непростимо.

# 229
Ее, къде е "Смело сърце", къде е тази пародия.. Не знам дали е по действителен слчай, но играта на актьорите е на ниво, сценарият е плътен и смислен, декорът реалистичен, репликите са съобразени с епохата.. масовите сцени не е нужно да ги коментирам... общо взето няма база за сравнение..

Ама точно тези масови сцени и битки, дали са автентични? Осъзнавам, че с тези филми ме грабва и историята на народа, но защо? Само заради един филм. А дали е било така?

# 230

Ама точно тези масови сцени и битки, дали са автентични? Осъзнавам, че с тези филми ме грабва и историята на народа, но защо? Само заради един филм. А дали е било така?

Във всеки случай войската не са били 30 човека на скаутски лагер, каквото видяхме до тук. Хайде стига с тоя рефрен - дали е било така, сума ти хора от години това работят в България и по света - историци, археолози, антрополози, литератори, сигурно изпускам някои.

# 231
Ама точно тези масови сцени и битки, дали са автентични?

Не знам, но пък многохилядната страховита армия на Симеон не може да представлява 10 човека между 5 шатри, нали? То е нелепо. Говорим за армия, която е всявала ужас във византийския император! Армия, която е накарала Папата да прати свои пратеници и да даде титлата император на българския цар! Това са велики постижения! Ние сме били фактор, дето се вика центъра на Европа! И не преувеличавам... И какво? Не можаха да намерят повече от 10.човека за статисти? Да бяха казали, безплатно щяхме да идем, че да се получи хубаво и както трябва..

# 232
  • Галифрей
И пак казвам,че не съм гледала Игра на тронове виждала съм постове и ме отвърщава. Знам,че има брутални сцени на насилие,бой и секс. Една спи със брат си, друг с леля си 🤢 за това съм избягвала да го гледам.
Според мен буквите  щеше да изглежда доста по-добре  ако го бяха изпипали,един зелен екран да бяха сложили плюс доброволци да изглежда свирепа армия. Ако бяха избрали някой друг актьор за Симион.
И главната сценаристка се беше придържала върху сюжета  книгата. И както вече написахте да дадът повече автентичност и детайли. Една хубав музика на фон с хубава народна песен. Щеше да е супер.
Следващият път ако решат да направят друга по романа избирам Мел Гибсън за режиьор 😂

# 233
Днес църквата почита паметта на св. благоверен цар Петър Български Simple Smile

# 234
  • Бургас
От много години вече, не само у нас върху общественото мислене се упражнява една много проста и много успешна мантра: „Всичките са маскари!“. Очевидно е дошло времето да се приложи и върху великите български владетели... След епизод 1 си мислех, че е въпрос на можене, но вече не! Боя се , че е целенасочено снизяване/профанизиране на цялото царско семейство. След като аз, като най-обикновен зрител и най-обикновен любител на историята мога да се добера до писмени източници (арменски, гръцки, латински, арабски...), свидетелства за респекта пред България и царете ѝ, значи и екипът сценаристи са можели . Но не са пожелали да ни го покажат така. Всеки творец е свободен да интерпретира епохи, образи  и събития, но заедно с това може да запази известна обективност и уважение към тях.  Скоро слушах наша  историчка, която обясни нещо много съществено – гърците (със своя материализъм, във философски аспект) никога не успяват да разберат в дълбочина мистичната страна на понятието „божествена власт“ , „богоизбран владетел“ ( с обичайните възкачвания на самозванци или узурпатори на трона им; издигани от армията или политическите клики в двора им; често дори неграмотни ). Божествен не защото встъпвайки във властта става божество, а защото символично и в най-дълбокия смисъл, възцарявайки се, владетелят става бог за своите поданици – държи в ръцете и чрез волята, и решенията си , съдбините на своя народ. Нашите царе от Първото българско царство са били с династичен произход и са имали това съзнание, били обучавани и възпитавани за тази отговорност.  С най-високото образование за времето си. С държавническо мислене, с размах и самочувствие, с политическа далновидност и умели дипломати. Да, вероятно са били противоречиви, вземали са тежки и нелицеприятни решения, но не са били слабаци. Каква загуба на шанс да създадеш истински сложни и плътни персонажи!  Симеон умря сам! - Пълно игнориране на строгия протокол. Да видяхте коронацията на Петър!? Двама ! пратеници на папата, така между другото подхвърлиха, че Петър е признат за ЦАР от Западната Римска империя. Цар Петър стигна до стените на Константинопол с трима! конници...  Петър и Боян(а, и Йоан) се люшкаха от една крайност в друга, след смъртта на Симеон, като уплашени кутрета, а не като принцове подготвени за властта и отговорностите ѝ.  И как?! само Мария, вучката на Лакапин се оказа подготвена и на нивото на положението си, та да обясни на българския принц що е то дълг, че те двамата не разполагат със съдбата си и че един династичен брак може да донесе мир, и да спре кръвопролитията?! А естествено в българския двор всички – боляри, принцове, патриарх, Сурзувул са мухльовци и царицата майка си прави каквото си ще! Жена съм, но подобен елементарен и неадекватен феминистки прочит ме погнусява.  Духовникова продължава да ме радва като актьорско можене! Но само това не стига.
Апропо, за три епизода колко книжовна дейност видяхме в лоното на Преславската книжовна школа? Да бяха ни я показали  поне пропорционално на времето за нескопосните сцени на секс!

PP О, как пропуснах! Явно на сценаристките думата изчегъртват им е любима, та я сложиха и в устата наприслужницата на Мария!

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 14:09 от lady Koup

# 235
Да, след изчегъртване и обидите на опелото на Симеон трябваше само някой да хвърли топка сняг от някъде.

# 236
Искам тази Мириам да я дадат за жена на Лакапин и той да я вкара в пътя.

# 237
Манол Глишев е обяснил във Фейсбук,че е възможно да са се чували възгласите на българите и от Баян и и от императора. Защото тъмницата и императорските покоите били в двореца Влахерна. И това е единственото положително нещо,което е написал за сериала. Унищожителна критика.
Аз гледам сериала,но ММ тръгна с очакванията за историческа достоверност,искаше да гледа Велик цар Симеон и още първата серия беше потресен и ги отсвири.
Още не ми се връзва дръзкото “Войната на буквите” с това,което гледаме. Все още има само битките на Мариам.

# 238
Точно, че буквите трябваше да са център, а не откачената царица.

# 239
  • София
Съвсем навреме, ето статия на историк за царуването на Петър:
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/13625533 
Има развитие сериалът, да; армията беше десет души пред две шатри - вече виждаме десет шатри и двайсетина бойци...
Озвучаването няма да се промени. Това си е "школа" в БГ филмовото озвучаване. Които имат възможност, пренастройвайте си звуковите пътечки на просто "стерео", или "2.1" и ще чувате повече.
Lady Koup, безграмотност и опростачване върви в тая територия много по-назад от 35-те години на вечния ни Преход. Аз отдавна си мисля, че това е план, цел, програма (никаква конспирация, явно си е) на "класата" на политическите цървули, дето - поне от 89-а насам - си избираме сами.
Diavolo, съгласен съм с Вас. Лошото е, че и аз съм гледал Троновете и сега някак... това ми идва като пародия, ама не ми е смешно. Все пак, Петър тепърва имат да го развиват като цар - може и да има някакъв успех в замислите на т.нар. екип. Но пък, ако наблегнат на "буквите" - основен Херой ще трябва да бъде Баян: вероятно след като срази дракона от Седемте Рилски езера, ще покрие Константинополските крепостни стени с графити на старите руни...

Общи условия

Активация на акаунт